Menu
Mykonos / Yunanistan / Yunanistan Gezilecek Yerler

Mykonos Gezi Rehberi, Mykonos Gezilecek Yerler, Mykonos’a Nasil Gidilir

Mykonos Gezi Rehberi, Mykonos Gezilecek Yerler, Mykonos’a Nasıl Gidilir, Mikonos Gezisi

Mykonos gezi rehberime hoş geldiniz. Rüzgarların Adası ( The island of winds ) ya da Çılgın Parti Adası olarak bilinen Mykonos ( ya da Mikonos ) diğer  Yunan Adaları arasından hemen sivriliyor. Yunanistan çat kapı komşumuz olmasına rağmen yıllar önce gerçekleştirdiğim Atina gezisi dışında Yunanistan’ı gezme fırsatım olmadı. Peki neden Mykonos? Bembeyaz dar sokaklarını çok merak ediyordum ama Mykonos’a asıl gitme sebebim Yunanistan’in en önemli UNESCO Dünya Miraslarından birini görmekti. Mikonos gezisi bol “güneşli”, bol ” rüzgarlı ” ve  biraz da “pahalı” bir gezi oldu ama iyi ki oldu. Mykonos’a nasıl gidilir? Mykonos’da ulaşım, Mykonos’da gezilecek yerler nerelerdir ? ve Mykonos gezisi pratik bilgileri bulabileceğiniz sizler için hazırladığım Mikonos gezi rehberi.

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler

Mykonos Ne ile Ünlüdür ?

Mykonos dünyada ünlü olan ilk Yunan Adası. Bu ününü de 1960’larda Grace Kelly, Sophia Loren, Brigit Bardot gibi efsane sanatçıların buraya gelmeye başlamasına borçlu. Ama bir isim var ki o da adını Mykonos’un dağına taşına yazdıran Jackie O ( Jacqueline Kennedy Onassis ).

mykonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mikonos gezilecek yerler, jackieo sign mykonos

Mikonos’un aynen Ibiza’da olduğu gibi canlı  gece hayatı var. Ayrıca LGBTQ+ ziyaretçilere karşı misavirperver olmasıyla öne çıktı yıllarca. Bu dediğim daha çok 1980’ler ve 1990’lar için geçerli. Batıda artık pek çok yerde insanlar istediği yere gidiyor, istediğini yapıyor ve genellikle kimse kimseye karışmıyor. Avrupa’daki bu toplumsal değişime rağmen Mykonos halen Avrupa’nın LGBT Adası. Bence Mykonos ” gay adası “ olmaktan daha çok ” instagram influencerlar adası “. Çünkü her köşebaşında seksi şık hatunları poz verirken görüyorsunuz.

mikonos gezi rehberi

Turistlerin meraklı bakışları arasında poz veren bir influencer, Mykonos Yunanistan.

Ama Mikonos’da değişmeyen bir şey varsa, o da adanın her daim rüzgarlı ve kalacak yerlerinin ve restoranlarının lüks ve pahalı olması.

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town, mikonos gezilecek yerler

Mikonos Gezisi Öncesi Bilmeniz Gerekenler 

  • Mykonos bir tatil adası. Gelir kaynağı  turizm ve oteller ve restorantlar oldukça fiyatlı.
  • Dükkanlar genellikle sabah 10:00‘dan sonra açılıyor. Sabahın erken saatlerinde sokaklar bomboş.
  • Mykonos kayalık bir ada. Böyle egzotik bitki örtüsü falan yok.
  • Kafeler, restorantlar kredi kartı kabul ediyor; ancak otobüslerde,  müzelerde  sadece nakit ile ödeyebilirsiniz.
  • Bazı dükkanlarda ve kafelerde banka kartıyla yapılan alışverişler de 3 Euro, 5 Euro ve 10 Euro minimum harcama uygulamaması var. Alışverişten önce sorun.
  • Mykonos Town’da pek çok noktada ATM var. Bankaya gitmeniz gerekirse Alpha Bank google harita yerine bakabilirsiniz.
  • Arknavut kaldırımlı sokaklar çok şirin. Ancak yürümesi zor. Mutlaka rahat yürüyüş ayakkabıları götürün.
  • Restorantlarda oturmadan önce mutlaka menüye ama özellikle de fiyatlara bakın. Çünkü kimi restoranlarda en basit salata bile 15 Euro’dan başlıyor. Böylece kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız.
  • Mykonos Adasında bütçeli yemek isterseniz, manzaralı gün batımı restoranlarını unutup, Gyros Kebap, kafe ya da sandviç barlara bakın.
  • Bakkalarda  büyük kutu biralar 1.50 Euro, barlar da ise küçük şişe bira 10 Euro. Ayrıca bakkallarda soğuk latteler sadece 1 Euro. Kafelerde ise bir amerikano 3.00 –  4.50 Euro arasında değişiyor.
  • Mykonos gezisinde müzelere ya da galerilere gitmek isterseniz, mutlaka her bir müzenin açılış saatine bakın. Çünkü alıştığımız çalışma saatlerinin çok dışındaki saatlerde faaliyet gösteriyorlar. Mesela kimi müzeler akşam saat 20:00‘ye kadar açıkken kimi müzeler öğlen saatlerinde kapalı.
  • Akşam restonlar ve barlar saat 20:00‘dan sonra dolmaya başlıyor ve Mykonosu’un sokaklarında iğne atsan yere düşmüyor.
  • Mykonos Town’da her yere kolaylıkla yürüyebilirsiniz. Aşağıdaki haritadan Mikonos’daki gezilecek yere bakmayı ihal etmeyin.

Mykonos’a Nasıl Gidilir ? Mykonos Gezi Rehberi

Eski Mykonos gezi rehberlerine denk geldiyseniz, Mykonos’a Istanbul’dan direk uçuşların olduğunu görmüşsünüzdür. Ne yazık ki bir zamanlar İstanbul’dan sezonluk uçuşlar sunan Borajet ve Atlasjet iflas etti. Bu nedenle yazıyı hazırladığım an itibariyle Türkiye’den Mykonos adasına doğrudan uçuş yok.

mykonos nasıl gidilir, mikonosa nasil gidilir, mykonos gezi rehberi

Uçağım Mykonos havaalanına inerken, Mykonos’a nasıl gidilir

Peki Mykonos’a nasıl gidilir ? 

İstanbul’dan Agean Havayolları ile Atina’da aktararak Mykonos’a a gidebilirsiniz. Hem Türk Hava Yolları hem de Aegean Airlines Star Alliance üyesi. Bu nedenle code share anlaşmaları var. Her iki firmanında fiyatlarını kıyaslayın.

Eğer Avrupa’daki diğer şehirlerden Mykonos’a gitmek istiyorsanız, işte belli başlı birkaç şehir ve bu şehirlerden hizmet sunan bazı havayolu şirketleri. Son bir hatırlatma bu uçuşların hemen hepsi sezonluk.

  • Munih, Frankfurt, Duseldorf : Lufthansa, Condor, Eurowings
  • Londra: British Airways, Easyjet
  • Paris: Air France, Aegean Airlines

Mykonos’a Ne Zaman Gidilir ? Mikonos Gezi Rehberi

Mikonos, Güney Ege’de Kiklad Adaları grubunun ortasında bulunuyor. Diğer Kiklad adalarındaki gibi iklim hemen hemen aynı ve tüm yıl boyunca ılıman ve hoş bir iklime sahip. Yaz aylarında, sıcaklıklar gün boyunca en yüksek 30 derece civarında ve geceleri ise 24 dereceye kadar düşuyor.

mykonos gezi rehberi, panagia paraportiani, panagia paraportiani kilisesi, mykonos gezilecek yerler

Mikonos Adası yaz aylarında bol bol güneşli. Ağustos ayında Mykonos’da 7 gün geçirdim ve hiç yağmur yağmadı. Ama deli gibi rüzgarlıyı. Eylül’den Kasım‘a ve Nisan’dan Haziran’a olan dönemler geçiş dönemleri. Hava ılımanmış ama yağmur riski var diyorlar. Ancak, Kasım’da özellikle yağmurlu ve bulutlu olabileceğini duydum.

mykonos'da gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, mykonos gezisi

mykonos gezisi

  • Kış aylarında sıcaklıklar 10 dereceye kadar  düşüyormuş.
  • Kasım – Mart arasındaki bu aylarda pek çok dükkan restorant otel kapalıymış ve ayrıca uçuş bulmak da pek mümkün değil.
  • Mykonos Adasında giden sezonluk uçuşlar kabaca Nisan ayında başlıyor ve Kasım ayında sonlanıyor.
  • Nisan – Mayıs: İlkbahar, hava serinç
  • Haziran – Temmuz:  Turist sayısı halen az, serin hava, yılın en keyifli zamanı
  • 25 Temmuz – 20 Ağustos: Benim gittiğim dönem. Turist sezonunun zirvesi, otel fiyatları 2-3 kat artıyor.
  • Ağustos sonu – Eylül: Deniz suyu ılık, ziyaretçiler çok kalabalık değil
  • Ekim: Düşük turizm sezonu, hava anormal şekilde değişiyor, fiyatlar düşüyor

mykonos gezi notları, mykonos gezisi

Ağustos ayında gittiğim için hem çok kalabalıktı hem de inanılmaz derecede sıcaktı ve nemliydi.

Mykonos Gezilecek Yerler : Mykonos Gezi Rehberi

Mikonos icin, “Yunanistan’ın İbiza’sı” dedim, ancak burası sadece plajlar ve partilerden ibaret değil. Mavi kapılı beyaz badanalı binaları, büyüleyici yel değirmenleri, küçük kubbeli kiliseleri ve rengarenk çiçeklerle bezeli sokakları başınızı döndürecek .

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town

Mykonos adasının en büyüleyici simge yapılarından ve sokaklarından bazılarına gezerek bir kartpostal güzelliğinde Yunan adası deneyimi yaşamak gerekiyor.

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town, mikonos gezilecek yerler, mykonos town

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town, mikonos gezilecek yerler, mykonos town

1. Mykonos Town

Kiklad Adaları’ndaki ana şehirlerinin çoğunda olduğu gibi, Mikonos şehir merkezine de “kasaba” anlamına gelen Chora  ( kora diye konuyor ) kullanılıyor.

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town

Mykonos Town, Yunanistan’ın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, birçok küçük şapelleri, yaz aylarında mor renkli begonvilleri Mykonos Town gezilip görülmeyi hakediyor.

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town, mikonos gezilecek yerler

mykonos gezi rehberi, mikonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, mykonos town, mikonos gezilecek yerler

Her adım  başı geleneksel evler, labirenti andıran bembeyaz dar sokaklar karşınıza çıkıyor. Mykonos Old Town içinde yürüyüşe şehrin merkezi caddelerden biri Matogianni caddesinde başladım.

mykonos sokakları, mykonos gezilecek yerler, mikonos gezi rehberi, mykonos gezi rehberi

Mykonos’un sokakları arasında kaybolun. En büyük tavsiyem, Chora’yı sabah  saatlerinde belki saat 10’dan önce gezmeniz. Parti müdavimleri bir gece önce akşamdan kalma oldukları ve yolcu gemileri henüz gelmediği için sokakları temizleyenle tek tük bir iki kişi dışında etrafta kimsecikler yok. Kediler hariç.

mykonos sokakları, mykonos gezilecek yerler, mikonos gezi rehberi, mykonos gezi rehberi

mykonos sokaklarındaki bir kedicik, mykonos gezilecek yerler, mikonos gezi rehberi, mykonos gezi rehberi

2. Paraportiani Kilisesi

Mikonos’un Paraportiani kilisesi, Bizans, yerel, geleneksel ve batı tarzları olmak üzere dört faklı tarzı bir araya getiren bir kilise. Kilisenin arkasında masmavi gökyüzü buranım güzelliğini adeta perçinliyor ve duvarlarındaki belirgin aşınma ve yıpranma sanki kiliseye daha bir otantik hava veriyor. Paraportiani kilisesi sıra dışı mimarisi, onu adanın en çok fotoğraflanan binalarından biri yaptığı kesin.

mykonos gezi rehberi, panagia paraportiani, panagia paraportiani kilisesi, mykonos gezilecek yerler

mykonos gezi rehberi, panagia paraportiani, panagia paraportiani kilisesi, mykonos gezilecek yerler

Panagia Paraportiani ( Our Lady of the Side Gate ) yani  Yan Kapıdaki Leydimiz anlamina geliyor. Kilise’nin yanında bir zamanlar Mikonos’un orta çağ kalesinin kapısı varmış. Tabii o kalenin yerinde yeller esiyor; ancak halen bu adı kullanmaya devam ediyorlar.

Anladığım kadarıyla Panagia Paraportiani Kilisesi genellikle kapalı. İçini ziyaret etmek istediysem de gezim süresince  kapıları hep kapalıydı. Ancak kilisenin yanında eski kalıntılar onlara da göz atmayı unutmayın ve ayrıca Mykonos Folklor Müzesi kilisenin tam karşında bulunuyor.

3. Mykonos Little Venice

Mikonos Little Venice, deniz kenarında sıra sıra dizili restorant ve barların bulunduğu ve Mikonos’un belki de en pitoresk yeri. Bu renk renk evler,  Venedik tarzı hissi verecek şekilde inşa edilmiş.

mykonos gezilecek yerler, little venice mykonos, mykonos yunanistan, mykonos gezisi

mykonos gezilecek yerler, little venice mykonos, mykonos yunanistan, mykonos gezisi

Kiklad adalarini bir dönem Venediklilerin yönettiğini düşünürsek bu benzerliğe şaşırmamak gerekiyor. Mykonos’un Little Venice’i günün her saatinde güzel ve kalabalık ama özellikle gün batımında bir hayli popüler.

mykonos gezilecek yerler, little venice mykonos, mykonos yunanistan, mykonos gezisi

little venice mykonos, mykonos yunanistan, mykonos gezisi

Mikonos Küçük Venedik çok güzel ancak buradaki restoranların ve barların fiyatları Little Venice’in güzelliğini ispatlarcasına yüksek. Küçük masa ve sandalyeler de biraz tıkış tıkış. Deniz kenarında oturup bir şeyler yemek içmek için Little Venice’in hemen yanındaki Mykonos Old Harbour bence daha iyi bir seçenek.

mykonos gezisi

mykonos gezisi

Little Venice tarafında takılmak isterseniz, Scarpa Bar çok güzel. Olur ya  Little Venice civarında Mykonos’un maskotu Pelikan Peter‘a (Peter the Pelican ) denk gelirseniz.

mykonos gezisi. peter the pelican

mykonos gezisi. peter the pelican

Beyefendi o kadar tatlı ki size denizi güneşi unutturup bütün dikkatleri bir anda kendi üzerine çekiveriyor.

4. Mykonos Yeldeğirmenleri – Flour Mills of Mykonos

Mikonos’un en çok fotoğraflanan ve  Mykonos’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı sıra sıra dizili geleneksel yel değirmenleri. Kato Mili yani Mikonos Yeldegirmenleri Little Venice’den sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde.

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, mikonos gezilecek yerler, mykonos yeldeğirmenleri

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, mikonos gezilecek yerler, mykonos yeldeğirmenleri

Bir zamanlar Mykonos’un dört bir yanında bulunan yüzlerce yeldeğirmenden geriye sadece 16 tane yeldeğirmeni kalmış.

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, mikonos gezilecek yerler, mykonos yeldeğirmenleri

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, mikonos gezilecek yerler, mykonos yeldeğirmenleri, Flour Mills of Mykonos

Mykonos’un böylesine turistik bir yer haline gelmeden önce, bu yel değirmenleri adanın ana gelir kaynaklarından biriymiş. Venedikliler 16. yüzyılda buğdayı öğütüp un elde etmek için inşa etmişler. Bu nedenle kimi kaynakları adı un değirmeni anlamına gelen Flour Mills of Mykonos olarak da geçiyor.

5. Mykonos Eski Liman – Mykonos Old Port

Mykonos’un Eski limanı sadece birkaç vapur seferi dışında artık pek kullanılmıyor. Bütün kruvaziyer gemileri artık adanın yeni limanına yanaşıyor.

mikons eski liman, mikonos gezilecek yerler

mikons eski liman, mikonos gezilecek yerler

Eski Liman, Little Venice’in hemen yanında yer alıyor. Mykonos Town’un geri kalanına göre  biraz daha sakin. Dar sokakları, turistik dükkanları, restoranları burada da görüyoruz.

mykonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, old harbour mykonos

Gün batımınım gemilerin gelişini gidişini izlemek oturup bir kahve keyfi yapamak için harika bir yer. Mykonos Eski Limanda birkaç önemli yapı ve anıt var.

mykonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, old harbour mykonos

mykonos gezi rehberi, mykonos gezilecek yerler, old harbour mykonos

Mykonos’un en cok fotoğraflanan bir diğer kilise de Agios Nikolaos Kilisesi. Bu ilginç ve pitoresk kilise şimdiye kadar gördüğüm en küçük kiliselerden biri ama resimlerde göründüğü gibi çok etkileyici.

mikonos gezi rehberi

mikonos gezi rehberi

Agios Nikoloas Kilisine girince bir beyin böyle kendi halinde duvardaki fresklerin tablosunu yaparken gördüm.

Mykonos Town’un en ilginç meydanı Mykonos Eski Limanında bulunan Manto Mavrogenous Meydanı. Manto Mavrogenous, Mykonos’un Jean d’Arc’ı.

mykonos gezisi, manto mavrogenous statue

mykonos gezisi, manto mavrogenous statue

Yunanistan Bağımsızlık Savaşının bu önemli ismi çok zenginmiş ve Mykonos halkının Osmanlı’ya karşı savaşabilmesi için para ve silah temin etmiş. Manto Mavrogenous’un büstü meydan gözlerden kaçmıyor.

6. Boni’s Windmill Yeldeğirmeni

Adını son sahibi sahibi George Bonis’ten alan Bonis’ Mill, 16. yüzyıldan kalma bir taş işçiliğinin eseri.

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, boni's windmill, mykonos gezi notları

mykonos gezilecek yerler, mykonos gezi rehberi, boni’s windmill, mykonos gezi notları

Bugün, Ege bölgesinde benzersiz bir açık hava müzesi olan Mikonos Tarım Müzesi’nin (Agrotomousseio) bir parçası ve ada halkının günlük yaşamının iki temel ürünü olan ekmek ve şarap üretiminin sanayi devrimi öncesi nasıl yapıldığını sergiliyorlarmış; ancak ne yazık ki müze kapalıydı.

mykonos gezisi, mikonos'da gezilecek yerler

mykonos gezisi, mikonos’da gezilecek yerler

Bonis’ Mill’in bahçesine gezebilirsiniz ve buradan adanın manzarasına aşık olabilirsiniz.

7.  Mykonos’un Plajları

Mikonos gezisi planlarken merak edilen bir konu da plaklar meselesi. Turkiye’den kalkıp Mykonos gibi pahalı bir adaya sırf kumsalda güneşlenip denize girmek için ekonomik açıdan ne kadar doğru olur bilemiyorum. Özellikle şezlong ve şemsiyeler için 15 Euro‘dan başlayan bir ücrete razı olmanız gerekiyor. Benim anladığım Mykonos’daki birçok plajda böyle havlu atıp güneşlenmeniz mümkün değil. Çünkü şezlonglar dibdibe sıkıştırılmış. Hiç boş yer yok. Size bir iki plaj tavsiyesi.

  • Super Paradise Beach 

Super Paradise Beach, Mykonos’un en popüler plajlarına. Sanıldığının aksine artık ne çıplaklar plaji ne de gayler plaji. Plaj üç bölüme ayrılmış, günü birlik gelip şezlong kiralayanlar içi bir tesis, Divine Resort ve Jackie O Beach Club.

super paradise beach, mykonos gezilecek yerler

super paradise beach, mykonos gezilecek yerler

Kumsal çok güzel, deniz zümrüt rengi. Ben kalabalık plajları sevmiyorum. Bu nedenle Jackie O Beach Club’a gidip soğuk bir şeyler içmeyi tercih ettim.

super paradise beach, mykonos gezilecek yerler

super paradise beach, mykonos gezilecek yerler

Mykonos Town’dan Super Paradise Beach’e Nasıl Gidilir ?

Super Paraside Beach ile yanlış bilinen birşey ise buraya Mykonos Town’dan otobüsle ulaşamayacagınız yönünde

  • Fabrika Otobüse Terminalinden minibüs seferleri var.
  • Ilk sefer saat 11:00′da başlıyor
  • Gidiş dönüş bilet ücreti 9 Euro.

Minibuste ve plajda yer bulma sıkıntısıyla karşılamamak için, mutlaka erken gitmeye çalışın.

  • Mykonos Halk Plajı – Paralia Choras Mikonou 

Mikonos gezi rehberlerinde neredeyse hiç bahsedilmeyen bir plaj varsa o da Paralia Choras Mikonou yani Mikonos Halk Plajı.  Bu plaj  şehir merkezinde şezlongsuz şemsiyesiz bir havlu atıp güneşlenebileceginiz tek plaj.

paralia choras mikonou, mikonos plaj, mykonos gezilecek yerler

paralia choras mikonou, mikonos plaj, mykonos gezilecek yerler

Buradan google haritadan konumuna bakabilirsiniz. Plajda bar falan yok’ Fakat yiyecek içecek işini çevredeki bakkalardan alacağınız atıştırmalıklarla  ya da restorantlarda halledebilirsiniz.

paralia choras mikonou, mikonos plaj, mykonos gezilecek yerler

8. Ege Denizcilik Müzesi – Aegean Maritime Museum of Mykonos 

Kar amacı gütmeyen Ege Denizcilik Müzesi küçük ve şirin bir müze. Öğlen saatlerinde sıcaktan kaçıp serinlemek için gittim. Müzenin güzel bir arka bahçesi var.

Ege Denizcilik Müzesinin arka bahçesi ve Armenistis Deniz Feneri

Müzenin adında da anlaşılacağı gibi geçmişten günümüze Mykonos Adasinin denizcilik geçmisiyle ilgili bilgi veriyorlar. Gemi maketleri, sikkeler vs.

aegean maritime museum mykonos, mykonos gezilecek yerler, ege denizcilik müzesi

Ege Denizlik Müzesinde dikkatimi çeken şeylerden biri de. Osmanlı paşalarına ve vezirlerine ait küçük tablolardı.

Ege Denizcilik Müzesinin arka bahçesinde köşesine çürümekten kurtarılıp restore edilen Armenistis Deniz Fenerini yerleştirmişler.

  • Müzenin giriş ücreti 4 Euro.

9. Ano Mera Köyü

Çılgın gece hayatı ile ünlü Mykonos bir bakıma  tezatlıklar ve farklılar  adası. Bu tezatlığı gözlemlenebileceğininiz yer ise Mykonos Town’dan sadece birkaç kilometre uzakta bulan  Ano Mera köyü. Ano Mera köyüne vardığınızda  kendinizi  Mikonos’un kozmopolit atmosferinden tamamen farklı bir manzara içinde buluyorsunuz.

Ano Mera köyünde kendinizi bir anda geleneksel günlük yaşamın ortasında buluveriyorsunuz.

Ano Mera, adadaki en büyük ikinci kasaba. Mykonos Town’un aksine tüm yıl boyunca burada yaşayan yerleşik bir halk var ve köyün ekonomisi turizme bağlı değil. Bu nedenle geleneksel kırsal yaşamı çok güzel bir şekilde gözlemliyorsunuz.

Mykonos’un Ano Mero Köyünde Neler Yapalım , Gezilecek Yerler

Ano Mera’nın merkez meydanına, beş yüzyıl önce inşa edilen Panagia Tourliani Manastırı hakim. Son derece pitoresk, ışıltılı beyaz bir manastır.

mykonos gezilecek yerler, the monastery of panagia tourliani, panagia tourliani manastırı

mykonos gezilecek yerler, the monastery of panagia tourliani, panagia tourliani manastırı

1542 yılında Panagia Ekatontapyliani’den iki keşiş Bakire Meryem’in Göğe Kabulü (  Assumption of the Virgin Mary ) için bir manastır yapılmasını ister. 1767 yılında Manastır restore edilir ve Panagia Tourliani Manastırı olarak adlandırılır.

mykonos gezilecek yerler, the monastery of panagia tourliani, panagia tourliani manastırı

mykonos gezilecek yerler, the monastery of panagia tourliani, panagia tourliani manastırı

Rahiplerin arkasında dua ettiği ahşap sunak ise 1775 yılında Floransalı sanatçılar tarafından yapılmış.

Bakire Meryemin onuruna her yıl 15 Ağustos‘ta büyük bir kutlamalar düzenliyorlar. Ben de bu tarihre burada bulunduğum için Manastır bayraklarla bezeliydi.

  • Manastırn giriş ücreti 1 Euro
  • Üst katta bulunan Manastırın Müzesinin giriş ücreti ise yine 1 Euro

Benim yaptığım gibi Ano Mera’daki geleneksel bir tavernada bir masa seçin ve asma yapaklarının gölgesinden kalabalıktan uzakta tipik Kiklad ortamında soğuk bir şeyler için.

Ano Mera Köyüne Nasıl Gidlir ?
  • Ano Mera Köyüne, Mykonos Old Harbour Limanından kalkan otobüslerle gidbilirsiniz.
  • Ilk otobüs sabah saat 10:00’da kalkıyor.
  • Bilet ücreti tek yön 1.80 Euro. Biletinizi otobüs şofüründen alıyorsunuz.
  • Ano Mera Köyünde 90 dakika şöyle bir gezmek için yeterli.

10. Delos Adası

Delos Adası, benim için Mykonos gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazıydı.  Yunanistan’daki en önemli Arkeolojik Sitelerden biri olarak kabul edilen Delos adası, 1990’dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor . Mitolojiye göre Apollon ve Artemis’in doğum yeri olan Delos Adasında kimse yaşamıyor ( müze çalışanları ve gördüğüm o şirin kediler haricinde ) ancak Mikonos Eski limanından her gün kalkan ferrybotlara atlayarak (arkeoloji alanının kapalı olduğu Pazartesi günleri hariç) Delos Adasını ziyaret  edebilirsiniz.

mykonos gezisi, mikonos'da gezilecek yerler

mykonos gezisi, mikonos’da gezilecek yerler

Delos Adası Hakkında Bilgiler

Ada, MÖ 7. yüzyıldan beri terk edilmiş olduğundan, adanın arkeolojik alanı büyük ölçüde bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Buradaki restorasyon çalışmalarını yaparken Delos Adasının özgünlüğünü bozmadan gerçekleştirmişler. Bu nedenle 1990 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmış.

Delos adasındaki arkeolojik alan, tanrılar Apollon ve Artemis’e ait bir mabedin ve onun çevresinde gelişen şehrin kalıntılarıni içeriyor. Burada   Yunanistandaki en iyi antik  heykel koleksiyonları ve adanın etrafındaki kazılardan elde edilen çok sayıda eseri sergileyen bir müze var.  Bu eserler, bir zamanlar burada adanın eski sakinlerinin günlük yaşamına dair bir fikir veriyormuş. Muş diyorum. Çünkü ne yazık ki müze restorasyon nedeniyle kapalıydı.

mykonos gezilecek yerler, terrace of the lions mykonos, mykonos gezi rehberi, delos island, delos adası

mykonos gezilecek yerler, terrace of the lions mykonos, mykonos gezi rehberi, delos island, delos adası

Adani iki önemli tarihi yapısı var. Bunlar yan yana dizili aslanlar  ( Terrace of the Lions ) ve mozaikler. Bu mozaiklerin en ünlüsü ise House of Dionysos’daki Dionysos’un bir leopara binerken betimlendiği mozaik.

delos adası, delos adası, gezilecek yerler, delos adası nerededir

delos adası,

Not: Arkeolji alanında bunların replikaları serginleniyor. Orijinaller ise  müzede bulunuyor.

Mykonos’dan Delos Adasına Nasıl Gidilir ?

Mykonos’dan Delos Adasına rehberli turlar düzenleniyor. Bu turlar kendi başına ödeyeceğiniz ücretin neredeyse iki katı kadar. Mykonos Old Harbour’dan Delos Adasına ilk ferrybot servisi sabah saat 10:00‘da başlıyor.  Feribot ücreti gidiş dönüş 20 Euro. Buraya tıklayarak  ferrybot biletinizi alabilirsiniz. Kalkışdan 30 dakika önce elektronik biletinizi Limandaki gişeden kağıt bilete çevirtip check in yapmanız gerekiyor. Aklınızda bulunsun.

delos adasına nasıl gidilir, delos adası, delos adası, delos adası nerededir

delos adasına nasıl gidilir,

Adadaki arkeoljik alanı ziyaret edebilmek için de ayrıma bilet almanız gerekiyor. Bileti ferrybottan inince alıyorsunuz. Online bilet satışları su anda yok. Arkeolojik alanın giriş ücreti 12 Euro.

  • Delos Adası çakır  çukur kayalık, spor ayakkabı ile giyin.
  • Dükkan kafe vs yok, yanınızda su ve atıştırmalık bir şeyler olsun.
  • Ilk feribot saat 10:00‘da kalkıyor ve 30 dakika kadar sonra adaya ulaşıyorsunuz.
  • Mykonos’a geri dönen ilk ferrybot saat 13:30′da. Bu da size Delos adasını gezmek icin yaklaşık 3 saat veriyor. Bu oldukça yeterli bir süre. Arkeoljik alan cok büyük bir hayli yürüyorsunuz. Adaya gelen gezginlerin bir kısmı merdivenleri tırmanıp Delos Adasının en yuksek noktasına ( Monte Cintos ) çıkıyor. Vakit etmediği ve hava çok sıcak olduğu için çıkmadım.

11. Lena’s House – House of Lena

Lena’nın evi (veya Lena’s House) 19. yüzyıldan kalma ust orta sınıfa ait bir Mikonos konutu. Ege Denizcilik Müzesi’nin yanında yer alan bu büyüleyici ev, adanın zengin sosyal tarihini anlamak içinde iyi bir fırsat. Ev, Mikonos Folklor Müzesi’nin bir parçası. 1968’de ölen evin son sahibi Lena Skrivanou‘nun adını taşıyor.

lena's house lena'nın evi, house of lean, mykonos gezilecek yerler, mykonos gezisi

lena’s house lena’nın evi, house of lean, mykonos gezilecek yerler, mykonos gezisi

Ne yazik ki Mykonos Town’daki bu tarihi mülkün müzeye dönüştürüldüğünü çok fazla turist bilmiyor. Sanirim bunun en büyük sebebi de müzenin tuhaf açılış saatleri. Neyse Lena Skrivanou’nun mirasçıları Georgios ve Ioanna Drakopoulou, evi 1970 yılında Mikonos Folklor Müzesi’ne bağışlamıs ve ev 1972’de müze olarak hizmet vermeye başlamış.

mykonos gezi rehberi, lena's house, mykonos gezilecek yerler

Muzeye girince bizi ilk olarak sizi evin oturma odası karşılıyor. Burada sadece mobilyalara değil, baskılara, işlemelere, aynalara ve dekoratif tabaklara da bakmayı unutmayın.

mykonos gezi rehberi, lena's house, mykonos gezilecek yerler

Viyana mobilyalarıyla donatılmış yatak odalarından, ünlü Mikonos güvercinliklerinden birinin bir kopyasını görmek için arka avluya da çıkmayı ihmal etmeyin.

mykonos rehberi, mikonos gezi rehberi

Ben kuşuluğu göremedim ancak yan tarafdaki Ege Denizcilik Muzesinin bahçesindeki gün batımını gördüm…

  • Lena’nin Evi Nisan ve  Ekim ayları arasında açık.
  • Ziyaret saatleri 18:3021:30.
  • Giriş ücreti 2 Euro.

Mykonos Adasında Ulaşım : Mykonos Gezi Rehberi

Mykonos Adasında gezmenin en iyi yolu araba kiralamak. Benim gibi sürücü belgeniz yoksa ya araba kiralamamaya karar verdiyseniz, adada ulaşım biraz zahmetli ancak imkansız değil. Adadaki otobüs sistemi nasıl çalışıyor ve hangi otobüs saat kaçta nereye gidiyor iyi anlamak ve biraz da planlı olmak lazım.

Mykonos Adasında Otobüsler

Mykonos Adasında iki tane tane otobüs terminali var. Bu terminaller Fabrika  ve Old Harbour Bus Terminal. Mykonos Adasının batısına gidecekseniz Fabrikadan kalkan otobüslere  biniyorsunuz, Mykonos Adasının doğusuna gidiyorsanız, Old Habour’dan kalkan otobüslere biniyorsunuz.

old harbour bus terminal mykonos, mikonos gezi rehberi

old harbour bus terminal mykonos, mikonos gezi rehberi

Mykonos Town’a muhtemelen Fabrika Otobüs Terminali olacak. Burası günün her saati yoğun. Otobüsler, taksiler geliyor gidiyor. Ayrıca çevrede pek çok kafe ve mini market var.

mikonos'da ulaşım, fabrika otobüs durağı, mikonos gezi rehberi

fabrika otobüs durağı, mikonos’da ulaşım mikonos gezi rehberi

Mykonos Adasında Uber Var Mı ?

Yunanistan’da Uber yasakmış. Bu nedenle Uber benzeri başka bir taksi uygulaması var. Imove adlı bu uygulama Uber yerine geçiyor. Ancak fiyatlar uber kadar rekabetçi değil. Sadece fikir almak için baktım Mykonos Town’dan Havaalanına 26 Euro istiyor. Normalden 10 Euro daha fazla. Her ihtimale karşı Imove Greece uygulamasını indirin. Ne Olur olmaz.

Mykonos’da Nerede Kalınır ? Mykonos Gezi Rehberi

Mykonos’da kalacak yer seçmek tam bir sorun. Bütçeli geliyorsanız ve bir de  benim gibi sürücü belgeniz yoksa ve merkezi bir yerde konaklamak istiyorsanız tam bir sorun. Mykonos gezisi hiç hesapta yoktu ve neredeyse son anda oluştu. Booking’de kalacak yer ararken öyle fiyatlar gördüm ki otel odası mı veriyor yoksa otelin tapusunu mu veriyorlar anlamadım.

mykonos'da nerede kalınır, mıkonos'da nerede kalınır

Mykonos gezi planım ise şöyleydi; Şehir merkezinde kalacağım, plajlara otobüsle ( çok zorda kalırsam taksi ile ) gideceğim ve ferrybot seferi içinde Eski Liman’a yakın olacağım.  Bulabildiğim en ucuz otel. Matogianni Hotel Booking’de teklif edilen oda ” yarı zemin” katında bir odaydı.  Sonra expedia’da aynı otelin balkonlu bir odasını buldum. Fiyatlar ve rezervasyon için Matoginanni Hotel’in resmi sitesine buradan ulaşın.

Mykonos’a iki arkadaş gittiğimiz için otel ücretin paylaştık. 7 gece için 1000 Euro dedik. Kişi başı 500 Euro. Çok mu? Evet, ama yüksek sezonda bundan daha ucuza bulmak imkansız gibiydi.

Mykonos Havaalanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir : Mykonos Gezi Rehberi

Mykonos Havaalanı ( JMK ) Mykonos Town’dan 3 km uzaklıkta bulunuyor.  Havaalanının dışından şehir merkezine giden otobüsler Mykonos – Fabrika arasında ulaşımı sağlıyor. Otobüsler sabah saatlerinde her yarım saatte bir kalkıyor. Öğlen 14:00’den sonra  ise her saatte bir otobüs hizmeti var. Otobüsler tek yön 2 Euro. Adadaki otobüslerin sefer saatlerine buradan ulasabilirsiniz.

mykonos havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, mikonos havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir

mykonos havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, mikonos havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir

Akşamüstü Mykonos’a vardığım için, sadece her saatte bır otobüs servisi vardı ve onu da zaten ucu ucuna kaçırdım. Havaalanında beklemek istemediğimiz için taksiye bindik. Taksi Mykonos Havaalanından Mykonos Town’a 15 Euro yazıdı. Mykonos gezisi öncesi okuduğum fiyatla aynı.

Mykonos Yeme İçme Rehberi, Restoran Önerileri

Mykonos gezisi öncesi adadaki yeme içme ile ilgili okuduğum bir iki rehber ” freddy’nin kabusları” gibiydi. Herkes restoranların ne kadar fiyatı olduğundan bahsediyordu. Peki Mykonos’da yeme içme gerçekten bu kadar fiyatlı mı? Cevap hem evet hem de hayır. “Manzaralı olsun” ya da ” gün batımı olsun ” derseniz, mesala, bir tabak spagettiye 19 Euro vermeye hazır olun.

  • Gyros-  Souvlaki ( Şiş kebap – döner ) türü yerler paket servisi  için de çok uygun. Bunlara kısaca Snack Bar diyorlar. Bildiğimiz fast food kebapçı.
  • Fabrika Otubüs Terminali çevresinde pek çok kafe var ve fiyatları oldukça uygun.
  • Buzlu latte’ye frappe, Buzlu amerikanoya ” espresso on rock “ diyorlar.

Yunan yemekleri ? Yunan yemeklerini anlatamama gerek yok sanırım ???? Uzunca bir yeme içme rehberi oldu. Fikir vermesi benden, bütçeyi yapması sizden.

  • Snack Bar Leonidas 

Benim Mikonos gezinde hem lezzet hem, fiyat olarak en beğendiğim Gyros – Souvlaki yeri. Snack Bar Leonidas. Tzatziki, patates kızartması tavuk döner tabak 8.90 Euro. 

mykonos gezisi

Snack Bar Leonidas, mykonos gezisi

Snack Bar’ın tek sorunu ise dışarıda birkaç küçük tabureden başka oturacak yerlerinin olmaması. Buradan tripadvisor yorumlarına bakabilirsiniz.

  • Souvlaki Story

Çok tavsiye edilen bir diğer kebapçı Souvlaki Story. Mykonos Town’un pek çok yerinde şübesi var

Gryos ve sovulaki haricinde, kokoreç ve musakka da varmış. Ben denemedim. Servisleri iyi. Tek sorun gyros tabağı sipariş etmeme rağmen gyros pide sandviç getirdiler. Tavuk Gyros pide 8.00 Euro. Buradan menülerine bakabilirsiniz.

  • Sakis Grill Bar 

Son olarak Sakis Grill Bar. Çok merak etmişim. Yemekler güzel. Gyros ya da Souvlaki tabağı 14.50 Euro. Snack Bar Leonidas’dan biraz daha fiyatı.

mykonos gezi rehberi, mykonos yeme içme rehberi

Sakis Grill Bar, mykonos gezi rehberi, mykonos yeme içme rehberi

Öğlen saatlerinde cok yoğunlar. Hem içeride  Hem dışarıda oturacak yerleri var.

mykonos gezi rehberi, mykonos yeme içme rehberi

  • Jackie O’ Cantina

Mykonos gezi rehberlerini karıştırdıysanız Jackie O’ bar ve Jackie O’ Beach Club’a denk gelmişsiniz. Jackie O’ Cantina, hemen Jackie O Bar’ım yanında bulunuyor.

mykonos yeme içme, mykonos gezi rehberi, jackie o cantina mykonos

Burası cok kısa bir süre önce hizmete başlamış. Bu nedenle bir çok Mikonos gezi rehberinde karşınıza çıkmamış olabilir. Konum olarak Mykonos Old Harbour’ın köşesinde. Hem sabah kahvesi, hem öğlen atıştırmalığı hem de kokteyl için çok uygun. Hizmetlerini de beğendim.

mykonos yeme içme, mykonos gezi rehberi, jackie o cantina mykonos

mykonos yeme içme, mykonos gezi rehberi, jackie o cantina mykonos

Fiyatlara gelince. Buzlu Amerikano 4.50 Euro, Kokteller 13.0014.00 Euro’dan başlıyor. Dosa ( hint pankeki ) gyros 10 Euro.

  • Baboulas Ouzeki 

Mykonos’da denize sıfır bir yerde, liman manzaralı ve bütçeli tek restorant Baboulas olsa gerek. The Least Gourmet restaurant in Mykonos gibi espirili bir tabela koymuşlar. Öğle yemeği için iyi uygun bir yer. Porsiyonlari büyük. Sanırım burası pek çok kez isim değiştirmiş. Bu nedenle internette çok fazla bilgi yok. Şuradan websitlerine bakabilirsiniz.

Musakka ve kalamari sipariş ettim. Memnun kaldım.

  • La Barran

La Barran Mykonos Town’da gece clubu/ bar. Ben buraya sabah kahvesi için gittim. Americano on rock + küçük şise su 3.50 Euro.

Barmen bütün gece çalısıp bir de sabah burayı toplarlıyormuş. Öğlene doğru kapatıyorlar. Denk gelirseniz uğrayın.

Bunlari da Okumadan Geçmeyin

Frankfurt Gezilecek Yerler

Londra’nın En Iyi Müzeleri

Iyi yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

18 Yorumlar

  • […] vardığınızda biraz lezzetli amigdala denediğinizden emin olun. Ben elimden geldigince anlattim mykonos gezilecek yerler ile ilgili daha detayli bir yazi isterseniz linke […]

    Yanıtla
  • Nihan Sezer
    Ağustos 23, 2021 at 9:40 am

    Mutlucum eline saglik. Fotograflara bayildim. Yaz Sezon bitmeden gitmeyi isterim

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 23, 2021 at 9:41 am

      Sagol. Ekim sonundan önce gitmeye çalış Nihancım

      Yanıtla
  • adnan berk canay
    Ağustos 23, 2021 at 12:34 pm

    Super bi yere benziyor. bir kac sene once samos’a gittik ok begendik. havasi sehirleri insani tam bize . cilgin parti bize gore degil ama kesinlikle tavsiye ettiginiz tarihi yerleri gormek lazim.

    Yanıtla
  • Alev Abla
    Ağustos 23, 2021 at 10:27 pm

    Çok güzeldir epey zaman oldu gideli. O zamanlar fotoğrafa ilgim anı çekmekti gezi yazılarıma sonra başladım. Sanırım fotoğraf makinam da Kodak easyshare idi ☺️

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 23, 2021 at 10:34 pm

      Alev hanim yakin zamana kadar Tek kullanimlik filmli kamera kullaniyordum. Eski moda. Cok haklisiniz. Gezi rehberi icin fotograf cekmek cok farkli bir sey. 4000 fotograf cekmisim son gezide ancak 30 -40 fotograf paylastim burada.

      Yanıtla
      • Alev Abla
        Ağustos 24, 2021 at 8:46 am

        Ooo sen benden bir tık ilerisin. Ben son gezimde 3000 de kalmıştım. Ama haklısın zamanım sınırlı olmasa belki daha da çok çekerdim. İşte gezi yazısı yazmanın zor kısmı burası , emeğine sağlık.

      • Nasil Gezdim?
        Ağustos 24, 2021 at 8:52 am

        aynen oyle, bulutku karanlik forograflari sevmiyorum. Bir de fotografi bozan, gorseli bloke eden kamyon, cop bidonu vs. olmamasına ozen gosteriyorum. Iyi olan fotolari shutterda satisa cikariyorum bazan

      • Alev Abla
        Ağustos 24, 2021 at 8:58 am

        👍👏👏Bravo çok iyi yapıyorsun.

  • volkan akbulut
    Ağustos 24, 2021 at 8:08 am

    super bilgiler , cilgi parti afasi beniz bekliyor , yeeeeeeee

    Yanıtla
  • Cengizselcuk.com
    Ağustos 25, 2021 at 9:05 am

    Keyifle okudum Mutlu. Sabah saatleri her yeri kadrajlamak için en uygun saatlermiş;) kimse yok

    Eline sağlık

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 25, 2021 at 9:18 am

      Cok tesekkurler cengiz. aynen oyle kimseler , kediler haric 🙂

      Yanıtla
  • Melda Demirtaş
    Ağustos 25, 2021 at 1:03 pm

    Göreseller bigiler harika. Çok begendim.

    Yanıtla
  • Ayşe Yalın
    Eylül 1, 2021 at 8:17 am

    Mutlu bey? Yazılarınıza bakarken bir yandan da Sezen Aksu’nun yaz bitmeden şarkısı geldi. Ne yazık ki yaz da bitti. Ancak seneye vizeler felan bor plan yapabilirim
    .

    Yanıtla
  • […] Yunasitan’da seyahate falan cikmak isterseniz. Atina’yi es gecin , adalara gidin bakin mykonos gezilecek yerler yazisini bir […]

    Yanıtla
  • tulay karadeniz
    Ekim 26, 2021 at 8:02 am

    Mevsimini tacirdik ege avro uçmazsa seneye nasipe

    Yanıtla
  • Zehra
    Nisan 8, 2024 at 9:58 pm

    Merhabalar, bu sene Cruise gemisiyle Yunan adalarını gezeceğiz, fakat kara turları ekstra ücretli olacak. Size şunu sormak istiyorum, bu turlara ekstra ücret ödeyip rehberle gezmek mi mantıklı yoksa tek başımıza gezebilir miyiz?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 9, 2024 at 11:13 am

      Merhabalar Zehra hanim, Gittiginiz adalara, adalardaki ulasima, zamaniniza, adalarin buyuklugune ve gormek istediklerinize gore degisir. kimi yunan adalari buyuk kimi yunan adalari kucuk. Mesala Mykonos’ta sadece bir kez taksiye bindim, birkac otobuse bindim ( otobusler cok sık degildi ), bir kez de vapurla yakindaki unesco mirasi adaya gittim. Diger zamanlarda sehrin icini cok rahat bir sekilde yuruyerek gezdim. Adada 3-5 gun kaldigim icin otobus beklemek falan sorun olmadi. Eger Mykonos’a gidecekeniz, Liman sehir merkezinden 3 km uzakta. otobusle sehir merkezine gitmeniz gerekecek. Umarim size fikir vermisimdir.

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak