Limasol Gezi Rehberi ve Limasol Gezilecek Yerler
Limasol gezilecek yerler yazima hosgeldiniz. Bir liman kenti olan Limasol için Güney Kibris’in en güzel, en zarif sehri dersem sanirim hata etmis olmam. Limasol birbirinden güzel sokaklariyla, uzayip giden sahil seridiyle ve tarihi yapilariyla kesinlikle gezilmeyi hakediyor. Limasol Gezi Rehberi ve Limasol Gezilecek Yerler

Limasol Sahil Seridi
Limasol Nerede
Limasol ya da Yunanca adiyla Lemasos “ arada kalan “ , ” iki seyin arasinda kalan “ anlamina geliyor. Bu ad hakli olarak Limasol’a verilmis. Çünkü Limasol Güney Kibris’in dogusu ile batisi arasinda tam ortada yer aliyor . Güney Kibris’in turistlik yöreleri olan Baf ve Aya Napa arasinda pek çok sehirlerarasi otobüs Limasol’a ugruyor.
Kibris Cumhuriyeti’nin ikinci büyük sehri olan Limasol’un önemi, 1974′de adanin ikiye bölünmesiyle daha da artmis. Sanayi ve deniz tasimaciligi Limasol’da odaklanmis.
Limasol Gezi Rehberi : Limasol Gezilecek Yerler
Limasol’da gezilecek yerlere geçmeden önce Güney kıbrıs vizesi nasil alinir, Güney Kıbrıs’a nasil gidilir ve Güney Kıbrıs ile ilgili pratik bilgileri paylastigim Güney Kıbrıs Gezi Rehberime bakmanizi tavsiye derim.
Yazimin basinda da belirttigim gibi Limasol belki de Güney Kibris’in en güzel sehri. Baf’tan buraya kadar geldigim icin çok mutluyum. Birkaç saatlik otobüs yolculuguna degdi dogrusu. Baf’tan farkli olarak, Limasol bir sayfiye yeri degil.
Sabahin erken saatlerinde yavas yavas açilan dükkanlar gün ilerledikçe dolmaya basladi. Limasol’u öylesine sevdim ki keske burada bir gece geçirseydim bile dedim. Çünkü o çok sevdigim Akdeniz dokusu var Limasol’da. Aralik ayinda Limasol’un sokaklarini, caddelerini, limanini adeta Noel heyecani sarmisti.
Limasol gezi rehberime öncelikle Limasol’un sehir merkezinden baslayalim.
Iste Limasaol’da gezilecek yerler
1. Limasol Kalesi
Eski Liman bölgesinde yer alan bu kalenin geçmisi Bizans dönemine kadar uzaniyor. Orijinal kalenin temelleri ilk olarak 1193′te atilmis. 1538’de Limasol Kalesinin yönetimi Osmanlinin eline geçmis. Kalenin yönetiminin çok kisa bir süreligine Venedik Valisinin eline gectigi 1567–68 döneminde vali, kaleyi olasi bir Osmanli kusatmasina karsi yiktirtmis. Venedik Valisinin bu çabasi sonuc vermemis olacak ki Osmanli, Limasol Kalesini yönetimini yeniden ele geçirmis ve kaleyi restore etmis. Osmanlinin restore ettigi kale, eskisinden daha da saglam olmus.
Limasol Kalesinin içini gezmeyip bahçesinde dolasmayi tercih ettim. Limasol Kalesinin bahcesinde dikkatimi çeken ilk sey ise türbeye benzeyen bir anitti. Hemen arkasinda da Türkçe olarak ölenlerin ruhuna sad olsun diye dikildigi belirtiliyordu.
2. Limasol’un Meshur Agiou Andreou Caddesi
Limasol’un tarihi mekanlari icinde yer alan caddede art nouveau tarzi binalar, katedraller ve dükkanlar yer aliyor. Her köse basinda essiz grafitiler, uzun tahta kapili evler sizi bekliyor.
Uzun tahta kapilar demisken hemen belirteyim Bu tarz kapilar Limasol’un kendine özgü kapilari. Gezerken kapilara ve pencere dikkatle bakin.
Limasol’un tarihi eski kasabasindan gezerken dikkatinizi çekecek bir diger sey ise birbirinden güzel, renk renk grafitiler. Bu güzel grafitilerden birinin fotografini cekerken, yasli bir teyze basini camdan disari çikartip bana caddenin sonunda daha güzel grafitilerin oldugunu söyledi. Tabi teyzenin tavsiyesini dinledim. Iste o grafitilerden bir tanesi.
Anlayacaginiz Limasol gezisinde kapilara duvarlara bakmadan geçmeyin.
3. Ayia Napa Katedrali ( Ayia Napa Cathedral )
Agiou Andreou Caddesinin en sonunda yer alan Ayia Napa Katedrali 19. yüzyilin sonunda 20. yüzyilin basinda eski bir Bizans kilisesinin kalintilari üzerine insa edilmis.
Tarihi önemi olan bu katedrali mutlaka görün.
4. Limasol Limani
Limasol’da bir yeni, bir de eski liman var. Her ikisi de yanyana. Ama hangisi yeni Liman hangisi eski liman anlayamadim 😂😂. Limasol’un sahil seridi nedense bana çocukken cok sik gittigimiz Izmir Kordon Boyunu hatirlatti.
Upuzun palmiyelerle bezeli sahil seridi ve insanlarin balik tuttugu, oturup denizi seyrettigi iskelesine asik oldum. Her iki limanda da denize nazir pek cok kafe restorant var. Limasol’un tarihi sehrinin icinde degil de deniz kenarindan bir seyler yemek isterseniz Limasol Limani hem gezmek hem yemek yemek için harika bir yer.
5. Kourion Antik Kenti, Kourion Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir
Episkopi ( Piskoposluk ) kasabasanin yakinindaki Kourion Antik Kenti Güney Kibris’in olmazsa olmazlarindan ve Limasol’a gelenler burayi mutlaka geziyor. Zaten Limasol’a 18 km gibi kisa bir sürüs mesafesinde.
Neyse, Kourion Antik Kenti Kibris’ta olsa da burasi aslinda Kibris Cumhuriyeti’nin topragi degil ” Nasil Yani?” dediginizi duyar gibiyim. Yazinin geri kalaninda ne demek istedigimi aciklayacagim. Kourion antik sehri Güney Kibris’in diger tarihi mekanlariyla birlikte hakli olarak UNESCO Dunya Miras’i olarak koruma altina alinmis. Kourion antik sehri çok genis bir alana yayilan müzenin girisi kapisi bir tepede üstünde yer aliyor ve tarihi yapilar antik sehrin giris kapisinda baslayip sahil seridine kadar genis uzuyor. Kourion Antik Kenti’nin tamamini gezmek isterseniz en az 1-2 saatinizi ayirmaniz gerekiyor. Kourion Antik Kenti’nin tamamini gezecek vaktiniz olmasa bile müzenin giris kapsinin yer aldigi noktadan görülmeye deger bir manzara var.
Kourion Antik Kentinde sizi ilk olarak sehrin mozaikleri karsiliyor. Bu mozaiklerin bulundugu yer zamaninda sehrin asilzadelerinin oturma odasiymis.
Buradan da amfi tiyatroya geciyorsunuz. Kourion amfi tiyatrosu ilk olarak Helenistik dönemde yapilmis. Daha sonra Romalilar tarafindan restore edilmis. Zaten amfi tiyatroya baktiginiz zaman kullanilan taslar arasindaki renk farkin hemen dikkatinizi çekiyor. Helenistik dönemden kalanlar daha gri, Roma döneminden kalanlar ise daha sarimtirak. Kourion amfi tiyatrosunun bir diger özelligi de seyircilerin denizi görebilecegi sekilde insa edilmesi. Antik Amfi tiyatrolarin birçogu denize yakin olarak kurulmus ama bunlarin çok azi koltuklarin yüzü denize dönük, yani seyircinin denizi görebilecegi sekilde insa edilmis.
Kourion Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Peki Kourion Antik Kentine nasil gidilir? Çok kolay. Burasi meshur Hop on, Hop off olarak bilinen Sightseeing otobüslerinin güzergahinda. Limasol’dan çok kolaylika buraya gelebilirsiniz. Sightseeing otobuslerinin resmi sitesi icin buraya tiklayin. Kis sezonunda seferler durabilir aklinizda bulunsun.
Birkaç paragraf önce burasi Kibris Cumhuriyeti’nin topragi degil demistim. Evet degil. Kourion Antik sehri Ingiliz Askeri Üssü icinde yer aliyor. Buranin adi Akitori ve Dikelya. Akitori Ingilterenin Denizasri bölgelerinden ve Güney Kibris’ta yer alan iki Askeri Ussunden biri. Ingilizlerin Kibrislilarla 1960’da yaptigi anlasma geregi Kibris, Ingilizlerin bu son derece stratejik bölgeyi ellerinde tutmasina izin vermisler. Ama birkaç sartla. Bu sartlardan bazilari şöyle siralaniyor.
- Herhangi bir sinir olmayacak
- Sadece askeri amacla kullanilacak
- Ticari liman veya havaalani insa edilmeyecek
- Ozel mülk insa edilmeyecek
Neyse, burada iphonumla çektigim fotograflarda resmin üst kisminda UK Sovereign Base, Birlesik Kirallik Egemen Usussu ibaresi belirdi.
6. Kolossi Kalesi (Kolossi Castle )
Limasol’un 14 km disinda yer alan Kolossi Kalesi bulundugu stratejik konum nedeniyle ortaçag boyunca önemini korumus. Ilk olarak 1200’lerde insa edildigi düsünülen Kolossi Kalesi, Haçli Seferleri sirasindan Haçlilar için önemli bir yer teskil etmis. Kolossi Kalesine, Korioun antik sehrinde oldugu gibi Sightseeing Otobusleri ile ulasabilirsiniz. Kalenin bahçesinde bedava wifi var.
Kalenin içini gezmek istemezseniz giris kapisindan da kalenin fotografini çekebilirsiniz. Çaktirman içeri girmeye çalismayin keza kapidaki hanim giris ücreti konusunda oldukca ciddi 😀😀. Kolossi Kalesinin giris ücreti ise 2.50 Avro.
Kalenin hemen arkasinda yer alan kucuk kasabayi gezmeyi ihmal etmeyin.
Limasol’da Nerede Yenir
Limasol yemek yiyecek yer anlaminda pek çok yer var. Size tavsiye edebilecegim iki bolge. Bunlardan ilki Limasol Limani. Eger denize nazir bir seyler yemek isterseniz bence tek kelimeyle harika.

Saripolou Meydani
Önerebilecegim ikinci bölge ise Limasol’un tarihi sehrinin icinde yer alan Saripolou Meydani. Saripolou Meydaninda hem restorantlar hem de bar / restorant türü yerler var.
Limasol’da Ulasim : Limasol Gezi Rehberi
Limasol’un sehir merkezi küçük. Bu nedenle çok rahatlikla her yere yürüyebiliyorsunuz. Otobüs ise en önemli toplu tasima araci.
Limasol’a Nasil Gidilir? : Limasol Gezilecek Yerler
Limasol’da bir havaalani yok. Limasol’a en yakin havaalani ise 58 km uzakta yer alan Baf / Paphos Havalani. Benim yaptigim gibi otobusle varabilirsiniz. Baf’tan Limasol’a Baf’in sehirlerarasi otobüslerinin kalkitigi Karavella otobüs duragina gidiyorsunuz ve önünde Limasol yazan otobüslere biniyorsunuz. Paphos otobuslerinin resmi sitesinden kalkis saatlerine ulasabilirsiniz.

Paphos Karavella otobus duragindan Limasol’a giden otobus
Limasol’a ulasabileceginiz bir diger havaalani ise Larnaka Havaalani. O da Limasol’un 69 km uzaginda. Larnaka Havaalanin disinda bekleyen The Limasol Express hatlarina binerek buraya ulasabilirsiniz. Daha detayli bilgi için The Limasol Express’in Resmi Sitesine bakmanizi tavsiye ederim
Diger Guney Kibris Gezi Notlarimi Okudunuz Mu?
- Guney Kibris’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler: Guney Kibris Gezi Rehberi
- Guney Kibrisin Sayfiye Sehri Baf – Paphos: Baf Gezi Rehberi
Yorumlarinizi ve sorulariniz bekliyorum
Iyi yolculuklar
Mutlu
6 Yorumlar
Pınar Pırlant
Mart 13, 2019 at 2:23 pmFotoğraflara bayıldım..Yine bizleri oralara götürüp gezmiş hissiyatı verdin
Pınar Pırlant
Mart 13, 2019 at 2:27 pmFotoğraflara bayıldım..Yine bizleri oralara götürüp gezmiş hissiyatı verdin.Teşekkürler..
Nasil Gezdim?
Mart 13, 2019 at 4:37 pmÇok tesekkurler canim arkadasim.
Güney Kıbrıs Gezi Rehberi, Güney Kıbrıs Gezilecek Yerler, Nasil Gidilir | Nasil Gezdim - GEZ ve KEŞFET
Mart 21, 2019 at 3:17 pm[…] Limasol Gezi rehberi ve Limasol Gezilecek Yerler […]
Oğuz Sever
Ağustos 21, 2019 at 2:58 pmKıbrıs gezinizi okudum ve gelecek ziyaretim için yararlı buldum çok teşekkür ederim.
Nasil Gezdim?
Ağustos 21, 2019 at 3:17 pmOguz bey ben tesekkur ederim. Iyi yokculuklar. Mutlu