Baf Gezi Rehberi, Baf Gezilecek Yerler, Kato Paphos Gezilecek Yerler, Paphos’a Nasil Gidilir
Baf – Pafod gezi rehberime hos geldiniz. Kuzey Kibris cat kapi komsumuzken Güney Kibris’i pek bilmeyiz. Tabi bunda yasadigimiz politik sorunlarin ve Güney Kibris vizesinin oyalayici olmasinin etkisi çok büyük. Her yil yaklasik 4 milyon turistin ziyaret ettigi Paphos‘u (ya da Pafos), Türkçe adiyla Baf‘i gidip gezmeyi ve özellikle tarihi yerlerini kesfetmeyi çok istedim.
Aralik ayinin son günlerinde genç Ingiliz turistler evlerine dönmüs, emekli Ingilizler ve parali Ruslar bir gidim güneş işigi görebilmek icin 😃 Baf yöre halkiyla başbaşa kalmişti. Noel öncesi, şehir biraz sesssizleşmiş, hava hafiften serinlemiş ama tarihi güzelliğinden ve doğal zenginliginden hic bir şey kaybetmemişti.
Baf’a nasil gidilir, Baf’da gezilecek yerler, Baf’da ulaşim ve daha pek cok yararli bilgi Paphos gezi rehberimde
Baf Gezilecek Yerler : Baf Gezi Rehberi
Ucagim Paphos’a sis nedeniyle bir kac saat geç indi. Bu yil neredeyse bütün uçuslarimda bir aksilik ya da gecikme oldu zaten 😢😢😢😢😢. Havaalanindan çik, kaldigim apartmana git vs derken ancak hava karadiktan sonra Baf’in sokaklarinda buldum kendimi.
Baf / Pafos Nasil Bir Yer
Baf’ta gezilecek yerleri kesfetmek için toplu tasimaya ihtiyaciniz olacak. Çünkü Baf iki ayri bölgeden olusuyor. Eski Baf – Asagi Baf ( Kato Pafos) ve daha yeni olan Yukari Baf. Eski Baf’a sahip oldugu antik çaglarlardan kalma yapilardan dolayi bu ad verilmis. Mesala cok mehsur olan Kato Paphos Arkeoloji Parki burada yer aliyor. Ancak tarihi mekanlar disinda Kato Paphos’da yer alan pek cok bina ve otel yeni.
Yeni Baf olarak adlandirilan Yukari Baf’ta birbirinden sirin evler ve çok güzel bir manzara ise bizi bekliyor. Adindan da anlasilacagi gibi bir Yukari Baf bir tepeye kurulu. Akdeniz ve Eski Baf, Yukari Baf’in ayaginin tam altinda yer aliyor.

Yukari Paphos’da bir ev
Eski Baf’a vardigim aksam sokaklarda Noel sarkilari söyleyen bir kaç emekli Ingilizden baska çok fazla kimseyi göremedim. Bir an sehirdeki en gencin ben oldugumu bile düsündüm 😃😃😃. Tabi yanildigimi anlamam cok uzun surmedi.
Güney Kibrisdaki ilk gecemi dinlenerek gecirdim. Ne de olsa onumde yogun bir 6 gün var.
Kaldigim apartmanda Kibris televizyon kanallarina söyle bir bakarken iki sey dikkati mi cekti. Bunlardan ilki Türk pembe dizileriydi. Bizim ” Ezel” oynuyordu. Bir diger seyse 6 gün boyunca Türkiye’nin haberlerde yer verilmesiydi. Türkiye’de kaç kez Kibris Cumhuriyetiyle ilgi haber yayinlanir ki ya da ayni haber 6 gün boyunca her aksam yayinlanir diye düsünmeden edemedim.
Neyse efendim, iste Pafos gezi rehberim.
1. Eski Baf – Kato Pafos
Baf / Paphos, Kıbrıs’ın güneybatı ucunda, Troodos Dağları ve Akdeniz arasında yer alan bir sayfiye yeri. Her yıl güneş özlemi çeken turistlerin (özellikle Ingilizlerin ve Ruslarin) ilgisini çekiyor. Dogal güzelliginin yaninda Paphos büyüleyici bir tarihe sahip. Sabah kahvemin ardinda sahil şeridinde yürüyüşe çıktım.
Gözüme çarpan ilk şey otosbüs duraginin yanindanki agaçlarin altinda bir yandan tavlasini oynayip bir yandan çayini yudumlayan Kibrisli erkeklerdi. O gözlerden kaçmayan “bizdenlik” çok hoşuma gitti.
2. Baf Kalesi ve Baf Limani ( Paphos Castle/ Paphos Kalesi )
Sahil şeridinin en sonunda yer alan Paphos / Baf Kalesi’nin geçmişi Bizanz dönemine kadar uzaniyor. Bugün Baf Kalesinin ayakta duran tek bölümü olan ve Western Frankish adi verilen kulesi 1592‘de Osmanlilar tarafindan restore edilmis.
Kule büyük degil. Bu nedenle çesitli konserler için yazin kalenin çevresine platform ve sandalyeler yerlestiriyorlarmis .
Baf Kalesi’nin çevresi özellikle ögleden sonra tiklim tiklim oluyor. Sabahin ilk saatlerinde cevrede kimsecikler yokken gezmenizi tavsiye ederim. Kalenin giris ücreti 2.50 Avro ve kulenin üstünden Baf Limaninin manzarasi çok güzel.
3. Agia Kyriaki Chrysopolitissa Kilisesi
Pafos Kalesini gezdikten sonra sehirdeki bir diger önemli tarihi yapi olan Agia Kyriaki Chrysopolitissa Kilisesine gittim. Baf’in sahil seridinden yürüyerek çok kolaylikla ulasiyorsunuz buraya.
13. yüzyildan kalma Agia Kyriaki Chrysopolitissa kilisesinin çevresinde pek çok kalinti var ve yerler ise birbirinden güzel mozaiklerle döseli. Kiliseyi gezenlerin tarihi eserleri ve kalintilari daha iyi görebilmesi için kilisenin çevresine ve mozaiklerin oldugu bölümlere köprü yerlestirmisler. Baf’ta iken kesinlikle görmenizi tavsiye edecegim yerlerden biri.
Haçli seferlerine giderken burada ölen Danimarka krali Eric Ejegod’un mezari hemen burada kilisenin yaninda yer aliyor.
4. Coral Sahili – Coral Bay
Paphos’da Aralik ayinin son günlerinde yüzmek gibi planim yok. Ancak Agia Kyriaki Chrysopolitissa Kilisesini ziyaret ettikten sonra Baf otobüs duragina gidip methini çok duydugum Coral Plajini gormek icin otobüs bileti aldim.
Coral Bay’e gitmek icin Baf otobus duragindan 156 nolu otubuse biniyorsunuz ve en son durakta iniyorsunuz. Dogruya dogru, otobusten inmemle bir iki fotograf cekip tekrardan otobuse binmem bir oldu. Eger yüzmek gibi bir niyetiniz yoksa burayi cok kolaylikla es gecebilirsiniz.
5. Baf Kral Mezarlari ( Tombs of the Kings Paphos )
Coral Bay’de hiç vakit kaybetmeden tekrardan otobuse bindim. Baf’a geri dönerken yolumun üstünde olan Kral Mezarlarinda ( Tombs of the Kings Paphos ) indim.
Burasi Güney Kibris’in UNESCO Dunya Miraslarindan biri. Müzenin giris ucreti 2.50 Avro.
Baf’in 2 km disinda yer alan Kral Mezarlari’nin gecmisi Isa’dan once 4. yüzyila dayaniyor. Zamaninda Baf’li ( Paphitic) aristoklarin gömüldügü bir nekropolis burasi. Insanin içini ürpertse de söylemeden edemeyecegim. Mezarlar yasayan insanlarin evine benzeyecek, kapilari olan yerler seklinde kayalarin içine oyulmus.

Mezarlarin bir kismi adagida arkamda gordugunuz yerde.
Arkeologlar Kral Mezarlarinin çvresini halen kaziyorlarmis. Bakalim daha neler neler su yüzüne çikacak. Buradan manzara tek kelimeyle muhtesem.
6. Baf’tan Limasol Gezisi
Güney Kibristaki gezimin üçüncü gününü Limasol için ayirdim. Limasol, Güney Kibris’in en güzel sehirlerinden biri kesinlike görülmeyi hakediyor.
Limasol’a nasil gildilir, Limasol’da gezilecek yerlerle ilgili bir gezi rehberini onumuzdeki haftalarda paylasacagim.
7. Afrodit Kayasi ( Aphrodite’s Rock) – Petra tou Romiou
Bunu zaten biliyor olabilirsiniz ama ben yine de belirteyim. Kıbrıs aşk adası olarak biliniyor. Afrodit, Yunan mitolojisinde Aşk Tanrıçası ve Kıbrıs Afroditin doğduğu yer. Afrodit Kayası, Yunanca adıyla Petra tou Romiou (“Roma Kayası”) Kibrisin en önemli sembollerinden biri.

Afrodit Kayasi soldan ikici kaya
Baf’in otobüs duragindan çok kolaylikla ulasabiliyorsunuz buraya. Afrodit kayasinin bulundugu plajda çok guzel. Yaz aylarinda yogun oldugundan eminim. Buraya gelip yüzmek isteyenler icin küçük bir tesis de var.
Yüzmek demisken Afrodit Kayasi’nin cevresinde yüzmek adettenmis. Özellikle dolunay zamani kayanin çevresinde 3 kez yüzmek gerekirmis. Bunu yapanlarin ebediyen genç ve güzel olacagina inaniliyor 😊😊😊😊.
8. Yeni Baf – Yukari Baf ( Paphos)
Baf otobüs duragindan Karavella istikametinde 618 nolu otobüse binip Yukari Baf’a gittim.
Sehrin bu yakasina varinca öyle sagda solda Rus ve Ingiliz turistleri pek görmüyorsunuz. Yüksek ahsap kapilari, renkli renkli duvarlari, evlerin önünde beklesen kedileri, kisaca dingin bir sekilde akan hayati görüyorsunuz Yeni Baf’ta.
Dikkatimi çeken seylerden biri yol isaretlerinin Türkçe olmasiydi. Dün Kral Mezarlarindan dönerken metrelerce uzaktan gördügüm camii’yi Yeni Baf’da yakindan görme imkanim oldu. Cami açik degildi. Sanirim Avrupa Birliginden alinan bir takim fonlarla restore etmek gibi planlari varmis Kibrislilarin.
Yukari Baf’i en özel yapansa tabiki tepeden bütün Akdenizin ayaklarinin altinda olmasi. Sehirde gün batimini izleyebileceginiz essiz yerlerden biri. Baf’in bu bölümü çok turistlik degil ancak deniz manzarali bir kac kafe ve restorant var.
Kato Paphos’a geri dönmek icin otobüse binmeyip. Yavas yavas sehir merkezine dogru yuruyeyim dedim. Insan bir sehri böyle daha iyi taniyor, daha bir iyi anliyor.

Yukari Baf’da asagi yururken gordugum bir apartman araligi.
Bu küçük sehirde bile aksam saati yogun bir trafik, günes batmadan önce son bir kez daha alisveris yapmak isteyenler insanlarin telasi vardi.
9. Baf’tan Nicosia Gezisi
Yarisi kuzeyde yarisi güneyde bir baskent Nicosia. Tuhaf bir sekilde de kozmopolit ve aslina bakarsaniz cok turistlik de degil. Peki gitmeli mi, gitmemeli mi Nicosia’ya.
Tabiki gitmeli. Gezip görmek icin geldik onca yolu 😊😊. Nicosia’ya nasil gidilir, Nicosiya’da gezilecek yerler nereleridir. Bunlara ilgili bilgilerin oldugu gezi rehberimi Nicosia Gezi rehberini cok kisa bir sure sonra paylasacagim.
10. Baf Arkeolojik Parki ( Paphos Archaeological Park )
Baf Arkeolojik Park’in gezme isini Guney Kibris gezimin son günlerine biraktim.

Kato Paphos Arkeoloji Parki’nin girisi
Kato Paphos Arkeoloji Parki Nerede?
Kato Paphos Arkeoloji Parki hemen Paphos Limaninda yaninda. Bu nedenle Baf Arkeoloji Parkini gezmeden once Baf Kalesinin sag tarafindan yer alan sahil seridinde yuruyuse ciktim. Bu sahil seridi Baf Arkeoloji Parkini cevreliyor. Park cok genis bir alan yayilmis ve citlerle cevirili onun icin oldukca uzun bir yurusu goze alin.
Baf Arkeoloji Parkinin giris ücreti 4.50 Avro. Simdiye kadar gezdigim müzelerin icinde en fiyatli olani. Tabi Avrupa standartlarina gore ise son derede makul bir ücret.
Neyse, Kato Paphos Arkeoloji Parki pek cok tarihi yapiya ev sahipligi yapiyor ve antik yapilar koskocaman parkin icinde farkli yerlerde bulunuyor. Size giriste bir harita veriyorlar. Ancak, ne harita dogru cizilmis ne de gezilecek yerler net bir sekilde isaretlenmis.
Baf Arkeolji Parki’nin icinde Osmanli doneminden kalma bir yapi varmis ama aradim taradim bulamadim. Kimi çok meshur mozaiklerin üstü kapaliydi ve neden kapali olduguna dair aciklama yoktu. Bu nedenle Kato Paphos Arkeoloji Parki Guney Kibris’ta gezdigim müzelerin içinde hayal kirikligina ugradigim tek yer. Ama bu Kato Paphos arkeoloji parkina gitmeyin anlamina gelmiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Ingilizler döneminde yapilan deniz feneri, amfi tiyatro, Dionysus’un evi görulebilecek pek cok antik yer burada.
11. Baf Poseydon Caddesi ( Paphos Poseidonos Avenue )
Kato Paphos’un en meshur en popüler caddesi ve burasi Baf’in sahil seridi. Poseydon Caddesi herkez için bolca seçenek sunuyor, hediyelik eşya, yeme içme, alışveriş için harika bir yer. Sehre ilk vardigimda var olmadigini dusundugum Kibris gencliginin de takilma mekani. Starbucks, Cafe Nero ve bilimum trendy mekanlarda Kibrisin genc yuzlerini gorebilirsiniz.
Aksam, mutlaka Poseydon Caddesi üstünde olun keza burada tanık olacaginiz gün batımı olağanüstü. Guney Kibris’ta kaldigim 6 gun boyunca neredeyse her aksam gun batimini kacirdim ta ki son gunume kadar.
Baf’ta Nerede Yenir
Düsük sezon olmasi nedeniyle pek cok restorant ya acik degildi ya da acik olanlarda musteri yoktu. Bos restoranta gitmek açikçasi pek cazip gelmiyor bana. Çevrede insan olsun canlilik olsun istiyorum. Poseydon Caddesi üzerinde bir kac restoranti denedim.

Denize sifir restorant Ta Mpania
Bunlar Harbour Cafe ve Ta Mpania‘ydi. Her iki testorantta da Seftali kebabi, Mussakka, Hellim peyniri, Beef Stifado ( Dana yahni) gibi geleneksel yemekleri bulabilirsiniz. Yemekleri çok lezzetli buldugum icin aksamlari burada yemek yemekten bikmadim. Ta Mpania’da ahtapot salatasi ve karisik izgarayi hararetle tavsiye ederim. Ta Mpania Kibrisli genclerin bulusma noktasi denize sifir olan bu restorant aksamlari tiklik tiklim oluyor.
Ambiyansi olan ama sadece burger, pizza turu bir seyler ararsaniz diger populer yer ise Pingouino Cafe Ancak burada sadece mocktail ictim. menudeki yemekler bana gore degildi ama son derece populer.
Butceli seyahat edenlere de Papantoniou adli süpermarketini öneririm. Aradiginiz her sey, hatta fazlasi var bu süpermarkette. Firin bölümünde ispanakli börekte satiyorlar. 0.90 Avro tanesi. Ayrica Kibrisa ozgu tahinli coreklerini deneyin.
Baf’da ( Paphos) Nerede Kalinir
Guney Kibris’a düşük sezonda gittigim icin 6 gün için gülünç derecede ucuz olan Daphne Apartments adinda bir aparthotel buldum.
Harika bir yer mi? Acikcasi super diyemem ancak çok merkeziydi. Her yere kolaylika yürünebildigi gibi sehrin süper marketine de cok yakindi. 6 gün için isimi gordu.
Baf’da Ulasim
Baf’ta gezilecek yerler genis bir alan yayilmis. Bu nedenle otobus kullanmaniz sart. Baf Havalaninda sehir merkezine gitmek icin havaalaninin disindaki …. nolu otubuslere biniyorsunuz. Bilet ucreti 1.50 Avro. Havaalanindan sehir merkezine varmanizsa yaklasik 20-25 dakika suruyor.
Baf sehir merkezinden sehrin diger yerlerine de ulasiyorsunuz. Otobus duraginda oturacak yerler. Isikli tabelalarla hangi otobus nereye gidiyor, saat kacta kalkiyor çok net bir sekilde belirtilmis. Eger Baf’dan Nicosia’ya ya da Limasol’a gidecekseniz, Yukari Baf’da yer alan sehirlerarasi otobüslerin kalktigi Karavella otobüs duragina gitmeniz gerekiyor.
Yorumlariniz bekliyorum.
Iyi yolculuklar
Mutlu
7 Yorumlar
Güney Kıbrıs Gezi Rehberi, Güney Kıbrıs Gezilecek Yerler, Nasil Gidilir | Nasil Gezdim - GEZ ve KEŞFET
Mart 1, 2019 at 6:54 am[…] Nicosia ve Limasol’a yaptigim gezileri ve ulke hakkindaki goruslerimi onumuzdeki haftalarda buradan paylasacagim. Baf ( Paphos) gezi rehberime buradan ulasabilirsiniz. […]
Limasol Gezi rehberi ve Limasol Gezilecek Yerler | Nasil Gezdim - GEZ ve KEŞFET
Mart 22, 2019 at 8:20 pm[…] Baf Gezi Rehberi, Paphos Gezilecek Yerler […]
Oğuz Sever
Ağustos 21, 2019 at 3:48 pmKıbrıs’ta barış olursa bir gün belki oraları görürüz:) Ama önce Türk vatandaşlarının Kıbrıs’tan geçişine izin verilmesi lazım.Rum yönetiminin uygulaması doğru değil.
Nasil Gezdim?
Ağustos 21, 2019 at 3:56 pmKesinlikle katiliyorum. Sinir geçisleri aslinda sorunsuz ancak TC pasaport gecemiyor vizesi olsa dahi. AB sadece güneyi alarak çok büyük bir hata etti. Ama herseye ragmen gezilmesi gereken bir ülke
idil
Mayıs 20, 2021 at 7:18 amRiga’ya da git. aşırı güzel bir yer
Nasil Gezdim?
Mayıs 20, 2021 at 8:49 pmTeşekkürler, Riga ‘ya gittim. Çok beğendim
gökberk altın
Temmuz 21, 2021 at 8:56 amBaf/ pafos çok bildiginmiz bir yer değil. Yazınız ve fotoğraflar çok güzel. Değerli bilgileriniz için teşekkürler.