Tiflis Gezi Rehberi, Gürcistan Tiflis Gezilecek Yerler, Kazbegi Gezilecek Yerler, Tiflis Gezi Notları ve Rotası
Tiflis gezi rehberime hoş geldiniz. Gürcistan’nın başkenti Tiflis ve Kazbegi uzun zamandır gezilecek yerler listemdeydi. Kafkasların gözbebeği Tiflis, kendine özgü mimarisi, tarihi mekanları, doğası ve lezzetli yemekleri ile bir hafta sonu gezisinden daha fazlasını hakediyor. Tiflis gezi notlarımın ilerleye bölümlerinde de bahsedeceğim kısıtlı bütçesi olanlar ve vize işleriyle uğraşmak istemeyenler için Gürcistan – Kafkasya rotası çok güzel bir seçenek. Tiflis’te gezilecek yerler, nerede kalınır? neler yenir içilir ve Tiflis rotası hazırlayanlar içindiğer pratik bilgiler sizin için hazırladığım Gürcistan Tiflis gezi rehberimde.

Tiflis’in genel görüntüsü, Maidan Bazaar ve Narika Kalesi, Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’e Nasıl Gidilir ? Tiflis Gezi Rehberi
Komşumuz Gürcistan’a arabayla gidebilirsiniz ya da benim yaptığım gibi Sabiha Gökçen’den Pegasus ile gidebilirsiniz. Sabah saatlerinde İstanbul’dan ayrıldım. Uçağın penceresinden manzarayı seyrede seyrede Tiflis’e vardım. Unutmadan bir hatırlatma Turkiye ile Gürcistan arasindaki 1 saat zaman farkı var.
Avrupa’nın diğer ülkelerinden Gürcistan ziyaret etmek isteyenlere aşağıdaki havayolu şirketlerine bir göz atmanızı tavsiye ederim.
- Agean Havayolları
- Lufthansa Havayolları
- Ukrayna Havayollari
Tiflis Havaalanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir ? : Tiflis Gezi Rehberi
Şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu 37 numaralı otobüslere binmek ve tercihinize göre ya Özgürlük Meydanında ya da Rustaveli Caddesinde inmek ve havaalanına geri dönerken de aynı yolu izleyebilirsiniz.

Tiflis Havaalanın dışında bekleyen 37 numaralı otobüs, Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis Havaalanından şehir merkezine yolculuğunuz yaklaşık 30 – 40 dakika kadar sürüyor. Otobüs durağı Arrivals Hall’un hemen önünde bulunuyor ve otobüsler yaklaşık her 20-30 dakikada bir kalkıyor.
Tiflis Gezilecek Yerler : Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’te gezilecek yerlerin bir kısmı ücretsiz ve Tiflis’in sokaklarında dolaşmak büyük bir zevk. Bazı güzellikler bir kuruşa bile mal olmuyor. Tiflisin eski şehirinde, kiliseler, büyüleyici eski binalar, arnavut kaldırımlı caddeler, şirin dar yan sokaklar, bir sinagog ve bir camii, birkaç da park var. Bu güzellikleri şehir içinde yürüyerek çok kolaylıkla keşfedebilirsiniz.

Tiflis yürümesi keyifli bir sehir, Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’te gezilecek görülecek yerler bana biraz gözardı edilmiş gibi geldi. Eğer yürüyerek gezmeyi, küçük şirin sokakları, faklı mimarileri keşfetmeyi seviyorsanız, Tiflisi kesinlikle çok seveceksiniz. Tiflis’i en iyi şekilde keşfetmek icin bol bol yürümenizi tavsiye ederim. Keza nerede ne göreceğiniz bilemiyorsunuz. Tiflis sürprizlerle dolu bir şehir.

Tiflis Gezi Rehberi
Bu 3 günlük Tiflis gezi planını yaparken Gürcistan’nın doğasını ve çok kültürlülüğünden izler görecek şekilde planladım. Tiflisi gezisini de sadece Tiflis ile sınırlı tutmayıp şehir dışındaki diğer Jvari Manastırı, Kazbegi Dağı gibi yerleri de gezi rotama ekledim ve Tiflis’te gezilecek yerler listesini de kronolojik sırayla yaptım.

Meidan Bazaar’fa gelin ve gelenksel giysileriyle damat, Gürcistan Tiflis Gezi Rehberi
Neyse, Tiflis’e öğleden sonra vardım ve otele check in yaptıktan sonra soluğu kaldığım otel yakın olması nedeniyle Kote Afkhazi Caddesinde aldım.

Tiflis’in şirin caddelerinden biri, Tiflis Gezilecek Yerler
Kote Afkhazi Caddesi‘nin bir ucu Maidan‘a bir diğer ucu ise Özgürlük Meydanı’na uzaniyor ve ağaçlarla çevirili, pek çok kafe ve restoran var. Eğer Tiflis gezinize nereden başlayacağınızı tam olarak bilmiyorsunuz, Kote Afkhazi Caddesi başlangıç noktanız olsun. Kote Afkhazi Caddesi ‘nde ilk durağım Büyük Tiflis Sinagogu.
1. Büyük Tiflis Sinagogu Tiflis Gezilecek Yerler
Gürcü Sinagogu olarak da bilinen Büyük Sinagog, 19. yüzyılın sonlarında Tiflis’e yerleşen Akhalzikhe Yahudileri tarafından 1895-1903 yılları arasında eklektik bir tarzda tuğlalarla inşa edilmiş.

Tiflis Sinagogu, tiflis’de gezielcek yerler
Sanırım ilk kez bir sinagogu ziyaret ettim. Gezilerim sırasına sinagoglar gördüm ancak ama kapıları kapalı olduğu için içeri girme fırsatım olmadı. Büyük Sinagog’un kapılarını açık görünce bir girip bakmadan edemedim.

tiflis gezi rehberi
2. Meidan Bazaar Tiflis GezilecekYerler
Meidan Bazaar, Narika Kalesinin eteklerinde yer alıyor. Kafeler, restoranlar, Metheki Köprüsü ve Kura Nehri burada.

Güzel mimarisi ile Meidan Bazaar, Tiflis Gezilecek Yerler
Buraya geldiğinizde söyle bir etrafınıza bakıp nereleri keşfetmek istediğiniz size kalmış. İster buradan Narika Kalesine tırmanın, ister Metheki Köprüsünden geçip Metheki Kilisesini ziyaret edin, ister Sülfür Hamamlarına doğru yürüyün.

Nehir Manzarasiyla Tiflis, Tiflis Gezi Rehberi
Tercih sizin. Benim tercihim Kura Nehrini Takip ederek Barış Köprüsü’ne gitmek oldu.
3. Barış Köprüsü ( Bridge of Peace )
Barış Köprüsü, Eski Tiflis ile daha modern yapıların olduğu yeni Tiflis’i Kura Nehri’nin üzerinden geçerek birleştiriyor.

Tiflis’in Barış Köprüsü, Tiflis Gezilecek Yerler
Mayıs 2010’da Tiflislilerin kullanımına açılan Barış Köprüsü, modern bir sekilde dizayn edilen bir çelik köprü ve haklı olarak artık turistlerin ilgi odağı. Özellikle akşamüstü dans eden, şarkı söyleyen sanatçılar var.

Barış Köprüsü, Tiflis Gezi Rehberi
Köprü deyip geçmeyin, Şehrin ve Kura Nehrinin tadını çıkartmak için buraya gelin.
4. Rike Park Tiflis Gezilecek Yerler
Barış Köprüsünden geçerecek gelebileceğiniz Rike Park, çok yakın bir zamanda halka açılmış. Park çiçeklerle bezeli ister oturup etrafta neler var neler yok şöyle bir kolaçan edin, ister dinlenin.

Rike Parkin genel goruntusu, Tiflis Gezilecek Yerler
Rike Park’in bir bölümünde Alman Hükümeti tarafından verilen Berlin Duvarından küçük bir parça da burada sergileniyor.

Berlin Duvarının parçaları, tiflis gezi rehberi
Parkın bir diğer ucu ise Europe Square – Avrupa Meydanı ile birleşiyor. Rike Park’tan Narika Kalesi’ne giden terefeliğe göreceksiniz.
Narika Kalesine tırmanmak istemezseniz, buradan benim yaptığım gibi 2012’de kullanıma açılan terefelikle Mtkvari Nehrin’in üstünden geçerek Narika Kalesine çıkabilirsiniz. Terefeliğin ücreti 1 Lari. Gününün belli saatlerinde bilet gişesinin önünde kuyruk oluyor. Aklınızda bulunsun.
4. Narika Kalesi ve Kartelis Deda Heykeli
Rike Park’tan bindiğim terefelikle bu asırlık kaleye ulaştım. Narika Kalesi, Semba Katedrali gibi tüm bir şehri tepeden görüyor.

Tiflis’e hakim görüntüsü ile Narika Kalesi, Tiflis Gezilecek Yerler
Narika Kalesi, 1827’deki bir deprem sırasında önemli ölçüde hasar görmüş. Ancak kalenin orijinal duvarının bir kısımı hala ayakta. Narika Kalesinin içinde bulunan Aziz Nikolaos Kilisesi de yine aynı deprem sırasında yıkılmış. 1996 yılında kiliseyi restore etmişler. Bence zirveye ulaşmanın en hızlı ve kolay yolu teleferikle yukarı çıkmak. Size tavsiyem terefelikle yukarı çıkıp yürüyerek aşağı inmek.

Narika Kalesinin arka tarafı, Tiflis Gezilecek Yerler
Narika Kalesine bir sur demek daha doğru olur sanırım. Keza duvarların gerisinde müze, sergi, kafe vs yok. Ancak her seye rağmen Kaleden Tiflis’in kuşbakışı manzarası son derece güzel. Eğer benim gibi manzara sevenlerdenseniz, kaleye mutlaka çıkın. Burada fotoğraf çekmek için çok zaman harcadım.

Tum heybetiyle Kartelis Deda, Tiflis Gezilecek yerler
20 metre yüksekliğindeki Kartelis Deda Gürcistan’ın en önemli sembollerinden. Tiflis’te şehrin hemen hemen her yerinden görülebiliyor. Eğer Narika Kalesine kadar çıkarsanız, Kartelis Dada’yi görebilirseniz.
5. Abanotubani Bölgesi ve Sülfür Hamamları
-
Sülfür Hamamları
Tiflis’in geleneksel kükürt hamamları, Eski Kent’in Abanotubani Bölgesinde yer aliyor. Kükürt kokusu yükselen kırmızı tuğlalı kubbeleri hicbir sekilde gözlerden kaçmıyor.
Hem tarihi önemi hem de yerel deneyimi nedeniyle Tiflis’te kesinlikle ziyaret edilmesi gereken en iyi yerlerden biri.
Şehir sülfür kaplıcaları uzerine kurulu ve zaten Tiflis, Gürcü Dilinde “sıcak” anlamına geliyor.
-
Abanotubani Bölgesi
Sülfür Hamamları’nın çevresindeki güzel yapılarıyla Abanotubani Bölgesi Tiflis’in geri kalanlarından hemen ayrılıyor. İşlemeli, cumbalı, mozaik desenli yapılar tek kelime ile harika.
Burada termal suların aktığı küçük bir dere var. Yalnız duyduğuma göre yağışların az olduğu dönemde dereden çok fazla akmıyormuş.
Sülfür hamamlarına gitmek istemeseniz bile buradaki restoranlar birinden soluklanıp Gücü şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Hem dinlenmek, hem bir şeyler yemek, hem de güzel yapılara bakmak için kesinlikle harika bir yer.
-
Jumah Camii
Gürcistan tarihi boyunca çeşitli dinlerin ve kültürlerinin geçiş noktası olmuş. Buradaki ilk camii 1700’lü yıllarda Osmalılar tarafından kurulmuş. Ancak o ilk camii yıkılmış.
Bugün gördüğümüz Jumah Camii 1800’lü yıllarda restorasyondan geçen camii. Jumah Camii’ni diğer camilerden ayıran bir özellik ise Gürcistan’da yaşayan hem sunni hem şii müslümanlar tarafından ortak olarak kullanılması.
6. Mtskheta Şehri
Tiflis’deki ikinci günümü Gurcistan’daki diger tarihi ve doğal güzellikleri görmek için ayırdım. Mtskheta Sehri, Tiflis’in 18 Km dışında ve buraya 15 – 20 dakika gibi kısa bir sürede Tiflis’den ulaşabilirsiniz. Mtskheta şehrini ilginç kılansa Jvari Manastırı ve Svetitskhoveli Katedrali‘nin UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunması.
Mtskheta, Gürcistan’ın en şehirlerinden biri ve ülkenin eski başkenti. Şehir meydanında küçük çeşitli kafeler ve restoranlar var.
-
Svetitskhoveli Katedrali
Bu devasa katedral şehrin kalbinde yer alıyor. Bu nedenle katedrali görmemeniz neredeyse imkansız. Bir efsaneye göre İsa’nın peleri burada gömülüymüş. Bugün görünen katedralin geçmişi on birinci yüzyıla kadar uzansa da kilise çevresinde yapılan kazalar bize bu bölgede daha eski bir kilisenin olduğunu gösteriyor. Üç katlı olan Svetitskhoveli Katedrali’nin içi fresklerle kaplı.
Ayrıca Gürcistan tarihinde önemli olan kişiler ve krallar burda gömülü. Katedral’in büyük bir bahçesi var. Svetitskhoveli Katedrali’nin yüksek duvarları ve burçları savunma amacıyla da kullanılmış.
Eğer benim yaptığım gibi katedrali cuma günü zirayet ederseniz, sadece katedrali gezmekle kalmayıp, Gürcü nikahına da tanık olabilirsiniz.
-
Jvari Manastırı
Svetitskhoveli Katedrali’inden sonraki durak Jvari Manastırı. Jvari Manastırı ya da Kutsal Haç Kilisesi Gürcistan’ın en kutsal, en eski ve en ünlü ibadethanelerinden biri. Yerli halk için bir hac vazifesi goruyor. Girişi ücretsiz olan Jvari Manastırı, Iberia Guaramid hanedanı I. Stepanoz’in hüküm sürdüğü 586 ve 604 yılları arasında inşa edilmiş.

Jvari Manastiri, Gürcistan Gezi Rehberi
Jvari Manastırının bulunduğu yer önceleri paganların barınağıymış. 4. yüzyılda tahta bir haç yerleştirilmiş. Bu haç paganlığın çöküşünü ve hristiyanlığın yükselişini sembolize ediyor. Jvari Manastırının tam ortasında bugün de koskocaman bir haç var.
Jvari Manastırı yüksek bir tepeye kurulu ve buradan hem bölgenin hem de Mtskheta şehrinin manzarası tek kelime ile harika.
Eğer araba kiralayarak giderseniz, manastırın dışında park yeri var. Buraya ücretsiz bir şekilde park edebilirsiniz.
Mtskheta’ ya ve Jvari Manastırına Nasıl Gidilir ?
Turla değil kendi imkanlarınızla en ekonomik sekilde Mtskheta’ya ve Jvari Manastırına gitmek isterseniz, izlemeniz gereken yol şöyle,
- Metro ile Didube Otobus Durağına gidin. Metro ucreti 1 GEL
- Kazbegi yazan tabelaları bulun.
- Marshrutka adı verilen minibüsler ile gidiliyor. Marshrutka Mtskheta diye sorun. Burada gişelerden minibus biletlerinizi satın alın.
Jvari Manastırı, Mtskheta’ya çok yakın gibi gözükse de 12 kilometre uzakta. Bu nedenle Mtskheta’dan Jvari Manastırına gitmek için taksiye atlayın. Binmeden önce pazarlık yapabilirsiniz. Taksi ücreti 10 – 15 GEL arası.
Tiflis’den Taksi ve Günlük Tur ile Mtskheta’ya Gidiş
- Taksi ile gitmek isterseniz, taksi ücreti yaklaşık 20 GEL. Bunun içinde Bolt uygulamasini indirmenizi tavsiye ederim.
- Turlarla girmek isterseniz, Jvari Manastiri Turlari icin buraya tikayin.Turlar birkaç güzergahı kapsıyor ve yaklaşık 25$ tutuyor.
Son olarak, Duibe Otobüs Durağı Gürcistan gezisi planlayanlar için çok önemli çünkü Kutaisi, Kazbegi, Borjomi ve Batumi’ye otobusler bu duraktan kalkıyor.
7. Ananuri Kalesi
Tiflis’ten 72 km uzaklıkta bulunan Ananuri Kalesi, zümrüt yeşili Aragvi Nehrini kenarında kurulu. İlk bakışta tek bir kale gibi gözükse de aslında iki ayrı kale bir duvarla birleştirilerek büyük bir kompleske dönüştürülmüş.

Aragvi Nehrinin yanında bulunan Ananuri Kalesi
Ananuru Kalesinde de iki tane ayri kilise var. Bu kiliseler Church of the Assuption ve Church of Virgin Mary kiliseleri.
Annanuri Kalesinin girişi ücretsiz. İçini gezmek birkaç saatiniz alacak. Kalenin surlarında gezin ve kesinlikle manzaranın tadını çıkartın. Bu güzel yapı UNESCO’nun Geçişi Dünya Mirasi Listesinde bulunuyor. Umarım bir gün UNESCO Dünya Mirası olarak listelenir.
8. Tiflis’ten Kazbegi Gezisi
Neden Kazbegi’ye gidelim? Neden mi ? Çünkü Kazbegi, gezginlere Gürcistan’ın en güzel manzaralarından birini sunuyor. Bu nedenle manzara, yürüyüş, doğa, tarih meraklıysanız, Kazbegi Gürcistan’da mutlaka gezilecek yerler listenizde olsun.
Hiç şüphesiz Kazbegi gezisinin yıldızı, muhteşem Kazbegi Dağı’nın karşında küçük bir tepenin üstünde kurulu ünlü Gergeti Trinity Kilisesi. Öyle ki Gergeti Trinity Kilisesi Gürcistan’ın adeta sembolü.

kazbegi gezisi, kazbegi gezilecek yerler, tiflis gezisi, tiflis gezilecek yerler, kazbegi nerede, kazbegi nasıl gidilir
Kazbegi gezisinde gezilecek yerler biraz daha yakından bakalım.
9. Rusya – Gürcistan Dostluk Anıtı – Russia–Georgia Friendship Monument
Kazabegi gezisinin gezilecek ilk yer Rusya Gurcistan Dosluk Anıtı – Russia–Georgia Friendship Monument. Gudauri kasabası yakınlarındaki askeri karayolu üzerinde bulunan anıt, Gürcistan’ı Rusya’nın bir himayesi olarak kuran Georgievsk Antlaşması’nın iki yüzüncü yılını anmak için inşa edildi.
Silindir şeklindeki anıtın içinde, Rusya Gurcistan Dosluk Anıtı, Rus ve Gürcü tarihinden ve kültüründen motifler, tasvirler bulunan büyük bir duvar. Anıt birkaç kemer üzerine oturtulmuş ve her bir kemerin altında Şeytan Vadisine ve Kafkas Dağlarına bakan balkonlar var.

Rusya Gurcistan Dosluk Anıtı, Tiflis Gezilecek Yerler
Balkonlardan, çevredeki doğanın muhteşem manzarasını çok güzel bir şekilde görüyorsunuz.
Meraklısı için belirteyim, anıtın yakınında yamaç paraşütü gibi etkinkliker de var. Anıt bir hayli yüksek bir noktaya kurulmuş. Bu nedenle yaz aylarında bile oldukça soğuyabiliyormuş. Yanınızda sıcak tutucak kıyafetler bulunduğundan emin olun.
10. Gergeti Trinity Kilisesi
Gergeti Trinity Kilisesi ya da Gergeti Teslis Kilisesi son derece sade bir sekilde inşa edilmiş ama bir o kadar ikonik bir kilise. Ancak şehir merkezine uzaklığı ve bir dağın tepesindeki konumu onu biraz ulaşılmaz yapıyor. Gergeti Trtinity Kilisesi artik öylesine turistik ki Gürcistan gezi rotalarının olmazsa olmazı.
Buraya ancak Stepantsminda kasabasından araçlarla ulaşılabiliyor. Aracınızı Gergeti Teslis Kilisesi’nin yakınındaki park yerlerinden birinde bırakıyorsunuz ve oradan küçük bir patikayı takip ederek kiliseye ulaşıyorsunuz. Sizi ilk olarak Gergeti Trinity Kilisesi‘nin çan kulesi karşılıyor. Çan kulesinin altındam geçip kilisenin bahçesine giriyorsunuz. Çan kulesi,ana kiliseden ayni bir şekilde inşa edilmiş.
Gergeti Teslis Kilisesi turistlerle dolup taşıyor. Eğer yaz aylarında ziyaret ediyorsanız ve short giyiyorsanız bacaklarınızı kapatmanız gerekiyor. Bu söylediğim erkekler için de geçerli. Kilisenin çevresinde eşarp ve örtü var. Yanınızda uygun kiyafet yoksa bunları kullanabilirsiniz. Ben de öyle yaptım.
Gergeti Trinity Kilisesi’nin yakınlarında uçsuz bucaksız bir doğa ve Kazbegi Dağı’nın muhteşem manzarasından başka bir şey yok. Kazbegi ve Gergeti Trinity Kilisesi Gürcistan Gezimi tek kelimeyle eşsiz kıldı. Gezinizi bir tek Tiflis ile sınırlamayın bir şekilde buraya gelin.
11. Kazbegi The Rooms Otel’de Öğle Yemegi
Eğer bütçeniz ve zamanınız için uygunsa, Kazbegi’de bulunan The Rooms Otel‘de öğle yemeği için uğramanızı tavsiye ederim.
Otelden Kazbegi Dagları’nın manzarası tek kelime ile harika. Ayrıca burada yediğim öğle yemeği on numaraydı. Dana ızgara ve patates salatası sipariş ettim. Kesinlikle Gürcistan’daki en lezzetli yemeklerdendi.

The Rooms Otelin balkonu ve arkada Kazbegi Manzarasi, Gurcistan Gezi Rehberi
12. Shota Rusteveli Caddesi
Tiflis’teki üçüncü günüme şehri gezmeye Tiflis’in en önemli caddesi olan Rustvelli Caddesinden başladım.
Rustavelli Caddesi ( bazı kaynaklarda Rustaveli Bulvarı olarak da geçiyor ), merkezinde Muzaffer George Heykeli’nin bulunduğu Özgürlük Meydanı’ndan başlayıp Rustaveli metro istasyonuna kadar uzanan 1.5 km’lik upuzun bir cadde. Rustavelli Caddesi boyunca, yayaların yürüdüğü yerlerde, banklar ve küçük heykeller var.
Tiflis’in mimari açıdan en güzel yapılarını yine Rustavelli Caddesi üzerinde görüyorsunuz. Rustaveli Caddesi üzerindeki en eski bina Gençlik Sarayı. BurasıRus Çar’ına bağlı Kafkasya Valisinin ikamet ettiği ve 1868 yılında Rönesans tarzında inşa edilen “Vorontsov Sarayı”.

Vorontsov Sarayı, Tiflis Gezi Rehberi
Sarayin içini görmediğim için bir şey diyemeceğim ancak zerafeti, hem iç hem de dış benzersiz dekoruyla bina, Avrupa mimarisinin en iyi tasarımlarınına sahipmiş. .
Rüşteveli Bulvarında dikkat çeken bir şey parlamento binası. Ayrıca sehrin en büyük alışveriş merkezlerinde birinden olan Galleria Tblisi‘de burada. Ancak daha otantik bir şeyler görmek isterseniz hafta sonları kurulan bit pazarı bir göz atın.
13. Özgürlük Meydanı
Gürcistan’nın başkenti Tiflis’in ana meydanı pek çok kez değişerek günümüzdeki son haline gelmiş. Eski zamanlarda, kaleye giriş (Kodzhor) kapısının önünde bir yer alıyormuş. 20. yüzyılda Meydanının adı da siyasi eğilimlere göre birkaç kez değişmiş. Mesela bir ara Transcfederation (Transkafkasya Federasyonu), Beria, Lenin gibi adlar almış.

Tiflis Özgürlük Meydanı, Tiflis Gezilecek Yerler
Günümüzde Özgürlük Meydanının ortasında bir ejderhayı çiğneyen Muzaffer’nin koruyucu aziz George’un yaldızlı bir heykeli uzunca bir sütünün üzerine yerleştirilmiş. Meydanın günümüzde kullanılan modern adı Gürcülerin özgürlükçü ruhunu vurguluyor.
Hem akşam hem gündüz görülmeye değer. Özgürlük Meydanının altında dükkanlar ve pasajlar var.
14. Tiflis’in Egik Kulesi ve Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu
Eğik kule bir tek İtalya’nın Pisa şehrinde yok. Tiflis’in de kendi eğik kulesi var. Eğik Kule, Tiflis’in en sıradışı binalarından biri.
Eski şehrin ara sokakları arasına sıkışmış, kırık dökük yıkılıyormuş gibi duran ve çelik kiriş ile desteklenen tuhaf bu yapı. Bence çok güzel bir sanat çalışması. Devasa bir saat da, kulenin tam ortasında bulunuyor. Çok değişik, çok tuhaf kulenin önünden geçenlerin ister istemez bir durup bir kez daha bakacağı bir kule.
Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu Egik Kule’nin hemen yanında bulunuyor. 1981 yılında açılan kukla tiyatrosu Gürcistan’nın en önemli kültürel noktalarından biri.
Kukla Tiyatrosuna gelmesiniz bile, tiyatronun bulunduğu bölgeyi çok beğeneceğinizden eminim.
15. Semba Katedrali
Bu Gürcü Ortodoks katedrali şehrinin öyle bir yerindeki bir şekilde görmemeniz neredeyse imkansız. Semba Katedrali’nin altın yaldızlı kubbesini takip ede ede yolumu buldum.
Dikkat ettiyseniz Semba Katedralini Tifilis’te gezilecek yerler listemin en sonuna koydum. Semba Katedrali oldukça yeni ve 2004’te tamamlanmıştır ve Sovyetler Birliğinin Gürcistan üzerinde onlarca yıl süren baskısından sonra Gürcistan’ın maneviyatının yeniden canlanmasını simgeliyor.
Katedralin kültürel önemi tabii ki çok büyük ama kanımca buraya kadar gelmeye gerek var mı bilemiyorum.
Tiflis Yeme İçme Rehberi : Tiflis Gezi Rehberi
Gürcü yemeklerinin ünü artık ülke sınırlarını aşmış. Tiflis’te gezilecek yerlerden önce yemek içme rerhberleini gözden geçirdim. Her ne kadar Gücü mutfağı Fars, Ermeni ve Türk mutfağından etkilenmiş olsa da Gürcü yemekleri şimdiye kadar tattığım yemeklerden çok farklı buldum. Bol cevizli, bol kişnişli, bol etli ve son derece lezzetli.

Tiflisi ve Gürcistan’da yeme içme kültürünü çok guzel tasvir eden bir mural, Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’de Hangi Yemekleri Deneyelim ?
Gürcistan gezisinde mutlaka denemeniz gereken üç yemek var. Kinkali, Khachapuri ve Pkhali
Ostri: Ostri, kuzu ya da dana ile yapılan Gürcü yahnisi. Tiflis’teki menülerde karşınıza çıkıyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Kinkali : Italya’dan Polonya’ya Turkiye’den Kore’ye kadar pek çok ülke adları şekilleri değişse de mantı türü yemek görüyorsunuz.
Gürcistan’nın da kendine özgü mantısı Kinkali. Kinkali’nin hamuru alıştığımızın farklı olarak biraz daha kalın. Ama içi son derece lezzetli.
Khachapuri: Gürcü pidesi ve kesinlikle benim favorim. Hamuru çok güzel. Peyniri de karika.
Pkhali: Gürcülerin sebzelerle yaptıkları küçük mezeler. Genellikle patlıcan ve ıspanak yapılan menülerde görüyoruz. Benim yaptıgım gibi karışık tabak sipariş edebilirsiniz.
Tiflis’te Restorant Önerileri
Tiflis’te Meidan Bazaar, Abanotubani Bölgesi ve Kote Afkhazi Caddesi başta olmak pek cok yerinde onlarca restoran var. Bu restoranların pek çoğu üç aşağı beş yukarı ayrı kalitededir diye düşünüyorum. Tercih sizin. Tiflis gezi bloglarında pek bahsedilmeyen Tkavi I Cikmazi‘na( Tkavi I Dead End ) denk geldim. Tkavi I Çıkmazı Kote Afkhazi Caddesine paralel çok şirin bir çıkmaz sokak.

Yemeklerden önce beni Tkavi I Çıkmazının şirinliği etkiledi, Tiflis Yeme İçme Rehberi
ilk akşam yemeğimi Tkavi I Çıkmazının girişinde bulunan Friend’s House Bar and Restaurant‘da yedim. yukarıda belirttiğim klasik Gürcü yemeklerinden sipariş ettim.

Galaktion Tabidze Caddesi, Tiflis Gezilecek Yerler
Tiflis gezisinde denk geldiğim ama yemek yeme şansı bulamadığım bir diğer caddesi ise Galaktion Tabidze Caddesi ( Galaktion Tabidze Street Tbilisi ).
So olarak Abanotubani Bölgesindeki Legvi Cafe‘yi tavsiye ederim. Buraya sadece Gürcü şaraplarının tadına bakmak için uğradım ve bir bardak rose sipariş ettim. Legvi Cafe’nin konumu çok güzel. Eğer sarap içmeseniz bile bir sekilde buraya uğrayın, Levgi Cafe’yi beğeneceğinizden eminim.
Tiflis’te Nerede Kalınır, Kalacak Yer Önerisi : Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis gezisinde de diger gezimlerimde olduğu şehir merkezine yakın kolaylıkla yürüyebileceğim bir konumda otel tercih ettim.

Hotel Imperial House’daki odam, Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’teki 3 gecemde Hotel Imperial House‘da konakladim. Buradan hem Özgürlük Meydanına hem de Meidan Bazaar’a çok kolaylıkla ama yürüyebiliyorsunuz. Konaklama ücretine sabah kahvaltısı da dahil.
Tiflis’te internet ve Telefon Hatti Satın Almak : Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis’te internet bağlantısı oldukça hızlı. Pek cok restoranda, kafede ücretsiz wifi var ve internet hızı da makul. Tiflis’te cep telefonunuz için sim kart almak da çok kolay. Eğer 5-10 gunluk bir Gürcistan gezisi planlıyorsanız, sim kart almanızı tavsiye ederim. Tiflis Havaalaninda gümrükten geçtikten sonra sağa dönün. Orada sim kartların satıldığı stantları göreceksiniz.
Sim kartınızı Tiflis Havaalanında almazsanız birçok küçük dükkan da sim kart satıyor. Bir sim kartlar yaklaşık 3 – 5 GEL ve sim kartlarin calisir hale gelmesi yaklaşık 10 dakika süruyor. Gürcistan’daki birkaç mobil operatörleri şöyle sıralanıyor: Magticom, Geocell. Hepsinin Tiflis’te sehir merkezinde dükkanları var. Bu yüzden eğer havaalanında alamazsanız, şehir merkesinde dükkanlardan birinde kolay bir şekilde sim kart bulabilirsiniz. Mobil veri nispeten ucuz. 3 GB’lik bir veri paketi yaklaşık 10 GEL’e mal oluyor.
Yorumlarınızı bekliyorum
Iyi yolculuklar
Mutlu
19 Yorumlar
cengiz
Mayıs 22, 2020 at 7:05 amHep yanlış blog sitelerinde dolandığımdan Tiflis’in maşallah’ını eksik bırakmışım. Batum’u görmüştük ama Bayum’u gördüyseniz Tiflis’e gerek yok paylaşımları şehri unutturmuştu.
Esasen kozmopolit, gurme ve ekonomik olması ile güzel bir şehir deneyimi sunmuş olmalı. Vizesiz olması da cabası. (Sanırım Gürcistan Shengen kapsamında değil mi ? Yani Gürcüler Avrupa’ya vizesiz uçabiliyorlar. )
Çok güzel bir anlatım olmuş, ilk fırsatta şans vermeyi düşünüyorum.
Nasil Gezdim?
Mayıs 22, 2020 at 7:10 amMerhaba, Evet Gurculer sansli adamlar Avrupa’ya vizesi gidiyorlar. Batum’a da gitmek istemistim ama Tiflis ile ilgili cok guzel seyler okudum ozellikle yabanci gezi bloglarinda. Bizim bloglar genellikle ayni seyleri ayni yerleri anlatiyor.
Firsatim olsa birkac gun daha kalirdim Begendigine cok sevindim. Guzel yorumun icin de tesekkur ederim.
Hakan Özbek
Mayıs 23, 2020 at 12:17 pmGüney Kafkasya gezisi sonrası Batumda 2 gün kalıp Türkiye’ ye giriş yapmıştım. İnanın Batum’ u pek sevemedim. İlk bakışta güzel görünüyordu ama her şey çok yapay geldi. Turistik olması için çok makyaj yapılmış heryere. Tiflis’ te aldığım hazzı ve mutluluğu hiç bulamadım. Yine de en güzel ve en keyifli yeri Botanik bahçesiydi.
Sevgiler
Nasil Gezdim?
Mayıs 23, 2020 at 1:40 pmBen de gezi planim yaparkn Batum m yok sa Tiflis mi diye kararsizlik yasamistim ama dediginiz gibi Batum sayfiye yeri gibi biraz o amacla gelistirilmis gibi geldi. Kazbegi deneyimi baska bir seydi. Yorumunuz icin cok tesekurler. Mutlu
Alev Abla
Mayıs 23, 2020 at 10:07 amGüzel bilgiler ve fotoğraflar eşliğinde Tiflis’i gezdim Mutlu emeğine sağlık. Şu korona çıkmasaydı biz de artık o bölgelere gitmeyi planlıyorduk. Artık kısmet olursa seneye ancak gidilir.
Nasil Gezdim?
Mayıs 23, 2020 at 1:36 pmAlev kesinlikle tavsiye ederim. Cok keyifli bir gezi oldu. Corona nedeniyle su ana kadar 4 gezimi iptal ettim. Umarim tamamiyle evde gecirdigimiz bir yil olmaz.
Alev Abla
Mayıs 23, 2020 at 3:50 pmUmarım olmaz en azından siz gençler için.😁
Nasil Gezdim?
Mayıs 23, 2020 at 4:53 pmSağolun Alev hanım, o kadar da genç sayılmam
Hakan Özbek
Mayıs 23, 2020 at 12:09 pmMutlu Bey;
Elinize sağlık. Keyifli bir yazı olmuş. Fotoğraflar da çok güzel. 3 Sene önce çıktığım güney kafkasya gezisinde uzun uzun Tiflis’ i gezmiş ve gerçekten aşık olmuştum. Tekrar tekrar gitmeye değer bir şehir bence. Yazınızı okurken o günleri büyük bir özlemle yad ettim. Çok teşekkürler.
Sevgiler
Nasil Gezdim?
Mayıs 23, 2020 at 1:38 pmHakan bey guzel yorumunuz icin tesekkurler. Havanin guzel olmasinin cok guzel olmasinin faydasi oldu. Tiflis daglarin arasinda cok degisik bir sehir. Bir kez sansim olsa yine giderdim,
Nihan Sezer
Mayıs 31, 2020 at 10:29 amMutlu bey, her zaman ki gibi cok guzel cok acilayici bir gezi yazisi olmus. Fotograflariniz cok begendim. Salginsiz nice gezilere
Nasil Gezdim?
Mayıs 31, 2020 at 10:30 amNihan hanim, cok tesekkurler.
yamaç paraşütü deneyimi
Temmuz 5, 2020 at 12:00 amharika bir rehber olmuş özellikle yamaç paraşütü konusunu deneyimlemek istiyorum. Kapadokya ziyaretim sırasında Kayseri’de deneme fırsatım oldu umarım Tifliste de deneme şansım olur. teşekkürler.
Nasil Gezdim?
Temmuz 5, 2020 at 12:31 amBen teşekkür ederim
Kişinev Gezi Rehberi, Moldova Kişinev’de Gezilecek Yerler | Nasil Gezdim?
Temmuz 28, 2020 at 6:26 am[…] Tiflis Gezi Rehberi, Gürcistan Tiflis Gezilecek Yerler […]
Sümer Öncel
Ağustos 8, 2020 at 2:08 pmDetaylı bir yazı olmuş. Blogda bulamadım. Batum’a da gittiniz mi ? Orayı çok merak ediyorum
Nasil Gezdim?
Ağustos 10, 2020 at 9:01 amSümer, hayır Batum’a gitmedim umarım seneye. Çok teşekkürler
Canterbury Gezi Rehberi, Ingiltere Canterbury Gezilecek Yerler | Nasil Gezdim?
Eylül 22, 2020 at 10:33 am[…] Tiflis Gezi Rehberi, Gürcistan Tiflis Gezilecek Yerler […]
Derya Salman
Eylül 24, 2020 at 9:39 amSanirim TC vatandaslarina kapilari acik olan bir kac ulkeden biriymis. Ekim gibi planyapmak isyiyorum esimle tavsiye edermisiniz ? hava nasil olur acaba