Aland Adaları Gezi Rehberi ve Aland Adaları Gezilecek Yerler, Aland Adaları Nerede, Nasıl Gidilir ?
Finlandiya Aland Adaları gezi rehberime hoşgeldiniz. Aland Adaları ( Åland Islands) kuzey ya da nordik diye nitelendirdiğimiz ülkeler ve özerk yönetimler içinde gezmediğim son bölgeydi. Yıllardır planladığım Aland Adaları gezimden sonra Kuzey -Nordik Ulkelerinin tamamını nihayet görmüş oldum. Aland Adalarina nasil gidilir? Aland Adalari gezilecek yerler ? Aland Adaları nerede kalinir. İşte sizin için hazırladığım Aland Adaları gezi rehberim.

Aland Adalari, Aland Adalari Gezi Rehberi, Finlandiya Gezi Rehberi
Aland Adaları Nerede ? Nasil Bir Yer?
Aland Adaları, Finlandiya ve Isveç arasinda kalan ve Isveçce konusulan bir özerk yönetim. Irili ufakli 6700 adadan oluşan bu özerk bölge, Avrupa Birliği içinde de özel bir statüye sahip. Finlandiya hükümetinin Aland Parlamentosunda temsilcisi yok. Yani Finlandiya Aland Adalarının içişlerine karışamıyor. Aland Adalarinin başkenti bu özerk bölgenin de en büyük şehri olan Marihamn. Marihamn da Aland Adalarının ana adası olan Fasta Aland‘da yer alıyor ve Aland Adalarının resmi dili ise İsveççe, Fince değil.
Aland, küçükcük adalardan oluşuyor ama büyük bir tarihe sahip. Hem Isveçliler hem de Ruslar buraları çok sevmiş olacaklar ki çeşitli kereler gelip istila etmişler. O dönemlerden kalma pek çok tarihi yapı halen ayakta.
Aland Adaları Gezilecek Yerler : Aland Gezi Rehberi
Aland Adalarına ailesiyle güzelce vakit geçirmek , kafasını dinlemek, doğal ile başbaşa kalmak isteyen Finlandiyalilar ve Isveçliler gidiyor. Aland Adaları Avrupa’da bile çok bilinen bir yer değil. Belki böyle olması daha iyi. Buranın da turist istilasiyla mahvolmasını istemeyiz öyle değil mi ?
Aland Adalarına gelmek icin sabahın erken saatlerinde Arkadasim Heli ve ailesiyle birlikte Turku’da kaldığımız otelden ayrıldık. Halen Turku Gezi Rehberimi okumadıysanız lütfen buraya tıklayın. Kaldığımız otelin hemen yanında yer alan feribot terminaline gittik. Turku’dan zamanında ayrılan gemimiz Finlandiya’nin takımadalarının arasından nazlı gelin gibi yavaş yavaş süzülerek Aland Adalarına vardı 😂😂. Bu gemi yolculuğumuz yaklaşık 5 saat sürdü. 5 saat uzun bir süre gibi gelebilir. Ancak gemiye zaten büyük bir heyecanla bindik ögle yemeğiydi, çocukların eğlendir, güverteye çık falan derken zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.

Aland Adalarina Hosgeldik 🙂 , Aland Adalari Gezi Rehberi
Büyük feribotlar Aland Adaları’nin Batı Limanina geliyor. Kalacağımız yeri seçerken de limana yakın bir yer olmasina özen gösterdik.
1. Aland Adlarının Başkenti, Marihamn
Marihamn sessiz sakin kendi halinde bir baskent. Marihamn, 1861 yılında Finlandiya’nın Rus Imparatorluğu’nun bir parçasi oldugu dönemde kurulmus. Rus Çariçe Maria şehre kendi adını vermiş.

Aland Adalari
Marihamn şehir merkezi ise Övernäs köyünün çevresinde kurulu. Tipik Rus sehir dizayni görülüyor Marihamn’da. Geniş meydanlar, ana cadde gibi. Hatta Rus hakimiyetinin sona ermesinden sonra insa edilen belediye binası bile Rus mimarisinin etkisinde.
Marihamn’ın trafige kapalı Torggatan Caddesi üstünde pek çok dükkan kafe ve resorant var.

Torggatan Caddesi, aland Adalari Gezi Rehberi
Sokaklarda çok fazla insan yok. Trafik yok. Dükkanlar erken saatlerde kapanıyor ama pek çok Alandlı parklarda bahçelerde oturuyor.
2. Storagatan Caddesi.
Storagatan uzayıp giden linden ağaçları ile bezeli bir cadde. Storagatan Caddesi’nin tam ortasi park olarak 1900’lerin basinda dizayn edilmis. Oturacak yerler, çeşitli heykeller yer alıyor.

Strogatan Caddesi , Aland Adalari Gezi Rehberi
1926’da insa edilen St Goran’s Kilisesi Aland Adalarinin da en yeni kilisesi. St Goran kilisesi ayrıca adanin en büyük orguna sahip.

St Goran’s Kilisesi, aland Adalari Gezilecek Yerler
3. Aland Adaları Maritime
Marihamn’in Doğu Limaninda yer alan çok güzel bir marina var. Aksamüstü yürüyüşü için çok ideal. Burada denizcilikle ilgili müzeler yer alıyor.
Gemi yapimi hakinda bilgi, farkli dönemlerden gemi örneklerini, el sanatlarini görebilirsiniz.
4. Kastleholm Kalesi ve Jan Karlsgarden Muzesi
Aland Adalari gezisini planlarken Kastleholm Kalesi, benim için Aland Adalarında gezilecek yerler içinde olmazsa olmazlardandı. Diğer gezi notlarımdan biliyorsunuz, tarihi yerleri gezmeyi çok seviyorum.
-
Kastelholm Kalesi
Aland Adalarının meşhur Kastelholm Kalesi Marihamn’ın 35 km kuzeybatısında yer alıyor. Buraya gidiş belediye otobüsleriyle çok kolay ancak otobüsler çok sık kalkmıyor. Bu nedenle hep birlikte taksiye atlayıp gidelim dedik. Dönüşte de otobüse bindik. Kalenin giriş ücreti tek kişi 8 Euro, aile bileti ise 18 Euro.
İsveçliler tarafından yapılan bu ortaçağ kalesi, Finlandiya’da ayakta kalmayı başarmış 5 kaleden biri. Hem tarih meraklıları için hem de ailece güzel vakit geçirmek için harika bir yer. Kale hemen gölün yanına insa edilmiş. Eğer vaktiniz olursa buradaki gölün kenarında yürüyün gözleriniz yeşile doysun.
-
Jan Karlsgarden Acik Hava Muzesi
Kastelhom Kalesinin hemen yanında açık hava müzenin yer alıyor. Burada sergilenen ahşap tarihi evler Aland Adalarının dört bir yanından toplanim buraya getirilmiş. Evlerin ic dekoru o domenin izlerini yansıtacak şekilde dizayn edilmiş.
Burada yer alan bir diğer ilginç müze ise adanin eski hapishanesi. 1974 yılına kadar kullanılan hapishane artık müze. Her hücre ayrı bir döneme göre düzenlenmiş. Müzeyi gezerken ” ya böyle güzel bir adada nasil sç islenebilir ki” diye düşünmeden edemedim.
5. Aland Adalari Piramiti
Şimdi doğruya doğru Aland Adaları Piramiti diye bir şey yok, Hem Aland Adların’da hem de Finlandiya’da gördüğüm bu piramitlerin ne olduğunu arkadaşım Heli bile bilmiyordu.
Geçtigimiz günlerde konusu Isveç’te geçen korku filmi Midsommar‘da buna benzer bir yapı içine girilmesi yasak bir tapınak olarak gösteriliyordu. Bu piramitin ne oldugunu bilmiyorum. İster barınak deyin ister tapınak deyin. Yorumu size bırakıyorum 😀😀.
6. Finlandiya Isveç Arası Feribot Yolculuğu
Bence Aland Adalarına gidişin kendisi başlı başına bir deneyim.
Avrupa’da mutlaka yapılması, deneyimlenmesi gereken şey nedir diye sorarsanız, size cevabım “ Finlandiya ve Isveç arasinda gemi yolculuğunu yapmalısın “ olurdu. Iki ülke arasinda kültürel bir öge olmasının yanında, Finlandiya’nin takimadalarini da yakindan görebilmek icin vazgeçilmez bir fırsat.
Isveç ve Finlandiya arasındaki gemi yolculuğu kültürlerin bir parçası. Hafta sonlarını geçirmek isteyen Nordikler iki üke arasında hesaplı bir şekilde yolculuk yapıyor.
Kendi yolculuğum sırasında iş toplantıların feribotta yapıldığını Aland Adalarına vardığımızda pek çok kisi feribottan ayrılıp Aland Adalarına gitmeden Turku’ya geri döndü.
Aland Adalarına Silja Line ile gittik. Viking Line ile Turku’ya geri döndük. Ben Viking Line’i çok begendim. Viking Line’in gemilerinin iç dizyani çok güzel. Manzarayı çok daha iyi görüyorsunuz. Üst katında sampanya odası var ve piyano eşliğinde canlı müzik var. Çok keyifliydi.
Aland Adaları’na Nasıl gidilir ?
Hiç şaşırmayacaksınız tabiki Aland Adalarına Turkiye’den doğrudan uçuşlar yok. İşin Aslı Avrupa’nin neredeye hiç bir yerinden doğrudan uçuş yok. Aland Adaları’na gidebilmek için iki yol var. Bunlar da hava ve deniz yolu.
- Ucak ile: Stockholm’den ve Turku’dan Air Leap havayollari, Helsinki’den Finair ile uçabilirsiniz. Bu seçenegin fiyatli oldugunu hemen belirteyim. Ayrıca Marihamn Havaalanı şehir merkezine yakın değil.
- Gemi ile: Bence hem keseye uygun olması hem de gemi yolculuğunun keyifli olması nedeniyle bu seçeneği degerledirin. Viking Line ve Silja Line‘nin seferlerine buradan bakabilirsiniz.
Finlandiya Aland Adalari vize istiyor mu?
Ôzerk yönetime sahip olan Aland adalari vize istemiyor. Ancak Aland Adalarına ancak Isveç’ten ve Finlandiya’dan gidilebildiği için schengen vizenizin olması lazim. Schengen vizesi nasil alınır diye bilgi almak isterseniz Isveç ve Finlandiya konsolosluklarından bilgi alabilirsiniz.
Aland Adalarında Nerede Kalınır?
Aland Adalarında hem çok hem de farklı konaklama seçenekleri mevcut. Planladığınız Aland Adaları gezisine en uygun olanını seçmek size kalmış. Hatta çok fazla turtistin gitmediği bir yer için pek çok otel var.

Aland Adalarında kaldigimiz ev
Air BNB: Aland Adaları gezimde arkadaşım Heli, erkek arkadaşı ve 2 çocuğu olunca ev tutmanın daha mantıklı olacağını düşündüm. Ancak hem merkezi hem de hepimizin sığacağı bir ev bulmak kolay olmadı. Eğer bir oda bir salon ev ararsanız bu tip apartman dairesi air B&B’de çok. Buradan Air BNB‘ye bakmanız yeterli.
Hotel: Booking’de çıkmayan birkaç otel daha var Marihamn’da olaki otelde kalmak isterseniz Hotell Esplanda’ya bir gözaltın . Çift kişilik odaları 38 Euro.
Kamp Yapmak: Aland Adalarının bir diğer güzelliği ise kamp yapmayı sevenler için de çok ideal olması. Aland’da kamp yeri arayanlar buraya tiklayin
Aland Adalari Icin Pratik Bigiler
- Aland Adlarında Euro kullanılıyor.
- Aland Adaları ile Türkiye arasında saat farkı bulunmuyor.
- Finlandiya ve Aland Adaları arasından pasaport kontrolü bulunmuyor.
- Aland Adaları vergisiz bölge. Fiyatlar Finlandiya ve İsveçle aynı.
- Stoagatan caddesi ustunde Aland Adaları Turist Ofisi var. Hem cok yardımcılar hem bedava internet hem de çocuklar icin oyun alanı var. Eğer otobüs saatleri, harita ve araba kiralama ile bilgi almak isterseniz mutlaka buraya uğrayın.

Aland Turist Ofisi, Aland Adalarina Gezi Rehberi
Yazılarımı begenmeyi, paylaşmayı unutmayın,
Iyi yolculuklar
Mutlu
3 Yorumlar
Aydek Sultan Özdemir
Temmuz 11, 2019 at 11:30 amYine güzel bir paylaşım olmuş, elinize ve ayağınıza sağlık 🙂 Bu arada fotoğraflar harika, gezdiğiniz yerleri anlatırken, yazıya kendinizden kattığınız duygular, okurken özellikle hoşuma gidiyor, sağolun.
Nasil Gezdim?
Temmuz 11, 2019 at 11:33 amAydek hanim cok cok tesekkurler. Sizin guzel yorumlariniz da beni daha iyisiniz yazmak icin cesaretlendiriyor. cok tesekkur ederim.
Turku Gezi Rehberi ve Finlandiya Turku Gezilecek Yerler | Nasil Gezdim?
Ocak 22, 2020 at 6:16 pm[…] Aland Adaları Gezi Rehberi ve Aland Adaları Gezilecek Yerler […]