Menu
Avrupa / San Marino

San Marino Gezi Rehberi ve San Marino Gezilecek Yerler

San Marino Gezi Rehberi ve San Marino Gezilecek Yerler, San Marino Nerede ?

San Marino gezi rehberime hoş geldiniz. San Marino İtalya’nın içinde sıkışıp kalmış miniminnacık bir cumhuriyet. Bu nedenle de gezi bloglarında ve internette San Marino İtalya  olarak geçiyor ve İtalya gezimde bir en keyif aldığım yerlerden biri. San Marino’ya nasıl gidilir? San Marino nerede kalınır ? , San Marino ‘da Gezilecek Yerler ve San Marino gezisi planlarken işinize yarayacak bilgiler sizler için hazırladığım San Marino gezi rehberimde.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede

San Marino Nerede : San Marino Gezi Rehberi 

Sanırım, San Marino “en”lerin ülkesi dersem hata etmiş olmam. San Marino, İtalya’nın Emilia-Romagna ile Marche bölgelerinin arasında kalan tam bağımsız bir cumhuriyet. Hatta dünyanın en eski cumhuriyeti.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları

San Marino Gezi Rehberi

61.2 km2‘lik yüz ölçümü ile mikro ülke ( micro state ) olarak hem dünyanın hem de Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri. Gezi notlarımı takip edenler hatırlayacaktır geçen yıl bu mikro ülkelerden bir Monko’yu Malta’yı ziyaret etmiştim. Monako gezi rehberime  ve Malta gezi rehberime de bakmayı unutmayın.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları

Yükseklerde bir şehir  San Marino, San Marino Gezi Notları

San Marino’nun başkenti ülke ile aynı adı taşıyan San Marino. Baskent San Marino deniz seviyesinde 749 metre yükseklikte ve her yıl yaklaşık 2 milyon turisti ağırlamasına rağmen ülkenin en büyük şehri  İtalya – San Marino sınırında yer alan Dogana.

San Marino Vize istiyor mu ? San Marino’ya Vizesiz Nasıl Gidilir ? 

San Marino vize istiyor mu ? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Hayır vize istemiyor. Ancak San Marino’da bir havaalanı bulunmuyor ve  İtalya’nın içinde yer aldığı için ve İtalya’ya girebilmek için ancak Schengen vizesi ya da yeşil pasaport gerektiği için San Marino gezi planı yapmadan önce Schengen vizenizin olduğundan emin olun. 

İtalya’dan San Marino’ya geçerken küçük bir hosgeldin tabelasi görüyorsunuz. Onun dışında Andorra’dakinin aksine her hangi bir pasaport ve gümrük kontrolü yok. Okumamış olanlar Andorra gezi rehberime buradan ulaşabilirler.

Bu arada San Marino’ya en yakın havaalanları Rimini Gezi rehberimde de belirtmiştim Ancona ve Bologna Havaalanı. San Marino’ya nasıl gidilir yazımın geri kalanında detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

San Marino Gezilecek Yerler : San Marino Gezi Rehberi 

San Marino gezilecek görülecek yerlerin başında güzel ve tarihi başkenti San Marino geliyor. San Marino’ya geldiğinizde sizi ilk olarak tarihi şehrin kapısı olan Porta Del Loco karsiliyor. Sonra kendinizi şehrin inişli çıkışlı dar sokaklarında yürüyerek bu küçük ulkeyi keşfederken buluyorsunuz.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları, San Marino Porta Del Loco

San Marino Porta Del Loco Kapısı, San Marino Gezilecek Yerler

Eğer gezi planı yapmakla uğraşmak istemezseniz, İtalya’dan günlük turlara katılabilirsiniz ama ben acele ederek gezmek istemediğim için San Marino’da bir gece konakladım. Kalacak yer ile ilgili detaylı bilgiyi yazımın geri kalanında okuyabilirsiniz.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları, San Marino Passo Delle Streghe

San Marino Passo Delle Streghe, San Marino Gezilecek Yerler

San Marino Titano Dağı üzerine kurulu ve şehrin  üç kulesi artık buranın sembolleri haline gelmiş. Öyle ki ülkenin bayrağından kale duvarlarına kadar kulelerin resmedildiğini görüyoruz. Madem öyle ben de San Marino’yu keşfetmeye kulelerden başlayayım dedim. İşte  San Marino’da gezilecek yerler.

1. San Marino’nin İlk Kulesi – Guiata Kulesi

San Marino’daki üç kule bir zamanlar şehrin savunma için kullanılırmış. Ama artık böyle stratejik amaçlar için kullanılmıyorlar. İlk kule Guaita  doğrudan doğruya kayaların üzerine inşa edilmiş ve Guiata Kulesi pek çok turistin gezisinin de başlangıç noktası.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları, San Marino Guiata Kulesi

Kulenin güzel bir avlusu küçük bir de şapeli var. Eskiden hapishane olarak kullanılırmış. Kulenin etrafında turladıktan sonra mutlaka kuleye çıkın.

15139A6A-A9B1-4F42-A6ED-B5078076D391

Merdivenleri ahşap ve biraz dik. Sizi biraz zorlayabilir ama olsun. Hem şehrin manzarası hem de ikinci kulenin  inanılmaz manzarası Guiata Kulesinden çok güzel.

2. Cadılar Geçiti – Passo Delle Streghe

Guiata Kulesi ( Torre Guiata ) ve Cesta Kulesi ( Cesta Torre ) arasındaki bu dar uzun patika tek kelimeyle nefes kesici.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları, San Marino Passo Delle Streghe

Instagram hesabımdan Cadılar Geçiti’nin fotoğrafini paylaştığımda bu patikanın adının  Passo Della Streghe – Cadılar Geçiti olduğunu bilmediğimden ve buradaki manzaranın gündoğumunda tek kelime ile harika olmasından kedimce ” Mutluluk Yolu ” adını vermiştim.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları, San Marino Passo Delle Streghe

Siz, ister Cadılar Geçiti olarak adlandıran ister benim gibi Mutluluk Yolu olarak adlandırın ama ne yapıp edip ya gündoğumunda ya da günbatımında bir şekilde burayı görün.

3. San Marino’nun İkinci  Kulesi, Cesta Kulesi

Cadılar Geçiti – Passo Delle Streghe’de geçerek Cesta Kulesine ( Seconda Torre ) ulaşıyorsunuz. Peri masallarından fırlamış gibi duran kulenin tarihi 13. yüzyıla kadar gidiyor.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, Torre Cesta, Cesta Tower San Marino

Cadılar Geçitinden geçerek Cesta Kulesi ulaşıyorsunuz, San Marino Gezilecek Yerler

Cesta Kulesinde 15. ve 20 . yüzyıllar arasında kullanılan silahların sergilendiği Museum of Ancient Arms (Museo delle Armi Antiche ) Müzesini göreceksiniz.

BFFF73FE-9A7A-4FCE-8D2D-7ECAA4446A35

Cesta Kulesinden Hem Guiata Kulesini hem de Montale Kulesini görebiliyorsunuz.

4. Montale Kulesi

San Marino’daki üçüncü  ve son kule Montale Kulesi. Ikinci kuleyi ziyaret ettikten sonra buraya doğru yöneldim ancak yavaş yavaş sis başladığı ve ortalarda kimsecikler olmadığı için şehir merkezine geri dönmeye kara verdim.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları

Sizlerle de ikinci kuleden çektiğim fotoğrafı paylaşıyorum.

5. Özgürlük Meydanı- Piazza Della Liberta

San Marino’nun Tarihi Merkezinin kalbinde  Özgürlük Meydanı (Piazza della Libertà) var ve Özgürlük Meydanında ülke için önemli simgeleri görebilirsiniz.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, Piazza Della Liberta San Marino

Sabahın erken saatlerinde Piazza Della Liberta, Özgürlük Heykeli, San Marino Gezi Rehberi

San Marino’nun güzel manzarasının  tadını çıkartın. Burası  kafelerde oturup dinlemek için biçilmiş kaftan. Meydan, bir zamanlar San Marino halkına su sağlayan bir dizi antik sarnıç üzerinde kurulu. Günümüzde San Marinolular, Özgürlük Meydanı’nı ülkenin bağımsızlığın bir sembolü olarak görüyor.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, Piazza Della Liberta San Marino

Özgürlük heykeli,  San Marino gezilecek yerler

Meydanda gözlerden kaçmayan anıt ise İtalyan sanatçı Stefano Galletti’nin mermerden yapılmış elinde bayrağı ile ilerleyen bir savaşçıyı tasvir ettigi Özgürlük Heykeli. Hatırlarsanız yazımın başında da belirtmiştim San Marino’nun Üç Kulesi ülkenin sembolü diye. İşte Özgürlük Heylindeki savaşçının  tacında da yine üç kuleyi görüyoruz. Bu arada, heykelden akan su içilebilir.

6. San Marino Bazilikası – Basilica Di San Marino

San Marino Bazilikası’nın bulunduğu yerde bir başka kilise varmış. Bu kilisenin yıkılma noktasına gelmesinden dolayı 1807’de yeni bir kilise inşa etmeye karar vermişler.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, basilica di san marino

Bugün gördüğümüz San Marino Bazilikası’nın inşası 1838’de tamamlanmış. San Marino gezim sırasında kilisenin açık olduğu saatlere denk gelmedim.

7. San Marino’nun Tarihi Sokaklarında Dolaşın

San Marino’da gezilecek yerler dendiğimde aslında UNESCO Dünya Mirası olan San Marino Şehri ya da Italyanca adı ile Citta di San Marino kastediliyor.

B3749C10-120D-4A7F-9C64-04E9116F5092

Madem öyle ortaçağdan kalma arnavut kaldırımlı, labirent misali güzel sokaklarında yürüyün.

8. San Marino’dan Borgo Maggiore Gezisi

Borgo Maggiore , San Marino’nun sadece 100 metre aşağısındaki şehir. San Marino’da çalışanların bir çoğu bu şehirde yaşıyormuş.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede

Kuleleri ziyaret ettikten ve akşam yemeginden sonra San Marino’da oyalanmak yerine terefelige atlayıp Borgo Maggiore’ye gittim. Hava haffiften kararmaya başlamış, San Marino’nun zirversinde başlayan sis  Borgo Maggiore’ye de çökmüştü.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede

Borgo Maggiore, San Marino Gezilecek Yerler

El ayak coktan çekilmişti ve kasabanın erkekleri futbol maçı izlemek için barlara doluşmuştu. Bende Borgo Maggiore’nin sessiz sakin sokaklarında gezdim. Sehir de Tarih Muzesi var ama ben vardığımda da kapanmak üzereydi. Ne yazık ki girip bakamadım.

Eğer San Marino’ya kisa bir süre için gidecekseniz Borgo Maggiore gezisini es geçebilirsiniz ama benim geceyi burada geçirecekseniz, mutlaka San Marino’dan inip bir gözatın.

9. Garibaldi Meydanı – Piazza Garibaldi

Sanat eserlerini ve çarpıcı mimari yapıları görmek ve hediyelik eşya dükkanlarına göz atmak için Piazza Garibaldi’yi ziyaret edin. Ciçeklerle suslu meydanında İtalyan devrimci Giuseppe Garibaldi’nin kuzeye dogru bakan büstü bulunuyor.

C89E44C4-723B-437D-9FBA-4F958A3B7120

1882’de yapilan büst, tanınmış heykeltıraş Stefano Galletti’nin bir eseri. Anıtın hemen arkasında, 19. yüzyıldan kalma Hotel Titano bulunuyor. Burası benim de konakladığım otel.

10. San Marino Pasaport Damgası

San Marino turist danışma ofisinde 5 Euro karşılığında pasaportunuza hatıra damgası vurdurtabilirsiniz.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, San Marino Passport stamp, san marino pasaport damgası

Not: Hollanda ve Finlandiya gibi ülkeler bu tip hatıra damgalarının pasaportu geçersiz hale getirdiğini öne sürüp Schengen vizesi vermiyor. Benim pasaportumun süresi dolacağı için çok önemsemedim. İspanya’da pasaport kontrolünde Lichtenstein damgama vıdı vıdı etmişlerdi. Aklınızda bulunsun.

TuttoSanMarino Card Nedir ? 

TuttoSanMarino Card, San Marino’da müzelere girerken indirim veren bir tür müze kart. Bana konakladığım otel check in sırasında verdi. İndirimler de şu şekilde oluyor.

E059DAB0-7F46-487B-8CB3-0D28135CEC69

  • TuttoSanMArino Card’i gösterdiğinizde Birinci Kule, Ikinci Kule, Public Palace,  St. Francis Museum, State Museum and National Gallery of Modern and Conteporary Art’a girmenizi sağlayan multi bilete 10.50 Euro yerine 7.50 Euro oduyorsunuz.
  • Terefelikte indirim var.
  • Araba Park yerinde de indirim var.

Geceyi San Marino’da geçirmeseniz bile TuttiSanMarino Card’i bir şekilde temin etmeye çalışın. TuttoSanMarino Card hakkında buradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

San Marino’da Neler Yenir ?

San Marino yemekleri aynen Italya’da olduğu gibi makarna ( pasta ), pizza. Bunların haricinde piada ( bazan da piadina ) San Marino’nun kendine özgü ekmeği. Piada, bizim pide dedigimiz avupa’da pitta ya da flat bread denilen ince ekmek. Pidana’yi şarküteri tabağı ile sıcak olarak sipariş ediyorlar.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, San Marino yemekleri, San marino yeme icme rehberi

Trüf mantarlı ravioli

Ben akşam yemeği için Ristorante Bar Spingarda‘yi tercih ettim. Pencere yanında bir masa tercih edersenin manzaranın da tadını çıkarırsınız. Akşam yemeği icin tercihim trüf mantarlı ravioliydi. Ama yan masada oturanlar sipariş pizza ettiler. İnanın çok çok iyi gözüktü. Keşke pizza sipariş etseydim dedim.

San Marino’da Nerede Kalınır : San Marino Gezi Rehberi 

San Marino’yu gezmek isteyenler icin İtalya’nın Rimini şehrinde konaklamak ve San Marino’ya günlük gezi için gelmek belki de en iyi seçenek.

Ancak ben San Marino’ya İtalya’nın Bologna şehrinden, Rimini’ye uğrayarak geldiğim için San Marino’ya ancak öğleden sonra varabildim. Şehri telaş için gezmek istemediğimden burada bir gece konaklamaya kara verdim. Bologna Gezi Rehberim için buraya tıklayın.

san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino nerede kalinir

küçük bir oda ama otel çok merkezi, San Marino Gezi Rehberi

San Marino çok büyük değil. San Marino’nun tadı günbatımından önce ve gündoğumundan önce etrafta kimsecikler yokken ayrı bir güzel benden hatırlatması. Neyse, benim yaptığım gibi burada konaklamak isterseniz, size önerim Hotel Titano’yu öneririm. Ucuz mu ? Hayır, değil ancak çok merkezi. Ayrıca sabah kahvaltıları da çok çok iyi.

San Marino’ya Nasıl Gidilir ? San Marino Gezi Rehberi

San Marino’ya en yakın Ancona ve  Bologna  Havaalanı. Ancona Havaalanı çok büyük olmadıgı ve Türkiye’den doğrudan uçuşlar olmadığı için San Marino’yu ziyaret edebilmek icin en doğru tercih Bologna’ya gitmek. San Marino’ya gitmek isterseniz benim yaptığım gibi Bologna gezinizi uzatarak gelin. Bologna’dan San Marino’ya gitmek için izlemeniz gereken yol şöyle.

  1. Bologna’dan trenle Rimini’ye gidin. Tek yön gidiş yaklasık 7 – 8 Euro. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.
  2. Bologna – Rimini arasi trenleri düzenli aralıklarla kalkıyor.  İki şehir arasında tren yolculuğu hafta içi 50 dakika ve seferlerin az olduğu hafta sonları ise 1 saat 30 dakika sürüyor. San Marino’ya hafta sonu gezisi için gidiyorsaniz, yolda gecireceginiz zamanı göz önünde bulundurun.
  3. Riminiiye vardığınız zaman, tren istasyonun tam karşısında Tabaccheria yazan bilet bayini göreceksiniz. Buradan San Marino’ya giden otobüslerin biletinizi alın. Biletler 5 Euro.

    san marino nasıl gidilir, san marino'ya nasıl gidilir, san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları

    Biletlerinizi buradan alıyorsunuz.

  4. San Marino otobüslerinin kalktığı durak bilet bayinin 20 metre ilerisinde. Durakta San Marino diye belirtilmiş. Zaten sizin gibi San Marino’ya gidecek olan pek çok turist var.

    san marino nasıl gidilir, san marino'ya nasıl gidilir, san marino gezilecek yerler, san marino gezi rehberi, san marino nerede, san marino gez notları

    San Marino otobüs bileti, San Marino Gezi Rehberi

  5. San Marino otobüsü gelince herkes otobüsün kapısına üşüşüyor. Aklınızda bulunsun itiş kakış oluyor.
  6.  Rimini’den San Marino’ya 1 saatte varıyorsunuz.
  7.  San Marino’da 2 tane otobüs durağı var. Otobüsler vardıkları terminalden dönmeyebilir. Bu nedenle otobüsler Rimini’ye hangi terminalden geri dönüyor diye bakın.  Ayrıca yaz ve kış tarifeleri farklı.  San Marino otobüslerinin kalkış saatlerine buradan ulasabilirsiniz.

San Marino Pahalı mi ? : San Marino Gezi Rehberi

San Marino’nun bulunduğu konumu ve ülkede Euro kullanildığını goz onunden bulundurdugumda San Marino pahalı olabilir diye düşünmüştüm ama fiyatları son derece ” makul “ bir ulke karşılaştım.

Yeme içme İtalya’dan da ucuz pizza porsiyonları daha büyük ve ayrıca gezdiğim müzeler de indirimden sonra son derece uygun fiyattaydı.

Bu da ilginiz çekebilir 

Andorra Gezilecek Yerler

Görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın.

İyi yolculuklar

Mutlu

instagram@nasilgezdim

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

15 Yorumlar

  • cengiz
    Şubat 3, 2020 at 7:21 am

    Sanki İnkalar gibi kaçıp tepelerde bir Machu Picchu kurmuşlar.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 3, 2020 at 7:30 am

      Aynen oyle. Zaten tum bu kuleller savuma amacliymis.

      Yanıtla
  • Alev Abla
    Şubat 10, 2020 at 10:24 am

    Evet aklımda yer eden yerlerden biridir. Şarapları çok güzeldi😋🥂 buraları tur otobüsü ile büyük güney Avrupa turu diye 27 günlük bir sürede gezmiştik. Hatta Fas’a kadar.👍güzel bilgilerle teşekkürler. Yazılarımı yenilerken tekrar uğrarım😉🌸💎🌸💎🌸

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 10, 2020 at 10:43 am

      Alev hanim, cok tesekkurler

      Yanıtla
  • Fikriye
    Şubat 11, 2020 at 9:05 am

    Her yazında yeni yerler keşfediyorum mutlu, ellerin dert görmesin

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 11, 2020 at 9:05 am

      Çok teşekkür Fikriye. M

      Yanıtla
  • Bahar Şan
    Şubat 12, 2020 at 10:50 am

    bakin simdi bu resimlere baktıktan sonra artık gidip sizin ” mutluluk yolunu ” bi gidip görmemek gerekecek :-)))))

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 12, 2020 at 10:58 am

      👍👍👍👍👍😂😂

      Yanıtla
  • evşen seher
    Şubat 16, 2020 at 6:30 am

    mutluluk yolu benzemenize bayıldım . çok güzel bir yazı olmuş.keyifle okudum

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 16, 2020 at 7:44 am

      Çok teze güzel yorumunuz icin

      Yanıtla
    • gül agaoglu
      Şubat 17, 2020 at 7:33 am

      aynen yaaa

      Yanıtla
  • Huseyin Unalan
    Mart 13, 2020 at 9:39 am

    Selamlar kardes. simdiye kadar okudugum en gusel ve detayli sanmarino gezi notu. elinize saglik

    Yanıtla
  • […] San Marino Gezi Rehberi ve San Marino Gezilecek Yerler […]

    Yanıtla
  • Dilek
    Nisan 16, 2023 at 12:52 pm

    Haziranda gitmeyi San marinoya gitmeyi planliyorum yazinizi okudum işime yarayacak detaylar yakaladim teşekkür ederim. Izlenimlerimi sizinle paylasacagim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 16, 2023 at 2:49 pm

      Dilek hanım , çok teşekkürler. Şimdiden iyi geziler. İzlenimlerini merakla bekliyorum.

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak