Menu
Ingiltere / Man Adası

Man Adası Isle of Man Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Man Adası Isle of Man Gezi Rehberi, Man Adasi Gezilecek Yerler, Man Adasi Nerededir, Man Adasına nasıl gidilir

Man Adası

Man Adası ülkemizde son aylarda yaşanan politik skandalla çalkalanınca,  Man Adası nasıl bir yermiş gidip ve  bir göreyim dedim. Man Adasi nasıl bir yer? Man Adası görülecek yerler?  Man Adasına nasıl gidilir? İşte sizin icin hazırladığım  Man Adasi Isle of Man gezi rehberim.

Man Adası Gezi Rehberi: Man Adası Nasil Bir Yer?

Man Adası Nerede

İrlanda ve Büyük Britanya’nın arasında, Irlanda Deniz’inde yer alan Man Adası, Britanya adalarından bir. Man Adası, Büyük Britanya’ya bağlı Bermuda,   Montserrat ve Cebiletariktan daha farklı bir statuye sahip. Onlar Denizaşırı Bölgeler olarak adlandırılırken Man Adası  politik olarak Crown Dependency olarak adlandırılıyor. Peki nedir Crown  Dependency?  Birleşik Krallığa bağlı olmayan Man Adası, Avrupa Birliğinin de yer almıyor. İçişlerinde serbest olan ada’nin  dışierinden ve ada halkının güvenliğinde İngiliz hükumeti sorumlu. Man Adası hükumeti ise vergi, ada’da kimler çalışabilir ve adayı yakından ilgilendiren bazi konularda kendi kararlarını kendileri alabiliyorlar.
Internette karşılaştığımız “Man Adası Birleşik Krallığın özerk yonetimidir” ifadesi doğru değil. Ada hiç bir zaman Birleşik Krallığın bir parçası olmadı ve İngiliz parlamentosunun bulunduğu Westminister’da da temsil edilmedi.

Man Parlamento’su hiç bir kesintiye uğramadan geçmişten gunümüze kadar gelmiş dünyanın en eski parlamentosu. En azından Man’liler en eski parlamento’nun kendilerinin ki oldugunu düşünüyorlar. Düşünüyorlar diyorum çünkü Izlanda da en eski parlamentonun kendilerininki olduğunu öne sürüyorlar.

Man Adası Gezi Rehberi: Man Adasinda Gezilecek Yerler

Man Adası küçük bir ada ama hemen küçük deyip geçmeyelim. Çünkü Karayiplerin en popüler adalarından mesala Barbados’dan daha büyük ve pek cok doğal ve tarihi güzelliği barındırdırıyor Man Adası. Dünya’nın en buyuk adasi olan Gronlandin nufusu 56000 iken Man Adası’nın  nufusu 84000 civarında. Bu da bize Man Adası’nın kucuk ama bir o kadar da kalabalık bir ada oldugunu gösteriyor.

Adanın en büyük sehri ve başkenti olan Douglas’dan küçük balıkçı kasabası olan Ramsey’e kadar ada’da ki pek çok yeri gezdim ve çok keyifli bir haftasonu geçirdim.

Havaalanına varınca Douglas’a gitmeden önce  Go Card adlı toplu taşıma kartını aldım. Detayları Man Adasi ulaşım bölümde bulabilirsiniz.

1. Peel ve Peel Kalesi 

Peel Castle Isle of Man

Havaalanından çıkar çıkmaz ilk iş otobüsle Man Adası’nın baskenti Douglas’a gitmek oldu. Douglas’dan da hiç vakit kaybetmeden Peel‘a geçtim. Douglas’dan otobüsle Peel’a varmak yaklasik 25-30 dakika sürüyor. Yolda Dünya’nın en eski parlamentosunu da görüyorsunuz. Sakın bir bina beklemeyin çünkü eskiden insanlar bir araya gelip yasaları görüştüğü yer parlamento olurmuş. O yüzden birkaç basamak dışında birşey yok. Ada halkı her yıl kendileri için çok önemli bir tarih olan 5 Temmuz’da burada toplanıyormuş ve ulusal günleri olan Tynwald Day burada kutluyormuş.
IMG_4106
Peel’a varınca kasabayı söyle bir turladıktan sonra yönümü Peel Kalesi’ne çevirdim. Kale’nin giriş ücreti £6 ve bu ücrete kale ilgili bilgi alabileceğiniz kulaklik da dahil. 1000 yıllık bu yapının içinde vakit geçirmeye ve kaleden Peel kasabasına  bakmaya doyamadım.
Vikingler 11. yüzyılda halihazirda burada bulunan Keltik Manastırının üzerine Peel Kalesini kurmuşlar. Her ne kadar çevrede taş olsa da Vikinglerin kurduğu ilk kalenin duvarları ahşapmış. Kalenin tam ortasında yer alan yuvarlak kule 10. yüzyılda buranın Keltik Manastırı olduğu dönemden kalma.
Vikinglerin adadan ayrılmasından sonra kalenin içinde yer alan kateralden dolayı kilise olarak kullanılmış ve 18.yüzyılda ise terk edilmiş.

2. Douglas

Man Adası

Öğleden sonra Peel’dan Man Adası’nın başkenti Douglas’a geri döndüm. Douglas, pek çok ilginç tarihi yapıyla bezeli. Eğer Man Adası’nda kalkacaksanız, kalacağınız yer mutlaka Douglas olmalı. Hem yeme içme konusunda  çok seçenek var hem de adanın diğer yerlerine ulaşım buradan çok daha kolay.

Man Adası

Başkent Douglas Barbary Sahili ( Barbary Coast) üzerine kurulu. Barbary Sahili 2.5 km uzunluğunda ve sahil boyunca tiyatro salonu, restoranlar ve parklar yer alıyor. Bu sahil üzerinde göreceğiniz güzel oteller ve evler, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ve Italyan askerlerinin esir olarak tutulduğu hapishaneler olarak kullanılmış.
Man Adası Gezi Rehberi

 

Strand Street ( Strand Caddesi) Douglas’ıs ana alışveriş caddesi pek çok dükkan, kafe ve restoran yer alıyor. Man Adasına gittiğim hafta sonu Dünya Kupası oynanıyordu ve bütün publar hınca hınç doluydu 😃

3. Laxey Su Degirmeni ( Laxey Wheel)

Douglas’daki ikinci günümde sabah kahvaltımı yaparken ” çok güneşli bir  olacak “ diye düşünüp ne şanslıyım dedim. Ama otelin dışına cıkınca hiç de öyle olmadığını gördüm. İnanılmaz derecede sisli bir gündü ve 10-20 metreden ilerisini görmek mümkün değildi. Oluşan gelgitten dolayı deniz adeta kaydolmuştu 😊. Ancak öğlene doğru sis  açılmaya gökyüzü aydınlanmaya başladı.

Neyse, otelden ayrılıp  yavaş yavaş  Laxey Su Degirmeni’ne giden elektrikli trenlerinin kalktığı durağa doğru gittim. Benim gibi pek cok turist heyecanla trenin kalkış saatini bekliyordu. Kondüktör treni hazırladıktan sonra düştük yola.

Bu elektrikli trenle yaptığım yolculuk, Cusco‘dan Machu Picchuya yaptıgım tren yolculuğundan sonra hayatımdaki en unutulmaz tren yolculuğuydu diyebilirim. Çünkü hem manzara hem doğa hem de yaşadığım deneyim unutulmazdı.

Man Adası Gezi

Man Adası’nda görülmesi gereken yerleri araştırırken Laxey Su Degirmenini  görmüştüm ve nedense bu değirmen beni cok heyecanlandırmamıştı. Ama Laxey’e vardığımda gördüğüm bu devasa yapı bir su sıradan bir değirmeninin çok ötesindeydi. 1854’de Laxey’de ki madene su pompalamak icin yapılmış. Laxey Wheel Dunyada hali çalışır durumda ki en büyük su değirmeni.

Man Adası Laxey

Buraya gelen turistlerin bir kısmı bilet almadan giriş kapısından resim çekip geri dönüyorlardı. Ama ne büyük bir hata. Bilet aldığınız zaman Laxey Su Degirmeni’nin çevresini gezip değirmeni çalıştıran mekanizmayı daha yakından görebiliyorsunuz. Buna ilaveten yapının üst katlarına çıkıp bölgeyi yukarıdan görmeniz de mümkün. Bu yüzden bir bilet alıp bu devasa su değirmenini  yakından görmenizi kesinlikle tavsiye derim.

egg and ham isle of man

Laxey, küçük bir maden kasabası. Geçmişte burada yaşayan maden çalışanları “ Egg and Ham” adı verilen renkli evlerde yaşarlarmış.

4. Snaefell ve Yedi Krallik ( The Seven Kingdom )

Snaefell tepesine giden elektirikli trene binmek icin Laxey tren istasyonu geri döndüm .  Snaefell’in en büyük özelliği  Man Adası’nın en yüksek noktası ve Yedi Krallığı buradan gözlemlenebiliyor olması.
man adası gezilecek yerler

Peki nedir Yedi Kiralık ? İskoçya, Galler, Ingiltereİrlanda, Man Adası, Deniz ve Cennet ( Gökyüzü)  bu Yedi Krallığı oluşturuyor. Havanın güneşli ve açık olduğu günlerde hem Irlanda hem de Büyük Britanya buradan görülebiliyor.

man adası nerede

5. Castle Kasabası ve Rushen Kalesi

Man Adası

Man Adasında son günüm. Genelde gezdiğim yerlerde son günümde üzgün olurum ama Man Adasi’nda ki son günümde ilk kez bir buharlı trene bineceğim icin çok heyacanlıydım. Sabah kahvaltısından sonra hiç vakit kaybetmeden buharlı trenlerin kalktığı tren istasyonuna gittim. Yolda fotoğraf cekerken oyalandığım için neredeyse treni kaçıracaktım ve trene ucu ucuna yetiştim. Trenden gelen dumani icimize ceke ceke Castle Kasabas’ina doğru yola ciktik.
Castle Kasabasi’nda söyle bir dolandıktan sonra hazırladığım gezi planında küçük bir değişiklik yapıp Rushen Kalesi’ni gezmemeye onun yerine Port Erin kasabasına gitmeye karar verdim. Tarihi yerleri gezmeyi  her zaman cok sevmişimdir ve Rushen Kalesini geçmediğim içind üzgünüm. Ama iyi ki Port Erin‘e gitmişim. Eger Rushen Kalesini gezmek isterseniz buradan kale ile ilgi daha detali bilgilere ulasabilirsiniz .
isle of man Castle Town

6. Port Erin 

Port Erin inanılmaz derecede sevimli bir kasaba. Burada kucuk bir plaji var ve yerli halk güneşli bir pazar günü tadını burada denize girerek çıkarıyordu.

Folcan adlı otelde soğuk birseyler içip Man Adasindaki son dakikalarımı buradan sahili seyrederek geçirdim.

Ben Yapamadim Siz Yapin

Birinci Dünya Savaşı sırasında esir düşen 150 Türk askerinden yedisi burada hayatlarını kaybetmiş ve Man Adasında gömülmüş. Şehitlik statüsü verilen mezarlığın masrafları T.C Savunma Bakanlığı tarafından karşılanıyormuş ve Ingiliz hükümetince de bakımı yapılıyormuş. Ne yazik ki burayı gidip görme imkanım olmadı.

Man Adasinda Ulasim

isle of man transport

Sanirim Man Adasi’ni unutulmaz kılan şeylerin başında adadaki toplu taşıma araçları geliyor. Otobus, Rayli at arabası, elektirikli tren ve buharli tren Man Adasinin toplu taşımasını oluşturuyor. Açıkcası bu tip toplu taşıma araclarinin oldugu bir yeri simdiye kadar gormedim.

Man Adası Buharli Trenleri

Buharli tren buraya turistler icin konmamış 120 yildir zaten burada. Zamaninda en onemli ulasim araciymis ve ayrica madenlerden cikarilan mallar bu buharli trenlerle taşınırmış.

Toplu taşıma araçlarını sık sık kullanacaksanız ve burada 2-3 gün kalkacaksanız, adayı en ekonomik sekilde gezmenin yolu Go Card almak. Havaalanında arrivals’a vardığınızda Danismadan (information) cok kolaylıkla alabilirsiniz bu kartları. Bundan sonra  yapacağınız tek sey kartı otobüse ya da trene bindiğiniz zaman okuyucuya dokundurtmak.

Man Adasinda  Nerede Yenilir?

Ada’da pek cok restaraunt ve kafe var. Bu nedenle yemek konusunda bir sorun yaşamazsınız. Çok fazla tavsiye edilen  Barbary Coast Grill and Bara gittim ama rezervasyonum olmadığından geç bir saat için masa ayırabileceklerini söylediler ama kim bekleyecek aksam saat 8’e kadar. Bu restorant’in hemen yakınındaki The British Hotel adinda bir baska pub buldum. Çok memnun kaldım.Hatta iki gün üst üste aksam yemeği icin oraya gittim 😃
IMG_4202
Ne sipariş ettim? Tabiki ana yemek olarak  Fish and chips, başlangıç olarak da whitebait ( Ringa baligi yavrusu) sipariş ettim.

Man Adasında Nerede Kalınır?

Douglas’da kalacak pek çok otel var. Son anda gitmeye kara vermeme rağmen uygun fiyata otel bulabildiğim icin çok şanslıydım. The island and Fairfield Guest House‘da konakladim ve memnun kaldim

Man Adasına Nasıl Gidilir?

Özer yapıya sahip olan adaya tek uluslararası ucus Irlanda‘dan. Londra’nın Gatwick Havaalaninda doğrudan günlük uçuşlar var. Ayrica Liverpool’dan gemi ile de Man Adasina gidilebiliyor.

Man Adasi Ek Bilgiler

  • Man Adasi’ni Kelt dilinde ki adi Ellan Vannin Man.
  • Man Adas’inda Ingiliz Sterlini geçerli ama Man Adasi kendi sterlinini de basiyor.
  • Manx Knobs adanın geleneksel şekeri. Akise sekerine benziyor
  • Ingiltere Kralicesi ” Lord of Mann – Man Lord’u” olarak aniliyor.
  • Adanin ekonomisi meşhur off-shore banka hesaplarina dayali 😉
  • Man Adasına gitmek icin vizeye ihtiyac yok. Hali hazirda Ingilteredeyseniz bütün ucuslar ic hatlar şeklinde.
  • Dunyanin tek kuyruksuz kedi cinsi Man Adasindan yetistiliyor ve Manx Cat ya da Manx Kedisi deniliyor.

Yorumlarinizi ve sorularınız bekliyorum

Iyi yolcuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

9 Yorumlar

  • Mehmet
    Eylül 7, 2018 at 10:39 am

    Çok güzel bir yazi olmus, gitmisken bir iki tane banka hesabi açsaydiniz bari 😜

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 11, 2018 at 8:01 am

      mehmet tesekkur ederim

      Yanıtla
  • cengizselcuk00
    Eylül 13, 2018 at 3:10 pm

    Gitmek zor ama belki bir gün neden olmasın. Elinize sağlık, güzel bir rehber olmuş. Türkçe kaynak bulmak zor burası için .

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 13, 2018 at 3:34 pm

      Cengiz cok tesekkur ederim guzel yorumun icin. bende senin guzel yazilarini takip ediyorum. Eger inglitereye gidersen ucakla ya da gemiyle gecis gercekten kolay onun disinda biraz sorunlu Ingilizler sir gibi sakliyorlar burayi 🙂

      Yanıtla
      • cengizselcuk00
        Eylül 13, 2018 at 3:48 pm

        İngiltere şuan da hayal hocam maalesef. Kurlar o kadar yükseldi ki.

  • Artem Sandikci
    Eylül 15, 2018 at 9:56 pm

    Çok güzel bi yazi. Farkli bir yere benziyor. Ingiliz kültürü varmi ?

    Yanıtla
  • […] Man Adası Isle of Man Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

    Yanıtla
  • ozgurr
    Şubat 14, 2024 at 7:28 pm

    gittiğinizde görmüşsünüzdür; mağazalarda ilgili ürünleri, ada da dünyanın en tehlikeli motosiklet yarışları yapılıyor. ben 2015’de gitmiştim ve tüm hediyelik eşya dükkanlarında konuyla ilgili ürünleri. ayrıca manş denizinde yer alan jersey ve guernsey’i gezebildiniz mi*

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Şubat 15, 2024 at 5:31 am

      Guernsey, Herm ve Saark’i gordum. O grup icinde bir tek Alderney’i gormedim. Jersey’e de belki onumuzdeki yaz godecegim.

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak