Menu
Orta Amerika / Panama

Panama City Gezi Rehberi ve Panama’da Gezilecek Yerler

Panama City Gezi Rehberi, Panama Gezilecek Yerler, Panama’da Nerede Kalinir? Panama vize istiyor mu ?

Panama City, hem Panama’nın hem de tezatlıkların başkenti. Doğasıyla, gökdelenleriyle zenginiyle, fakiriyle sadece  Latin Amerika’nın finans merkezi değil, ayrıca farklı kültürlerin de buluşma noktası. Orta Amerika’da gezilecek yerler arasından başı çekmese de nevi şahsına münhasır bir şehir Panama City. Panama gezi planını nihayet gerçekleştirebildim.

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, nasil gezdim, panama, panama gezi rehberi

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, panama gezi rehberi

Panama City, Panama’ya ve Kolombiya’ya yaptıgım gezinin de ilk durağı. Panama’ya nasil gidilir Panama’da Gezilecek Yerler, Panama’da nerede kalınır? panama türkiye’den vize istiyor mu? ve Panama ile pratik bilgileri bulabileceginiz Panama gezi rehberime hoşgeldiniz.

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, nasil gezdim, panama, panama gezi rehberi, casco viejo panama.jpg

Casco Viejo, Panama Gezilecek yerler

Panama’da Gezilecek Yerler : Panama Gezi Rehberi

Bir ülke düşünün hem gezilecek tarihi yerler sunuyor hem doğal güzellik sunuyor. Nereye gidersiniz? Ülkeyi gezmeye önce nereden baslarsınız? Açıkçası bu soruların cevabını kafanıza çok takmayın Panama gezisinin tadını çıkartın.

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, nasil gezdim, panama, panama gezi rehberi, casco viejo panama

Panama City’e Amsterdam aktarmalı olarak vardıktan koşa koşa pasaport kontrolünden geçtim.  Kaldığım hostele yerleştim ve soğuk bir şeyler içerken günbatımı eşliğinde Panama’ya ” Merhaba” dedim.

1. Casco Viejo

Panama’da gezilecek yerlere,  benim de konakladığım bölge olan ve Eski Kasaba anlamına gelen Casco Viejo’dan başladım.

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, nasil gezdim, panama, panama gezi rehberi, casco viejo panama, panama'ya nasil gidilir.jpg

1671’de altın avcısı ve korsan Kaptan Henry Morgan‘nin geldiğini duyan Panama valisi, Kaptan Morgan şehri ele geçirmeden önce Panamalılardan evlerini yakmasını istemiş. Şehirleri yok olan Panamalılar, 1672’de Antonio Fernández de Córdoba önderliğinde yeni bir yerleşim yeri kurmak için kolları sıvamış. 1673’te, yeni şehrin yani bugünkü Casco Viejo’nun inşası bitmiş. Surlarla çevirili olarak düşman tehlikesine karşı daha güvenli bir şekilde kurulan Casco Viejo’yu yıllar geçtikçe bölge’nin zenginleri terk etmiş. Geriye sadece yoksullar kalmış.

Panama Gezi Rehberi

Panama hükümeti gittikçe yıpranmaya başlayan Casco Viejo’yu hayata döndürmek için bir dizi proje baslatmış. Casco Viejo’daki köhne binaların yerini, restore edilmiş ve turistlerin sevebileceği türden butik oteller ve restoranlar almış. Sanırım, Panama hükümetinin bu çabası başarılı olmuş. Çünkü, Panama City’de gezilecek yerler dendiğimde ilk olarak Casco Viejo çıkıyor karşımıza ve kanımca Casco Viejo adeta rönesans dönemini yaşıyor. Ancak restorasyon tam olarak bitmiş değil. Casco Viejo’nun restorasyon çalışmaları 6 yıl daha sürecekmiş. Casco Viejo, renk renk kolonyal evleriyle bence Panama’nın en güzel ve gezilmesi gereken yerlerinden biri.

Panama Gezilecek Yerler.jpg

Panama’nin bu güzel bölgesi Casco Viejo’da gezilecek yerleri biraz daha yakından anlatayım.

Santo Domingo Kilisesi ( The Flat Arch/ El Arco Chato & Church of Santo Domingo/ Iglesia de Santo Domingo )

Santo Domingo Kilisesi Casco Viejo’nun en önemli yapılarından biri. 1756’da çıkan yangında kilisenin ahşap bölümleri tamamen kül olmuş. Geriye bugün gördüğümüz taş yapı kalmış.

Panama Gezilecek Yerler.jpg

Santo Domingo Kilisesinin en büyük özelliği ise ise “düz kemerinin” geçirdiği büyük hasara rağmen bugün bile ayakta durması. Kapıları genellikle kapalı olduğu için içeriden resim çekmek mümkün değildi. Ama kilisenin düz kemeri fotoğrafımda gözüküyor.

Plaza de Francia

Plaza de Franscia ya da Fransa Meydani Casco Viejo burnunun tam ucunda yer alan bu meydan bir zamanlar şehrin ana meydanıymışız. Fransa Meydanının tam ortasında Fransa’nin sembollerinden olan horozlu bir obelisik yer alıyor.

Panama Gezilecek Yerler

Meydanın çevresinden ise Fransız Konsolosluğu ve Anita Viladz Tiyatrosu yer alıyor.

Özgürlük Meydanı ve Metropolitan Katedrali  ( Plaza De La Indepencia , Catherdrale Metropolitana )

Özgürlük Meydanı önceleri boğa güreşleri için kullanılıyormuş. Daha sonraları burayı parka çevirmişler. Özgürlük Meydanında yer alan önemli yapıysa Metropolitan Katedrali. Papa’nın şehri ziyaret etmesi şerefine restore edilmiş.  Boya kokusu neredeyse hala üstündeydi.

Panama Gezilecek Yerler

Panama Gezilecek Yerler

Akşam saatlerinde Özgürlük Meydanı capcanlı insanlar  gelip burada oturuyor.

Panama'da Gezilecek yerler, Panama Gezi Rehberi.jpg

San Jose Kilisesi ( Iglesia De San Jose)

Avinida caddesi üstünde yer alan bu kilise altın işlemelerinden dolayı Altar de Oro  – The Golden Alter olarak da biliniyor.

Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, Panama Casco Viejo

Alter, kiliselerin içinde rahiplerin vaaz verdikleri yerdeki işlemeli bölüme deniyor. San Jose Kilisesindeki alter Panama Viejodaki yangın sırasında kurtarılıp buraya taşınmış. San Jose Kilisesinin içinde altın yağmacılarından kurtarılan diğer alterlar da sergileniyor.

Panama Gezilecek Yerler.jpg

Casco Viejo’da Yasam 

Tabii ki her şey böyle günlük güneşlik değil. Casco Viejo’nun iç kısımlarına doğru gidip turistlik bölgelerden uzaklaşınca işin rengi değişiyor. Panamadaki gerçek yaşamı görmeye başlıyorsunuz.

Panama Gezi Rehberi” width=

Turistlerden uzak, Central Avenue ve çevresi Panamalıların buluşma noktası. Vakit bulursanız buralara da Panama’da gercek yasamı gözlemlemek için gidin derim.

Panama Gezi Rehberi

Panama Gezilecek Yerler, Central Avenue

2. Cinta Costera

Eğer vaktiniz olursa bir akşamüstü Caco Viejo ve Panama City arasındaki sahil şeridinde yürüyüşe çıkın. Bu sahil şeridine Cinco Costera deniliyor. 26 hektarlik bir alana denizi doldurarak yapmışlar. Bir tarafta gökdelenler, diğer  bir tarafta balıkçı tekneleri,  gökyüzünde kanatlarını açip süzülen akbabalar. Şimdiye kadar hiç unutamayacağım bir deneyim.

Panama Gezilecek Yerler” width=

Panama Gezilecek Yerler

Cinta Costera’ya gelince de yine sahil şeridinde yer alan Panama City’nin en meşhur caddelerinden Balbao Avenue’ya ( Evet Rocky Balbao gibi 😁 ) bakmayı unutmayın.

3. Panama Sehri – Panama City

Panama City, ülkenin hem başkenti hem de en büyük şehri ve sanırım tüm Orta Amerika’nın en modern şehri dersem hata etmiş olmam. Casco Viejo ise Panama City’nin güzel kolonyal tarzdaki binalarının ve geniş konaklama seçeneklerinin oldugu tarihi yüzü.

Panama'da Gezilecek Yerler

Panama City’nin fotoğraflarını görünce şehri bir tür Tropikal New York’a benzettiyseniz bunda haksız sayılmazsınız. Çünkü 2002 yılından önce burada yer almayan gökdelenler şehri almış bambaşka bir aleme götürmüş. Bu gökdelenlerin büyük birçoğunda ise zengin Panamalılar ve özellikle amerikali expatler yasıyormuş.

Panama Gezilecek Yerler

Neden bu kadar cok gökdelen var? diye sorarsanız ( Türkiye’de ağaç katledenler iyi okuyun) doğayı bozmak yerine yeşilliğin olmadıgı yerlere yüksek binalar dikerek konut ihtiyacını karşılamaya çalışıyorlarmış. Doğa demek yağmur demek, yağmur demek su demek, su demek Panama Kanalı demek, Panama Kanalı demek para demek. Bu kadar basit.

4. Ancon Tepesi ( Ancon Hill – Cerro Ancon )

Şehirden uzak olmayayım ama doğayla başbaşa olayım, börtü böcek göreyim diyenleri Ancon Tepesine davet ediyorum. İnsan neden Ancon Hill‘e gider? Size söyleyeyim.  Kuşları, hayvanları kısacası doğayı dinlemek için gider. Ancon Hill’den gördügünüz Panama Sehri’nin güzel manzarası da bonus.

Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, Ancon Hill Panama” width=

Ancon Hill, hafta sonu Panamalıların yürüyüşe çıktığı yerlerden biri. Bu nedenle çevrede turistler kadar şehir halkını da görüyorsunuz.

Panama Gezi Rehberi

Panama Gezi Rehberi

Ancon Hill’e nasıl gidilir? Panama City’den tepenin başladığı yere kadar taksiyle gitmeniz. Panama City’den 6 km kadar uzakta yer alan tepeye çıkılabilecek iki ayrı nokta var. Benim tercihim Mi Pueblito adli küçük bir müzenin olduğu çıkış noktası oldu. Bu müze 1800’lü yılların Panamasını anlayabileceğimiz sekilde dizayn edilmiş. Bu müzeden yukarı çıkış 20-30 dakika kadar sürüyor.

panama gezilecek yerler, panama city gezilecek yerler, nasil gezdim, panama, panama gezi rehberi, casco viejo panama, panama'ya nasil gidilir” width=

Hava oldukça sıcak ve nemli  Bu tür bir yürüyüş için en ideal zaman sabahın erken saatleri. Neyse ki Ancon Tepesi yaktığınız enerjiye değiyor. Yürüyüş sırasında karabaşlı akbabalardan tutun da varlığından bile haberimin olmadıgı pek çok farklı hayvan gördüm. Bunlardan biri de fare kafalı tavşan gibi zıplayan “neque” idi.

4. St Lorenzeo Kalesi St Lorenzo Fort

St Lorenzo Kalesi, Portobello ile birlikte Panama’nın UNESCO Dünya Mirası olarak yazdırılmış. Ispanyol döneminden kalma bu kalelerin en önemlisi de St Lorenzo Fortu.

Panama Gezi Rehberi” width=

St Lorenzo Kalesi, Panama Gezi Rehberi

Chagres Nehri  ( Changres River ) ile Atlantik  Okyanusunun birleştiği noktada yer alan St Lorenzo Kalesi halen ilk günkü ihtişamını koruyor. St Lorenzo Kalesi, Panama’nin Atlantik Okyanusu tarafında olması ve yağmur ormanlarının arasında sıkışıp kalması nedeniyle turistlerin uğrak yeri değil.

Panama Gezilecek Yerler St Lorenzo Fort

Panama Gezilecek Yerler St Lorenzo Fort

Eger St Lorenzo’yu ziyaret etmek isterseniz Colon adli sehre gelmeniz gerekiyor ve St Lorenzo Kalesi Colon’a 16 km uzakta.  Colon’a otobüsle gidebilirsiniz. Gidiş süresi  trafiğe bağlı olarak 60 dakika kadar sürüyor. Yağmur ormanlarının arasından geçip de doğal yaşamın yansımalarını görmesem çok üzülürdüm. İşte buyrun “sloth” türkçe adıyla “tembel hayvan”.

Panama Gezi Rehberi

Panama’nin sıcağında yırtıcı hayvanlardan korunmaya çalışan bir tembel hayvan.

5. Panama Kanalı Gezisi – Canal De Panama

Panama’ya kadar gelinir de Panama Kanalı’nı görmeden dönmek olur mu hiç? Panama Kanalından geçmek için özel turlar düzenleniyor. Ancak bu tip turlar oldukça fiyatlı. Eğer Panama Kanalında bu tip bir gezinti için vakiniz ve bütçeniz yoksa, Panama Kanalının kapaklarından birine gitmeniz ve gemilerin kapaklarda geçisini izlemek Panama Kanalı deneyimi için yeterli.

panama kanalı panama gezilecek yerler” width=

Bu kapaklarin en ünlüsü, Panama City’e en yakın olanı ve Panama’nın Pasifik tarafında yer alanı ise Miraflores Locks – Miraflores Kapaklari. Bir diğer önemli kapak ise Panama’nin Atlantik tarafindan yer alan Gatun Locks – Gatun Kapakları. Ben gemiyle kanaldan geçen bir tura katılmak yerine, iki ayrı gün hem Miraflores’i hem de Gatun Kapaklarını ziyaret ettim. Aşağıda Miraflores Kapaklarında çektiğim kisa videoya bakabilirsiniz.

https://nasilgezdim.net/wp-content/uploads/2019/04/Panama-Kanali.mov

Miraflores Locks Mu? Gatun Locks Mu?

Miraflores’i ve Gatun’u kıyaslayalım. Miraflores Panama City’ daha yakin ve ulaşması cok daha kolay. Ayrıca içinde Panama Kanalı’nın tarihini ve nasıl inşa edildiğini çok güzel bir sekilde anlatan bir müze var. Gatun Lock ise ülkenin Atlantik tarafinda ve buraya ulaşması çok kolay değil.

Gatun Kapakları çok daha büyük, yeni ve en son teknolojiyle yapilmis. Buradan UNESCO Dünya Mirasi St Lorenzo Fort ‘a ve Karayipler’de yer alan diğer kasabalara uğrayabilirsiniz. Eğer amacınız Panama Kanalını şöyle bir görmek ve gemilerin kanaldan geçisini gözlemlemekse Miraflores Locks en doğru seçim olacak. Miraflores Kapaklarını görmek için önceden bilet almaya  gerek yok.

Miraflores’e gitmenin pek çok ayrı yolu var. Seçim size kalmış.

  • Panama Kanalı Turlarina katılmak. Tur sirketine gore degisir ama 90 $’dan başlıyor fiyatlar.
  • Hop on Hop off olarak bilinen Sightseeing Otobüsleri. Otobüsler her saat başı kalkıyor. Ucreti 29.99 $ . Detaylari icin buraya tiklayin.
  • Uber kiralayabilirsiniz. Uberde karşıladığınız sorun şöförün Ingilizce konuşmaması ve Uber app icin internet bağlantınızın olması gerebilir. Ama üzülmeyin Miraflores Lock’da bedava WiFi var.

Panama Gezi Rehberi.JPG

6. Panama San Blas Adalari

Panama’da gezilecek noktaların belki de ünlüsü, Panama San Blas Adaları. Doğruya  doğru Panamada’da gezilecek yerler listesi hazırlarken gitmekle gitmek arasında kalmıştım. Önce görmesem de olur diye düşündüğüm ama sonradan Panama San Blas Adalarımi gezmeden bir Panama gezisi tamamlanmış sayılmaz dediğim tapılası güzellikteki adalar.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler” width=

Panama’nin Karayiplerde yer alan özerk adaları olan San Blas Adaları ayrı bir blog postu hak ediyor.  Panama San Blas adalarina nasil gidilir? nerede kalinir ve diger önemli bilgileri içeren bir yazilara buradan ulasabilirsiniz.

7. Panama’da Teras Barlar

Eger Casco Viejo’da kalıyorsanız yaşadınız. Burada kaldığınız süre boyunca her akşam güneşin batışını Casco Viejo’daki bir teras bardan izleyebilirsiniz. Casco Viejo’dan yeniyle eskinin birlesimini ve Panama şemalarında karabaşlı akbabalarının süzülüşünü izlemek unutamayacağım bir deneyim oldu benim için.

Panama Gezi Rehberi” width=

Panama’da teras bara gidelim de nereye gidelim derseniz. Iste size önerebileceğim birkaç yer. Tantola Hotel, Gatto Blanco .

Panama Gezi Rehberi.jpg

8. Panama Viejo 

Panama Şehrinden önce Casco Viejo vardı, Casco Viejo’dan önce de bir Panama Viejo vardi. Panama Viejo, Panama’da kolonyallesmenin başladığı ve Yeni Dünyanın Pasifik Okyanusu’nda ilk yerleşimin kurulduğu sehiriydi. Ne yazik ki Panama Viejo’dan günümüze sadece bir kaç kalıntı kaldı. Tarih meraklısı ve “kalıntı fetişisti” ben ne yapıp edip burayı gömeden Panamadan dönmek istemedim. Panama’da karnaval ve resmi tatil olmasi nedeniyle müze kapalıydı. Ancak uzaktan birkaç fotoğraf çekebildim.

Panama Gezilecek Yerler” width=

Nedendir bilinmez Panama Viejo’nun tarihi aksiliklerle dolu. Önce Darien’dan gelen yerli halkin saldırısı, sonra şehirde yaşanan deprem ve devasa yangın, derken bunlara bir de Ingiliz Korsan ( Aslında İngiliz değil Galli) Kaptan Henry Morgan’in Panama Viejo’yu ateşe vermesi eklenince şehir yerle bir olmuş. İşin aslı, Panama Viejo’da çıkan yangının gerçek sebebini kimse tam olarak bilmiyor. Kimisi Kaptan Morgan yaptı diyor, kimisi şehrin valisi barut fıçılarını ateşe vererek yangını başlattı diyor.

Ama bilinen bir gerçek var ki, o da Panamalılar tüm bu yaşananlardan sonra yeni bir şehire ihtiyaç duydukları. Panamalılar yeni şehirlerini daha güvenli olduğunu düşündükleri noktaya, yani bugünkü Casco Viejo’nun olduğu yerde kurmuşlar.

9. Amador Causeway Panama

Panama’nin Pasifik Okyanusu tarafında, Panama kanalına açılan noktasında dört tane adacık yer alıyor. Bu adalara Causeway Adalari – Causeway Islands deniliyor. Dört adacik hem ana karaya hem de birbirine köprüyle bağlanıyor.

1913’te Panama Kanalı’nın yapımı sırasında çıkartılan kayaları kullanarak bu adacıkları birbilerine bağlamışlar.

Panama Gezilecek Yerler

Panama Gezilecek Yerler, Amador Causeway

Geçtiğimiz yillarda Amador Causeway tamamiyle tadilattan geçmiş. Köprüler genişletilmiş. şehir halkı artık arabalarını buraya park edebiliyor, banklarda oturup dinlenebiliyor. Panama City’nin manzarası buradan tek kelimeyle harika.

Panama Gezilecek Yerler.jpg

Amador Causeway’in başlangıç noktasında renkli renkli yapısıyla Biomuseo yer aliyor. Doğa ile bilgi sahibi olmak isteyenlere duyurulur.

10. Panama Karnavalı

Karnaval denilince aklınıza hemen Brazilya geliyor biliyorum. Ama Panama halkı için Panama Karnavalı çok önemli. Hatta öyle önemli ki şehrin sokakları caddeleri trafiğe kapanıyor ve resmi tatil ilan ediyorlar.

Panama Gezilecek Yerler.JPG

Panama City’de kaldığım süre boyunca Karnavalı görmedim açıkcası. Benim tanık olduğumsa sokaklardaki halkın coşkusuydu. Panama Karnavalının tarihleri ay takvimine göre düzenleniyor ve yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Panama gezisi sırasında karnavala denk gelmek isterseniz karnaval tarihlerine önceden bakmanız gerekiyor.

Panama’da Nerede Yenir : Panama Gezi Rehberi

Panama’da geçirdiğim 5 günün 1 günü San Blas Adalarında olduğum için Panama City’de ancak 4 akşam yemeği yeme şansım oldu. Biraz ondan biraz bundan yesem de açıkcası hepsi çok hoşuma gitti.

Marzolla Parilla Argentina

Panama Sehri’ne vardigim ilk akşam gittiğim  bu Arjantin restoranı  yanılmıyorsam yeni acilmiş oldukça da tavsiye ettiler.

Panama Gezi Rehberi, Panam vize istiyor mu” width=

Restoranın ortamı iyi, hizmet iyi ama açıkcası yemekler aklımı basımdan almadı. Daha önce Arjantin tarzı izgara biftek vs denemediyseniz  iyi bir seçenek.

Mercado De Mariscos

Casco Viejo’nun dışında,  sahil şeridinde yer alan Mercado De Marisco aslında  bir restoran değil. Yanyana dizili  plastik sandalyeli – masalı lüksten çok uzak kantin tarzi restorancıklar. Bu resoranlardan hangisini tercih ederseniz gidin oturun.

Panama Gezi Rehberi.JPG

Buraya gelen müsterilerin yüzde doksanı Panamalılar. Öyle turistlik bir yer değil. Hem yerli halkla birlikte  birseyler yemek hem deniz ürünlerinin tadına bakmak isterseniz tercihiniz kesinlikle burası olsun. Her zaman olduğu gibi kızartılmış kalamar ve balık sipariş ettim. 10 numara.

Panama Yemekleri Panama Gezi Rehberi” width=

Hotel Tantola

Casco Viejo icinde yer alan bu otelin yemekleri harika. Sadece restoranında yiyebileceginiz gibi yemeklerinizi teras katında da sipariş edebilirsiniz. Panama’da iki akşam yemeğimi burada yedim.

Karışık ızgara ve füzyon tarzda hazırladıkları cevicheleri ( özellikle de cevicheleri )  kesinlikle efsane. Alkolsüz pina coladalarini da denedim. Koskocaman bardağın içinde geldi. Panama’ya yine gidecek olsam yine burada akşam yemeği yerdim.

Gezi Rehberi : Panama’da Nerede Kalinir ?

Panama yaptıgım gezilerin içinde kalacak yer bulma anlamından sıkıntı çektiğim yerlerden biri. Panama City’e gelenler için kalacak yer seçenegi iki ana bölgeye ayrılıyor. Bu bölgeler Panama City ve Casco Viejo. Her iki bölgenin de artıları ve eksileri var. Kalacak yeri seçerken kendi bütçenize ve gezi planınıza en uygun olanını seçmeniz.

*Panama City : Sehrin modern bölgesi. Bir zamanlar meşhur olan pek çok bar ve gece kulübü buradan Casco Viejo’ya taşınmış. Kalacak yer, apartman ve otel fiyatları cok uygun.  Ancon Hill, Amodor Causeway gibi gezilecek yerlere uzaksınız.

*Casco Viejo : Gezilecek pek cok tarihi mekan burada . Gece hayatı burada. Diğer gezilecek mekanlara daha yakın.  Kalacak yer ve otel fiyatlari dudak uçuklatıcı cinsten.

Peki Panama’da Ben Nerede Kaldim?

Kisisel tercihim, görmek istediğim yerler vs olarak tercihimi Casco Viejo’dan yana kullandim. Gelin görün ki Casco Viejo’da otel fiyatları inanilmaz derecede yüksek. Eger yatakhanede ( dormrooom – dormatary) kalmakta bir sakınca görmezseniz Casco Viejo’da bu tip seçenek çok. Normalde yatakhanede kalmak bana pek uymaz. Ne sansliyim ki bu gezimde bana Londra’dan arkadasim Michael katıldı ve iki kafadar Hospedaje Casco Viejo’da iki kişilik bir oda tuttuk . Bu hostelde tuvalet banyo ortak kullanımdı ama ” olsun” dedik. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Neden bu tip hostellerde kalmadigimi ilk akşam yemeğinden sonra hostele döndügümde tuvaletleri görünce bir kez daha çok iyi anladım.  Ya tuvaletleri kendim söyle bir adam akıllı dezenfete edecektim ya da aklınıza gelecek her türlü bulaşıcı hastalığa yakalanmayı göze alacaktım. Mideniz de kalkmasın diye hiç bir fotoğraf paylaşmayacağım. Neyse, geceyi atlatır atlatmaz ilk iş, Panama’da kalacak yeni bir yer aramak oldu.

Şansıma Gatto Blanco adli otel çıktı ve cok memnun kaldık. Tertemiz konum olarak son derece merkezi ve çok güzel de bir teras barı kesinlikle tavsiye ederim.

Panama Gezi Rehberi

Yok “Ben hostel isterim pis olsun, ucuz olsun” derseniz buyrun size geceliği kisi başı 12$ Hospedaje Casco Viejo . Panama ve Casco Viejo’da kalacak yer ararken gözüme carpan bir diğer hostel ise Magnolia Inn‘di. Iki kişilik odaları cok fiyatlıydı ama yatakhaneleri çok temiz göründü ve yapılan yorumlarda çok iyi. Ilgilenenlere duyurulur.

Panama’ya Nasıl Gidilir ?

Turk Havayollari birkaç yıl once Panama – Kolombiya uçuşlarına başladı ve Panama’ya nasıl gidilir diyenlere de müjde artık doğrudan uçuşlarımız var. Turk Havayollarının haricinde Panama’ya giden bazı havayolu şirketleri söyle.

  • KLM: Amsterdam aktarmalı. Benim gezi planıma uyduğu için biletimi KLM’den aldım ancak  biletlerinizi alırken çok dikkat edin bilet fiyatlarına sadece kabin bagajı dahil, check-in bagaj değil. KLM Resmi Sitesi.
  • Iberia: Madrid aktarmalı. Iberia artık Turkiye’ye uymadığı için iki ayrı bilet almanız gerekebilir. Checked in valizini varsa Schengen vizesi gerekebilir.
  • United Airlines: Houston Aktarmalı. ABD vizesi gerekli. Iberia Resmi Sitesi
  • LOT Polish airlines: Varsova aktarmalı. Sezonluk uçuşlar. LOT Resmi Sitesi

Panama City Guvenli mi ? 

Panama bence genel olarak güvenli. Panama City – Casco Viejo arası sahil şeridinde hiç bir sorun olmadan yürüdüm. Hatta sahil şeridi boyunca acil durumlar bir telefon bile var.

Casco Viejo’nun iç kısımlarına gittikçe tursitlik yerlerden uzaklaşıyorsunuz. Bu nedenle çok dikkatli olmanız lazım.

Panama Gezi Rehberi.JPG

Kimi Panama gezi rehberlerinde turistlere ayrıcalıklı davranıp, turistlerin olduğu yerlere polis yerleştirilmiş deniliyor. Bu tam olarak doğru değil. Turistlerin olduğu yerlerin başında Casco Viejo geliyor. Her adım başı polis görüdüğünüz doğru ama bunun sebebi hükümet binasının burada bulunması.

Sağ olsun polisler de ilgili. Sabahın erken saatlerinde San Blas’a gitmek için beklerken polis bize yaklaşıp “ are you lost? – kayıp mi oldunuz?” diye sordu. Bu bile kendimizi güvende hissetmemizi sağladı.

Panama Gezisi  Icin Pratik Bilgiler

Panama’ya gitmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey.

  • Yanınızda her daim su ve günes kremi bulundurun. Hava bulutlu olsa bile çok günes ışınları çok güçlü. Ilk günümde yanıma güneş kremi almamışım. Yüzüm yandı.
  • Panama ucuz bir ülke değil. Genel olarak fiyatlı. Pek çok expat yaşıyor onların ihtiyaçlarına göre de pek çok yiyecek vs ithal ediliyor.
  • Kullanılan prizler Amerikan tarzı yanınızda adaptör olsun.
  • Ülkenin resmi para birimi “balboa” ama her yerde dolar kullanılıyor. Balboa’yi bozuk para  olarak veriyorlar. 1 balbao = 1 dolar

Panama Türkiye’den Vize istiyor mu?

Panama Türkiye’den vize istiyor mu? Hayır, Panama artık vizesiz gidilebilen ülkelerden. Panamayla yıllar önce karşılıklı olarak vizeleri kaldırdık.

Panama Vize Isityor mu, Panama Gezi Rehberi

Panama City’nin uluslararası havaalanı düzgün düzenli bir havaalanı. Migracion   (Pasaport Kontrolu) yazısını takip edin alt katta. Şansıma da  passport kontrolünde kimse yoktu.

Panama Vize Isityor mu, Panama Gezi Rehberi

Uçakta verilen iniş kağıdını eksiksiz olarak doldurmanız yeterli. Kalacağınız otelin ya da hostelin rezervasyon bilgileri de yanınızda olsun çünkü sorabiliyorlar.

Diger Latin Amerika gezi yazilarima buradan ulasabilirsiniz

Iyi yolculuklar

Mutlu Panama City’de Gezilecek Yerler, Orta Amerika’da gezilecek Yerler, Panama’ya nasil gidilir, Panama vize istiyor mu? panama gezilecek noktalar,  Vizesiz Gidilebilen Ülkeler, Türkiye’den Vize İstemeyen Ülkeler

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

12 Yorumlar

  • Aydek Sultan Özdemir
    Nisan 16, 2019 at 7:38 am

    Çok güzel bir rehber olmuş yine, fotoğraflarda harika, elinize sağlık, yalnız o ağaçtaki tembel hayvan mı o 🙂 🙂

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 16, 2019 at 7:53 am

      Aydek hanim cok tesekkurler. Evet agactaki tembel hayvan. Beni oralara kadar goturen Juliette farketti . sanki cok yakindaymis gibi gozukse de oldukca uzaktaydi. cok sevimli bir o kadar yavas 🙂

      Yanıtla
      • Aydek Sultan Özdemir
        Nisan 16, 2019 at 8:46 am

        Sahiden çok yakından gibi olmuş😊elinize sağlık

      • Nasil Gezdim?
        Nisan 16, 2019 at 8:47 am

        cok tesekkurler

  • Özlem Soydan
    Nisan 19, 2019 at 10:25 am

    Görmeyi çok istediğim, çok merak ettiğim yerlerden birisini anlatmışsınız. Teşekkür ederim. Tekneyle dünya turu kitaplarını okumaya bayılırım ve hep de Kolombiya-Panama kısmına gelince heyecanım üçe katlanır (örneğin Tania Aebi’nin “Tek Başıma” kitabı). Özellikle de Kanal hakkında okuduklarımı görselleştirirken.
    Şu güzeller güzeli içecek Captain Morgan da adını bu beyefendiden mi alıyormuş acaba diye çok merak ettim şimdi. Tabii Rocky Balboa’nın soyadı da pek düşündürdü 🙂 Ağaçlar ve betonlaşma konusunda yazdıklarınızın beni de Hong Kong’dayken oldukça etkilemişti. Minicik bir yerlere sıkışıp kalmalarına rağmen ağaçlarına asla dokunmayan güzel insanların ülkesinde.
    Ellerinize sağlık Mutlu. Yine harika bir yazı, olağanüstü yararlı bilgiler, nefis görseller <3

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 19, 2019 at 11:53 am

      Özlem hanim güzel sözleriniz icin Ben tesekkur ederim. Öncelikle Panama San blas adalari yazim var. Kolombiya yazilari da yolda hatta Panamamadan daha detayli olacak gibi kolombiya yazilari. Umarim onlarda ilginizi ceker. Mutlu

      Yanıtla
  • Burkan Hekimoglu
    Nisan 22, 2019 at 7:01 am

    Biz oralara gidemesekte çok faydali bilgiler. Tembel hayvanini cok iyi yakalamissiniz bravo!!!

    Yanıtla
  • […] Panama City Gezi Rehberi ve Panama’da Gezilecek Yerler […]

    Yanıtla
  • Ayton Önal
    Nisan 26, 2019 at 1:00 pm

    Mutlu bey yine keyfle okunan çok güzel bir gezi rehberi olusturmussunuz.

    Yanıtla
  • Murat Akman
    Nisan 27, 2019 at 11:31 am

    Okudukça gidesi geliyor insanin be . Thy uçuyor olmasi

    Yanıtla
  • Çito
    Nisan 29, 2019 at 7:05 am

    tembel hayvan çoooook tatli yaaa

    Yanıtla
  • Zekiye Üstün
    Mayıs 6, 2019 at 6:47 am

    Yaziniz cok basarili . Keyifle okudum.

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak