Menu
Belçika / Brugge

Brugge Gezi Rehberi, Brugge Gezilecek Yerler, Brugge’e Nasıl Gidilir ?

Brugge Gezi Rehberi, Brugge Gezilecek Yerler, Brugge’e Nasıl Gidilir ?

Brugge gezi rehberim hoş geldiniz. Brugge, Brüksel‘in aksine Belçika’nın en çok sevilen ve en çok turistik şehri. Öyle ki bu küçücük orta çağ şehri her yıl yaklaşık 10- 15 milyon turisti ağırlıyor. Uzun bir zamandır bir Brugge gezisi planlıyordum. 2020’de pandemi nedeniyle gezimi iptal edince  büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Geç olsun da güç olmasın demişler öyle değil mi?  Brugge’e nasıl gidilir? Brugge’de gezilecek yerler, Brugge’de nerede kalınır, geleneksel Brugge yemekleri ve yeme içme önerileri… Işte sizler için hazırladığım Brugge gezi notları.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi

Brugge Neyi Meşhur?

Brugge (veya Brüj ) kanallar, bira, patates kızartması ve tabii ki lezzetli wafflelarla dolu bir şehir. Ülkenin kuzeybatısında, Belçika’nın Flaman Bölgesi’ndeki Batı Flandre eyaletinin başkenti ve en büyük şehri. Brugge’ün orta çağ kanalları o kadar meşhur ki  “Kuzeyin Venedik’i” adını vermişler.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge nerede

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge nerede

Tekneye atlayıp bir kanal turuna katılırsanız, Brugge neden Kuzeyin Venedik’i kesinlikle anlarsınız. Brugge’ün Kanalları, neredeyse Brugge’ün kendisi kadar eski.

brugge gezilecek yerler, brugge kanalları, brugge gezi rehberi, brugge gezi blog

Bu kanalları 12. yüzyılda malları şehir genelinde taşımak ve denize götürmek için inşa etmişler. Brugge’deki kanal turları şehri farklı açılardan görmenizi ve gitmesi güç yerlere erişmesinize imkan sağlıyor.

brugge gezi rehberi, nasilgezdim, brugge gezisi, brugge gezi blog

brügge gezilecek yerler

Brugge Gezi Rehberi

Brugge’e Nasıl Gidilir?

Brugge çok küçük bir şehir olduğu için pek çok gezgin Brugge’de havaalanı olmadığını sanıyor. Oysa ki Brugge’ün 5 km dışıda Oostende-Brugge Uluslararası Havaalanı var. Çok küçük bir havaalanı ve buradan sadece birkaç şehre seferler var. İyi haberim ise Tuifly Türkiye’de Eskişehir’e sezonluk uçuşlar düzenliyor. Olur da Eskişehir civarından yaşıyorsunuzdur ve bilet fiyatlarını merak ediyorsunuzdur, işte size TuiFly Belçika‘nın linki.

Brüksel’den Brugge’e Nasıl Gidilir?

Brüksel’den Brugge’e nasıl gidilir? Brüksel’den Brugge’e ulaşım kolay. Tren ve otobüs gibi farklı seçenekler var.

brükselden brugge nasıl gidilir, brüksel brugge arası ulaşım

Brüksel Centraal tren istasyonu, brükselden brugge nasıl gidilir, brüksel brugge arası ulaşım

Brüksel’den Brugge’e Trenle Ulaşım 

Bence Brugge’e gitmenin en kolay yolu trenle. Brüksel Midi ( diğer adıyla  Brüksel Zuid ) ve Brüksel Centraal tren istasyonlarından Brugge’e (  Gare de Bruges  ) her 15 – 20 dakika da bir tren seferleri var.

brugge nasıl gidilir, brükselden brugge nasıl gidilir

Brüksel Midi Tren Istasyonu, Brükselden Brugge nasıl gidilir? brüksel brugge arası ulaşım

Iki şehir arasında yolculuk yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürüyor. Tek yön ikinci sınıf bilet fiyatları 14.50 Euro.

brugge nasıl gidilir

brükselden brugge nasıl gidilir

Eğer Brugge’e Brüksel Havaalanından ulaşmak isterseniz, tren yine iyi bir seçenek, Brüksel Havaalanı ve Brugge arasında her iki saate bir direkt tren seferleri var.  Şuradan tren firmasının resmi sitesine bakabilirsiniz.

Brüksel’den Brugge’e Otobüsle Ulaşım

Brugge’e ulaşmanın bir diğer yolu otobüsle. Otobüs yolculuğu tren yolculuğuna oranla biraz daha uzun sürüyor ve seyahat ettiginiz saate ve güne göre otubüs bileti fiyatları tren bileti fiyatlarından daha ucuz. Şuradan Flixbus’ın resmi sitesine ve bilet fiyatlarına ve saatlerine bakabilirsiniz.

Brugge’e Ne Zaman Gidilir?

Brugge, Belçika’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Okyanus iklimi nedeniyle yılın her dönemi yağışlı.

brugge ne zaman gidilir, brugge gezi rehberi, bonifaciusbrug, bonifacius bridge, belçika gezilecek yerler

brugge ne zaman gidilir, brugge gezi rehberi, bonifaciusbrug, bonifacius bridge

Şubat – Mayıs ayları arasındaki ayla Brugge’ün kuru mevsimleri. Ancak bu arasında bile ansızın yağmur yağabiliyor. Brugge ilk kez Nisan ayında gitmiştim. Şöyle yarı bulutlu yarı güneşli bir hava vardı. Tshirt ve kot ceketle rahatlıkla gezdim.

Eylül – Aralık ayları en yağışlı dönem. Ama dökülen sonbahar yaprakları şehri romantik yapıyor.

Haziran – Ağustos ayları havaların en sıcak olduğu dönem ve bir o kadar da kalabalık. Bu nedenle restorantların, müzelerin önünde uzun kuyruklar görmeye hazır olun.

brugge de gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, belçika gezi rehberi, brugge belçika, brugge kanalları. brugge ne zaman gidilir

Brugge’ü  çeşitli etkinleri varken şehri ziyaret etmek isterseniz, Noel Marketleri kurulduğu zaman 20 Kasım – 03 Ocak tarihleri arasında şehir noel ile ışıl ışıl oluyor. Brugge’de Noel Pazaları  kuruluyor.

Nisan ayının ilk haftasında 80 farklı bira üreticisinin katılımıyla Brugge Bira Festivali düzenleniyor.

Brugge Gezisi Öncesi Bilmeniz Gerekenler

  • Yazımın başında belirttiğim gibi Brugge oldukça turistik bir şehir. Gittiğiniz her müzede, her kafede uzun kuyruklar görmeye hazırlıklı olun.
  • Brugge’un tarihi merkezi küçük ve benim gibi yürümeyi sevenler için harika bir yer.
  • Benim gibi fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz ya da sokakları sessiz sakinken gezeyim derseniz, sabah’ın erken saatleri ( 6:007:00 civarı ) ya da günbatımından sonra fotoğraf çekmek için çok uygun.
  • Belçika’nin üç resmi dili var. Bunlar Fransızca ,Flemenkçe ve Almanca. Brugge’de halk flemenkçe konuşuyor ve fransızca konuşmaktan pek hazzetmiyorlar. Olur da fransızca konuşursanız, size ingilizce cevap vereceklerdir. Bu nedenle fransızca konuşmayı denemeyin.
  • Brugge gezisi için bir tam gününüzü ayırın ya da daha iyisi bir gece burada konaklayın.
  • Eğer müzesever gezginseniz, Brugge tam size göre. “Birkaç müze gezmek isterim” derseniz, Musea Brugge Card almanızı tavsiye ederim.

Musea Brugge Card Nedir ?

Musea Brugge Card nedir ? Almam gerekir mi ? Diğer gezi rehberlerimi okuyanlar bilirler, genelikle bu tip indirimli müze kartları almıyorum. Hatta Basel gezimde kaldığım otel ücretsiz vermişti; ancak Basel Card’ı kullanacak vaktim bile olmamıştı.

Brugge gezisinde ise durum biraz farklı. Şehirdeki pek çok müze hem gezmeyi sevdigim tür müzelerdi hem de Brugge’de bu güzel müzeleri gezecek yeteri kadar vaktim vardı. Bu nedenle Musea Brugge Card almaya karar verdim. Böylece bu müzeleri gezmek bana çok hesaplıya geldi. Musea Card, Choco-Story, Frit Museum gibi müzelerde geçerli değil. Ancak Belfry of Brugges, Groeninge Museum gibi Brugge’ü önde gelen müzelerinde kullanabilirsiniz.

  • Musea Brugge Card ilk kullanımda aktif oluyor ve sonraki 72 saat boyunca geçerli.
  • Yazıyı hazırladığım Temmuz 2022 itibari ile  Musea Brugge Card’ın ücreti yetişkinler için 32 Euro ve 13 -25 yaş icin 24 Euro.
  • Daha detaylı buradan resmi sitesine bakabilirsiniz.

Brugge Ne Kadar Sürede Gezilir?

Brugge ne kadar sürede gezilir? Inanın bu sorunun cevabı, bütçenize, zamanınıza ve gezi planınıza bağlı.
brugge kaç günde gezilir, brugge gezi rehberi

brugge kaç günde gezilir, brugge gezi rehberi

Eğer Brugge’de gezilecek yerler listenizde sadece Grote Markt Meydanı ve birkaç tarihi yapıyı görmek ya da kanallar arasında dolaşmak varsa, Brugge’ü  Brüksel’den ya da Gent’ten günübirlik gezebilirsiniz. Brugge’de gezilecek görülecek yerler birbirine zaten çok yakın. Ancak şunu belirtmeliyim ki Brugge’ü henüz turist akınına uğramadan görmeniz lazım. Çünkü şehrin güzel sokaklarıyla başbaşa kalıyorsunuz. En ideal saatler genellikle sabah 10:00′dan önce ve akşam 18:00‘den sonra.
brugge kaç günde gezilir, brugge gezi rehberi
Size tavsiyem burada bir gece konaklayın ya da sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar gezin.

Brugge’de Nerede Kalınır?

Brugge’u rahat ratah gezebilmenin en iyi burada en az bir gece konaklamak.

brugge'de nerede kalınır, brugge konaklama, brugge konaklama önerisi

Hotel De Goezeput

Grote Markt’tan 10 dakika uzaklıktaki Hotel De Goezeput‘da konakladım. Konum olarak cok uygun. Brugge’de gezilecek diğer yerlere de yakın tavsiye ederim. Şu linke tıklayarak otelin resmi sitesine bakabilirsiniz.

Brugge Gezilecek Yerler

Brugge’de bir gece geçirirseniz, şehrin böyle gizemli Orta Çağ yanını görme şansına sahip olacaksınız. Çünkü geceleri tüm önemli binaları ışıl ışıl aydınlatıyorlar ve şehir sessiz sakinken kanallar arasında yürümek çok keyifli.

brugge gezi rehberi, belçika gezilecek yerler, brugge belçika, brugge kanalları

brugge gezi rehberi

15. ve 16. yüzyılın başlarında yapılan resimler sanat tarihinin doruk noktası olarak kabul ediliyor. Bu dönemde, ‘Flaman İlkelleri’ olarak adlandırılan bir grup sanatçının yükseliş donemi. Rogier van der Weyden, Hans Memling, Dieric Bouts ve Jan van Eyck gibi bu ressam grubu, Antwerp, Bruges, Leuven ve Brüksel gibi çeşitli dönemin önde gelen şehirlerinde yaşamışlar ve çalışmışlar.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, bonifacius bridge, bonifacius köprüsü

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, bonifacius bridge, bonifacius köprüsü

Ben de Brugge’de gezilecek yerler listesini hazırlarken şehrin müzelerini, tarihi mekanlarını, kanallarını ve sanat tarihinden izler taşıyan yerlerini seçtim. Bir hayli uzun liste oldu. Işte Bruge’ün gezilecek yerleri.

brugge gezi rehberi, brugge gezisi, brugge gezi blog

Aşağıda sizin için hazırladığım haritada Brugge’de gezilecek yerlerin konumlarına bakabilirsiniz.

1. Grote Markt, Brugge

Brugge Pazar Meydanı ( Grote Markt ) şehrin kalbi. Brugge’de mutlaka gezilmesi gereken bir yer arasında. Zaten burayı görmemeniz mümkün değil. Brugge’deki en güzel ve ikonik binalardan bazılarının yanı sıra birçok restoran, kafe, süper market ve mağaza da burada bulunuyor.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, grote markt bruges

brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, grote markt bruges

Grote Markt turistlik olmasının yanında şehir halkını da buluşma noktası. Hem yaz hem de kış aylarında birçok etkinlik gerçekleşiyor. Turizm ofisi yine bu meydanda bulunuyor. Şehirdeki çok tur da burada başlıyor.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, grote markt bruges

Brugge Grote Markt çok uzun bir geçmişe sahip. 958’den beri pazar yeri olarak hizmet veriyor ve 985’ten beri burada her çarşamba ve pazar kuruluyor.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, grote markt bruges

Orta çağ’dan beri Brugge’nin ticaret merkezi. Markt, çeşitli dönemlerden kalma en güzel binalarla çevrili. Bunların en göze çarpanı, Bruges’in sembolü olan orta çağ Belfort Çan Kulesi (aşağıda bunun hakkında daha fazla bilgi bulabilisiniz). Bir diğer çarpıcı mimari yapı ise 19. yüzyılın sonundan kalma neo-Gotik  Provinciaal Hof.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, grote markt bruges

Orta çağ’da, Brugg’ün su kanalları tam olarak bu noktada bulunuyormuş.

2. Belfry Tower, Brugge

Belfry Tower ( Belfort ) yani Brugge Çan Kulesi, son derece etkileyici bir orta çağ çan kulesi ve şehrin sembolerinden biri. Özellikle çarpıcı binalara ve tarihe meraklıysanız, Belfry Çan Kulesi, Brugge’de gezilecek en iyi yerlerden biri.

brugge gezilecek yerler, belfort brugge, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler

1999 yılınnda Fransa’nın ve Belçika’nın Çan Kuleleri adı altında UNESCO Dünya Mirasları listesindeki yerini almış.

brugge gezilecek yerler, belfort brugge, brugge gezi rehberi

Belfort Kulesi’nin avlusu, Brugge gezilecek yerler

1240 civarında inşa edilen çan kulesi 83 metre yüksekliğinde ve 47 tane çan barındırıyor. Brugge’ün panoramik manzarasının keyfini çıkartmak için yaklaşık 350 basamağı şöyle ağır ağır tırmanmanız gerekiyor.

Kulen’in bazı katlarına küçük sergiler bar. Eski fotoğraflar, daha önce kullandıkları çanları görebilirsiniz. Hem kulenin tarihi hakkında fikir sahibi olmak hem de biraz soluklanmak için iyi bir fırsat.

  • Giriş ücreti 14 Euro.
  • Kuleden şehrin manzarası güzel ancak bir tırmanmaktan hoşlanmıyorsanız, bütçeniz el vermiyorsa ya da vaktiniz yoksa kule kısmını es geçebilirsiniz.
  • Brugge Musea Card ile bedava.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, befort kulesi, brugge gezi blog

Not: Kuleden Brugge’ün manzarası çok güzel. Brugge’de gezilecek yerler arasında en keyif aldığım yerlerden biri. Tavsiye ederim. Saat 11:00’den sonra kuleye giriş uzun kuyruklar oluyor. Mümkünse sabah erken saatlerde kuleye çıkın.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi blog, nasilgezdim

3. Historium Müzesi

Pazar Meydanı’nda bulunan Historium, Brugge’de gezilecek yerler arasında en yine çok dikkat çeken yapılardan biri. Historium Müzesinin dış cephesindeki işlemeler ve detaylar çok güzel. Mutlaka başınızı kaldırıp şöyle bir uzun uzun bakın.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, historium museum

Gelelim Historium Müzesi’nin kendisine. Historium müzesi sizi 14. yüzyılın sonu 15. yüzyılın başlarına yani Brugge’ün ekonomik ve ticari olarak çok güçlü olduğu ‘Altın Çağı’na geri götüren eğlenceli bir müze deneyimi.

Müzenin giriş bölümü

Bilet seçeneklerine gelince. Historium Museum’da internet üzerinden satılan iki tür bilet var. Bu biletler Historium Story ve VR ( Sanal Gerçeklik ). Aileler için daha uygun olduğunu düşündüğüm için bu seçenekleri es geçtim.

Dilerseniz müzeye gitmeden kulesine çıkabilirsiniz.  Ne yazık ki kule + sergi biletlerinin online satış yok. Bu biletleri müzesinin girişindeki gişesinden alıyorsunuz.

  • History Story 17 Euro.
  • History Story + VR 21 Euro.
  • Biletleriniz online alırsanız 1 Euro daha ucuz.
  • Kule ve Sergi biletleri
  • Daha detaylı bilgi için Historium Museum’um resmi sitesine bakmanızı tavsiye ederim.

4. Burg Meydanı

Burg Meydanı, Grote Markt’ın  hemen yanı başındaki daha küçük, ama Brugge’de gezilecek yerler arasında kaçırmamanız gereken başka bir güzel şehir meydanı.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, burg square

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, burg square

Meydandaki önemli binaları tek tek gezecek için vaktiniz olmasa bile, buradaki  tarihi yapılara hayran kalacağızdan eminim. Burg Meydanındaki en önemli yerler, Brugge Belediye Binası ( burası aynı zamanda bir müze ), Kutsal Kan Bazilikası, adliye binası Brugse Vrije ve birkaç güzel bina.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, burg square

Eğer biraz vaktiniz varsa, Belediye Binasının müzesini gezmenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde, müzeyi ziyaret etmeden binaya girip ve güzel giriş holüne bakabilirisiniz.

5. Stadhuis Brugge 

Brugge Belediye Binası 1376 yılında inşa edilmiş ve bu tarih onu Flanders’daki en eski belediye binalarından biri yapıyor ve Brugge, 600 yılı aşkın bir süredir buradan yönetiliyor.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, stadhuis brugge 

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, stadhuis brugge

Belediye binasını meşhur Gotik salonu, 19. yüzyıldan kalma. Stadhuis, muhteşem duvar resimleri ve renkli tonozlu tavanıyla adeta başlı başına bir sanat eseri.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, stadhuis brugge 

Boyalı figürler, Bruges’in görkemli geçmişini tasvir ediyor. “Vatandaşlar ve hükümet” teması, şehir yönetimi, egemen güçler ve Brugge halkı arasındaki sonsuz güç mücadelesini betimliyor.

Stadhuis’in içinde küçük bir sergi var. Şehrin tarihi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Burayı gezmek ücretli; ancak belediye binasının lobisini gezmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, brugge gezi notları, stadhuis brugge 

Belediye Binasinin lobisi, Brugge gezi rehberi

  • Stadhuis’in biletleri Brugse Vrije ile kombine satılıyor. Bilet ücreti 7 Euro.
  • Brugge Musea Card ile ücretsiz.

6. Brugse Vrije

Brugge’ün kırsal bölgeleri, 1722-1727  yılları arasında  bu malikaneden yönetilirmiş. 1795’ten 1984’e kadar bu bina mahkeme olarak işlev görmüş.

brugge gezilecek yerler, brugse vrije, brugge gezi rehberi, brugge belçika, belçika gezilecek yerler

brugge gezilecek yerler, brugse vrije, brugge gezi rehberi, brugge belçika, belçika gezilecek yerler

Günümüzde Brugge Şehir Arşivleri burada yer alıyor, Bu nedenle burasi için şehrin yazılı hafızası diyorlar.

brugge gezilecek yerler, brugse vrije, brugge gezi rehberi, brugge belçika, belçika gezilecek yerler

Malikanede  büyük ve eski bir salon var.  Çeşitli tabloların yanı sıra  burada en çok dikkat çeken şey Lanceloot Blondeel‘in ahşap, mermer ve kaymaktaşından yapılmış 16. yüzyıldan kalma rönesans şöminesi.

brugge gezilecek yerler, brugse vrije, brugge gezi rehberi, brugge belçika, belçika gezilecek yerler

7. Kutsal Kan Basilikası

Burg Meydanı’nın bir köşesine gizlenmiş küçükcük Kutsal Kan Bazilikası ( Basiliek van het Heilig Bloed ), Bruges’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

brugge gezilecek yerler, basiliek van het heilig bloed, kutsal kan bazilikası, brugge belçika

brugge gezilecek yerler, basiliek van het heilig bloed, kutsal kan bazilikası, brugge belçika

Bazilikanın içindeki İsa’nın Kutsal Kanını içeren tarihi bir bez nedeniyle Kutsal Kan Bazilikası adını vermişler. Bazilika üç ayrı bölümden oluşuyor, zemin katta Aziz Basilius Şapeli ve üst katta Kutsal Kan Şapeli ve Hazine Odası.

Aziz Basilius Şapeli

Giriş katındaki Aziz Basilius Şapeli’ni ücretsiz ziyaret edebilirsiniz ve bir hayli küçük bu nedenle fazla zamanınızı almıyor. Geçmişi 12. yüzyılın başlarına kadar uzanan kilisenin içi oldukça karanlık ve şehirdeki diğer kiliselerden çok farklı.

brugge gezilecek yerler, basiliek van het heilig bloed, kutsal kan bazilikası

basiliek van het heilig bloed, kutsal kan bazilikası,

Aziz Basilius Şapeli’nin Brugge’ün orta çağ hissini perçinlediğini düşünüyorum. Ancak en etkileyici yapı ise hiç şüphesiz Kutsal Kan Şapeli ve Hazine Odası.

brugge gezilecek yerler, basiliek van het heilig bloed, kutsal kan bazilikası,

Bruges’i ilk ziyaret ettiğimde sirada bir hayli beklediğimi  hatırlıyorum. Peki içerideki Kutsal Kan Şapeli’ni ziyaret etmeye değer mi? Evet, kesinlikle.

Neyse, Burg Meydanındaki merdivenlerden Kutsal Kan Şapeline ulaşıyorsunuz. Şapeli gezmek ücretsiz ancak Hazine Odasını gezmek için  5 EUR ödemeniz gerekiyor. Hazine Odası, dini eşyaların sergilendiği küçük bir oda. Bütçeniz el vermiyorsa burayı es geçebilirsiniz.

Kutsal Kan Bazilikası’nın Hazine Odası

Not: Hz. Isa’nın kanının bulunduğu bu bezin ziyaretçilere gösterilmediğini duymuştum ancak bazilikayı ziyaret ettiğim gün genç bir rahip tarafindan sergileniyordu. Fotoğraf çekimine izin vermedikleri için bu kutsal hazinenin fotoğrafını sizinle paylaşamıyorum.

  • Bazilika her gün 10:00 – 17:15 saatlerinde arasında ziyarete açık.

8. Church of Our Lady Brugge

Kökleri 13. yüzyıla kadar uzanan ve inşa edilmesi iki yüzyıl süren ikonik Meryem Ana Kilisesi‘ni (Onze-Lieve-Vrouwekerk) sakin kaçırmayın. Kilise, 115 metre yüksekliğiyle hem dünyanın en yüksek ikinci tuğla kulesine sahip hem de  Brugge’un en büyük binası. Bu özelliği de onu Belfry’dan bile daha uzun yapıyor.

brugge gezilecek yerler, burgge gezi rehberi, church of our lady brugge, brugge belçika

Kilisenin içinde, Michelangelo’nun 15. yüzyıldan kalma mermer şaheseri “Madonna ve Çocuk” bulunuyor. Neyse ki, Fransız Devrimciler ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanlar yağmaladıktan sonra bu şaheseri kiliseye iade etmişler.

Kilisede, Michaelangelo’nun Madonna ve Çocuğunun mermer bir heykelinin yanı sıra çeşitli tablolar, ahşap oymalar ve  Burgonya Meryem‘in ve Cesur Charles‘ın mezarları var.

Burgonya Meryem’in ve Cesur Charles’ın mezarları, Bruggegezi rehberi

Kilisenin ana bölümünü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz, ancak müzeyi ve sanat eserlerini görmek isterseniz bilet almanız gerekecek.

brugge gezilecek yerler, burgge gezi rehberi, church of our lady brugge, brugge belçika, madonna and the child

Madonna ve Çocuk heykeli

  • Kilisenin Müze bölümü Brugge Musea Card ile ücretsiz.
  • Kilise’ye giriş ücretsiz.
  • Müzenin giriş ücreti 7 Euro.

9. 2Be Beer Bruges

Bar, kafe gibi yerleri genellikle yeme içme bölümünde anlatırım. Ancak 2Be Beer  Bruges o kadar popüler ki Brugge’ge gezilecek yerler listesinde olması daha mantıklı diye düşündüm.

2be beer bruges, brugge yeme içme rehberi, the beer wall

2be beer bruges, brugge yeme içme rehberi, the beer wall

Neyse, 2be Beer namıdiğer The Beer Wall ( Bira Duvarı ) kesinlikle Brugge’ün en havalı içki noktalarından biri. Dijver kanalına bakan barın en ilginç yeri de girişteki Belçika bira şişeleriyle dolu bir duvar.  Zaten Bira Duvarı adıda buradan geliyor Akla gelebilecek tüm farklı bira markalarını ve türleri varmış.

2be beer bruges, brugge yeme içme rehberi, the beer wall

Barda havada sallanan bira menülerini görüyorsunuz. Tavanda sallanan menüleri aşağı çekip neler var neler yok göz atabilirsiniz. Küçük bardaklardaki alkol oranı düşük tadımlık biraları seçmenizi tavsiye ederim.

2be beer bruges, brugge yeme içme rehberi, the beer wall

Cumartesi ögleden soran gittiğim için çok kalabalıktı ve yağmur da yağdığı için terasa çıkmadım. Eğer terasta oturmak isterseniz, bar açıldığı saatlerde gidin.

10. Rozenhoedkaai

Brugge’de gezilecek en iyi yerler arasında, Rozenhoedkaai’deki (Tesbih Rıhtımı) manzaradan bahsetmeden geçmek olmaz. Rozenhoedkaai caddesinin ve Huidenvettersplein şehir meydanının kesiştiği noktada, Brugge’ün en ikonik manzarası sizi karşılıyor.

brugge gezilecek yerler, rozenhoedkaai, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler, rozenhoedkaai, brugge gezi rehberi

Rozenhoedkaai o kadar popüler ki, Google Haritalar’da “Bruges Fotoğraf Noktası” olarak kendine yer edinmiş. Şuradan konumuna bakabilirsiniz. Burası gün boyunca gerçekten çok ama çok  kalabalık.

brugge gezilecek yerler, rozenhoedkaai, brugge gezi rehberi, brugge belçika, belçika brugge

Insanlar, botlar geliyor geçiyor… Pitoresk güzeliğinin yanı sıra bot turları bu noktadan başlıyor ve çevrede pek cok kafe ve restorant var. Atıştırmalık birşeyler ararsanız, aklınızda bulunsun.

11. Vismarkt – Balık Pazarı

Vismarkt Balık Pazarı Brugge’ün tarihi miraslarında biri. Uzun yıllar önce balıkçlar Markt Meydanınin köşesinde satarlarmış. Çevre halkı balık kokusundan şikayet edince 1821 yılında bu sütunlu meydanı inşa etmişler.

brugge gezi rehberi, vismarkt bruges

brugge gezi rehberi, vismarkt bruges

Brugge gezisi sırasında muhtemelen burada antikala, incik boncuk satıldığını göreceksiniz. Çünkü balıkçılar genellikle sabahın erken saatlerinde ürünlerini satıyorlar ve öğleden sonra sanatçılar gelip tablolarını el sanatlarını satıyorlar.

balık yok ama bol bol tablo var

  • Vismarkt’a balık satışını Çarşamba – Pazar günleri arasında sabah erken saatlerde görebilirsiniz.

12. Blinde Ezelstaat

Blinde Ezelstaat, Burg Meydanı’ndan çıtıktan sonra, Belediye Binası binasının sol tarafındaki kemerin altında karşımıza çıkıyor. Bu küçük geçit, Bruges’ün en güzel küçük sokaklarından biri. Blinde-Ezelstraat‘dan ( yani Kör Eşek Sokağı) geçerken başınızı kaldırıp  yukarı bakmayı unutmayın. Şaşırtıcı derecede güzel. Bazen gezilerimizi öylesine hızlı bir şekilde yapıyoruz ki böyle ilginç ve güzel sokakları fark etmiyoruz bile öyle degil mi?

brugge gezilecek yerler, blinde ezelstaat, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler, blinde ezelstaat, brugge gezi rehberi

Kör Eşek Sokağı gibi bir adı nasıl aldığına dair birkaç efsane var. Bunlardan biri 14. yüzyıla kadar gidiyor. Efsaneye göre Brugge halkı ile açlıkla yüzleşen Ghent halkı uzun zamandır çatışıyormuş. Ancak, oldukça uzun ve sonu kanlı biten bir hikaye, bu yüzden detayları size vermeyeceğim…

brugge gezilecek yerler, blinde ezelstaat, brugge gezi rehberi

Bir başka efsaneneye ise burada bir zamanlar “in de Blinde Ezel” adında bir kervansaray varmış. Adını, eşekle çalışan değirmenlerin bulunduğu yakındaki pazardan (şimdiki Vismarkt) almış. Gün boyunca hiç durmadan dönen eşeklerin başlarının dönmesini engellemek için gözlerini bağlarlarmış. Böylece bu dar sokak – kör eşek adını almış. Her iki efsane de biraz iç karartıcı. Neyse siz Blinde Ezelstaat’da geçerken gözleriniz dört açın.

13. St  John Hospital, Brugge

12. yüzyılda inşa edilen St. John Eski Hastanesi (Sint-Janshospitaal), Avrupa’nın en eski hastanelerinden biri. “Tarih, mimari, sanat ve tabii tıbbi  araç gereçleri bir araya getiren şöyle farklı  bir müze isterim” ederseniz, St John Hastanesi Brugges’de gezilecek en iyi müzelerden biri.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge gezisi, sint-janshospitaal

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge gezisi, sint-janshospitaal

Burayı 2003 yılındaki Brugge gezisi sırasında ziyaret etme imkani bulamamıştım. Bu nedenle son gezide Brugge’de gezilecek yerler listeme ekledim. Eski hastanenin eczanesinin yanı sıra Orta çağ koğuşlarını, kiliseyi ve şapeli de ziyaret edebilirsiniz.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge gezisi, sint-janshospitaal

Sint-janshospitaal hastanesinin avlusu

Müze iki ayrı binada yer alıyor. Tarihi eczanenin olduğu bina ve özel serginin olduğu ana bina. Ana binada Hans Memling’in bazı eserleri ve modern sanatlar sergileniyor.

Ana binanın çatı katını çok farklı bir şekilde inşa etmişler. Ahşap kalaslar bu dik çatıyı destekliyor. Burada da küçük bir sergi var. Ayrı bir bölümde de videoda hastanenin tarihini anlatıyorlar.

  • Giriş ücreti 12 Euro.
  • Müze Pazartesi günleri kapalı.
  • Diğer günler 9:30 -17 saatleri arasında açık.
  • Musea Brugge Card ile giriş ücretsiz.

Not: Brugge’de nereye gideceğinizi seçmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum ve sadece bir günlüğüne ziyaret ediyorsanız, muhtemelen müzeyi gezecek zamanınız olmayacak… Ama en azından müzenin dışını ve hastanenin avlusuna bir göz atın derim.

14. Gruuthuse Museum

Eski bir malikan olan Gruuthuse Müzesini çok kısa bir süre önce restore edip ziyarete açtılar. Brugge’de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri hangisi diye sorarsanız, Gruuthuse Müzesi derim. Burayı çok ama çok beğendim.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, gruuthuse museum, gruuthuse

Gruuthuse bir dönemin çok zengin ve nüfuslu ailesi Gruuthuse’ların eviymiş. Zenginlerin yaşadığı bu tip görkemli evlere City Palace – Şehir Sarayı adını veriyorlar.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, gruuthuse museum, gruuthuse

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, gruuthuse museum, gruuthuse

Odaları ve merdivenleri labirent gibi olan müze  15. yüzyılda Brugge’de son derecede önemli bir tüccari olan Van-Brugghe-Van der Aa ailesinin malikanesiymiş. Jan IV van der Aa’in bir diplomat ve sanatsever olan oğlu Lodewijk van Gruuthuse (Louis of Gruuthuse) malikaneye yeni bölümler ekleyerek burayı genişletmiş.

Lodewijk van Gruuthuse’ın kişisel mottosu ‘Plus est en Vous’ (Sende daha fazlası var ). Motto’nun Flemenkçe konuşulan Brugge’de Fransızca yazılması dikkat çekici. Çünkü Fransızca, Avrupa ortaçağ soylularının diliymiş.

gruuthuse brugge, burgge gezi rehberi

Gruuthuse oldukça büyuk bir müze. Binanın içinde labirent gibi kıvrımlı merdivenlerinde geçerek farklı odalara ve bölümlere ulaşıyorsunuz.

gruuthuse brugge, burgge gezi rehberi

Müzede  ayrıca Bruges Arkeoloji Derneği’nin antika ve sanat koleksiyonlarını görebilirsiniz.

gruuthuse brugge, burgge gezi rehberi

Orta Çağ mutfakları, Gotik mobilyalar ve o tıbbi malzemeler Rönesans döneminin Brugge’ünde bizlere yaşamın bizlere nasıl olduğunu gösteriyor.

brugge gezi rehberi, brugge gezilecek yerler, nasilgezdim, brugge belçika, belçika gezilecek yerler

  • Gruuthusemuseum Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 9:30 – 17:00 saatleri arasında açık.
  • Bilet fiyatları yetişkinler için 14 Euro, öğrenciler için 12 Euro.
  • Musea Bruges Card ile ücretsiz.

15. Bonifacius Bridge

Boniface Köprüsü (Bonifaciusbrug), Brugge’deki en pitoresk köprülerden biri. Küçük şirin Bonifacius Köprüsü Brugge gezisinde kesinlikle kaçırmamaniz gereken yerlerin başında geliyor.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, bonifaciusbrug, bonifacius bridge

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, bonifaciusbrug, bonifacius bridge

Bonifacius Köprüsü ‘Reie’ kanalının üzerinde bulunuyor ve  köprünün her iki taraftan da manzaraya hayran kalacaksınız. Şehrin doğusundan geliyorsanız, Meryem Ana Kilisesi ve Gruuthusemuseum binalarının muhteşem manzarasını göreceksiniz. Köprünün diğer tarafından bakıldığınızda, kanal boyunca sıralanmış gerçekten güzel eski binalar karşınıza çıkıyor.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, bonifaciusbrug, bonifacius bridge, belçika gezilecek yerler

Birçok kişi (hatta  rehberler bile) yanlışlıkla Boniface Köprüsü’nün Brugge’deki en eski köprü olduğunu düşünüyor. Gerçekten de, çok ‘Orta Çağ’ görünüyor. Işin aslı, 1910‘da Boniface Köprüsü inşa edilmiş, şehrin en yeni köprülerinden biri.

brugge kanalları, brugge gezisi, belçika gezilecek yerler, brugge belçika

Reie Kanalı

Bir diğer önemli noktaysa şehirdeki birçok bina 18-19. yüzyıllardan kalma ve sandığınız kadar eski değil. Burada önemli olan şehrin dokusunun nasıl korunduğu ve AVMler ile yok edilmediği.

Neyse, köprünün batı tarafında, Gruuthuse Müzesi’nin cephesine dikkatlice bakarsaniz, küçücük bir pencere göreceksiniz. Bu pencere’inin özelliği Brugge’deki en küçük ve Avrupa’daki en küçük gotik pencere olmasıymış. Meraklısına.

16. Groeninge Museum Bruges

Groeninge Müzesi Brugge’deki en sevdiğim müzelerden biri ve çok güzel Flaman İlkellerinin tablolarına ev sahipliği yapıyor.

groeninge museum bruges

Boniface Köprüsü’nden geçtikten sonra küçük bir meydan var orada dinlendikten sonra buraya geldim.

Jan van Eyck, Hans Memling, Hugo van der Goes, Gerard David ve Hieronymus Bosch tarafından yapılmış bazı resimleri burada bulabilirsiniz. Koleksiyonun öne çıkan eseri, Jan van Eyck’in ‘Canon Joris van der Paele ile Madonna’sı.

Bruges’deki Flaman İlkellerinin bazı çalışmalarını görmek için muhtemelen en iyi yer.

 

17. Sint-Salvatorskathedraal Brugge

Brugge’de göze en çok çarpan kilise gotik Meryem Ana Kilisesi; ancak Meryem Ana Kilisesi  şehrin ana katedrali değil. Bu onur, aslen 10. yüzyılda inşa edilmiş bir kilise olan Saint-Salvator Katedrali‘ne ait.

brugge gezilecek yerler, sint-salvatorskathedraal brugge, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler, sint-salvatorskathedraal brugge, brugge gezi rehberi

Kiliseyi 13. yüzyılda tamamlamışlar. Çok uzun yıllar herhangi bir hasara uğramamış. Ta ki 19. yüzyıldaki Fransız Devrimi’ne kadar. Devrimden sonra ciddi bir şekilde tadilattan geçirmişler.

” Bir başka kilise neden buraya gideyim ki “ diye sorarsanız, kilisenin içinde saklanan sanat eserleri burayı özel kılıyor. Orta Çağ heykellerinden Rönesans resimlerine kadar güzel bir koleksiyon var.

brugge gezilecek yerler, sint-salvatorskathedraal brugge, brugge gezi rehberi

Koleksiyonda ayrıca, 17. ve 18. yüzyıllarda dokunan, Hz. İsa’ın hayatından çeşitli sahneleri betimleyen muhteşem duvar halılarını da görebilirsiniz.

  • Giriş ücretsiz

18. Steenstraat 

Brugge’un en öemli alışveriş caddesi Steenstraat Grote Markt ile Saint-Salvator Katedrali’nin arasında bulunuyor. Zara, Hugo Boss, New Look, H&M, Vero Moda ve daha fazlası mağazayı bulabilirsiniz. Gerçi yüksek kur nedeniyle alışveriş biraz hayal oldu…

steenstraat brugge, brugge gezilecek yerler, brugge belçika

Steenstraat’ın üzerinde sağlı sollu Arnavut kaldırımlı şirin sokaklar butikler, restoranlar ve Belçika çikolata dükkanları var.

steenstraat brugge, brugge gezilecek yerler, brugge belçika

Özellikle Simon Stevin Meydanı’nın çevresinde pek çok kafe ve restorant var. Unutmadan belki de en güzel McDonald’s şubesi burada.

brugge gezi rehberi, steenstraat brugge, brugge gezilecek yerler, brugge belçika

19. Hof Bladelin – Bladelin House

Işte sizlere Brugge’de gezilecek yerler arasında 15. yüzyıldan kalma küçük bir şehir sarayı daha. Bladelin House önceleri Pieter Bladelin’e ait özel  bir mülkmüş; ancak Bladelin House 15. yüzyılda bir süre Floransa Medici bankasının bir şubesi olarak da hizmet vermiş.

bruge gezilecek yerler, hof bladelin, brugge belçika, belçika brugge

Binanın iç avlusu, Bruges’ün Altın Çağı’nin izlerini taşıyor. Buradaki  en  güzel detayda Lorenzo de Medici ve karısının iki taş madalyon içinde buluan portreleriydi.

bruge gezilecek yerler, hof bladelin, brugge belçika, belçika brugge

 brügge gezilecek yerler

20. Old Hansa Quater

Hatırlarsanız Brugge gezi rehberimin başinda şehrin 13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirtmiştim. Hansa Birliği’ndeki denizci tüccarlar şehrin zenginliği artırmış ve birçok uluslararası tüccar, şu anda Hansa Mahallesi olarak bilinen bölgede zengin evler inşa etmişler.

brugge gezilecek yerler, hansa quarter bruges, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler, hansa quarter bruges, brugge gezi rehberi

İspanyol tüccarlar Spaanse Loskaai (İspanyol Rıhtımı) boyunca ve Spanjaardstraat‘a yerleşmişler. Almanlar veya Doğulular – Hollandaca “oosterlingen”Oosterlingenplein’de ikamet ettiler. Buradaki güzel yapılar bugün bile göz dolduruyor.

brugge gezilecek yerler, hansa quarter bruges, brugge gezi rehberi

Pazar Meydanı’ndan çok uzakta olmayan (ama çok daha sessiz sakin) Hansa Mahallesi, kanal boyunca yürümek, öğle yemeği yemek ve 1477’den kalma Old Tolhouse da dahil olmak üzere eski konakların ve Hansa binalarının mimarisine hayran olmak için harika bir yer.

21. Jan Van Eyckplein Meydanı 

Hansa Quarter’da bulunan bu küçük dikdörtgen şeklindeki meydan bir zamanlar şehirde ticaretin kalbinin attığı yermiş. Meydanın inşasına 1787’de başlamışlar.

brugge gezilecek yerler, hansa quarter bruges, brugge gezi rehberi, jan van eyckplein

brugge gezi rehberi, jan van eyckplein

Önceleri “Academieplein” olan meydanın adını, 1844’te değiştirerek ünlü ressam Jan Van Eykplein’in adını vermişler. Heykeltıraş J. Calloigne Jan Van Eykplein’in bronze bir heykelini yapmış.

Burası Grote Markt’a oldukça yakın. Akşam üstü buradaki kafelerden birinde oturup soğuk bir şeyler içmeyi ihmal eymeyin.

brügge gezilecek yerler

brügge gezilecek yerler

22. ‘T Zand Meydanı

Brugge gezi rehberlerinde adı pek fazla geçmeyen bir yer varsa, o da ‘T Zand Meydanı. Oldukça büyük bir meydan ancak çevresinde çok fazla tanınan bilinen bir tarihi yapı yok. Daha ziyade şirin yapılar ve kafeler var.

brugge gezilecek yerler, t zand square, brugge gezi rehberi, belçika gezilecek yerler

Çarşamba ve Cumartesi günleri pazar kuruluyor. Yerel yiyecek içecek türü birşeyle ararsanız burada bulabilirsiniz. Brugge’ün modern mimariya sahip opera binası da T Zand Meydanında bulunuyor.

brugge gezilecek yerler, t zand square, brugge gezi rehberi, belçika gezilecek yerler

Yeme içme seçeneği olarak Grote Markt’ı değil burayı tercih edebilirsiniz. Meydanda sayısız restoran hatta kebapçı bile var.

brugge gezilecek yerler, t zand square, brugge gezi rehberi, belçika gezilecek yerler

T Zand Meydanı’ın çevresindeki ilginç binalara da şöyle bir göz atmadan geçmeyin.

brugge gezilecek yerler, t zand square, brugge gezi rehberi, belçika gezilecek yerler

brugge de gezilecek yerler, Tzand Meydanı

Not: Burası Brugge’de gezilecek yerlerin biraz uzağında kalıyor. Vaktiniz varsa.

23. Brugge Beguinage

Beguinage (Begijnhof Ten Wijngaerde), Bruges’in gün boyunca turtist akını altındaki şehir merkezinden kaçıp kafa dinlemek icin harika bir yer.  Beguinage, ortada güzel bir yeşil alanın etrafına inşa edilmiş, küçük kapıları ve hatta daha küçük pencereleri olan beyaz badanalı evlerin bulunduğu bir tür manastır.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge'de gezilecek yerler, begijnhof brugge

brugge de gezilecek yerler, begijnhof brugge

Bu manastır 1245 yılından beri beguinlere ev sahipliği yapıyor. Beguine’ler, dini bir topluluk içinde bekar bir hayat yaşayan, ancak rahibeler gibi yemin etmemiş bu nedenle manastırın dışında da zaman harcayan dindar kadınlar.

brugge gezilecek yerler, brugge gezi rehberi, brugge'de gezilecek yerler, begijnhof brugge

Günümüzde, Bruges beguinage, Benedictine rahibeleri ve birkaç evlenmemiş kadının ikametkahı. Bruges Beguinage ziyaret etmek için en güzel zaman  bahçede binlerce beyaz nergisin açtığı ilkbahar. Ancak yılın herhangi bir zamanında kısa bir ziyarete değer.

  •  Begijnhof her gün 6.30‘dan 18.30‘a kadar açık.
  • Giriş ücretsiz.

24. Minnewater 

Brugge Beguinage’in hemen yanı başında  Aşk Gölü (Minnewater) boyunca uzanan Minnewater Park bizi karşılıyor. Brugge’deki gezide kalabalıktan kaçmak için güzel bir yer.

brugge gezi rehberi, minnewater, brugge gezilecek yerler, belçika gezilecek yerler

Gerçi burası son yıllarda Brugge’e gelen turistlerin radarında ama yine de Grote Markt ile kıyasladığımda yine de daha sakin.

brugge gezi rehberi, minnewater, brugge gezilecek yerler, belçika gezilecek yerler

Brugge de gezilecek yerler

Neyse, Minewater park ağaçlarla ve ortasından geçen güzel bir köprüyle çevrili. Böyle güzel romantik bir peri masalı havası yayıyor.

25. Aşıklar Köprüsü – Minnewaterburg

Minnewater Köprüsü ( Aşıklar Köprüsü – Lovers’ Bridge )Efsaneye göre, sevdiğinizi  burada öperseniz, sonsuz aşka sahip olabilirmişsiniz. Efsane işte.

brugge gezilecek yerler, minnewaterburg, brugge gezi rehberi

brugge gezilecek yerler

Şaka maka buradaki manzara gerçekten çok güzel. Minnewater Köprüsü’nün bir ucunsayda Barut Kulesi ( Poertoren Tower ). 18 metre yuksekligindeki 600 yıllık kule buranın güzelliğini perçinliyor.

brugge gezilecek yerler, minnewaterburg, brugge gezi rehberi

Brugge’de Nerede Ne Yenilir?

Kimi Brugge gezi rehberlerinde “ Burada yeme içme kültürü yok ” ya da ” gurme lezzetler yok “ gibi ifadeler okudum. Brugge’den en az 10 tane Michelin yıldızlı restorant var ve hem Michellin yıldızlı restoranlar hem de bütçe dostu kantinlerde / kafelerde Flanders’in lezzetli geleneksel yemeklerini tadabilirsiniz. Siz yeter ki isteyin.

brugge'de yenir, brugge yeme içme rehberi. brugge ne yenilir

Elbette Belçika denilince aklımıza ilk olarak Frit –  Patates kızartması ve midye geliyor. Brugge’de de fritleri ve midyeler çok kolaylıkla bulabilirsiniz ancak Flander’in kendine özel yemekleri de var. O yemeklere biraz yakında kisaca soyle.

  • Waterzooi: Patesli midyeli yemek
  • Chicon au gratin: Peynirli jambon, patetes püresi.
  • Preisoep: Pırasa çorbası
  • Vol-au-vent ( Volovon ): Milföy hamurlu kremalı tavuklu yemek.
  • Stoofvlees ( Carbonnad ): Flemenk usulü dana yahni

Vol-au-vent biraz Fransız biraz Belçikalı ancak Flaman bölgesindeki pek çok restorantta karşımıza çıkıyor. Hatırlarsanız Anvers’de denemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Burada da denemeden edemedim. Sizler için Brugge’de birkaç restorant önerisi.

Bistro De Pompe 

Grote Markt’tan birkaç dakika uzaklikta yemekler belki biraz fiyatli ancak yemeklerini beğendim. Buraya birkaç hem volovonlarını hem de carbonnadlarını denedim.

brugge yeme içme rehberi, brugge'de ne yenir, brugge yemek yerleri

brugge yeme içme rehberi, brugge’de ne yenir, brugge yemek yerleri

Carbonnad patates kızartması ile vol au vent ise salata ileservise ediliyor. Beğendim tavsiye ederim. Şuradan tripadvisor yorumlarına bakabilirsiniz.

Bistro t’Zwart Huis

Bistor t’Zwart Huis, tarihi binalardan birinde modern bir bistro. Burası ile ilgili okuduğum bütün çok yorumlar iyiydi. Yemek konusunda da hayal kırıklığına uğramadım.

brugge yeme içme rehberi, brugge'de ne yenir, brugge yemek yerleri

Karides ve kroket ve Waterzooi sipariş ettim. Eğer deniz ürünleri, seviyorsanız Waterzooi’yi de seversiniz diye düşünüyorum. Şuradan menülerini bakabiliriniz.

Cafe De Gilde 

Şehrin en turistik yerinde turistik olmayan bir kafe ararsanız, Cafe De Gilde harika bir yer. Birbirine tanıyan lokallerin takıldığı turistlerin neredeyse hiç uğramadığı katin bar arası bir yerl. İşin en ilginç yanı ise o yüzlerce bira seçeneği olan Brugge’de yerli halkın sadece pilsen tarzı bira Jupiter‘i içmesi.

brugge'de yenir, brugge yeme içme rehberi, cafe de gilde

brugge gezi rehberi

Buraya iki kez akşam birası için bir kez de ögle yemeğı için gittim. Buranın tek kötü yanı sadece 11:3014:00 arasında yemek sunuyorlar. Saat 14:00’den sonra mutfakları kapalı.

brugge'de ne yenir, brugge'de nerede yenilir, brugge yeme içme rehberi

Belfort’un hemen arkasında bulunuyor. Yemek için değilse bile bir şeyler içmek için buraya uğrayın.

Le Trappiste

Brugge’de orta çağ atmosferinin dibine vurayım derseniz, buyrun size Le Trappiste.

brugge yeme içme rehberi, brugge'de ne yenir, le trappiste brugge

Az kişinin bildiği Le Trappiste, orta çağdan kalma bir mahzen. Brugge’deki diğer barlar kadar çok bira seçeği yok. Yine de çok güzel.

Pazar günleri kapalı.  Diğer günler 17:0000:00 arası açık.

De Garre

De Garre Brugge’ün artık çok gizli olmayan gizli barı. Grote Mark Meydanından 2 dakika uzaklıkta. Bulunduğu sokağın önünden defalarca geçseniz bile muhtelem burayı farketmezsiniz.

de garre, de garre bruges, brugge gezilecek yerler, brugge'de ne yenir

de garre bruges,brugge’de ne yenir , ne içilir

Burada kendi ürettikleri biraları sunuyorlar. Şirin ve samimi bir atmosferi var. Tek sorun yemek yok Sadece şarküteri tabağında atıştirmalıklar var.

De Gare cumartesi günleri 11:3024:00, diğer günler 12:0023:00 saatler arasında açık. Google haritada sizin yerini işaretledim. Şuraya tıklayarak konumuna bakabilirsiniz.

Iyi yolculuklar

Mutlu

15 Yorumlar

Bir Yorum Bırak