Menu
Malta / Mdina

Mdina Gezilecek Yerler, Malta’nin Sessiz Sehri

Mdina ve Rabat Gezi Rehberi

Mdina, Malta’da gezilecek yerler listesinde kesinlikle olmasi gereken güzel ve tarihi bir şehir. Mdina gezi rehberi diye yazdığıma bakmayın. Mdina’nin kardes sehri Rabat’i da gezdim. Rabat’ta da gezilecek görülecek başka güzellikler var. Mdina, surlarla çevirili ortaçağ şehri, Rabat ise surların dışında kalan şehir. Mdina’ya nasil gidilir? Mdina’da gezilecek yerler. Iste sizin icin hazırladığım Mdina gezi rehberi

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Mdina gezi rehberi, Mdina gezilecek yerler, Malta gezilecek yerler,

Mdina Nerede , Nasıl Bir Yer ?

Valletta’dan yaklaşık 13 km uzakta bulunan Mdina, Malta Adasının ortasında bir tepeye kurulu. Bu nedenle Mdina, tarih boyunca denizden gelebilecek tehlikelere karşı güvenli bir şehir olmuş.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Sessiz Sehir Mdina, Malta Gezilecek Yerler

1500 yılından Malta Şövalyelerinin yönetimine geçmiş ve 1565’teki  Büyük Malta Kuşatmasına kadar Malta’ya başkentlik yapmış. 1565’ten sonra baskent Vittoriosa’ya taşınmış.  Pek çok kişi Mdina’yi terk etmiş ve burası adeta bir hayalet şehre dönmüş. Bu nedenle Mdina’ya ” Sessiz Sehir – The Silent City “ deniliyor.

Mdina ve Rabat gezi rehberi : Malta Gezilecek Yerler

Valletta’dan vardığını zaman sizi karşılayan ilk sehir Rabat oluyor. Rabat gezisini öğleden  sonraya bıraktığım için yönünü dosdoğru Mdina’ya çevirdim.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

St Paul Katedrali, Mdina Gezilecek Yerler

1. Mdina Kapisi – Mdina Gate

Mdina Gate surlarla çevirili Mdina’nin ana giriş kapısı. Malta’da gezdiğim pek çok yerde olduğu gibi Mdina Kapısı barok tarzda insa edilmiş.  Mdina Kapısı,  1724’te Portekizli António Manoel de Vilhena yönetimi sırasında açıldığı için  Vilhelna Kapisi ( Vilhelna Gate ) olarak da adlandırılıyor.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

2. Mdina’nin Müzeleri

Mdina gibi küçükcük bir alanda pek çok müze yer alıyor. Bunlardan ilki tarihi şehre girdiğinizde sol tarafta göreceğiniz National Museum of Natural History.  Barok mimariye sahip binada Malta’da vahşi yasamı gösteren sergiler var. Müzenin giriş ücreti 5 Euro.  Malta National Museum of Natural History muzesi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz lutfen buraya tiklayin.

CF33E2C4-3710-4963-86FF-C3BA3EE2AF3C.jpeg

National Museum of Natural History, Mdina Gezilecek Yerler

Mdina’nin ünlü St Paul Katedraline bağlı olan St Paul Muzesini gezebilirsiniz. Vaktim olmadıgı için müzeye gitmek istedim. Ama ilgilenenler için iyi bir seçenek. Müzenin giriş ücreti 5 Euro.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim.jpeg

3. Mdina’nin Sokaklari

Mdina’nin sokaklar araba giremeyecek kadar dar. Şirin mi şirin sokaklarında dolaşın. Araba gürütüsü olmadığı için  Mdina “ Sessiz Sehir “ benzetmesi çok uygun kaçıyor. Mdina’in ortaçağ sokaklarının tadını çıkartın.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Su ya da bu cadde diye özellikle gezin diye belirtecegim bir cadde ya da sokak yok. Tek diye bileceğim ” Midna’nin sokaklarından kaybolun” 😂😂.

E19E8261-DA18-4CD2-A610-6896DA4FC673.jpeg

4. Rabat’ta St Paul kilisesi

Eğer Mdina’da bir şeyler yiyiyip içip müzeleri gezmediyseniz, taş çatlasın bir saatte Mdinayi çok kolaylıkla geziyorsunuz. 

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Mdina’dan ayrıldıktan sonra yönünüzü Rabat’a çevirin. Rabat’ta karşılaşacağınız ilk güzellik St. Paul’s kilisesi oluyor. Kilisenin tam karşında  çesitli kafelerin ve restoranların olduğu bir güzel meydan var. Dilerseniz benim yaptığım gibi burada oturup soluklanabilirsiniz. 

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Eğer vaktiniz olursa mutlaka Rabat’ın sokaklarında dolaşın. Rabat belki Mdina kadar eski bir şehir değil ama bir birinden güzel yapıları burada da göreceksiniz.

5. Rabat St Johns ve Agata Yeraltı  Mezarları

St. John’s ve Agata Katakomblari ( Yeraltı Mezarlığı ) buralara kadar gelmemin gerçek sebebi. Rabat’ta müzenin yeri çok iyi bir sekilde işaretlenmiş. Yol işaretlerini takip edip burayı çok kolaylıkla buluyorsunuz. Malta Adasi Gezi Rehberimi okuyanlar hatırlayacaktır St Johns’ Catamcombs’un bir benzeri olan Hal Saflaniden bahsetmiştim. Malta Gezi Rehberimi henüz okumadıysanız lütfen buraya tıklayın). .

D40A5D4A-2A49-4FF1-AE80-691559B2DB65.jpeg

Neyse, St. John’s Catacombs için önceden bilet almanıza gerek yok. Müzeye gittiğiniz gün gişelerden biletinizi alabilirsininiz. Bu arada St John’s Catacoms’un giriş ücreti. 5 Avro. 

Müzeye girdikten sonra sizi ilk olarak bölgenin tarihini anlatan bir sergi karşılıyor ve oradan da St Johns yeraltı mezarlarına iniyorsunuz. St. John’s catacombs geniş bir alana yayılmış ve her bir yeraltı mezarını ziyaret etmek için ayrı kapıdan gidiyorsunuz.

Yeraltı mezarları St Agatha adı verilen bölümü ise müzenin yoluna diger tarafında kalan kısmı. Aynı biletle buraya da girebiliyorsunuz.

St Agata kral mezarlarını farklı kılansa küçük küçük pek çok kral mezarının yeralması. Burada yer alan kral mezarlarında gömülü olan insanların hangi dine ve inanışa mensup olduğu giriş kapılarında belirtilmiş.

6. Rabat St Catamus Sapeli ve Yeraltı Mezarı

Eğer çok fazla vaktiniz ve giriş ücreti verecek bütçeniz yoksa, St Catamus Kral mezarına uğrayın derim. Herhangi bir giriş ücreti yok.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

St Catamus Catacomb , Mdina Gezilecek Yerler

St Catamus Catacomb’u ziyaret edebilmek için tek yapmanız gereken küçük bir bağış. Orada yaşlı bir teyze var. Ekinizdeki bozuklukları o teyzenin yanındaki kutuya bırakıyorsunuz.

A2BA510E-FB8C-4F79-8544-657D09655648.jpeg

7. Mosta Rotunda of Mosta 

Simd  doğruya doğru Rotunda of Mosta Mdina’da ya da Rabat’ta değil. Hatta yakın bile sayılmaz ama bu güzel yapı Malta’da gezilecek yerler listesinde yer almalı.

Mdina gezi rehberi, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, nasil gezdim

Mosta,  Malta gezilecek yerler,

Bu güzel yapıyı görmenin en kestirme yolu Rabat’tan Mosta’ya X3 no’lu otobüse binmek ve  Valletta’ya gitmeye gerek kalmadan Mosta’ya ulaşmak. Ayrıca St Julian’dan 202 no’lu otobüslerle de buraya gelebilirsiniz. Yalnız 202 no’lu otobüsler bir saatte bir geliyor. Ola ki Valletta’dan Mosta’ya gelmek isterseniz Valletta’dan 47 No’lu otobüslere binmeniz gerekiyor.

Ben Mosta’ya akşam vardım.  O nedenle Rotunda of Mosta kapanmak üzereydi. İçeriye girmedim ama etrafta biraz dolandım. Mosta çok turistlik bir yer değil. Çevrede kafeler, restoranlar var. Burada oturup dinlenmek, Isterseniz çok uygun. Mosta’nin tam karşında peynirli börek satan bir fırın var. Börekler tek kelimeyle harika.

Mdina’ya Valletta’dan Nasıl Gidilir? 

Mdina’ya Valetta’dan gidiş çok kolay. Valletta’nin ana otobüs durağından  50 No’lu düzenli aralıklarla kalkıyor.

Avrupa’da başka bir gezide buluşmak üzere

İyi yolculuklar

Mutlu mdina gezilecek yerler, malta gezi rehberi, malta gezilecek yerler, mdina gezilecek yerler, malta gezilecek yerler, valletta gezilecek yerler, malta adasi nerede, malta gezilecek yerler, mdina gezilecek yerler

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

3 Yorumlar

Bir Yorum Bırak