Menu
Avrupa / Fribourg / Isviçre

Fribourg Gezi Rehberi, İsviçre Fribourg’da Gezilecek Yerler, Fribourg’a Nasıl Gidilir ?

Fribourg Gezi Rehberi, İsviçre Fribourg’da Gezilecek Yerler, Fribourg’a Nasıl Gidilir ? Mini İsviçre Gezisi, İsviçre Freiburg Da Gezilecek Yerler

İsviçre Fribourg gezi rehberim hoş geldiniz. Fribourg’da gezilecek yerlere geçmeden önce bir şey açıklamam gerekiyor. Burası Almanyadaki Freiburg im Breisgau şehri değil. İsimleri birbirine çok benzediği için genelllikle çok karıştırılıyor. Burası İsviçre’nin Fribourg Kantonu ( Almancası Freiburg Kantonu ). Kafaları daha fazla karıştırmamak için bu gezi notlarımda sadece Fribourg olarak yazacağım. Bu kısa açıklamadan sonra gelelim bizim Fribourg’a. İsviçre’nin başkenti Bern’den günü birlik gezi planlayanlar için tek kelime ile harika seçenek. Geçtiğimiz haftalarda sizlerle Thun gezi rehberimi paylaşmıştım. Henüz okumadıysanız Thun gezi rehberime buradan ulaşabilirsiniz. Sizler için Fribourg’da gezilecek noktaları, yemek yenecek yerleri listeledim. Fribourg’dan Bern’den nasıl gidilir? Nereleri gezip görmeli ve diğer yararlı bilgiler Fribourg gezi notlarımda.

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler, sarine nehri

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler,

Fribourg Nerede, Nasıl Bir Yer ? : Fribourg Gezi Rehberi 

Fribourg, Fribourg Kantonu’nun başkenti. 40000 nüfuslu Fribourg Kantonun resmî dili Fransızca. Bern’den 35 km mesafede bulunan bu güzel tarihi şehirde, Fransızcadan sonra en yaygın şekilde konuşulan ikinci dil ise Almanca. Almanca ya da Fransızca konuşamıyorsanız üzülmeyin. Çünkü İşviçe’nin diğer kantonlarında olduğu burada da gibi herkes İngilizce biliyor.

fribourg gezi rehberi, fribourg gezi notlari, nasilgezdim, nasil gezdim, rue de lausanne, place des ormeaux, st-nicolas cathedral fribourg, st-nicolas katedrali fribourg

fribourg gezi rehberi, place des ormeaux, fribourg, st-nicolas katedrali, fribourg

Fribourg’un coğrafi konumu göz önüne alındığında, Orta Çağ’da bir hayli çalkantılı bir dönem geçirmiş. Fribourg, uzun yıllar bağımsız bir devlet olarak yönetilmiş ve 1481’de İsviçre Konfederasyonu’na katılmış ve bu tarihten sonra hızlı bir şekilde büyümeye devam etmiş.

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler, fribourg gezisi

Fribourg’un dar sokakalari ve arkada Fribourg Katedrali, fribourg gezi rehberi,

Özellikle kumaş ve deri endüstrilerinde başarılı olması nedeniyle çok zenginleşmiş. 19. yüzyılda sanayileşmenin ardında İsviçre’nin en zengin ve en yaşanabilir şehirlerinden biri olmuş.

fribourg nerede, freiburg nerede

Fribourg, yani ” Özgür Kale “ , adı gibi yüzyıllar boyunca katolikliğin kalesi olmuş ve günümüzde de nüfusun yüzde 70’i hala katolik, yüzde 15’i ise protestan.

İsviçre Freiburg Da Gezilecek Yerler, fribourg gezi rehberi, Freiburg gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler, fribourg gezi notlari

İsviçre Freiburg Da Gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler, fribourg gezi notlari

Fribourg Gezi Rehberi – Fribourg Gezilecek Yerler

İsviçre’nin başkenti Bern güzel şirin bir şehir ama oldukça küçük. Bu nedenle buraya kadar gelmişken Bern çevresindeki birkaç şehri daha görmek istedim. Thun gezisinin aksine, Fribourg gezisi halihazırda mini İsviçre gezi planımın en başından beri gezilecek yerler listemdeydi.

fribourg gezi rehberi, bern köprüsü, isviçre gezisi, fribourg gezilecek yerler

fribourg gezi rehberi, isviçre gezisi, fribourg gezilecek yerler

Fribourg’a gelen turistler günümüzde Holstein inekleri ile ünlü İsviçre’nin en kırsal kantonunu görmek için geliyorlar. Orta Çağdan kalma dar sokakları, şirin kasaba evleri ile büyüleyici bir yer. Fribourg’un tarihi yerlerini gezmek için bir gününüzü ya da en azından bir öğleden sonranızı ayırın. Pişman olmayacaksınız…

Şehirde gezilecek yerleri daha iyi anlamak için iki yukarı ve aşağı Fribourg diye iki ana bölgeye ayırabiliriz. Resmi olarak pek böyle bir ayırım yok. Ancak Sarine Nehri’nin çevresi için kimi kaynaklarda Basse-Ville ( aşağı kasaba ) ifadesinin kullanıldığını göreceksiniz.

Fribourg;un daha modern bolgesi. Fribourg Gezi Rehberi

Fribourg Tren Istasyonundan dışarı çıkınca sola dönün. Eğer sağa giderseniz kendinizi Fribourg’un modern merkezinde bulacaksınız. Tabii şehrin modern bölgesini gezecek vaktiniz varsa, neden olmasın? Işte Fribourg’da gezilecek yerler.

 

1. Rue de Lausanne Fribourg – Fribourg Lausanne Caddesi

Tren istasyonundan çıktıktan sonra sola döndüm ve Saare Nehrine doğru yöneldim. Birkaç yüz metre sonra Rue De Laussane Caddesi beni karşıladı.

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler, rue de lausanne fribourg

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler, rue de lausanne fribourg

Rue De Laussane Caddesi, Fribourg’un eski kasabasanın belki de en işlek caddesi.

 

Dükkanlar, butik kafeler, ilginç heykeller hatta haftanın bazı günlerinde kurulan sokak pazarı bile var. 

fribourgda gezilecek yerler, fribourg gezisi

fribourgda gezilecek yerler, fribourg gezisi

Ben, sabah kahvesi için Rue de Lassane Caddesi’nin başında bulunan Les Trentenaires’da için durdum. 

fribourg gezilecek yerler, rue de laussane fribourg, fribourg gezi notlari

Rue de Laussane Fribourg, Fribourg gezi notlari

Rue de Lussane Caddesinin sonuna yaklaşırken St Nicholas Katedrali daha net bir şekilde görünmeye başlıyor ve kendinizi bir anda Place des Ormeaux’da buluyorsunuz. 

fribourg gezi rehberi, fribourg gezi notlari, nasilgezdim, nasil gezdim, rue de lausanne, place des ormeaux

fribourg gezi notlari, rue de lausanne,

2. Fribourg place des ormeaux St Nicholas Katedrali

Gotik tarzdaki St Nicholas Katedrali, son derece popüler ve Fribourg’u ziyaret eden turistlerin uğrak yeri. Fribourg’un St Nicholas Katedrali’nin inşaası çok uzun sürmüş. Ilk çalışmaları on ikinci yüzyılın ortalarında başlamış ve katedral ancak dördüncü yüzyılın ortalarında tamamlanabilmiş.

fribourg gezilecek yerler, fribourg katedrali, fribourg cathedral

fribourg gezilecek yerler, fribourg katedrali, fribourg cathedral

Katedralin Fribourg’un neredeyse hemen her yerinden görülen kulesi ise 1490’da bitmiş. Ben kuleye çıkmadım. Ama şehrin manzarasının muhteşem olduğunu duydum. İlgilenenler için belirteyim kule kış aylarında kapalı. Bu yüzden Nisan-Ekim ayları arasında burayı ziyaret etmeye çalışın. 

fribourg gezilecek yerler, fribourg gezi notlari, grand-rue, grand-rue fribourg, grand rue

grand-rue fribourg, fribourg gezi notlari

St Nicholas Katedralinin tam karşısında Eşler Caddesini (Street of Spouses –Rue des Epouses Fransızca ve Hochzertergasse Almanca ). Bu caddesinin hikayesi ise geçmişte Belediye Binasında evlenen çiftler buradan gerçerek St Nicholas Katedraline evliliklerinin kutsanması için giderlermiş.

3. Fribourg’da Sarine Nehrinin Kenarında Dolaşın

Şehri çevreleyen Sarine Nehri ( Almanca Saane deniliyor ) Fribourg ve burada yaşayanların can damarı. Yerli halk, yüzyıllar boyunca Sarine /Saane Nehrini taşımacılıkta kullanmışlar. Burada üretilen kağıt ve deri gibi ürünler Baden’a kadar ulaştırılırmış.

fribourg gezi rehberi, Freiburg gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler

Günümüzde Saare /Sarine Nehri’nin çevresinde şirin çok iyi bakılmış evler var. Eger benim gibi bol bol yürümeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, Sarine Nehrine aşık olacaksınız.

fribourg gezi rehberi, Freiburg gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler, fribourg gezi notlari

fribourg gezi rehberi, Freiburg gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler, fribourg gezi notlari

4. Bern Köprüsü 

Şehrin kuruluşundan bir asır sonra yani 1250 yılında inşa edilen Bern Köprüsü, Fribourg’da ayakta kalan son üstü kapalı ahşap köprü ve İsviçre’nin en eskilerinden biri.

fribourg gezi rehberi, bern köprüsü, isviçre gezisi, fribourg gezilecek yerler

fribourg gezi rehberi, bern köprüsü, isviçre gezisi, fribourg gezilecek yerler

Böyle tam bir klasik bir eski şehir havası hissetmek isterseniz, Basse-Ville (Eski Şehir ya da Aşağı Şehir) içinde yer alan köprüyü gelip görmeniz hatta üzerinden geçip sehrin diğer yakasına gitmeniz lazım.

İsviçre Freiburg Da Gezilecek Yerler, fribourg gezi rehberi, Freiburg gezilecek Yerler, freiburg isviçre gezilecek yerler, fribourg gezi notlari, isviçre freiburg da gezilecek yerler

 isviçre freiburg da gezilecek yerler, fribourg gezi rehberi

Bern Köprüsü yine aynı bölgede bulunan Zaehringen Köprüsü’nü hayranlıkla izlemek için de en iyi bir nokta.

fribourg gezi rehberi, fribourg isviçre, isviçre gezisi

Sarine Nehri fribourg gezi rehberi, fribourg isviçre, isviçre gezisi

Not: Bern Köprüsü tek bir şeritli ve çok dar. Bu nedenle araçlar gelip geçerken çok dikkatli olun.

fribourg gezilecek yerler, rue de laussane fribourg, fribourg gezi notlari, Café de l'Ange, Café de l'Ange fribourg, nasilgezdim

Café de l’Ange fribourg, fribourg gezi notlari

Bern Köprüsüne geldiğim zaman çoktan öğlen olmuştu. Sarine Nehrinin ve Bern Köprüsünün güzelliği karşısında etkilenip öğlen yemeği için burada mola verdim. Bern Köprüsünün hemen yanında Café de l’Ange adında çok güzel bir restaurant var.

fribourg gezilecek yerler, fribourg gezi notlari, nasilgezdim, nasil gezdim, bern koprusu, bern bridge, bern bridge fribourg

fribourg gezilecek yerler, bern koprusu,

Öğlen yemeği vakti yaklaşırken restoranın balkonununda ve hemen köprünün yanında yer bulabildiğim için çok şanslıydım.

nasil gezdim, nasilgezdim, friboug gezi rehberi, fribourg gezi notları, fribourg gezi notlari, Café de l'Ange fribourg, café de l'ange fribourg

fribourg gezi notları, Café de l’Ange fribourg

Hafif bir şeyler yemek istediğim için sadece üstü yumurtalı peynirli rosti sipariş ettim. Rostinin fiyatı 26 Isviçre Frangı yani 24 Euro. Oldukça fiyatlı. bütçenize uymazsa burayı es gecebilirsiniz. ” Olsun fiyat önemli değil” derseniz, burdan restoranın  sitesine ulasabilirsiniz. Site sadece Almanca ve Fransızca.

fribourg gezi rehberi, fribourg yeme icme rehberi, rosti nedir

siparis ettigim rosti, fribourg gezi rehberi

6. Zaehringen Köprüsü

Zaehringen köprüsü 1924 yılında bir zamanlar dünyanın en uzun asma köprüsü olan Büyük Asma Köprü‘nün yerine inşa edildi. Fribourg’un tarihi merkezini  trafiğin sıkışıklığının neden olduğu zarardan korumak için 2014 yılında araçların geçisine son verildi.

fribourg gezi rehberi, fribourg gezilecek yerler, isviçre gezisi, fribourg nerede

Köprüden Fribourg’un panoramik manzarası, Isviçre Fribourg gezi rehberi

Zaehringen Köprüne neden gidelim? diye sorarsanız, size yanıtım  Zaehringen Köprüsü’nden Auge bölgesinin harika manzarasının keyfini çıkarmak ve büyüleyici Bern köprüsünü, sokakları, gizli bahçeleri ve Orta Çağ şehirinin kulelerini buradan kuş bakışı görebilmek için olacak.

fribourg gezi rehberi, isvcre gezi rehberi, nasilgezdim, nasil gezdim

fribourg gezi rehberi

7. Tinguely Muzesi -Espace Jean Tinguely – Niki de Saint Phalle

Bir fikri çok farklı sekillerde ifade eden ve iki ayri dil ve kültüre sahip iki büyük sanatçıya adanan müze. Niki de Saint Phalle‘nin eserleri büyük, renkli ve sağlamdir; Jean Tinguely eserleri ise ince, paslanmış ve mekanizma şeklinde hep hareket halindedir.

Fribourg’un eski şehrinde bulunan müze, bizlere  sanatçıların hayal dünyalarının bir parçası olduğumuzu gösteren eğlenceli ve büyülü bir yer. Müze çocuklarıyla gezen aileler için de harika olacaktır. Tüm sanatseverler ve fanteziyi sevenler mutlaka ziyaret etmeli diyorum.

Bern’den Fribourg’a Nasıl gidilir ? Fribourg Gezi Rehberi

Fribourg Kantonunu ziyaret etmek isteyenleri büyüleyici tarihi, ünlü gölleri ve harika manzaraları bekliyor. Peki Bern’den Fribourg’a nasıl gidilir? 

fribourg gezi rehberi, fribourg nasil gidilir, bern tren istasyonu, fribourga nasıl gidilir

fribourg gezi rehberi, bern tren istasyonu, fribourg’a nasıl gidilir

Bern Hft Tren Istasyonundan Fribourg’a trenle gidebilirsiniz Bu arada Bern Gezi Rehberim icin buraya tıklayın. Biletinizi önceden almanıza gerek yok. Tren istasyonundaki bilet makinalarından ya da gişelerden alabilirsiniz. Iki şehir arasında her 15 dakika da bir tren seferi var. Yine de tren saatlerini gezinizden önce öğrenmek isterseniz, buraya  tıklayın.

Benim Fribourg’a gittiğim gün demiryollarında büyük bir tadilat vardı. Bu nedenle beni otobüse yönlendirdiler ( Bu otobüslere rail replacement bus diyorlar ). Bern Fribourg arası 30 dakika. Ama otobüsle 45 – 50 dakika sürdü. Neyse, biletinizi alırken Isviçredeki Fribourg’a bilet aldığınızdan emin olun. Zaten bileti gişelerden alırken görevliler Almanya’daki Freiburg mu yoksa Isviçredeki Fribourg mu diye soruyorlar. 

Fribourg gezi rehberim 2020’nin son gezi notları. 2021’in salgınsız bir yıl olması dileyle.

Evde kalın

Mutlu 

 

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

9 Yorumlar

  • Alev Abla
    Aralık 31, 2020 at 7:36 pm

    Her yanı ayrı güzelmiş Mutlu güzel fotoğraflarla ben de gezdim. Hele köprüden manzara harika. Emeğine sağlık.😊

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Aralık 31, 2020 at 8:28 pm

      Çok teşekkür ederim. Yeni yılınız kutlu olsun. Sağlıklı, bol gezili bir 2021 dilerim

      Yanıtla
  • Aydek Sultan Özdemir
    Ocak 1, 2021 at 4:28 pm

    Yine çok güzel fotoğraflarla bezenmiş, harika bir gezi rehberi olmuş, elinize sağlık. Bu arada mutlu yıllar dilerim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ocak 1, 2021 at 5:05 pm

      Merhaba, cok tesekkur ederim Begenmenize sevinfim. Saglikli, huzurlu bir yil dilerim.

      Yanıtla
  • cengiz
    Ocak 15, 2021 at 8:45 am

    hayranlıkla izleyip seyre daldım.

    Eline sağlık Mutlu (=

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ocak 15, 2021 at 8:59 am

      guzel yorumun cok tesekkurler Cengiz

      Yanıtla
  • Naim Sevenli
    Ocak 21, 2021 at 3:37 pm

    Masal gibi yer umarım nasip olur

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ocak 21, 2021 at 4:11 pm

      tesekkurler umarim

      Yanıtla
  • […] Fribourg Gezi Rehberi, İsviçre Fribourg’da Gezilecek Yerler, Fribourg’a Nasıl Gidilir ? […]

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak