Menu
Auckland / Okyanusya / Yeni Zelanda

Auckland Gezi Rehberi, Yeni Zealand Auckland Gezilecek Yerler

Auckland Gezilecek Yerler, Auckland’a Nasil Gidilir, Auckland Nerede Kalinir, Auckland Gezi Notlari, Yeni Zelanda Vizesi Nasıl Alınır

Yeni Zelanda Auckland gezi rehberime hosgeldiniz. Yeni Zelanda yemyesil dogasi, hobitleri, yuksek yasam kalitesi turistler icin oldugu kadar buraya gelip yerlesmek gocmenler icin de vazgecilmez bir destinasyon. Yeni Zelanda gezisi planim Sydney’e gitmeye karar vermle basladi. ( Halen Sidney gezi rehberimi okumamis olanlar buraya tiklayin). Oralara kadar gidince Yeni Zelanda’yi gezilecek yerler listeme ekledim. Auckland ‘da nerede kalinir? , Yeni Zelanda Auckland ‘ da gezilecek yerler. Iste sizin icin hazirladigim Auckland gezi rehberim. yeni zelanda gezilecek yerlerAuckland Gezilecek Yerler

Sabahin erken saatlerinde Sydney‘den kalkan Air New Zealand ucagim 5 saat sonra Auckland Havaalani’na yaklasirken dikkatimi ceken ilk sey sizi bir beton yigini degil yemyesil bir doga karsiliyor aslinda karsilamiyor adeta kucakliyordu.

Neyse, Oldukca buyuk bir havaalani. Pasaport kuyrugunda kimsecikler yok. Buna ragmen valizlerin gelisi ve gumrukten gecis biraz vakit aldi.

Daha onceden ayarladigim taksi havaalanin disinda beni bekliyordu. Halk otobusunu tercih edenler icin tek yon $18 ( Yeni Zelanda Dolari) civarinda. Sky Bus’in resmi sitesine bakmlaniz yeterli.

Auckland Nasıl Bir Yer

Auckland 1.5 milyonluk nufusuyla Yeni Zelanda’nin en buyuk sehri ve finanasal baskenti. Her daim kalabalik. 1.5 milyonluk nufus bizim icin cok fazla olmamasina ragmen, trafik oylesine yogundu ki havaalanindan taksiyle sehir merkezine varmam en az 1 saatimi aldi. Bu yuzden bir an sehir merkezine hic varamayacakmisim gibi geldi.

Auckland Limani anayol

Neyse, Auckland gocmenlerin gelip yerlesmek istedigi son derede kozmoplit bir sehir. Ingilizce okullarinda okmaya gelen asyalilar, Avrupa’da gelen expatler Yeni Zelanda’nin bu buyuk ve onemli sehrinde bir arada huzur icinde yasiyor.

Auckland Gezi Rehberi : Auckland Gezilecek Yerler

1.5 milyonunluk nufusuyla Yeni Zelanda’nin en buyuk sehri Auckland. Her ne kadar ulkenin baskenti Wellington olsa da Auckland finansin aktigi pek cok yabancinin gelip yerlestigi kozmopolit bir sehir. Ama bu yoksullugun olmadigi anlamina gelmiyor. Uzucu olsa bile her adim bir eviz goruyorsunuz.

Auckland Gezilecek Yerler

Ama Yeni Zelanda ‘nin uzucu gerceklerini bir kenara birakip Auckland’da gezilecek  yerlere bakalim. Auckland gezilecek yerler acisindan oldukca zengin. Sanirim, Auckland hic sikilmadan 3-4 gun gecilecebilecek bir sehir.

Havaalanindan sehre varinca solugu kaldigim otelde aldim. Kaldigim otelle ilgili detaylari “Auckland kalacak yer” bolumunde okuyabilirsiniz.

Neyse otele yerlestikten sonra ilk is gidip ikonik Auckland Limani‘ni gormek oldu.

1. Auckland Limani – Auckland Harbour

Auckland Gezilecek Yerler

Sehrin tam kalbinde yer alan Auckland Liman’i ya da Maori dilindeki adiyla Waitemata Limani. Maoriler demisken onlardan kisaca bahsedeyim. Maoriler  Yeni Zelanda;nin yerli halki. Gunumuzde 600 binlik nufuslariyla. Yeni Zelanda nufusunun %15’lik kismini olustuyorlar. Maori dili Ingilizceyle birlikte ulkenin resmi dillerinden biri.

Auckland Limani ve Ben

Neyse donelim rihtima, rihtimi gormenin en iyi yolu, sanirim, feribotla gezmek. Bu yuzden sadece limani gormek icin degil Auckland’in diger yerlerini be banliyolerini kesfetmek icin bir ferbot turu sart.

2. Auckland Sky Tower

Auckland Gezilecek Yerler

Sehrin hemen her yerinden gorulebilen bu 328 metrelik kule. 360 derecelik panaromik bir manzara sunuyor ve 80km ilerisini bile kuleden cok rahatlikla gorebiliyorsunuz. Kulenin kimi kisimlarinda zemim kalin camdan yapilmis. Ustunde hic korkmadan yuruyebilirsiniz.

B3A56B8F-9861-429F-8AF0-215563572100

Maceraseverler kulenin disinda halatlarla bagli bir sekilde “Sky Walk – Gokyuzu Yuruyusu” yapabilirler.  Tabi benim gibi korkaklar icin degil 😆. Ama maceracilar Sky Tower’un Resmi Sitesine bakabilir

8244E0D5-1575-4AFA-BBCC-3C1A2CBF93C3

3. Auckland’dan Devonport Gezisi

Auckland Gezilecek Yerler

Devonport, Auckland’in sahil kesimindeki banliyolerinden biri. Sehrin kesmekesinden kacip biraz sessiz sakin bir yerde kafa dinlemek icin tek kelime ile harika bir yer Devonport. Auckland Limani’ndan kalkan feribotlar 10-15 dakika gibi kisa bir surede Devonport’a variyor.

Auckland Gezilecek Yerler

Pek cok bar ve restorantin oldugu Devonport’ta bir tane de plaj var.

Mount Victoria ( Victoria Dagi) ya da Maori dilindeki adiyla Takarunga, sadece 87 metre yuksekliginde olmasina ragmen dag olarak adlandiriliyor. Mount Victoria’dan Auckland Limani’ni panoramik bir sekilde gorebiliyorsunuz. Auckland’i guzel ve farkli bir acidan gormek icin kesinlike kacirilmaz bir firsat.

Auckland gezi rehberi

Gezi notlarimin sonunda nerelerde ne yenir belirtecegim ama burada yazmadan gecemeyecegim. Sabahin ilk saatlerinde Devoport’ta Corelli’s adli kafe’ye ugradim. Hem lattelerine hem de havuclu keklerine bayildim.

4. Auckland’dan  Yeni Zelandan’nin Rangitoto Adasi Gezisi 

Auckland’i cevreleyen ilginc adalardan biri Rangitoto. Cok genc diyebilecegimiz bu volkanik adada henuz toprak olusmamis. Lav taslari butun bir adayi cevreliyor. O yuzden lav taslarina yansiyan gunes isinlari adadaki sicakligin oldugundan fazla hissetmenize neden oluyor.

Auckland gezi rehberi

Rangitoto’yu benim icin unutulmaz kilan seyse, meshur Manuka Bali’nin geldigi bitkinin bu adada yetisiyor olmasi. Rangitoto’ya vardiginiz anda bu mis gibi cicek kokusu sanki sizi kucakliyor.

Auckland Gezi Rehberi

Ada’da ki dogal yapiyi korumak icin tesis turu her hangi bir cok fazla insa edilmemis. Sadece patika ve tahta merdivenler var. Rangitoto’ya varica “bu sicakta da kim yuruyecek” deyip cuf cuf trenlerle adanin en ust noktasina ciktim  😃. Hem cok yorulmadim , hem de cocukluk gunlerime donmus oldum. Sanirim bu cuf cuf tren alidigim feribot biletinin icine dahildi.

449B28D6-AEA8-4F14-934A-948A7908029E (1)

Adanin en yuksek noktasindan uzaktan da olsa Auckland Rihtimi’ni ve Rangitoto’ya yakin diger adalari gorebiliyorsunuz ve buradan manzara tek kelimeyle essiz.

Rangitoto bir kac saat gecirmek icin kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. Eger Yeni Zellanda’da gunleriniz kisitliysa. Rangitoto gezisi ulkenin dogasiyla kucaklasmak icin iyi bir firsat.

4. Auckland Queen Street

Ingiliz kralicesi, Kralice Victoria’ya adanan cadde, 1840’da kurulmus. 1858’de cikan yanginda pek cok bina harab olmasina ragmen bazi tarihi binalar gunumuzde halen ayakta kalmayi basarmis. Auckland Town Hall ( Belediye Binasi ) Auckland Custom house ( Gumruk binasi) halen tum ihtisamiyla ayakta.

Auckland Gezilecek Yerler

Queen Street, rihtimda Quay Caddesi’nde başliyor ve dumduz bir sekilde yokus yukari cikiyor. Cadde pek cok restoran ve magazayla cevirili.

Auckland gezi rehberi

Queen Street bir bakima Istanbul’un Bagdat Caddesi ya da Istiklal caddesi gibi. Auckland’da yurumekten en keyif aldigim yerlerden biri.

5. Auckland Viaduct Limani – Viaduct Harbour

Auckland Gezilecek Yerler

On yıl kadar once tamamiyle kohne bir bir halde olan Viaduct Limani , şimdi kafe ve resurantlarla bezeli Auckland ‘in canlı ve dinamik noktalarından biri. Halihazirda isleyen bir liman olan Viaduct limanin gemilerin gelip gidisini izleyebilirsiniz. Yaz aylarinda pek cok film gosteriliyormus. Cocuklar icin bir oyun bahcesi bile var.

Ben Yapamadim Siz Yapin

Hobbit Koyu – Hobbiton: Yeni Zelanda Yuzuklerin Efendisi ve Hobbit filmlerine ev sahipligi yapti. Hobbit koyu Hobbiton ise Auckland’in 176 km disinda. Eger Auckland’da bir kac gunum daha olsaydi Hobbiton’a gidecektim cunku Yuzuklerin Efendisine asigim. Turlarla ilgili ve giris ucreti ile ilgili olarak bilgi almak icin Hobbiton Resmi Sitesine bakmaniz yeterli

Rotorua: Rotorua Auckland’in yaklasik 280 km guneyinde geyserlere ve jeotermal sulara ev sahipligi yapan bir diger Yeni Zellanda sehri. Pohutu, Wai-o-tapu, Whakarewarewa gorumesi gereken yerlerden bir kaci.

Peki Auckland’dan Rotorua’ya nasil gidilir? Sanirim en ekonomik secenek otobusle. Otobus bileti fiyatlari 35 NZD ( Yeni Zelanda Dolari) civarinda. Bilet fiyatlari ve rezervasyonla ilgili deha detayli bilgiler burada. 

Auckland Gezi Rehberi : Auckland’da Nerede Yemek Yenir?

Koyunlari ile meshur Yeni Zelanda’nin pek cok restorantinda patates puresiyle sunulan kuzu yahnisine rastlarsaniz sasirmayin. Hatta Air New Zealand bile kuzu yemegi servis edince cok sasirdim. Artik pek cok havayolu sirketi birakin kuzuyu size su bile vermiyor.

Pek cok uluslarasi mutfagin oldugu Auckland’da Turk restorantinda tutunda Japon restorantina kadar pek cok secenek var. Gerci ben gitmedim ama Aucland sokaklarinda gezerken dikkatimi ceken bu Turk restorantlarinan birinin esprili bir adi bile vardi ” GECEYARSI EKSPRESIthe Midnight Express‘i filminden esinlenilmis olmali😃

Bu caddede guzel barlar ve restorantlar var

Aksam ustu biram icin The Occidental Belgian Beer Cafe” ye gttim. Tipik bar/pub yemegi seklinde yemekleri , pizza, buger vs. Kucuk bardaklarda sunduklari tadimlik biralari birlikte kizartilmis kalamarlarinin tadina baktim. Iki aksam gittim ve hem servisten hem de ortamdan memnun kaldim.

Sushi ve Japon yemegi sevenler icinde onerim Sushi Factory. Bu restoranti biraz fiyatli bulsam’da yemekler  guzeldi.

Auckland Gezilecek Yerler

Daha ekonomik bir seyler arayanlar icinse en uygun yer sanirim Auckland Food Hall. Pek cok ulkeden farkli yemekleri bulabileceginiz Food Hall’da fiyatlarda cok uygun.

Auckland Gezi Rehberi : Auckland’da Nerede Kalinir ?

Hostellerden tutunda Airbnb‘ye kadar pek cok konaklama secenegi var Auckland’da. Hostellerin geceligi $30-40 arasi.

Benim tercihim apart otelden yana oldu. Butceme en uygun yer Auckland City Hotel Hobson Street. Oldukca merkezi olan bu otelden sehir icinde neredeyse her yere yurudum.

Yeni Zelanda’ya Ne Zaman Gidilir?

Yanlis hatirlamiyorsam Yeni Zelanda icin ” Okyanusya’nin Ingilteresi ” deniliyor. Sanrim hem yesil dogasi, hem ne cok sicak ne cok soguk olan havasindan dolayi. Ben Subat ayinda gittim Aucklanda ve orada yaz aylarinin sonuydu. Ancak hava cok guzel ve gunesliydi.

Auckland Nasıl Gidilir?

Turk Havayollarinin Yeni Zelanda’ya ucuslari yok ancak Star Alliance’in uyesi olan THY ve Air New Zealand’in code share anlasmasi var. Bilet fiyatlari icin havayollaiinin resmi sitelerine bakmaniz yeterli. Ben Sydney’den uctugum icin ucak bileti fiyatlari 5 saatlik bir ucus icin uygundu.

Yeni Zelanda Vizesi Nasil alinir?

Yeni Zellanda vizesi de Avusturalya vizesinde oldugu gibi e-visa seklinde ve online olarak basvuruyorsunuz. Yeni Zelanda vizesiyle ilgili detayli bilgi icin Gocmenlik Burosunu Resmi Sitesine  bakmaniz yeterli.

Sorulariniz ve yorumlariniz bekliyorum

Iyi yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

2 Yorumlar

  • Burak Beyoglu
    Haziran 16, 2019 at 9:05 am

    Yeni Zellandanin Güney adasına gittiniz mi ? yazinidan bu bilgiyi göremedim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 16, 2019 at 9:10 am

      Burak, hayir guney adasina gitmedim. Vaktim yoktu bunun icin ama Yeni Zelanda’ya bir kez daha gitmek istiyorum. Dogasini tam anlamiyla hissetmek lazim oyle degil mi?

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak