Menu
Panama / San Blas Adalari

Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, Karayip San Blas Adalarına Nasıl Gidilir

Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, Karayipler San Blas Adalarına Nasıl Gidilir ?

Karayiplerdeki Panama San Blas Adaları  ya da yeni adı ile Guna Yala Adaları sanki büyülü bir cennet. El değmemiş bembeyaz kumları ve berrak mavi deniziyle San Blas Adalarının resimlerini görenler Maldivlere benzetiyor. Karayipler gezilecek yerler içinde her geçen gün daha da popüler olan ve 370 tane adadan oluşan San Blas ya da Guna Yala’nın  bazı adaları o kadar küçük ki google’ın haritalarında bile gözükmüyor 😃 ve bu güzel adalar gezginleri bekliyor. Panama San Blas Adaları gezi rehberime başlamadan önce bir hatırlatma. Panama gezi rehberimi henuz okumamis olan buradan ulasabilir.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, karayipler gezilecek yerler, Guna Yala Adaları

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Guna Yala Adaları

Muhteşem San Blas Adalarını ve el değmemiş doğasını gezmek artık sanıldığından cok daha kolay. San Blas Adaları kesinlikle Panama’da gezilecek yerlerin başında geliyor. San Blas Adalarına nasil gidilir ? San Blas adalarinda  gezilecek  gorulecek yerler, San Blas Adalarında nerede kalınır ?  ve San Blas adalarina gitmeden once bilmeniz gereken tüm önemli ve pratik bilgiler Panama San Blas Adalari gezi rehberimde.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, karayipler gezilecek yerler

Panama San Blas Adaları, Isla Chichime

Panama San Blas Adaları -Guna Yala Adaları Genel Bilgiler

San Blas gezi rehberime baslamadan önce San Balas Adalari nasıl bir yer kısaca onu anlatmamda fayda var. Sonra oraya gidince ” Mutlu burasi ne boyle?” demezsiniz 😃. San Blas ya da yeni adı ile Guna Yala adaları Panama’nin bir parçası olmasına rağmen, 1925’ten beri Panama içinde Kuna yerlilerinin yasadıgı bir otonomi aslında. Kuna halkı kendi adalarını serbestçe yönetiyor, sınır kontrollerini yapıyor ve adaları ziyaret edecek turistlerin girişini organize ediyorlar.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler

Panama San Blas Adaları,

Adaların Kuna halkı tarafından yönetilmesi, yerel kültürün korunmasına yardımcı olurken, buradaki doğanın turist akınıyla bozulmasını da engelliyor. Bence de adaların yerli halkın kontrolünde olması yerinde bir karar.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, karayipler gezilecek yerler

Buraya gelen gezginler lüks otellerde kalmıyor. Zaten adadaki yaşam tarzı da, kültürü de lüks üstüne kurulu değil.

San Blas Adalari Gezilecek Yerler : San Blas Gezi Rehberi

San Blas Adalarında gezilecek yerlere geçmeden önce Panama City’den buraya gelisimizi anlatayım öncelikle. Sabahın erken saatlerinde Jeep’le gelip bizi kaldığımız otelden gelip aldılar. Panama gezi rehberimden hatırlanız bana bu gezide Londra’dan arkadaşım Michael da katıldı.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi

Panama’nin güzel mi güzel doğasını görerek yaklaşık 2 saat sonra Carte’ye vardık. Carte küçük bir limancık. Carte limanında bir tuvalet bir de bir seyler atıştırabileceğiniz bir kafe var. Bizim gibi sırtçantasını kapıp gelen gezginler teknelerinin kalkış saatini bekliyorlardı. Kalacağınız adanın adi tabelalara yazılmış. Bu tabelalarin yanına gidip  gidip bekliyorsunuz. Neyse ki biz çok uzun beklemedik. Bizi ve diger gezginleri ( ki hepsi Almandı) adaya götürecek tekne zamanında geldi.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, karayipler gezilecek yerler

Böyle sakin sakin adamıza gideceğimizi sandık ama Atlantik’in dalgalarini aşa aşa, tuzlu sularını içe içe tam 1 saat 10 dakika sonra adaya vardık. Tekneden inince ilk iş Almanlarla sirilsiklam olmuş  halimize bakip gülüşmek oldu. Adanin yaşlısı gelip bize adadaki kuralları açıkladı.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, karayipler gezilecek yerler

Plajda kumlarin icinde kaldigimiz cabanos

Öğle yemeğinden sonra da bizi gezintiye çıkarttılar. Bu gezintinin ücreti verdiğiniz kalacak yer ücretine dahil. En azından benimkinde dahildi. Neyse, San Blas Adalarında gezilecek yerler söyle.

1. Dogal Havuz ( Piscine Naturelle )

Bu kısa gezide ilk durağımız Dogal Havuz ya da bir diğer adıyla Piscine Naturelle.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, Piscine Naturelle

Koskoca Karayip denizinin içinde cam kırığı renginde sığ, tertemiz akvaryum gibi bir yerler. Burada size 15-20 dakika veriyorlar.

2. Fragata Adasi ( Fragata Island)

Gittigimiz ikinci yer ise özellikle sığ suyu ile dikkati çeken Fragata Adasıydı. Su inanilmaz derecede sığ ve mavinin neredeyse her tonu var içinde.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, fragata island

Çok sığ olduğu için yüzebileceğinizi sanmıyorum ama instagram fotolarınız için harika bir yer.  Küçük adacıklar ve sığ lagünüyle burayı çok eksantirik buldum.

3. Köpek Adası ( Isla Perro )

Gerçek anlamda yüzebileceginiz, kumsalında oturup güneşlenebileceğiniz bir ada Isla Perro. Her ne kadar  pek çok gezgin buraya günübirlik gelse de Isla Perro adasında kalabileceğiniz birkaç bungalov var.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, isla perro

Yanlış hatırlamıyorsam bu adada kalacak yer biraz fiyatliydi. O nedenle bu adayı tercih etmemiştim ama deniz  ve kumsal tek kelimeyle harika. Cola ve bira 1-2 dolar arası.

San Blas.jpg

4. Chichime Adasi ( Isla Chicime)

En sonuncusu  ama en önemlisi tabii ki geceyi geçirdiğim ada olan Chichime Adası. Akşam yemeği öncesi bu küçük adanın çevresinde dolaştım. Kuşluk vakti balık tutmaya giden adanın erkeklerini, sakin dingin bir şekilde hayatlarını sürdüren çocuklarını, voleyball oynayan gençlerini izledim.

EZNG2322.jpg

Pek çok gezgin, doğayı en iyi şekilde hissetmek ve Kuna halkının hayatını en iyi  şekilde gözlemlemek için San Blas’a geliyor. Adadaki yaşam ise son derece basit. Bu yüzden daha önce de belirttiğim gibi Chichime Adasında lüks beklemeyin. Elektrik deseniz gündüzle sınırlı. Geceleri gökyüzünü aydınlatan tek ışık ay ve yıldızlar 😃.

PJDT4764.jpg

Adanin erkekleri balik tutarken, San Blas Adalari

Adadaki gençlerden biri deniz minaresinin kabuğunu çalarak bize akşam yemeğinin servis edilecegini haber verdi. Tam sevdiğim tarzda basit ama lezzetli bir akşam yemeyi ( tabii ki balik ). Akşam yemeği sırasında diğer gezginlerle sohbet etmek taki Pasifik Adalarına yaptıgım geziden beri unuttugum bir duyguydu. Aksam çok geç olmadan herkes kaldigi bungolovlara ( Gunalar bu bungolovlara cabanos diyor) çekildi.

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, nasil gezdim, isla chicime

Panama San Blas Adaları, Panama Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi, Isla chicime

Gecenin bir yarisi uyandim. Her yer zifiri karanlikken kaldigim cabanos’un dışına çıkıp yildizlari seyrettim, dalgalarin sesini dinledim ve böylesine güzel bir dünyada yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu düşündüm.

San Blas Adalarina Ne Zaman Gidilir ?

San Blas adalari tropikal iklimde ve Karayiplerdeki kasırgaların yaşandığı bölgenin dışında kalıyor ve tüm yıl boyunca sıcaklıklar değişmiyor. San Blas’ı ziyaret etmek için en iyi zaman Aralık ayından Nisan ayına kadar uzanan zaman. Çünkü Aralık ve Nisan aylarında yağışlar çok az olduğu için hem gökyüzü hem de deniz masmavi oluyor.

Ama yağışların az olması bu aylarda hiç yağmur olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Karayiplerde yılın her dönemine yağışa rastlıyorsunuz.

San Blas Adalarına Nasıl Gidilir?

San Blas Adalari, bulunduğu konum nedeniyle Panama City’e zit yönde. 80 km aşıp Panama’nin Pasifik Okyanusu tarafından Atlantik Okyanusu tarafına geliyorsunuz. Ama San Blas Adalarina nasıl gidilir diye endişeniz olmasın keza yazımın başında da belirttiğim gibi Panama San Blas Adalarina gidiş eskisinden çok daha kolay.

San Blas Adalarına gidilecek yöntemleri ayırırsak kabaca söyle;

  • 4×4 ve kayık: Panama city’den jeeplerle Carte Limanina varıyorsunuz. Buradan da sizi kalacağınız adaya küçük kayıklarla götürüyorlar. Jeeple yolculuk 2 saat kayikla ada 50 dakika ile 1 saat 10 dakika arası sürüyor.
  • Yatla Cartagena – San Blas arası: San Blas Adalarına Kolombiya’nın güzel sehri Cartagna’dan San Blas Adasına geliş ortalama 5 gün sürüyor ve sanrım $500 dolar civarında.
  • Ucakla: Bu seçenek biraz tuzlu ama zamani kısıtlı olanlar için iyi bir seçenek. Uçak saatleri ve fiyatları için buradan Air Panama’nin resmi sitesine bakmaniz yeterli. San blas’da seçeceginiz havaalanlari da soyle siralaniyor; Achutupo (‎ACU), Corazón de Jesús (‎CZJ)‎, El Porvenir (‎PVE)‎, Malatupo (‎MPP)‎, Playón Chico (‎PYC)‎ and Puerto Obaldía (‎PUE). San Blas diye aramayin.

San Blas Adalarına Turla mi Tursuz mu gidilir?

San Blas adalarina gerçek anlamda tur ya da excursion yok. Her şeyi kendiniz ayrı ayrı da organize edebileceğiniz gibi çok tur şirketi aracılıyla San Blas gezisini ayarlayabilirsiniz.

Mesala Jeeple Panama City – Carte Limanı arası gidiş dönüş adam başı $50 . Kalacak yer ise gecelik $100.

Panama San Blas Adalarına Giderken Yanimda Ne Götürmeliyim

Tabiki instagram resimleriniz için yanınızda kameranız ve selfi çubuğunuz olmalı 😃. Ama San Blas Adalarına gitmeden önce mutlaka yanınızda bulundurmanız baska seyler de var.

KRPK0492.jpg

  • Pasaport
  • Nakit para, tercihen bozukluk para şeklinde
  • Atıştırmalık bir şeyler
  •  Fener
  • $25 adaya girmek icin Kuna halkına ödemeniz gereken vergi.
  • Bir geceden fazla kalmayi düşünüyorsanız yanınızda kendi suyunuzu götürün. Adalarda su satıyorlar ama fiyatlı.
  • Gece elektirik yok. Bu nedenle yanınızda telefonlarını sarj edebilmek icin power bank bulunsun.
  •  San Blas’dan Panama City’e geri donerken her hangi plan yapmayın. Çünkü polisler Kolombiya’dan uyuşturucu getirilmiş olabileceği düsüncesiyle arabaları tek tek arıyor ve geri dönüş biraz daha uzun suruyor.
  •  Tekne yolculuğu sırasında telefonunuzu ve pasaportunuz iyi koruyabilecek plastik torba.
  • Adalarda muslukta akan daha çok deniz suyu gibi. Yanizda ıslak mendil ya da hijyenik jel bulundurun.

San Blas Adalari Guna Yala Halki 

Kunalar Molas adı verilen geleneksel boya sanatını vucutlarına uygular ve herhangi bir kıyafet giymezlermiş. Bu böyle sürmüş ta ki yeni dünyada Koloni kuran Ispanyollar ve misyonerler buraya gelinceye kadar. Onların etkisiyle Kunalar giysi giymeye baslamışlar ve önce kumaşları doğrudan boyayarak ve daha sonra da ters aplike tekniğini kullanarak bu geleneksel Molas sanatını gunümüze kadar taşımışlar. Yaklaşık 50.000 Kuna, 49 büyük San Blas adasında yaşıyor ve kendi topluluk lideri olan Şahila tarafından kontrol ediliyor.

San Blas Adalari, Kuna Kadini, Nasil Gezdim.jpg

• Kunaların ekonomisi balıkçılığa ve hindistancevizi toplamaya dayalı. Son birkaç yılda turizm  de bunlarin arasına eklenmiş.

• Molas adı verilen renkli kumaşları halen dokuyorlar ve adalarda satıyorlar.

• Kunalarin gündelik yerel dil olan Chibchan Kuna dili ama aynı zamanda İspanyolca konuşuyorlar. Adaya gelen turistlerden de çat pat İngilizce de öğrenmişler.

• Geleneksel olarak Kunalar anaerkil bir yapyıa sahip. Erkek evlenince eşinin ailesinin bir parçası olmak için eşinin soyadını alıyormuş. Guna halkı öyle olur olmaz yerde fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmıyor ve Carte’deki yolculuğunuz başladığı zaman zaten bunu çok net bir sekilde “ No Foto” diye belirtiyorlar. Gunaların çoğu, fotoğraflarını çeken turistlerden genellikle yaklaşık 1 dolar gibi bir ücret karşılığı fotoğraflarının cekilmesine izin veriyor. Gunalara para odeyerek fotograf çekmek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, insanlardan ziyade genel bir sekilde fotograf çekmek en iyisi.

Son Olarak

San Blas Adaları kadar güzel pek çok yer gezdim ama San Blas Adalarını özel kılan, tabii ki  önce Panama City’den yaptığım jeep ve daha sonra Carti Limanindan yaptıgım 1 saat 10 dakikalik tekne yolculuğu.

Yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Iyi yolculuklar

Mutlu Panama, Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, San Blas Adalarına Nasil Gidilir, Panama’da Gezilecek Yerler, Panama Gezi Rehberi San Blas adalari nerede, vize istemeyen ulkeler, vizesiz gidilen ulkeler, 

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

6 Yorumlar

  • begonvilsokagi
    Nisan 25, 2019 at 6:43 am

    Turkuaz deniz, tropikal iklim, egzotik atmosfer deyince hep Maldivler Pukhet gibi yerler akla geliyor. Buralarda da en belirgin özellik aşırı lüks oluşu. Oralarda yerel halkta tamamen turizme endeksli hale gelmiş gibi. Ama yazdıklarınıza göre burası tam tersi. Belki ileride konaklama konforunu arttırırlar ama etnik olarak bozulmasınlar.

    Merak ettiğim bir coğrafya keyifle okudum. Elinize sağlık..

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 25, 2019 at 7:15 am

      Merhaba, cok tesekkur ederim guzel yorumunuz icin. Sanirim adalarda yasayan halklar bu durumlarindan memnunlar. Yillardir takip ediyorum San Blas adalarini acaba kalacak yerler daha turistlik olur mu diye ama gorunen o ki luks anlaminda bir degisiklik olmayacak buralarda. Maldivlere de gittim. her ikisi de keyifli ama buradan aldigim zevk bambaskaydi.

      Umarim sizde bir gun gidersiniz.

      Iyi calismalar

      Mutlu

      Yanıtla
  • Ahmet
    Nisan 26, 2019 at 1:23 pm

    Gitmesi zor bir yere benziyor ama deyer gibi

    Yanıtla
  • […] Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, San Blas Adalarına Nasil Gidilir […]

    Yanıtla
  • […] Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, San Blas Adalarına Nasil Gidilir […]

    Yanıtla
  • […] Panama San Blas Adaları Gezi Rehberi, San Blas Adalarına Nasil Gidilir […]

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak