Menu
Varşova

Varşova Gezi Rehberi, Varşova Gezilecek Yerler

Varşova Gezi Rehberi, Polonya Varşova Gezilecek Yerler, Varşova Gezisi için ipuçları

Varşova gezi rehberime hoş geldiniz. Varşova uzun zamandır gezilecek yerler listemdeydi. Hatta Lodz’u da kapsayan güzel kısa bir gezi bile planlamıştım. Ne yazık ki pandemi başlayınca o geziyi iptal etmek zorunda kaldım. Geçen yıl da Avrupa’nın diğer şehirlerine öncelik verince Varşova gezisini bir yıl daha ertelemem gerekti. Bütün bir kışı bu güzel şehri gezmenin hayaliyle geçirdim. Varşova’ya nasıl gidilir? Varşova’da gezilecek yerler  ve Varşova hakkında diğer pratik bilgiler Varşova gezi notlarımda.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gez;lecek yerler

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova’da gez;lecek yerler

Varşova Ne ile Ünlüdür? 

Varşova (veya Lehçe Warszawa), savaşların ağır sonuçlarına katlanarak küllerinden yeniden doğan bir şehir. Bu nedenle şehir için The Phionex City – Anka Kuşu Şehri denildiğini sık sık görüyoruz.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notlar

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, şehrin her bir yanı restorasyondan geçmiş ve Polonya’nın ekonomik, politik, tarihi ve kültürel merkezi haline gelmiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nasilgezdim, nasil gezdim, nasıl gezdim, nasılgezdim

Varşova adıysa, Wars (balıkçı) ve Sawa (Vistula nehrindeki deniz kızı) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. 700 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Varşova, önceleri Mazovia Prensi tarafından Vistula Nehri kıyısına inşa edilmiş bir kaleden ibaretmiş. Bugün, bu kalenin kalıntıları hala Polonya Kraliyet Sarayı’nın çevresinde bulunuyor.

Varşova’ya Nasıl Gidilir?

Polonyanın Avrupa Birliği ve NATO üyesi olması Varşova’yı önemli bir şehir yapıyor. Haliyle Avrupa’nın hemen her başkentinden Varşova’ya uçak seferleri bulmak mümkün.

THY, Lufthansa, Aegean, Polish LoT vs Türkiye’den direkt ya da aktarmalı uçabileceğiniz havayolu firmaları. Ben Brüksel’den Varşova’ya uçtum. Brussles Airlines bu Brüksel Varşova seferlerini yeni başlattı. Eğer Batı Avrupa’daysanız, bu seçeneği de değerlendirin derim

Frederik Chopin Havaalanından Varşova Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Varşova – Chopin Havalimanı’ndan Varşova şehir merkezine otobüs, tren, taksi ve uber ile ulaşabilirsiniz. Arrivals Hall’da ulaşım seçeneklerini çok net bir şekilde işaretlemişler. Tek yapmanız gereken işaretleri takip etmek. 

varşova ulaşım, varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, varşova chopin havaalanından şehir merkezine ne kadar mesafede, varşova chopin havaalanından şehir merkezine kaç dakikada da gidilir

varşova ulaşım, varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, varşova gezi rehberi

Varşova Chopin Havaalanından Şehir Merkezine 175 Numaralı Otobüs

Varşova Chopin Havaalanından şehir merkezine en ekonomik ulaşım ise havaalanının dışında kalkan 175 numaralı belediye otobüsleri. Biletinizi otobüs durağındaki bilet makinelerinin alabileceğiniz gibi. Otobüslerin içindeki bilet makinelerden de alabilirsiniz.

Bilet ücreti Temmuz 2023 itibari ile 3.40 Zloty. Temassızla da ödeyebilirsiniz. Biletinizi duraklardaki makinelerden aldıysanız, otobüse binince biletinizi okutup aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Varşova Chopin Havaalanından Şehir Merkezine Taksi ve Uber ile Ulaşım

Taksi ve Uber stantları yan yana. Uber daha ucuz olduğu için bekleyeni de çok. İnternet bağlantınız yoksa ya da yoğun bir zamana denk geldiyseniz, Uber bulmak imkansız gibi bir şey. Uber ile Taksi arasında çok büyük bir ücret farkı yok.

varşova ulaşım, varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, varşova chopin havaalanından şehir merkezine ne kadar mesafede, varşova chopin havaalanından şehir merkezine kaç dakikada da gidilir

uber durağı , varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir

Varşova Chopin Havaalanından şehir merkezine uber 40 Zloty ( 9 Euro ) yazıyor. Taksi ise 55 Zloty ( 12 Euro ).

Varşova Chopin Havaalanından Şehir Merkezine Trenle Ulaşım

S2 ve S3 hatları Terminal A‘nın altında yer alıyor. Varşova şehir merkezine yolculuk 20 dakika sürüyor ve bilet  bilet ücreti 7 Zloty.

varşova ulaşım, varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir, varşova chopin havaalanından şehir merkezine ne kadar mesafede, varşova chopin havaalanından şehir merkezine kaç dakikada da gidilir

varşova chopin havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir

Trenle seyahatte sorunlardan biri bilet makinesini kullanmak biraz komplike. Hatta Polonyalılar bile bilet almaya çalışırken ne yapacaklarını şaşırdı. İkinci sorun ise trenler çok sık kalkmıyor. 

Modlin Havaalanında Varşova Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Modlin Havalanı Varşova’nın 40 km dışında bulunan ve Ryanair’ın kullandığı bir havaalanı. Bu havaalanını kendim kullanmadığım için tam olarak bilgi sahibi değilim. 

Ancak internetten edindiğim bilgiye göre havaalanın dışında Flixbus’a binerek Varsova’ya ulaşabilirsiniz. Flixbus hem Varşova Batı ( Warsaw West – Warszawa Zachodnia ) tren istasyonuna hem Varşova Metro Młociny gidiyor. Młociny şehirin turistik yerlerinin dışında ama metro ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Varşova Batı tren istasyonu ise  turistik yerlerden biraz uzakta. Buradan otobüse binerek şehir merkezine ulaşsabilirsiniz.

Şuraya tıklayarak FlixBus’ın resmi sitesinden sefer saatleri ile detaylı bilgi edinebilirsiniz

Varşova Gezisi Öncesi Bilmeniz Gerekenler 

  • Daha önce Polonya’yi gezme imkanı bulamadıysanız ve Polonya’yı gezmeye Varşova ile başlamayı düşünüyorsanız, Varşova çok da iyi bir seçenek değil. Özellikle tarihi binalar, şirin orta çağ atmosferi arıyorsanız, Krakow ve Torun çok ama çok daha ideal.
  • Polonya’nın Avrupa Birliğinde olmasına rağmen Euro kullanmıyor. Ülkenin para birimi Zloty. Kur 1 Zloty = 0,22 Euro şeklinde.
  • Polonya’da müze fiyatlarından tutun da yeme içmeye kadar fiyatlar son derece uygun. İngiltere’deki gibi bir katederal gezmek için 16 pound falan bayılmanız gerekmiyor.
  • Polonya Avrupa Birliginin üyesi. Bu nedenle Schengen vizesine başvurmanız gerekiyor.
  • Varşova Polonya’nın diğer şehirleri gibi güvenli. Ancak eski Getto bölgesi olarak adlandırılan semtlerinde bir takım sorunlar yaşandığını duydum. Bunu ilgili biligiyi yazımın geri kalanında bulabilirsiniz.
  • Almanya, Avusturya gibi ülkelerin aksine pazar günleri, şehir hayalet şehre dönüşmüyor. Pek çok dükkan pazar günü kapalı Ancak kafeler ve restorantlar geç saate kadar açık.

Varşova Kaç Günde Gezilir

Görmeyi istediğim yerleri vakit kaybetmeden gezebilmek için Varşova gezisini iyi bir şekilde planlamam gerekti. Hem yürüyecektim, hem otobüse binecektim hem de şehir dışındaki bir iki saraya gidecektim.

varşova kaç günde gezilir, varşova gezi rehberi, varşova gezi notları

Eğer kısa bir Varşova gezisi planlıyorsanız, Kraliyet Sarayı ve Barbakan gibi tarihi yerleri ve eski şehirdeki diğer güzellik Varşova’da gezilecek yerler listenizin başında olsun ve buraları çok kısa bir sürede gezebilirsiniz.

varşova kaç günde gezilir, varşova gezi rehberi, varşova gezi notları

varşova kaç günde gezilir, varşova gezi rehberi, varşova gezi notları

Gezinize sarayları, müzeleri parkları da ilave etmek isterseniz, bol bol yürüyeceğim derseniz, Varşova’da en az üç gece konaklayın derim. Varşova gezi notlarımdaki yerleri tek tek tek tek gezdim ve sehirde 4 gece konakladım.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

Varşova‘da Nerede Kalınır?

Varşova’da nerede kalınır diye booking’de bakarken karşıma hep apartman seçeneği çıktı. Şehirde geçirdiğim süreyi göz önüne alınca apartman çok daha mantıklı bir seçenekti elbette. Hatta bu apartmanların bazıları Eski Kasaba Market Meydanında. Nedense apartman seçeneği kafama tam olarak yatmadı.

Varşova gezisi planlarken öncelikle Varşova’nın semtlerini ve her biri semtteki gezilecek görülecek yerlere nasıl ulaşabilirsiniz iyi anlamak gerekiyor. Mesala Varşova Eski Kasaba ile şehir merkezindeki Kültür Sarayının arası yaklaşık 2.5 kilometre. Elbette bu yürünebilir bir mesafe. Ancak vaktiniz kısıtlıysa, toplu taşıma araçlarını kullanmak en doğru seçim. Bu nedenle otobüs durağına yakın bir yerde konaklamak istedim ve Eski Şehrin içindeki apartmanları tercih etmedim. Gelin öncelikle Varşova’nın semtlerine kısaca bir göz atalım.

  • Śródmieście: Bu bölge şehrin merkezi, Ayaklanma Müzesi ve Kültür Merkezi burada
  • Warsaw Old Town: Varşova’nın en turistik yeri. Apartman seçeneklerinin büyük bir çoğunluğu burada.
  • Powiśle: Vistula Nehri’nin yanındaki modern semt. Gece hayatı ile ünlü ve eski şehrin hemen yanı başında.
  • Mokotów: Varşova’nın güneyinde bulunuyor ve Varşavo’da gezilecek görülecek yerler arasındaki Lazienki Park burada bulunuyor; ancak diğer yerlere. Mesala eski kasabaya otobüsle ulaşmanız gerekecek.

Peki ben Varsova’da nerede konakladım? Krakowskie Przedmiescie Caddesi üzerinde yeni açılan Jess Hotel & Spa Warsaw Old Town  tercih ettim. Krakowskie Przedmiescie caddesi uzerinde pek çok kafe restoran var. Zaten burayı da Varşovoa’da gezilecek yerler listemde de anlattım sizlere. Ayrıca Old Town Varşova sadece 5 dakika uzaklıkta. Ama en önemlisi Wilanow Sarayına ve Varşova’da gezilecek görülecek yerlere giden önemli otobüs hatları  otelin önünden geçiyor.

varşova nerede kalınır, varşova'da nerede kalınır, varşova otel, varşova konaklama

varşova’da nerede kalınır, varşova gezi rehberi

Rezervasyona kahvaltı da dahildi ve otelin kahvaltı seçenekleri de gerçekten çok iyiydi. Şuradan Jess Hotelin resmi sitesine bakabilirsiniz.

varşova nerede kalınır, varşova'da nerede kalınır, varşova otel, varşova konaklama

Kaldığım  otelin hemen yanında Staysafe bir de hosteli var. Eğer hostel türü bir yer arıyorsanız, şuradalar bir göz atın.

Varşova ’da Gezilecek Yerler

İkinci Dünya Savaşında Varşova Polanya’nın diğer şehirleri gibi yerle bir olmuş. Old Town – Eski Kasaba ve diğer bir iki semt orijinaline uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiş. Bu nedenle Varşova’nın büyük bir bölümünü modern binalar oluşturuyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

nostaljik turist otobüsü, varşova gezi rehberi

Şehir oldukça düzayak ancak Varşova’nın gezilecek görülecek yerlerinin büyük bir çoğunluğu şehrin farklı noktalarında bulunuyor. Hatta bunların bazıları şehir dışında.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, old town warsaw

varşova eski şehir, varşova gezilecek yerler

Varşova gezisine bir şekilde günübirlik olarak Lodz’u ekellemeyi çok istedim; ancak Polonya rotasını biraz değiştirmem gerekiyordu ki bunu yapacak vaktim yoktu.

Lodz artık başla bahara kaldı. Eğer vaktiniz varsa, Lodz , Lublin gibi sehirleri de Varşova gezinize ilave edebilirsiniz.

1. Varşova Eski Kasaba

Kral Stanislaw August Poniatowski yönetiminde, Varşova ekonomik ve mimari açıdan çok gelişmiş. Ne yazık ki II. Dünya Savaşı sırasında bu binaların %85‘i tamamen yıkılmış.  Polonya’nın başkenti Varşova, savaş sonrasında hem ekonomisini güçlendirmiş hem de modern ve dinamik bir şehir haline gelmiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, old town warsaw

varşova gezilecek yerler

Bir yanda geçmişin özlemiyle restore edilen eski evler bir diğer yanda çağa ayak uyduran modern binalar var. Farklı mimari tarzların harmanlanması Varşova’ya ilginç bir çekicilik katmış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Görkemli modern binalara rağmen savaş sonrasında Polonyalılar tarafından yeniden inşa edilen Eski Şehir, mıknatıs gibi buraya gelen turistleri kendine çekiyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Unesco Dünya Mirası Varşova Eski Kasaba Varşova gezilecek yerler

Eski Şehirde iki tane önemli meydan var; Kale Meydanı (Plac Zamkowy, Warszawa ) ve Eski Şehir Pazar Meydanı ( Rynek Starego Miasta w Warszawie )

2. Varşova Eski Şehir Pazar Meydanı ( Rynek Starego Miasta w Warszawie )

Rynek Starego Miasta w WarszawieEski Pazar Meydanı ve onu çevreleyen eski şehir 13. yüzyılda inşa edilmiş. 

Eski şehrin tam merkezindeki bu küçük ama güzel meydan uzun yıllar Varşova’nın kalbiymiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Ancak bu şirin pazar meydanı 17. yüzyılda büyük bir yangında kül olmuş ve daha sonra şehir halkı rönesans ve barok mimari tarzıyla burdaki evleri yeniden inşa etmişler.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Eski şehir meydanında dolaşırken görmeniz gereken bir diğer eser ise Varşova’nın ulusal sembolü olan bronz bir heykel. Meydanın ortasındaki “Syrena” adlı deniz kızı heykelini heykeltıraş Konstantin Hegel tasarlamış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, syrena warsaw

Rynek Starego Miasta’yu İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler’in ordusu bombalamış ve tarihi kasaba bir çok ev yerle bir olmuş. Polonyalılar savaştan sonra bu bölgeyi gotik mimari tarzında yeniden inşa edip burayı turistik bir yere dönüştürmüşler.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

1980 yılında Kraliyet Kalesi ve eski şehir UNESCO Dünya Kültür Mirası Alanı listesine girmiş.

3. St Paul Katedrali

Eski Kasaba içinde bulunan St Paul Katedrali şehrin en önemli tarihi yapılarından biri. Dikkatlice bakarsanız, mimari olarak da diğer kiliselerden çok daha farklı. Özellikle ön cephesi.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

St Paul Katedrali, varşova gezilecek yerler

Varşova’daki pek çok kilisede barok mimari etkin; ancak St Paul Katedralinin Mosavian Gotik mimari tarzı ile inşa edildiğini görüyoruz.

Katedralin içi ise diğer katolik kiliselerini aksine oldukça sade. Geçerken bir göz atın.

4. Varşova Kale Meydanı

Kale Meydanı ( Plac Zamkowy, Warszawa ) Kraliyet Kalesi ve Sigismund Sütunu ile birlikte Varşova’nın en sembolik meydanı.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gez;lecek yerler, varşova gezi notları, plac zamkowy warszawa

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova’da gezilecek yerler, varşova gezi notları, plac zamkowy warszawa

Meydan bugün, Varşova’nın merkezinde bulunsa da geçmişte Eski Varşova’nın duvarlarının dışında bulunuyormuş. Önceleri, 1644′te Sigismund III sütununun dikildiği küçük bir  meydanmış. 

Varşova’nın sembollerinden sayılan sütun bir zamanlar büyük tartışmalara yol açmış. Neden mi ? Sigismund III Sütunu Varşova’daki en eski seküler anıt. Daha önceleri, bu tip anıtları sadece Meryem Ana’nın, İsa Mesih’in ve azizler onuruna yaparlarmış.

 Ayrıca Kral Sigismund’un oğlu Władysław IV Vasa sütunu dikmek için meydandaki Bernardine evlerini satın alıp yıkmış. Bütün bunlar protestolara neden olmuş. Ancak kral, bu eleştiriler hiç kulak asmamış ve sütunu meydana dikmiş.

 1939 ve 1944 yılları arasında savaş nedeniyle yıkılan binaları  1949–1958′de yeniden inşa edilmişler.

Kale Meydanı her daim capcanlı ama özellikle günbatımında burada olmanızı tavsiye ederim.

5. Royal Castle, Warsaw

Varşova Kraliyet Kalesi hem şehrin en önemli yapıları arasında hem de Varşova’da gezilecek yerlerin arasında başı çekiyor.  Kale, 1618 yılında Kral Sigizmund III Vasa tarafından ahşap bir kalenin yerine inşa edilmiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, royal castle warsaw

Varşova Kraliyet Sarayı, Varşova gezilecek yerler

Dışarıdan bakınca çok sade çok mütevazi görünse de iç mekanın zenginliğinin ve güzelliği ziyaretçileri kendine hayran bıraktığı kesin.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Eski Şehir ile birlikte, Polonya Kraliyet Kalesi de 1980 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesindeki yerini almış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, royal castle warsaw

Polonya Kralı’nın kişisel ofisi ve mahkeme uzun süre burada bulunuyormuş. Tarih boyunca burası, Polonya’da yabancı işgalciler tarafından en çok basılan ve yağmalanan yeriymiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, royal castle warsaw

Varşova Ayaklanması’ndan sonra Hitler kaleyi yerle bir etmiş. Bununla da yetinmemişler. Pek çok antika eşyayı çalmışlar. Savaştan sonraki yıllarda Polonyalılar Almanya’dan geri almayı başarmışlar. Antiklar artık ait oldukları yerdeler.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, royal castle warsaw

2. Dünya Savaşı’ında sonra  sarayı orijinaline uygun bir şekilde aynı modeli ile yeniden inşa etmişler.

Varşova Kraliyet Kalesi Çarsamba Günleri Ücretsiz mi?

Evet, Varşova Kraliyet Sarayı çarsamba günleri ücretsiz. Ancak ” önce gelen, önce bilet alır “ şeklinde. Bu nedenle sırada beklemeniz gerekiyor ve çarşamba günleri The Presidential Rooms, The Wettins’ Gallery ziyarete açık değil.

Kraliyet Sarayının içinde gezilecek yerler birkaç ayrı bölümden oluşuyor.

Bu bölümler kalıcı ve geçici sergilerden oluşuyor. Saraydaki  sergiler şöyle

  • The Royal Route: Krallara ait odaların ve apartmanların sergilendiği bölüm.
  • The Masters Gallery: Rambrant gibi önemli sanatçıların tablolarının sergilendiği bölüm.
  • The Tin- Roofed Palace: Bakır Çatılı Saray. Varşova gezi bloglarında pek bahsedilmeyen ancak Kraliyet Sarayının bünyesindeki bir başka tarihi yapı.
  • Son olarak geçici sergiler. Neler var neler yok diye kraliyet sarayının resmi sitesine bakmanız gerekiyor.

Not: Ne yazık ki her bir bölümün bileti ayrı ayrı satılıyor. Varovayi tusitik donemde ziyaret ediyorsanız, biletinizi gezini öncesinde internet üzerinden almanızı tavsiye ederim.

  • Bilet ücreti 50 Zloty
  • Açılış saatleri: 10:00–17:00
  • Pazartesi günleri kapalı

6. Varşova Barbakan 

Eski Kent’i yavaş yavaş gezerken karşınızda heybetli mi heybetli Varşova Barbican’ı ( Barbakan warszawski ) buluyorsunuz.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski

Varşova Barabakan, varşova gezilecek yerler

Aslında bu etkileyici yapı, Varşova’nın tarihi şehir surlarından geriye kalanlar. Ne ne kadar surların bir kısmı yıkılmış olsa da Barbikan’da duvarların bir bölümünda hala yürüyebilirsiniz.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski

Barbakan’ın kuzeyinde güzel binaları ve birkaç güzel kilisesi ile  Yeni Şehir var.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski

Barbakan’ın çevresinde gezerken iki tane üuzellik var. Bunlardan ilki Kral 3. Sigismund’a adanan Zegar ZygmuntaSigismund’s Clock’u.

Sigismund’s Clock sarı ve kahverengi taşlardan oluşan astronomik bir saat. Saatin yüzünde düzenli sayılar ve her sayının üzerinde siyah zodyak sembolleri ve hareket ibreleri var.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski, zegar zygmunta, sigismund’s clock

Dört ay evresi, saatin üstünde ve altında beyaz bir disk üzerinde gösteriliyor. Ne yazık ki, Varşova Turizm Merkezi, saatin kökeni veya tarihteki rolü hakkında çok fazla bilgi sağlamamış. Oldukça ilginç bir saat ve zamanınızın birkaç dakikasına değer.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski, mały powstaniec

varşova’da gezilecek yerler, mały powstaniec

 Buradaki diğer önemli anıt ise İkinci Dünya Savaşı’nın çocuk askerlerine adanmış  Mały Powstaniec – Küçük Asi. Küçük Asi’ye de “merhaba” demeden geçmeyin.

7. Taras Widokowy St Anne

“Varşova’nın Eski Kent’ini farklı bir açıdan görmek isterim” derseniz, buyrun size St Anne Taras Widokowy Kulesi. Kale Meydanı’nın hemen dışındaki Taras Widokowy Kulesi’ne tırmanın ve Eski Şehir ile Nowy Świat Caddesi‘ndeki binaları yepyeni bir açıdan görün. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw barbican, barbakan warszawski, taras widokowy st anne's

Aziz Anne Kilisesi’nin bitişiğindeki kulenin manzara terasında ulaşmak için 150 basamak tırmanmanız gerekiyor; ancak Eski Kent, Kale Meydanı, Krakowskie Przedmiescie ve şehrin 360 derecelik manzarasının muhteşem manzarası için buna değer ve açık, güneşli bir günde manzara inanılmaz.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, taras widokowy st anne's, varşova gezisi

  • Kulenin giriş ücreti 10 Zloty
  • Ödeme sadece nakitle. Kart kabul etmiyorlar.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları,

8. Varşova Yeni Şehir

Varşavo Yeni Şehir – Nowe Miasto Warsaw, Barbican şehir surlarının hemen kuzeyinde bulunmasına rağmen turistlerin radarının bir hayli dışında. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, new town market place warsaw

Muhtemelen “yeni” kelimesi nedeniyle, pek çok turist Varşova’nın modern bölgesi olduğun zannediyordur. Oysa ki değil. Varşova Yeni Şehrin temelllerini ilk kez 15. yüzyılda atmışlar. Bu bölge şehir surlarının dışında kaldığı için birkaç kez İsveçlilerin saldırısına uğramış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, new town market place warsaw

Burada küçük bir meydan güzel kafeler ve restonlar var ve eski şehre oranla çok daha sessiz sakın.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, new town market place warsaw

Dünyaca ünlü fizikçi ve kimyager Madam Curie 1867 yılında burada doğmuş. Curie’nin doğduğu ev günümüzde müze olarak halka açık.

Son olarak, Varşova’nın diğer bölgelerinden daha farklı mimari özellikleri görebileceğiniz küçük şirin sokakların arasında kaybolmayı unutmayın. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

9. Krasinski Palace Gardens

Krasiński Sarayı ilk olarak 1677 ile 1683 yılları arasında inşa edilmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra savaşın verdiği yıkım nedeniyle restorasyon geçmiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, krasinski place

Başlangıçta Plock Voyvodası, Jan Dobrogost Krasiński için  inşa edilmiş olsa da bugün saray Polonya Ulusal Kütüphanesinin bir parçası.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, krasinski place

Kanımca Varşova’nın Sovyet mimarisinden daha fazlası olduğunun güzel bir kanıtı.

Meydanın tam karşısında, Polonya Yüksek Mahkemesi’nin alışılmadık görünümünün yanı sıra Varşova ayaklanmasına adanmış etkileyici Varşova Ayaklanma anıtını göreceksiniz.

10. Varşova Ayaklanma anıtı

Varşova Ayaklanma anıtı, Varşova’nın yeraltı direnişini ve Varşova’yı Alman işgalinden kurtarma girişimini ifade ediyor. Heykellerden biri yer altından hareket eden yiğitleri ve  şehrin harap edilmesinden sonrakı halini gösteriyor.

varşova ayaklanma anıtı, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising monument

Adliye binasının yanındaki meydanda yer alan Varşova Ayaklanma Anıtı, son derece etkileyici ve adalet sarayının arka fondaki  sütunları, heykeldeki erkeklerin adalet arayışını sergiler gibi duruyor…

varşova ayaklanma anıtı, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising monument

11. Polin Müzesi

Polin Muzesi ya da tam adıyla  POLIN Museum of the History of Polish Jews, böyle tozlu eserlerin ve kimsenin okumayı pek de umursamadığı olayların uzun, sıkıcı açıklamalarının olduğu eski moda bir müze değil.

polin museum, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, polin müzesi

Burası dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ve bu sadece benim görüşüm değil. Son birkaç yılda aldığı uzun ödül listesine bakılırsa, birçok önemli kişinin de böyle düşündüğü oldukça açık. 

Müze, Polonya Yahudilerinin anlatan bir müze olarak kurulmuş olsa da Polonya’nın tarihi ve yakın geçmişi hakkında pek çok bilgiyi içeriyor.

polin museum, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, polin müzesi

polin müzesi, varşova’da gezilecek yerler

Polin Müzesi’nin içi inanılmaz derecede büyük. Içinde tarihi ahşap bir sinagog’un replikasından tutun getto dönemindeki yaşantıyı gösteren bir sokak bile var.

polin museum, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, polin müzesi

polin müzesi, varşova gezilecek yerler

Genellikle müzeleri ve sarayları hızlı hızlı gezerim. Ama Polin Müzesini bir saatte birtiremedim. O kadar büyük gezmesi bir o kadar keyifliydi. Kesinlike tavsiye ederim.

polin museum, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, polin müzesi

12. Krakowskie Przedmiescie Caddesi

Varşova’nın en zarif caddelerinden biri olan Krakowskie Przedmiescie ve Nowy Świat Caddelerini dolaşmadan Varşova gezisini tamamlamayın.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, krakowskie przedmiescie, varşova gezisi

Sródmiescie‘den ( şehir merkezi ) başlayıp doğrudan Eski Kent’e uzanan bu caddede, birkaç saray da dahil olmak üzere çok sayıda büyük bina ve önemli tarihi yapı var.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, krakowskie przedmiescie

Adam Mickiewicz, Polonya’nin önemli sanatçılarından biri. Ülkenin pek çok yerinde kendine adanan anıtlar görmek mümkün. Krakowskie Przedmiescie Caddesinde de karşımıza çıkıyor. Adam Mickiewicz’in 1855 yılında İstanbul vefat ettiğini söylemeden de geçmeyeyim.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Caddenin ortasında kendinizi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde dururken bulacaksınız.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

Cumhurbaskanlığı Sarayı, Varşova gezi rehberi

Silahlı muhafızlar tarafından korunan bu etkileyici saray yüzyıllar boyunca önemli olaylara ev sahipliği yapmış. Mesela 1818 yılında Frederic Chopin 8 yaşındayken konser vermiş, 1955 yılında Varşova Paktı burada imzalanmış…

 Visitationist Kilisesi ve onun oldukça benzer Carmelite Kilisesi‘ ve St Anne Kilisesi Krakowskie Przedmiescie üzerindeki önemli tarihi ve dini yapılar.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

13. Nowy Świat Street

Birçok Varşova gezi bloğunda Krakowskie Przedmiescie Caddesi ile Nowy Świat ( Yeni Dünya ) Caddesi birbine karıştırıldığını göreceksiniz.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nowy swiat

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova’da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nowy swiat

Nowy Świat aslında Krakowskie Przedmiescie Caddesi’nin devamı. Nowy Świat Caddesinde de yine kafeleri, şık mağazaları vs görüyorsunuz ve en az Krakowskie Przedmiescie kadar güzel. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nowy swiat

Nowy Świat Caddesi de Krakowskie Przedmiescie gibi hafta sonları trafiğe kapalı böylece gezmesi daha bir keyifli.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nowy swiat, varşova gezisi

Nowy swıat Caddesi trafiğe kapalıyken varşova gezi rehberi

14. Varşova Üniversitesi Kütüphanesi Çatı Bahçesi

Varşova Üniversitesi Kütüphanesi Çatı Bahçesi, peyzaj mimarı Irena Bajerska tarafından tasarlanmış ve 2002 yılında halka açılmış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

Bu 1 hektarlık alan Vistula Nehri ile Varşova güzel manzaralarısını buraya gelenlere sunuyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

300 mm’lik bir toprak tabakası üzerinde çeşitli bitkiler dikmişler. Buranın çatı olduğuna inanmak gerçekten zor keza gerçek bir bahçe gibi yemyeşil.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

Varşova Kütüphanesi Bahçesi, varşov gezilecek yerler listesi

Kütüphane binasının yeşil duvarları çeşitli harfle, matematiksel formüllerşe, notalarla ve ünlü alıntılarla içeren süslü.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

Halka açık yeşil mekanların çatı seviyesinde de nasıl yapılabileceğine mükemmel bir örnek.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

Açılış saatleri Kütüphane bahçesi yaz aylarında her gün 09:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kışın, 1 Kasım – 31 Mart, 09:00 – 15:00 saatleri arasında açık.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi

15. Palace of Culture and Science

237 metre yüksekliğiyle Kültür ve Bilim Sarayı, Polonya’nın en yüksek binası olmasının yanı sıra Avrupa Birliği’nin de 6. en yüksek binası. Bu turistik yer, sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulübü gibi birçok kültürel ve eğlence etkinliğine ev sahipliği yapmakta… 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, palace of culture and science

Kültür ve Bilim Sarayını, Sovyet mimar Lev Rudnev Art Deco tarzında tasarlamış. Oldukça geniş bir alanı kaplıyor ve şehir merkezini kesinlike domine ediyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, palace of culture and science, varşova gezisi

varşova’da gezilecek yerler, , palace of culture and science

Bu son derece ikonik yapı Polonya’nın en tartışmalı binalarından biri. Neden mi? Palace of Culture and Sience, Joseph Stalin yönetiminde insan hakları ihlallerinin en çok yaşandığı dönemde inşa edilmiş. Polonyalılar Kültür Sarayı’nı, Sovyet baskısının Polonya üzerindeki hatırlatıcısı olarak görüyor.

Bir grup gazi ve birçok siyasi parti binanın yıkılmasını istemiş . 2009 yılında Polonya Içişleri Bakanı ve hatta Başbakanı Mateusz Morawiecki, yapının yıkılması planını onaylamış. Ancak 2023 itbari ile bina halen ayakta. Bakalım kültür sarayının akıbeti ne olacak.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, palace of culture and science

Kültür ve Bilim Sarayına adım attığız anda binanın ilginç mimarisi ve dizaynı anında dikkatinizi çekiyor. Hiç bir ücret ödemen giriş karına bakabilirsiniz elbette. Zaten burada kafe ve restoran var Ama buraya gelmekteki asıl amacım 30. kattaki seyir terasına çıkmaktı.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, palace of culture and science

Böyle dar balkon türü bir yer bekliyordum. Ancak seyir terası oldukça geniş. Hatta burada küçük bir kafe bile var.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, nasilgezdim, nasil gezdim, nasıl gezdim, nasılgezdim

Vaktiniz ve bütçeniz varsa 1 saatinizi ayırıp seyir terasına çıkmanızı tavsiye ederim. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları

  • Bilet fiyatı: 25 Zloty yetişkin / 20 zloty 26 yaşından küçük öğrencileri icin. 
  • Açılış saatleri: 10:00–22:00

16. Warsaw Uprising Museum

Warsaw Uprising Museum – Varşova Ayaklanması Müzesi, Nazilerin işgal ettiği 1944’teki Varşova Ayaklanması ile ilgili eserlerin görebileceğiniz bir müze.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising museum

Müze, ayaklanmanın 60. yıl dönümünü kutlamak için 2004 yılında açılmış ve isyancılar tarafından kullanılan silahlardan tutunda o dönemde gençlerin aşk mektuplarına kadar yüzlerce eser burada yer alıyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising museum

 Varşova Ayaklanması Müzesi, savaşa katılanların hikayelerini ve anılarını içermesinin yanı sıra, o günkü ayaklanmayla ilgili tarihi bilgiyi ziyaretçilere sunuyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising museum

  • Adres: Grzybowska 79, 00-844 Warszawa, Polonya
  • Açılış saatleri: 10:00–18:00
  • Salı: Kapalı
  • Bilet fiyatları 25 Zloty yetişkin / 20 Zloty 26 yaş altı öğrenci ve 65 yaş üstü emekliler

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, warsaw uprising museum

Not: Varşova Ayaklanma Müzesi şehirdeki diğer müzeler gibi özenle hazırlanmış ve gezip görmeye değer. Ancak buraya ulaşmak için ya bir hayli yürümeniz  ya da otobüse binemiz lazım. Eğer vaktiniz ve bütçeniz kısıtlıysa, önceliğiniz Kraliyet Sarayı ya da Polin Müzesi olsun.

17. Sakson Bahçeleri Varşova

Saxon Garden Warsaw – Sakson Bahçeleri eski kasabadan 10 dakikalık yürüme mesafesinde. 1727’de halka açılan bu güzel park, dünyanın en eski halka açık parklarından biri.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, saxon garden warsaw

19. yüzyılda, İngiliz estetiği ve Fransız tarzı ile yeniden şekillendirilmiş. Aslen Saski Sarayının bir parçasıymıs. Ancak saraydan geriye bir tek 1863 yılına ait bir güneş saati ve Meçhul Askerin Mezarının bulunduğu sütun kalmış. Saksi Sarayını yeniden inşa etmeye karar vermişler ama her şey paraya bağlı dedi konuştuğum birkaç Polonyalı. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, saxon garden warsaw

1944’te Nazi tarafından harap edilmesine rağmen, parktaki ağaçların çoğu halen hatta ve yüzlerce yıllık ağaçları görmek mümkün.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, saxon garden warsaw, varşova gezisi

1855’te Marconi tarafından tasarlanan imparatorluk tarzı bir çeşme, parkın alt köşesine yakın duruyor ve diğer ilgi çekici yerler arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Varşova sakinlerini onurlandıran bir anıt ve İkinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği sırada şehrin belediye başkanı olan Stefan Starzyński‘nin bir heykeli yer alıyor. 

18. Meçhul Asker Mezarı

Sehit askerlere adanan anitlari her zaman hüzünlü ve dokunaklı bulmuşumdur. Varşova’daki Meçhul Asker Mezarı ( Grób Nieznanego Żołnierza ) da yine diğer anıtlar gibi dokunaklı bir anıt…

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, tomb of the unknown soldier warsaw

meçhul askerin anıtı, varşova’da gezilecek yerler

Meçhul askerin kalıntılarını, 2 Kasım 1925‘te askerleri tam olarak onurladırmak için, Cemetery of the Defenders of Lwów mezarlığından buraya getirmişler. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, tomb of the unknown soldier warsaw

meçhul askerin anıtı, varşova gezilecek yerler

Çiçeklerle bezeli mezar ebedi bir alevle ve Polonyalı askerlerce korunuyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, tomb of the unknown soldier warsaw

Nöbetçilerin ne sıklıkla değiştiğinden emin değilim ama sabah 11:00′de mezardaydım ve şans eseri devir teslim törenine denk geldim. Bu dokunaklı anıtı ziyaret etmek için geniş Pilsudski Meydanı’na yolunuz bir şekilde düşsün.

19. Lazienki Park

Varsova’nin guneyindeki Łazienki Królewskie (veya Royal Baths Park ), aslen 75 dönümlük bahçeler ve 17. yüzyıla kadar uzanan birçok tarihi bina ve eserden oluşan bir kaplıca kompleksi.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park

Łazienki Park’a gelip hem temiz hava alin hem de oturup dinlenin ve bu turistik yerde, doğum gününün yüzüncü yılı anısına 1910’da inşa edilen Chopin’e ait bir anıt da gelip görün.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park

Ne yazık ki Naziler, 1940 yılında Chopin anıtını tamamen havaya uçurmuslar. 1958 yılında, anıt eski tasarımına uygun bir şekilde yeniden inşa etmişler.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

Lazienki Parki yemyesil çok büyük bir park. “ Palace on the Isle – Adadaki Saray ” olarak da bilinen Lazienki Sarayı, Varşova gezisinde kaçırmamanız gereken ünlü turistik yerlerden biri.

20. Lazienki Palace

Lazienki Parki’nın en çok ilgi çeken yeri de Palace on the Isle – Lazienki Sarayı.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

lazşenki sarayı, varşova gezilecel yerler

Kompleksin adı, 18. yüzyılda bir saray olarak yeniden inşa edilen Polonyalı bir asilzadenin 17. yüzyıldan kalma hamamından geliyor. Zaten Lazienki “kaplıca” anlamına geliyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

Lazienki Sarayı bir zamanlar Kral Stanisław August Poniatowski’in bilim adamlarını ve şairleri günün meselelerini tartışmak üzere davet ettiği ünlü Perşembe yemeklerine ev sahipliği yaparmış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

Günümüzdeyse kraliyet koleksiyonlarından tablolara kadar çeşitli eserlerin sergilendiği bir müze.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

  • Giriş ücreti 50 Zloty.
  • Cuma günleri ücretsiz.
  • Salı günleri kapalı.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, lazienki park, varşova gezisi

21. Wilanow Sarayı

Wilanow Sarayı Polonya’daki en çarpıcı saraylardan biri. Varşova gezisinde de en keyif aldığım yerlerın başında geliyor.  Varşova’nın Wilanow semtindeki bu güzel saray, şehir merkezinden 12 km uzaklıkta. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

Bana sorarsanız kesinlike gidip görmeye değer. Ne yapın edin burayı Varşova gezi planınıza dahil edin. Saray, cephesi parlak sarı boyalı barok tarzı dış cephesi ve büyüleyici bahçeleriyle şehrin en belirgin mimari parçalarından biri.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

wilanow sarayı, varşova gezilecek yerler listesi

Mimar Augustyn Wincenty Locci’nin tasarladığı. Wilanów Sarayı, her iki Dünya Savaşından da mucizevi bir şekilde sağ çıkmış.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

Pek çok Varşova gezi blogunun burası için ” Polonya’nın Versailles’ı “ demesine şaşırmamak lazım. Wilanow Sarayı’nın bahçesi de ayrıca çok güzel.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

1805 yılında kurulan müze, ülkenin kraliyet ve sanat mirasına  sahip. Resimler, heykeller, duvar halıları, mobilyalar ve diğer eserlerden oluşan odaları gezme fırsatı eldiyorsunuz bu güzel sarayda.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

  • Pazartesi’den Cuma’ya 10.00-16.00
  • Wilanow Sarayı Perşembe günleri ücretsiz.
  • Giriş bileti kişi başı 35 PLN

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, varşova gezisi, wilanow palace, wilanow sarayı

Wilanow Sarayına Nasıl Gidilir?

Daha önce de belittiğim gibi Wilanow Sarayı Varşova’nın 12 km dışında bulunuyor. Ancak şehir merkezinden buraya ulaşmak oldukca kolay. 

Krakowskie Przedmiescie Caddesi’nde Wilanow istikamatinde giden 116 No’lu otobüslere binmek ve en son durakta inmek.

22. Varşova’nın Powisle Bölgesi

Varşova’nın son yıllarda gelişmekte olan mahallelerinden biri olan ise Powisle. Powisle, getto bölgesi olarak bilinen Praga’nın karşısındaki bir nehir kenarı mahallesi.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, powisle warsaw

varşova gezi rehberi, powisle warsaw   varşova gezilecek yerler, varşova’da gezilecek yerler,

Bir zamanlar şehrin terk edilmiş ve köhne yeriyken, son birkaç yıldır modern restonları ve kafeleri ile şehrin gözde mekanları arasında.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, powisle warsaw

Varşova Üniversitesi’nin hemen arkasında bulunması ve nehir boyunca uzanması nedeniyle Powisle, ögrencilerin gittiği mütevazi işletmelerin yanı sıra kafelere ve şarap barlarına ev sahipliği yapıyor. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, powisle warsaw

Bölge  Modern Sanat Müzesi ve Kopernik Bilim Merkezi dahil olmak üzere birçok müzeye ziyaretçileri bekliyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, powisle warsaw

23. Praga Bölgesi

Varşova’da az turistik, alternatif yerler arayanlar için Praga mahallesi doğru adres. Prga Bolbesi bir zamanlar Vistül Nehri’nin diğer tarafında Varşova’dan ayrı bir kasabaymış. Bu günde hala o bağımsız ruhu elinde tutuyor.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Bölge genellikle tehlikeli olduğu için adı kötüye çıkmış ve pek çok Varşova gezi rehberi ” hava karardıktan sonra buraya  gitmeyin ”  diyor. Ben de tavsiyelere uyup sabah saatlerinde Pragay’a gittim. Praga, Varşova’nın diğer semtleri gibi   güvenli göründü bana. Siz yine de dikkati elden bırakmayın.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Saint Mary Magdalene Katedrali

Praga’yı keşfederken, Varşavo’nın sirin Eski Şehirinden çok daha farklı hislere kapılacağınız kesin. Varşova’nın geri kalanına göre daha daha bakımsız olan bu mahalle.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Roman Polanski 2002 tarihli oscarlı The Pianist filminin çekinlerini burada yapmıştı. Çok sevdiğim bir filmin çekildiği bir iki sokağı Praga’daki rotama ekledim.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

bir zamanlar Praga’da konserler veren müzisyenlere adanan şirin bir anıt, varşova gezilecek yerler

Praga’da görülmeye değer yerler arasında Praga Band Anıtı ve tarihi Bazar Różyckiego Pazarı yer alıyor. Bazar Różyckiego Pazarı da bir hayli ilginç zaman adeta durmuş. Sanki 1980’lerin Varsova’sında hisseddiyorsunuz kendinizi.

bazar różyckiego, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Yerli halk burada aliiveriş yapıyor mudur bilemiyorum ama etrafta pek turist olmadığı da kesin. ” AVM yerine otantik bir şeyler görmek isterim “ diyenlere.

bazar różyckiego, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Gelelim Praga Bölgesi’nin meşhur Zabrowka Caddesine. Zabrowka Caddesi son birkaç yılda restonları ve barları ile Praga’nın popüler yerleri arasına girmiş.

bazar różyckiego, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Hava guzel oldugu icin buradaki kafelerden birinde oturmadan edemedim. Zabrowka Caddesinin baslangic noktasinda uc melek heykeline bakmadan gecmeyin.

nasilgezdim, nasil gezdim, varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

Praga’daki bir diğer önemli yerse Neon Muzesi ama Zabrowka Caddesi’nden 2 km uzaktaydı. Artık ayaklarımda derman kalmadığı için Neon Müzesine gitmedim. 

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, praga warsaw

24. Varşova’nın Süt Barlarına Gidin

Bar Mlecznys yani süt barı Varşova’nin tarihi ve kültürü ile öylesine özdeleşmiş ki yeme içme rehberi yerine Varşovo’da gezilecek yerler arasında bahsetmen daha doğru olacak sanırım.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, milk bar warsaw

Bar Mlecznys nedir? İlk süt barını, 1896′da Polonyalı mandıra çiftçisi Stanisław Dłużewski Varşova’da açmış ve adını menüdeki çok sayıda sütlü üründen (süt, kefir ve peynir dolgulu pierogi vs) almış.

Süt ürünlerinin yanı sıra menülerinde çok çeşitli geleneksel çorbalar, sosisler, tatlılar ve kekler de varmış ve bu ilk süt barı bir tür kantin görevi de görmüş. Dłużewski’nin işletmesi, çok sayıdaki bütçe dostu restoranı benzer şekilde hizmet sunmaya teşvik etmiş.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, milk bar warsaw

Özellike İkinci Dünya Savasından sora  Polonya’da Komünist yönetimin kök saldığı, büyük kitleler için ucuz yiyeceğin bir zorunluluk haline geldiği o zor yıllarda bu tür lokantaların sayısı iyice artmış.

Demir Perde dönemi belki çok geçmişte kaldı ama  devlet destekli bu restoranlar hâlâ varlığını koruyor. Öglen saatlerinde ellerinde tepsileri ile sırada bekleyen Polonyalıları bu bütçe dostu süt barlarında görmek hâlâ bulmak mümkün.

varşova gezi rehberi, varşova gezilecek yerler, varşova'da gezilecek yerler, varşova gezi notları, milk bar warsaw

Süt barlarının dekorlarına baktığınızda zaman sanki donmuş… Eski moda Polonya yaşamının son izlerini süt barlarda hala görebiliyoruz. Paraga Bölgesinde gittiğim Rusalka adlı süt bar otantik süt barlarına güzel bir örnek.

Peki nasıl sipariş veriyorsunuz? Siparişleriniz kasaya veriyorsunuz ve size sıra numarası bulunan bir fiş veriyorlar. Yemeğiniz hazır olduğunda sıra numaranıza göre sizi çağırıyor. Menüler inglizce değil ve genellike kimse ingilizce konuşmuyor.

Marszałkowska caddesi üzerinde çeşitli süt barları bulabilirsiniz.

Varsova’da Ne Yenir, Yeme Içme Rehberi

İster Polonya yemekleri damak tadınıza uygun olsun ister olmasın, Variova’da aç kalmayacağınız kesin. Asya  yemeklerinden tutunda Türk restorantlarına kadar dünya mutfakarından pek çok lezzeti burad bulabilirsiniz. Ayrıca pek çok kafede harika cheesecakeler karşıma çıktığını da belirteyim..

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir

Polonya yemeklerin deyince pierogi ( polonya mantısı ), bigos ( lahana yahni ), etli pankekler vs farklı tür yemekler var. 

Zapiecek

Varşova’da bir restoran zinciri var ki bütün geleneksel lezzetleri burada bulabilirsiniz. Hem servisleri hem de ortamı da çok iyi, Zapiecek. İnanın turistler kadar Varşovalılar da buraya geliyor.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir

ıspanaklı ve peynirli pierogi vario yeme içme rehberi

Eğer dışarıda oturmak isterseniz uzun kuyruklar var.  Beyaz peynirli ve ıspanaklı pirerogi ile pankeklerinin tadına baktım.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir

Varşovanın çeşitli noktalarında resorantları var. Şuradan menülerine ve fiyatlarına bakın. Kesinlikle tavsiye ederim.

Nem Asia Fusion

Varşova’da konaladığım otele bağlı bir asya restoranı vardı. Bir gece burada bir şeyler deneyeyim dedim.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir

Nem Asia Fusion adlı restoranda yemekler lezzetli fakat servis inanılmaz derecede yavaş. Starter, ana yemek ve tatlı iki saatimi aldı. Ördeklerini denedim. Lezzeti iyiydi ama buraya gelince yemekleri bekleyecek vaktiniz olduğundan emin olun.

Jinn and Joy

Jinn and Joy, bar, nargile kafe, kafe, kebapçı ne arasasanız birleştiren bir Türk restoranı.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir, jinn and joy

Buraya gelenlerin pek çoğu nargile için geliyor. Ben polonya yemeklerine bir gün ara vereyim dedim ve kebaplı calzoneli sipariş ettim. Ortamı iyi. Servisi iyi. Değişik bir şeyler arayanlar için.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir, jinn and joy

Rurki Deneyin

Rurki tüp seklinde içinde taze krema olan bir tür gofret. Son derece hafif bir tatlı. Genellikle dondurma, waffle satan yerler de bulabilirsiniz.

varşova'da ne yenir, varşova yeme içme rehberi, varşova ne yenir, rurki

Rurki,

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Oporto Gezisi

Brüksel Notları

Şimdiden iyi yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

10 Yorumlar

  • alp
    Ağustos 9, 2023 at 7:47 am

    abi harika bir yazi olmus tam benlik bi sehre benziyor

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 9, 2023 at 7:48 am

      Çok tesekkür ederim

      Yanıtla
  • Alev Abla
    Ağustos 13, 2023 at 8:43 pm

    Bu kez çok daha kapsamlı gezmişsin. Fotoğrafların da çok güzel. Biz gideli yıllar olsu ama Avrupa ülkem gibi çok değişken olmadığı için anılarımı tazelemiş oldum. Teşekkürler Mutlu.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 14, 2023 at 8:12 am

      cok tesekkurler. Avrupa’daki sehirlerin tarihi dokusunu koruyabilmesini cok seviyorum. Siz ne zaman gitmistiniz ?

      Yanıtla
      • Alev Abla
        Ağustos 15, 2023 at 7:02 am

        🤭2005 yılında tam 26 gün süren Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri diye gitmiştik. Hem de otobüs ile olunca epey ülke gezmiştik. Bir ara yazarım.

      • Nasil Gezdim?
        Ağustos 15, 2023 at 7:33 am

        Harika olur Alev hanim.

  • Eda AKIN
    Ekim 3, 2023 at 9:11 pm

    Harika bir paylaşım olmuş,oğlumun Eğitimi için yakın zamanda gideceğiz,bir haftalık sürede sayenizde planlama yapabilicez,çok teşekkür ederiz.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 4, 2023 at 5:27 am

      Cok tesekkurler Eda hanim. guzel bir gezi dileri.

      Yanıtla
  • Erdem Türkoğlu
    Ekim 12, 2023 at 9:11 am

    Elinize sağlık

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 12, 2023 at 10:44 am

      Çok teşekkürler

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak