Pantheon Paris Gezi Rehberi, Pantheon Paris’te Gezilecek Yerler, Nasıl Gidilir?
Panthen Paris gezi rehberime hoş geldiniz. Evet, Paris’te de Roma’daki gibi bir Pantheon var. Pantheon Paris’in yakınında önemli turistik noktalar bulunmasına rağmen, burası Paris’teki gezilecek yerler arasında gözlerden biraz kaçıyor. Defalarca önünden geçmeme rağmen türlü içini gezme fırsatı bulamamıştım. Gectigimiz aylarda yeniden Paris’e gidince gezilecek yerler listeme ekledim. Paris gezinizde vaktiniz varsa, içini ve dışını keşfetmeye değer güzel bir anıt. Panthéon’a nasıl gidilir, Pantheon’un çevresinde gezilecek yerler ve işte geziniz için yardımcı olacak birkaç ipucu.

Pantheon Paris
Pantheon Paris Hakkında Bilgiler
Gezginler, Pantheon’un ve onun ihtişamını hayranlıkla anlatırken muhtemelen Roma’daki Panteon’dan bahsediyorlardır. Bu, Paris’teki Panthéon’un büyük ve ihtişamlı olmadığı anlamına gelmiyor tabii ki. Ancak Roma’daki Pantheon tartışmasız çok ama çok ünlü ve bir o kadar da eski. Ikisi arasında da dikkatlerden kaçmayan benzerlikler var.

Pantheon Paris
- Her ikisi de ilk başta dini bir amaçla inşa edilmiş. Ama zamanla iyi bilinen turistik yerler haline gelmişler.
- Sütunları, kubbesi ve üçgen alınlığı ile dışarıdan baktığınızda birbirlerine benziyorlar. Bu benzerlik bir tesadüf değil. Pari’deki Pantheon’u dizayn ederken Roma’daki orijinal Pantheon’u örnek almışlar.
Roma’daki Panthon’un aksine, Paris Panthéon’un tarihi 2. yüzyıla kadar uzanmıyor. 1700’lerde inşa edilen çok daha modern bir yapı. Mimari tarzı ise neoklasik.

Pantheon Paris
Panthéon Paris, belki Paris’teki gezilecek yerler arasında başı çekmiyor; ancak Paris’in en önemli tarihi mirasları listesindeki yerini çoktan almış bile.
Panthéon kelimesi, “tüm tanrıların tapınağı” anlamına gelen klasik Yunanca πάνθειον, pántheion kelimesinden geliyor. Bu inanılmaz mimari eser, 1758-1790 yılları arasında inşa edilmiş. Önceleri bu büyük anıtın baş mimarları Jacques-Germain Soufflot ve Jean-Baptiste Rondelet Pantheon’u bir kilise olarak tasarlarmış ancak sonraki yıllarda mozoleye olmasına karar vermişler.
Pantheon Paris, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında çok hasar görmüş. Bu nedenle birçok kez restorasyondan geçmiş ve bu da günümüzde Neoklasik, Gotik , Korint gibi farklı mimari tarzları görmemizi sağlıyor.
Pantheon Paris’in tarihi
Peki, Paris’de neden bir Pantheon var ? 1700’lerin ortalarında, Kral XV. Louis çok ağır bir şekilde hastalanır ancak öleceği sanılan kral mucizevi bir şekilde iyileşir. Kral XV. Louise hastalığı yendiğine o kadar sevinir ki, Paris’in koruyucu azizi St. Genevieve onuruna bugün Pantheon’un bulunduğu yerdeki meydanda yeni bir kilise ister.
Müsrifliğiyle tanınan Kral XV. Louis‘in kiliseyi tamamlayacak parası kalmadığı için inşaat çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kalırlar.
Pantheon’un tamamlanması ise çok ilginç bir zaman denk gelir. Fransız Devrimi kapıdadır ve Kral XV. Louis çoktan ölmüştür. Bu nedenle, Panthéon Paris’in koruyucu azizine adanan bir tapınak olmasındansa, özgürlük için savaş veren büyük Fransız bilim adamları, filozoflar ve bu davayı destekleyen diğerleri ünlü düşünürler için bir mozole olmasına karar verirler.
Pantheon Paris’e Nasıl Gidilir?
Pantheon, 5. arondismanda Latin Quarter olarak bilinen mahallesinde bulunuyor. Oldukça güzel bir bölge, üniversite öğrencileri, restoranlar ve barlarla dolu..
Paris’in Pantheon’u konum olarak Paris’te gezilecek bir çok yere yakın. Notre Dame Katedralinden yürüyerek bile ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gerek Petit Pont Köprüsünden Rue Saint Jacques Caddesi boyunca yürümek. Notre Dame ile Pantheon Paris’in arası sadece 1.3 km. Çok kolaylıkla yürüyebilirsiniz. Sizin için bir yürüme rotası hazırladım. Linke tıklayıp yürüyüş rotasına bakabilirsiniz.
Metro ile ulaşım
Pantheon’a en yakın metro durağı ‘Cardinal Lemoine’ durağı. Ancak, aynı gezi sırasında Lüksemburg Bahçelerini de gezmeyi planlıyorsanız ki tavsiye ederim, Cardinal Lemoine yerine Luxembourg metro durağını kullanabilirsiniz.
Şu linke tıklayarak Gare du Luxembourg tren istasyonundan Pantheon’a nasıl gidebilirsiniz görebilirsiniz.
Otobüs ile ulaşım
Pantheon’a Paris diğer noktalarından da otobüs ile ulaşabilirsiniz. 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89 numaralı otobüsler Pantheo’un hem karşısındaki durakta indiriyor.

Pantheon otobüs durağı
Pantheon Paris Giriş Ücreti
Pantheon Paris’in giriş ücreti 11.50 Euro ve eğer anıtın kulesine de çıkmak isterseniz, 3 Euro ektra ödemeniz gerekiyor.
Ayrıca 1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında her ayın ilk pazar günleri ve 26 Avrupa Birliğinden gelen ilkokul ve lise öğrencileri için ücretsiz.
Pantheon Paris’te Gezilecek Yerler
Pantheon Paris üç ayrı bölümden oluşuyor.
- Ana bina
- Mezarlık
- Pantheon’un kubbesi
Pantheon Parisin giriş ücreti Ana binayı ve mezar bölümünü kapsıyor. Yukarıda belirttiğim gibi eğer kubbesini de gezmek isterseniz, 3 Euro ekstra ödemeniz gerekiyor. Bununla ilgili bilgiyi yazımın ilerleyen bölümünde anlatayacağım.
Pantheon Ana Bina
Pantheon’u gezmek için bütçeniz yoksa bile, Panthéon’un dışını gezmeden geçmeyin. Bu neoklasik yapı inanılmaz derecede heybetli ve hoş bir şekilde simetrik. Ayrıca Paris’in 5. bölgesinin ( arrondissement ) en yüksek noktasında inşa edilmiş.
Tamam, Montmartre kadar yüksek değil yine de Paris’in manzarası buradan çok güzel. Fransız bayrağının gururla dalgalandığı yerin hemen altında “Aux Grands Hommes la Patrie Reconnaissante ” yazısı bizi karşılıyor.

aux grands hommes la patrie reconnaissante, pantheon paris
1837 yılında Kral Louis- Philipe, David d’Angers’den bu yazıyı yerleştirmesini istemiş. Tam olarak çeviremesem de şöyle bir anlamı var, ” Büyük insanlara, minnetar vatana “.
Pantheon’un girişine doğru giderken arkanıza dönüp ve binanın çevresindeki diğer önemli yapılara ve uzaktan size göz kırpan Eiffel Kulesine bakmayı unutmayın.
Binanın içi tasarlandığı gibi aynen bir kiliseyi anımsatıyor: yüksek kemerler, gösterişli freskler, her yerde sütunlar… Paris’teki Pantheon’un işlemelerle ve tablolarla süslü kubbesi ise adeta bir sanat eseri.
Binanın tarih boyunca iki amacı olmuş: laiklik ve din. Bu iki öğenin karışımı olan mermer heykelleri ve tabloları Pantheon’un her bir köşesinde görebiliyoruz.
Panteon’un arkasında yer alan sunağın üstünde dini motifler, aşağısında ise Fransız devrimini hatırlatan bir anıt var. Sunak hem dini hem de seküler ögeleri çok net bir şekilde bir araya getiriyor.

pantheon paris gezi rehberi, pantheon paris, paris te gezilecek yerler, la convention nationale
Anıtın üzerinde “La Convention Nationale ” yani Ulusal Kongre yazıyor. La Convention Nationale, Fransız devrimi sırasında ülkeyi yöneten parlamentoydu.
Pantheon Mezar Bölümü
Pantheon’un alt katında bulununan mezar bölümü yeni amacı ile ünlü Fransız vatandaşları için bir türbe haline geldi. Burada 70’den fazla ünlü isim gömülü, ancak bu isimlerin bazıları diğerlerinden daha iyi biliniyor.
Bu bölümu de müze gibi dizayn etmişler. İşte gittiğinizde ziyaret etmek isteyebileceğiniz bazı mezarlar.
Pantheon Paris’te Kimler Gömülü?
Victor Hugo: Şair ve romancının, doğum ve ölüm (1802-1885) tarihlerinin yazılı olduğu basit bir mezarı vardır.
Marie Curie: Ünlü kimyager, Panthéon’a gömülen ilk kadındı. Kocası Pierre Curie’de burada.
Voltaire: Külleri mezarlığa ilk eklenenler arasındaydı ve Fransız Aydınlanma yazarının bir heykeli, mezarının önünde duruyor, sanki hâlâ yazıyormuş gibi bir kağıt ve tüy kalem tutuyor.
Louis Braille: Bu ünlü mucidin mermer mezarını, anısını onurlandırmak için üzerine çelenk serilmiş olarak bulabilirsiniz.
Simone Veil: Kadın hakları savunucusu ve tanınmış bir Fransız politikacı Simone, 2018’de buraya defnedilen Panthéon’da onurlandırılan birkaç kadından biri.
Alexandre Dumas: “Üç Silahşörler”in yazarı, 2002 yılında Başkan Jacques Chirac’ın emriyle Panthéon’a taşındı.
Jean-Jacques Rousseau: Filozofun mezarında iki yazıt var. Birinde şöyle yazıyor: “insan zihnini genişletti ve ona özgür olması gerektiğini öğretti”.
Pantheon Paris’in Kubbesi
Eger Pantheon’un icine gezmeye karar verirsiniz, mutlaka kubbesine de çıkın derim. Biliyorum 3 Euro az para değil ancak oralara kadar gitmisken kubbeye çıkmaya değer.

pantheon paris kubbesi
Pantheon’un kubbesine ancak belirli saatlerde grupla ve rehberi eşliğinde çıkabiliyorsunuz. Kubbeden manzaranın tadını çıkartmak ve fotoğraf çekmek için 30 dakika veriyor.
Bu süre de yeterli oluyor zaten. Neyse biletinizi alırken bir sonraki grup tur saat kaçta olacak size söylüyor. Pantheon’un içindeki gezinizi de o şekilde zamanlayabilirsiniz.
Ben öğleden sonra gittim. Kubbeye ulaşmak için 270 basamak tırmanıyorsunuz. Evet 270 basamak çıkmak yorucu ancak yorucu olduğu kadar keyifli bir deneyim.
Paris Panthéon Yakınlarında Gezilecek Yerler
Pantheon, Place du Pantheon Meydanında bulunuyor. Güzel ve küçük bir meydan. Ancak kahvelerinizi, atıştırmalıklarınızı alıp burada oturabiliceğiniz banklar ve masalar var.
Meydanın ortasında ünlü trajedilerin yazarı Pierre Corneille‘in bir heykeli bulunuyor.
Pierre Cornielle’nin heykelinin gerisinde ise Saint-Étienne-du-Mont Kilisesi dikkat çekiyor.

Pantheon’un karşısındaki 5. arondisman belediye binası
Ayrıca 5. arandisman’ın belediye binası ve birkaç önemli bina ve müze de Pantheon Paris’in çevresinde bulunuyor.
Saint-Étienne-du-Mont Kilisesi
Çok güzel bir mimariya yapıya sahip kilise Paris’in koruyucu azizi St. Geneviève tapınağını bulundurması nedeniyle Paris için ayrı bir öneme sahip.
Içini ziyaret etmeden önce dış cephesindeki işlemelere bakmanızı tavsiye ederim.
Lüksemburg Bahçesi
Anıt, ünlü Lüksemburg Bahçeleri’nin hemen doğusunda. Pek çok turist, Paris’in bu birbirine yakın gezilecek yerlerini aynı gün ziyaret ediyor.
Lüxemburg Bahçeleri Panthon’a o kadar yakın ki Pantheon’un kubbesi buradan çok rahatlıkla görülebiliyor.

médici foutain,
25 hektarlık bahçenin en ilgi çeken yerlerinden bir Médici Foutain – Medici Çeşmesi.
Diğer Gezi Notlarım
Bruges Gezi Rehberi
Bologna Gezi Rehberi
Iyi yolculuklar
Mutlu
4 Yorumlar
mine
Ağustos 31, 2022 at 10:17 amEntersan bişey. Pariste keşfedilesin çok güzellik var .
Nasil Gezdim?
Ağustos 31, 2022 at 10:51 amSize katılıyorum Mine hanım
Alev Abla
Eylül 1, 2022 at 8:51 pmMerhaba Mutlu sayende içini de gezdim aklımda kalmadı. Emeğine sağlık çok güzel yazmışsın.
Nasil Gezdim?
Eylül 1, 2022 at 9:38 pmAlev hanim cok tesekkur ederim güzel yorumunuz için.