Menu
Valparaiso / Şili

Valparaiso Gezi Notlari, Şili Gezi Rehberi

 Valparaiso Gezi Notlari, Şili Gezi Rehberi

Valparaiso Gezi Rehberi

Valparaiso

Valparaiso gezi notlarima hosgeldiniz. ValparaisoŞili’de gezilecek yerler arasinda hem UNESCO Dunya Mirasi olmasi  hem de Şili’nin baskenti Santioga’dan ulasmin cok kolay olmasi nedeniyle oldukça populer bir güzergah.
 Paskalya Adasina ( Easter Island) gitmeden once Sili’de bir kac sehir daha gormeyi cok istedim. Gunlerim kisitili oldugu icin  Patagonya’ya degil de Santiago’dan gunluk geziyle kolaylikla ulasabilecegim bir kac kucuk sehir aradim. Silinin tatil yoresi Vina Del Mar ve UNESCO Dunya Mirasi olan Valparaiso gozume carpti. Gerci planladigim gibi Vina Del Mar’i goremedim ama  Valparaiso’yu cok kisa bir sure icin bile olsa gorebildim. Valparaiso’ya giden gezginlerin cok sevdigi bu kucuk sehirde cok fazla vakit gecirme imkanim olmadigindandir, objektifime okuduklarimdan bambaska bir sehir yansidi.

Santiago’dan Valparaiso’ya nasil gidilir? Valparaiso’da gezilecek yerler ? Iste sizin icin hazirladigim Valparaiso gezi rehberim.

Valparaiso Gezi Rehberi : Valparaiso Gezilecek Yerler

Valparaiso Gezi Rehberi
 
Sair Pablo Neruda ile ozdeslesen bu liman sehri Pasifik okyanusuna karsi gozlerini dikmis renkli renkli evleri ve grafitiler ile suslu sokaklariyla dikkat cekiyor. Silinin baskenti   Santiago’dan otobusle Valparaiso’ya varinca yasayan, hicte turistlik olmayan bir sehirle karsilasiyorum. Pazar gunu olmasina ragmen kalabalik sokaklar goruyorum ki Katolik ulkelerde pazar gunu insanlari sokaklarda gormek pek mumkun degildir.
 Valparaiso Gezi Rehberi
Bunu soylecegimi sanmazdim ama gozlerim UNESCO Dunya Mirasi olmayi hak edecek bir guzellik ariyor . Vaktim kisitili oldugu icin sehri alt ust etme imkanim olmuyor tabiki. Burada hemen bir parantez acayim. Sili’li arkadasim Mario bana bu gezide katilacakti ama bir gece evvelinden dugune gittigi icin ve oglen saat 12:00’ye kadar kendisinden  haber alamadigim icin oldukca gec denecek bir saate ayrildim Santiago’dan. Yolculuk 90 dakika suruyor. Ee bir de bunun donusu var. Ertesi sabah erkenden Paskalya Adasina gidecegim icin bir an once Santiago’ya geri donmem gerekiyordu. Bu yuzden Vina Del Mar’a gidemedim ve Valparaiso’yu da mumkun oldugunca en hizli sekilde gormeye calistim.
 Valparaiso Gezi Notlari
Neyse donelim otobus duragina. Sehrin tamami UNESCO Dunya Mirasi degil. Otobus duraginda asili bir harita  var . Bu haritada sehrin UNESCO’nun korumasi altina alinan tarihi mekanlari cok net gostermis. Etrafta dolasip vakit kaybetmemek icin mutlaka o haritaya bir goz atin ki asil gorulmeye deger yerleri kacirmayin.
Valparaisoda gorulecek yerler

Valparasio’da Gezilecek Yerler

Sanirim Valparaiso’nun ilgincligi gorulup gezilecek belirgin bir yeri olmamasi Daha cok,  dik ve kaotik sokaklarini gezip  sehrin tepesine tirmanmak ve Pasifik Okyanusu ile sehrin renkli evlerinin harmanlangi manzaranin tadini cikartmak.
IMG_3330

 Pablo Neruda’nin Evi – La Sebastiana Museo de Pablo Neruda

Valparaiso yazimin basinda da belirttigim Pablo Neruda ile ozdelesmis sehir ve Pablo Neurada’nin Evi Valparaiso’yu ziyaret edenlerin ugrak yeri. Ne yazik ki ben gidemedim. Muze La Sebastiana Museo de Pablo Neruda  olarak da biliniyor. Muzenin Resmi Sitesinden acilis saatlerine bakabilirsiniz.

Fenukuler – Ascensor

25 tane Fenukulerden gunumuzde sadece 8 tanesi aktif olarak calisiyor. Sekiz  fenukulerden en populerleri Ascensor Conception ve Ascensor Artilleria binemesemde  inip cikarken gordum. Sehrin farkli acilarindan manzaralar sundugu asikar.

Valparaiso’da Nerede Yenilir?

Sehrin merkezinde ki ana caddesinin uzerinde pek cok restorant ve bar var. Ozellikle de Peru restaurantlari goze carpiyor. Bense daha atistirmalik bir seyler tercih edip icin otobus duraginin hemen yakinin da ki  super marketten sandivic aliyorum.

Valparaiso’da Nerede Kalinir?

Valparaisoda Nerede Kalinir’i yanitlamadan once Valparaisoda kalirmiydim onu cavaplamak lazim. Kisisel olarak kalmazdim keza Santiago’dan 90 dakika uzaklikta ve gunluk gezi icin cok uygun ayrica sehrin kendisi beni ne yazik ki cok fazla etkilemedi. Ama burada kalmaliyim sehrin  dokusunu, kokusunu hissetmeliyim  derseniz,  geceligi 20-30 dolardan baslayan pek cok otel ve hostel var.
Kisisel olarak nerede kalinabilecegi hakkkinda tavsiye veremesem de Valparaiso’ya giden ve hostelde kalan iki arkadasimin tavsiye ettigi hosteller sunlar  Casa VolantesHostal  ve  La Joya  Hostal.

Valparaiso’ya Santigo’dan Nasil Gidilir?

Sili’nin baskenti Santiago’dan Valparaiso’ya gidis son derece kolay ve konforlu. Oncelikle sehir merkezinden metro ile  Universidad De Santiago duraginda  Line 1 kirmizi hatta hattina binip Parajitos Istasyonunda iniyorsunuz.
Valpariosya goturen iki tane otobus sirketi var bunlardan bir Pullman bir digeri ise Turbus. Ben biletimi Pullmandan aldim . Pullmani secmemin ozel bir sebebi yok. Valparaiso’ya giden ilk otobus onlarinkiydi. Cok cuzi bir miktar odedim. Eger otobusleri kacirirsaniz uzulmeyin cunku Valparaiso’ya giden otobusler 15-20 dakika arayla kalkiyor. Yolculuk 90 kadar dakika suruyor. Tabi trafig’e bagli olarak daha uzun da olabilir. Sili’nin kasabalarininin arasindan gecerek gidiyorsunuz.
Eger Sili’ye gelecekte bir kez daha gidersem Valparaiso’yu bir kez daha ziyaret edecegim.
Iyi yolculuklar
Mutlu
Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

No Comments

    Bir Yorum Bırak