Menu
Afrika / Yesil Burun Adalari

Fogo Adası Gezi Rehberi ve Yeşil Burun Adalarında Gezilecek Yerler

 Yeşil Burun Adalarının Güzel Adası Fogo’da çok Gezilecek yerler Yeşil Burun Adaları Vize

Fogo gezi rehberime hoşgeldiniz. Yeşil Burun Adaları Gezilecek Yerler içinde  mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında hiç şüphesiz Fogo Adası geliyor.  Portekizce “ateş” anlamına  gelen Fogo, tamamı huni şeklinde olan hali hazırda aktif volkanik bir ada.

Yesil Burun Adalari

Yesil Burun Adaları , Fogo Adası

 Portekiz kolonyal dönemden kalma rengarenk evlerle bezeli şehir merkezi ve üzüm bağları Fogo’yu eşsiz kılıyor. Fransızların da ada’da hüküm sürdüğünü  ve bir zamanlar yerli halkla karıştığını ve bu yüzden de kimi ada halkının kızıl saçlı olduğunu söylemeden geçemeceğim .

Yeşil Burun Adaları  Fogo’ya Nasil Gidilir?

Daha önce Yeşil Burun Adaları Gezi rehberimde belirttiğim gibi Turkiye’den  Lizbonda aktarma yaparak Fogo’ya varabileceğiniz gibi ülkenin bir diğer adası Sal‘dan 1 saatlik bir uçuşla varmanız  da mümkün. Aynen Montserrat‘ta olduğu gibi 19-20 kişilik bir uçakla vardım Fogo’ya.

yeşil burun adaları

yeşil burun adaları fogo ucagi

Aldığım turun rehberi bizi havaalanında karsıladı. Sabahın erken saatlerinde Fogo’ya vardığımız için öncelikle bizi kahvaltı için küçük bir restorana götürdü. Çok basit ama güzel olan kahvaltıda guava receli, yerel keçi peyniri ve tereyağı vardı. Şimdiye kadar  yediğim en güzel tereyağı ( tipki Montserrat‘ta olduğu gibi bizim Trabzon’un tereyağını aratmıyordu).

yeşil burun adaları fogo

ucakla fogoya yaklasirken

Cape Verde Fogo Gezilecek Yerler : Yeşil Burun Adaları Gezi Rehberi

Son yıllarda Avrupalı turistler özellikle  Yeşil Burun Adalarından Sal Adasını tercih ediyor ve Sal Adasının populeritesi gitgide artıyor. Ancak Yeşil Burun Adalarında gezilecek yerler dendiğimde artık Fogo Adasında gözlerden kaçmıyor. Kraterin içine girmek bir deneyimi düşünürsek gezginler tarafından neden popüler olduğuna pek şaşırmamak lazım. İşte Cape Verde Fogo Adası gezi rehberim.

1. Sao Filipe Kasabası – Sao Filipe do Cape Verde 

São Filipe, Fogo Adasındaki en büyük kasaba 1600’lerde Portekizliler tarafından kurulmuş.  Pek çok tarihi evin olduğu şehirin UNESCO Dünya Mirası listesinde olması için teklif verilmiş ve teklif halen değerlendiriliyormuş.

yeşil burun adaları fogo

Sao Filipe, Fogo’ya gelen gezginlerin uğradığı ilk yer.  Şehir  renkli renkli kolanyal evlerinin arasında yürümek son derece keyifli. Sao Felipe’de müzeler, hediyelik eşya satan dükkanlar ne ararsanız var.

2. Nossa Senhora da Conceição

 Fogo Adasındaki en önemli katolik kilisesi Nossa Senhora da Conceição. 1800’lerde inşa edilen kilisenin iki tane de saat kulesi var ve kilise  en son 2007’de restore edilmiş. Bugün bütün ihtişamıyla kilise ayakta duruyor.

yeşil burun adaları gezi rehberi

3. Fogo Krateri Pico Do Fogo, Yeşil Burun Adaları

Huni şeklinde olan volkanik bir adada tabiki gezilmezi gereken şey volkandır. Fogo’yu Yeşil Burun Adaları’ndaki  diğer adalardan  ayıran ve özel kılan en önemli sey,  volkanik kraterin icinde küçük bir köy olması. Evet, karaterin içinde bir köy var. Toprağın verimli olması ve yılda iki kez ürün alınabilmesi nedeniyle, fakir halk kraterin icinde yaşayıp üzüm yetiştiriyor ve meşhur Fogo şarabını da burada üretiyor. Kraterin içinde bir otel olduğunu da belirteyim.

Bela-vista-net-Fogo-map

Fogo Adasının  haritası, Yeşil Burun Adaları Gezi Rehberi 

Krater’e dogru yolculuk

Bir yandan nefes kesen manzarayı izlerken bir yanda da rehberimizin verdiği bilgileri dikkatilice dinliyordum. Ülkesinin  fakir bir ülke olmasından utanç duymayan rehber,  Yeşil Burun Adalarını görmeye gelen gezginlerin  Fogo’daki yaşamdan ve ülkenin gerçeklerinden haberdar olmasını istiyor. Fogo’nun ikliminin tropikal iklim olmasına rağmen, ada halkı düzensiz yağışlar ve altyapısızlık nedeniyle su sıkıntısı çekiyor. Bu su sorununu “rain catcher” ya da Türkçe olarak yağmur yakalayıcısı ya da yağmur  toplayıcıları adı verdikleri yöntemle çözmeye çalışıyorlar. Fogolular evlerini çatları eğimli ve  yağmuru toplayacak şekilde inşa etmişler. 

cape verde nerede

Plastik tüplerin içinde ve eşek sırtında su taşıyan halkı gördüğümüzde, bu güzel adada yasamın ne kadar zor olduğunu anlıyoruz.

 Kraterin içine girdiğinizde sizi bambaşka bir dünya karşılıyor. Koyu gri toprak ve kayalar insana Ay’i anımsatıyor. Bir  an “ ya yoksa Neil Amstrong buraya mı ayak bastı”  diye düşünmeden edemedim.

yeşil burun adaları gezilecek yerler, yeşil burun adaları gezimanya, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler,

Acaba Ay’a mi geldim ? Hissi veren Fogo, Yeşil Burun Adaları Gezi Rehberi

Kraterin içinde ki köy birkaç evden ibaret dahi olsa insanların daha verimli topraklar için riskli bir yerde yaşaması düşündürmüyor değil insanı. Yerli halk turistler geldigi zaman dileniyormuş. Turizm bakanlığı dilenmek yerine yerli halkın bir şeyler satmasının daha doğru olacağını düşünmüş. Böylece sehirde ki çocuklarda lava taşlarından elle yapılan bu küçük evleri satmaya baslamışlar.

yeşil burun adaları gezilecek yerler, yeşil burun adaları gezimanya, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler

4. Cape Verde Şaraplarının Tadına Bakın

Öğle yemeğinden sonra Fogo Adasında  şarapların üretildiği bir yere gittik. Benimle birlikte gelen bir çok Belçikalı bu şekerli sirkeyi anımsatan ve plastik şişelerin içinde satılan bu saraplardan aldı.  Uğradığımız bu ilk Fogo Adasının meşhur şaraplarının satıldığı yer değildi. Rehberimize “Cha” şaraplarının satıldığı yere götürmesini rica ettik. Çünkü burada hem şarapların tadına bakma hem de satın alma imkanınız var.

cape verde 2010 123.JPG

“Chá” , meshur Fogo şaraplarını üreten firmanın adı. Eğer şarap içmeyi sevenlerdenseniz burada satın almanızı tavsiye ederim. Keza ülkenin diğer adalarına transfer masraflı olduğu için fiyatlar da artıyor. Şarap fiyatları $5 – 10 civarında.

5. Cape Verde Fogo’nun Siyah Plajinda Yuzun, Yeşil Burun Adaları

Hep derler ya bembeyaz kumlar diye. Fogo Adasinda da durum tam tersi. Atlantik okyanusu ve simsiyah kumlar. Eğer vaktiniz olursa, Cape Verde Fogo Adasından siyah kumların tadını çıkartmayı ihmal etmeyin.

yeşil burun adaları gezilecek yerler, yeşil burun adaları gezimanya, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler,

Sagda eski bir kolonyal bina solda ise Atlas okyanuzu ve siyah kumlar

Fogo’da Nerede Ne Yenir ?

Ögle yemeği için bizi Casa Marisa adli restauranta götürüyorlar. Nedir geleneksel yemekleri? Mısırla yapilan Cachupa Yeşil Burun Adalarının geleneksel yemeği. Zenginin Cachupasi ya da Fakirin Cachupasi olarak da adlandırılan yemek içinde et olup olmadıgına göre degisiyor. Cachupa,  balikla ya da kırmızı etle farklı sekillerde de yapılabiliyor .

Fogo ile ilgili goruslerim

Yeşil Burun Adalarında  Fogo,  gerek çok farklı olması, gerek doğası , gerekse az bilinmesi nedeniyle çok özel bir ada. Hiç tereddüt etmeden şu ana kadar yaptığım en iyi , en unutulmaz gezilerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlarinizi bekliyorum.

Iyi yolculuklar

Mutlu yeşil burun adaları gezilecek yerler,  cape verde nasıl gidilir,  yeşil burun adaları, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler, cape verde nasıl gidilir,   yeşil burun adaları gezilecek yerler, yeşil burun adaları gezimanya, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler, cape verde nasıl gidilir, yeşil burun adaları gezilecek yerler, yeşil burun adaları gezimanya, yeşil burun adaları nerede, yeşil burun adaları vize, yeşil burun adaları gezi rehberi, cape verde gezilecek yerler, cape verde gezi rehberi, afrika gezi rehberi, afrika gezi yazısı, 

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

7 Yorumlar

Bir Yorum Bırak