Menu
Paskalya Adası / Şili

Paskalya Adasi Gezi Rehberi ve Şili Gezilecek Yerler

Paskalya Adası Nerdedir? Paskalya Adası Gezilecek Yerler, Paskalya Adası Gezi Rehberi, Paskalya Adasına nasil gidilir

Paskalya Adası gez rehberime hoşgeldiniz. Yıllarca planladığım Paskalya Adası gezisini Şili’nin başkenti Santiago’dan 5 saatlik bir yolculuktan sonra vardım.  Peru’nun yükseklerdeki şehrileri Cusco ve Machu Piccuhu‘da içime  işleyen soguktan ve Şili’nin başkenti Santiago’nun keşmekeşinden sonra  Pasifikteki otonomisi olan  Paskalya Adasındaki yarı tropika hava ile ( Easter Island) iliklerime kadar ısındım.  Paskalya Adasına nasıl gidilir? Paskalya Adası heykellerinin sırrı nedir? Paskalya adası hikayesi nedir ? Paskalya Adası nasıl bir yer? iste sizin hazirladigim Paskalya Adası Easter Island Şili Gezi Rehberi.

paskalya adası heykelleri sırrı.JPG

Paskalya Adası Gezisi

Pasklaya Adası gezi rehberine başlamadan önce buraya gitme fikri nereden çıktı kısaca onu anlatayım. Paskalya Adası ya da yerel dildeki adıyla Rapa Nui adını ilk kez 1994 yılında Kevin Costner yapımcılığını üstlendiği Rapa Nui adını taşıyan filmde duymuştum. Pasifik’in ortasında yer alan bu adada kimin yaptıgı halen tam olarak bilinmeyen ve pek çok kereler fotograflarını  gördüğüm heykellerin inanın Paskalya Adasında olduğunu dahi bilmiyordum. Ta ki yillar once Starbuck’ta çalışırken tanıştığımı Şilili arkadasım Patricia bahsedene kadar. Sanırım 2003 yılıydı Paskalya Adası’na gitmek takıntı halina geldi ve gezilecek yerler listeme eklendi.

Paskalya Adası Nerede 

Paskalya Adası nerede? Açıkcası Paskalya Adasi kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde. Polenezyanin doğum ucunda ve Şili’nin başkenti Santiagonun 3756 km batısında yer alıyor. Pasifik Okyanusu’nun ortasında ve bu nedenle dünyanın en az ziyaret edilen yerlerinden biri.

Paskalya Adasi Easter Island Şili Gezi Chile

Paskalya Adasına nasıl gidilir ?

Paskalya adasına nasıl gidilir? Ne yazik ki bu gizemli adaya gidiş hiç de kolay değil.    Paskalya Adasına  ulaşım sadece iki lokasyondan sağlanıyor. Bu lokasyonlar Şili’nin başkenti Santiago ve  Tahiti‘ . Her iki yerden de sadece tekel konumundaki Latam uçuyor. Bilet fiyatları ve uçuş saatler için  LATAM hava yollari  resmi sitesine bakin.  

ister

Pasalaya Adası için biletlere bakmadan önce küçük bir hatırlatma yapayım. LATAM  tekel konumunda olduğu icin uçak biletlerini satışa çıktığı zaman almanızı tavsiye ederim. Eğer bilet alma işini son ana bırakırsanız hem bilet fiyatları cok artmış hem de bilet bulamama ihtimaliniz olacak.

Paskalya Adasına Vardığınız Yapmaniz Gereken Ilk Şey

Paskalya Adasına vardığınızda yapmanız gereken ilk şey uçaktan indikten sonra valizleri almaya gitmeden önce Ulusal parklara girebilmenizi sağlayan $80 değerindeki giriş biletini almak. Bilet gişesi havaalanın içine girmeden önce. Zaten sıraya girip bekleyenleri göreceksiniz. Sakın ” ama cok fiyatlıymış “ demeyin. Çünkü bu bilete gittiğiniz her parkta bakılıyor ve damagalanıyor. Bunula yaklaşık 4-5 tane ayrı parka giriyorsunuz.

Paskalya Adasdına girmek için vize ya da özel bir izin gerekmiyor ancak. Paskalya Adasında valizler ve çantalar gümrük memurlarınca kontrol ediliyor.

Neyse, Havaalanından cıkınca küçük bir aile pansiyonu olan Hotel Kaimana Inn’den Sandra gelip beni ciceklerle karsilayip orkidelerden yapilmis bir kolyeyi de boynuma takıyor. Paskalya Adasında nerede kalinir gezi rehberimin ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Pasakaya Adasi Gezi Rehberi : Paskalya Adası Gezilecek Yerler

1. Hanga Roa

Otel’ime yerleştikten sonra ilk is adanın başkenti en büyük kasabası olan Hanga Roa’da turlamak oldu. Hanga Roa’da basit marketler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu bir de ana cadde var. Bu caddenin adi Atamu Tekena Bulvarı. Ayrıca 1937’de kurulan Holly Cross adli Katolik kilisesi görülmeye deger. Kilisenin mimarisi  adanin kulturuyle özdeşleşmiş sıradışı bir tasarıma sahip.  Kilise ziyaretçilere açık ve ayinler İspanyolca olarak yapılıyor.

Rıhtım boyunca renkli renkli  balıkçı teknelerinin olduğu  Hanga Roa Otai  adinda küçük bir liman  var. Adanın ilk kurucusu Rapa Nui kralı olarak adlandırılan Plaza Hotu Matu’ya adanmis bir heykel göreceksiniz. Bu heykel 1930’lardan sonra buraya konmuş ve yüzü denize dönük ve ama Moilar genellikle sırtları denize dönük sekilde konumlandırılırlar.

paskalya adası heykelleri ve Ben

Gün batımından önce, Tahai’ye doğru yürüdüm. Burada goreceginiz platformun adi Ahu Vai Uri. Beş tane moai yanyana dizilmiş.
Paskalya Adasi Easter Island Şili Gezi Rehberi
Ahu Tahai ve Ahu Ko Te Riku’da ise  birer moai var. Hic birsey yapmak istemeseniz bile çimenlerin  üzerinde oturun ve güneşin batışını moailarla birlikte seyredin derim 😃.

2. Tongariki

Paskalya Adası’dan  ikinci günümde, başkentin Hanga Roa‘nın dışına çıkıp buranın turistik yerlerini keşfetme zamanı. Moai adı verilen bu heykelleri neredeyse adanın tamamında görmek mümkün ve Paskalya Adası’da yapılan günük turlarda Rapa Nui’nin tarihini derinlemesine öğreniyorsunuz ve en ikonik  platformlardan birisi olan  ve 15 moai‘in  ayakta  bulunduğu en büyük platform olan Tongariki‘ye  gidiyorsunuz.

Paskalya adası

3. Rano Raraku

Rano Raraku Moai’larin oyulup çıkartıldığı taş ocağı. Bu  Ulusal Parkta Moailar her yerde ve pek çok belgeselde ve fotografta gördüğünüz  bizi şaşırtan Paskalya Adası heykelleri burada. Buraya girişte biletiniz mutlaka yanınızda olsun.

paskalya adası

Nasil yapildiklari ve nasıl taşındıkları ile ilgi kesin bir bilgi olamamakla birlike bize anlatilanlarsa genelde teoriden ibaret.

Yerli halkin anlattigi efsane ” Heykeller Yurudu” diyor. Pek cok araştırmacı da teorilerini bu görüş üstüne yoğunlaştırmışlar ve heykellerin dikey sekilde halatlarla cekilererek tasindigi gorusunde hem fikir olmuslar. Tabi kesin bir sey yok.

Paskalya Adası 1600’ler de ilk kez keşfedildiğinde adada çok az yerli halkın yaşadığını ve yiyecek kaynaklarinin neredeyse  olmadığını görmüşler.

Eldeki verilerden adanın daha önceleri çok daha zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğu anlaşılıyor. Her ne olduysa sonradan bu bitki örtüsünden geriye çok fazla bir sey kalmamış. Hatta bu yuzden yerli halki  yamyamlığa bile başladığı söyleniyor.

Paskalya Adasi Easter Island Şili Chile

Kimi araştırmacılar ise yerli halkta heykel yapmanın bir tur takıntı haline geldiğini  düşünüyor. Ancak bu teori kismen çürütülmüş durumda. Şöyle ki ilk yapılan heykelden en son yapılan heyekele kadar geçen süre cok uzun bir dönemi kapsıyor ve Moai sayısına baktığımız zaman çok fazla heykel göremiyoruz. Her nedense kimi Moailarin yapımın da yarıda bırakılmış.

Paskalya Adası’nda Nerede Kalınır?

Kalacak yer secenekleri cok  demeyi isterdim ancak ada cok küçük ve kaynaklar kısıtlı  ana karadan 5 saat uzakta bu yüzden sadece otel fiyatlari da fazla. Kalacağınız yerin ana yola yakin olmasini tavsiye ederim. Hem restaurantlara hem denize hem de supermarkete yakın olursunuz.

Paskalya Adasinda nihayet gelebildiğ için o kadar mutluydum ki bu sıradan otel odasında bile şekerci dükkanında ki çocuk misali ağzım kulaklarıma gidiyor.

P1110191

Paskalya Adasinda Neler Yemeli?

Mutlaka deniz urunlerini denemenizi tavsiye ederim. Ozellikle Ceviche. Cig baligin limonun suyunda bekletilmesiyle hazirlaniyor sushi gibi oldugunu dusunebilirsiniz ancak limon suyu baligi pisiriyor.

Empanadadeneyebilirsiniz. Bizim boreklerimizi animsatan empanadalar ya firinda ya da kızartılmış olabiliyor. Benim terchim kızartılmış olanlar.

Paskalya Adasi Hakkinda Ek Bilgiler

  • Adada Ispanyolca konuşuluyor.
  • Para birimi Şili Pezosu.
  • Iklimi ise Subtropical yani tani tam tropikal iklim değil.
  • Sili’nin bir otonomisi olduğu için vize gerekmiyor
  • Ada’da sadece Rapa Nui’de dogan halkin mulk edinme hakki var. 
  • Adaya vardiginizda gumruk kontolu cok siki bunun iki sebebi adaya uyusturucu getirilmesini onlemek bir digeri ise adanin ekolojik yapsini etkileyecek yiyecek ve iciceklerin sokulmasini engellemek

Rapa Nui’nin ana kasabası Hang Roa’da ise kucuk bir tane de postane var. Burada bedava olarak pasportunuza adanın damgasını vurabilirsiniz hatıra olarak.

Eğer merak ettiğiniz bir şeyler varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

Iyi yolculuklar.

Mutlu

 

 

 

 

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

23 Yorumlar

  • […] Perunun kendi yerel birlari olsada asil geleneksel icecekleri Pisco Sour. Sadece Perunun degil Sili‘nine geleneksal icecegi. Pisco, limon suyun ve yumurta beyaziyla hazirlanan bu kokteli […]

    Yanıtla
  • Özgü Turna Ayaroğlu
    Mayıs 28, 2018 at 8:05 pm

    Merhaba, biz 1 hafta sonra Buenos Aires e gidiyoruz, oradan da Santiago ya geçeceğiz, Moai leri görmeyi hep hayal etmiştik ama şimdi gidip gitmeme konusunda kararsız kaldık, toplam 2 hafta arjantin ve şili deyiz, Moiler yerine Iguazu Şelalerini mi tercih etsek diye düşünüyoruz.Pek çok video izledik ama adayı görmüş biri olarak kesinlikle gidilip gidilmemesi konusunda sizin yorumunuzu merak ettik, Teşekkürler,

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Mayıs 28, 2018 at 8:18 pm

      Merhaba , Özgü yorumun icin çok tesekkurler. Oncellikle Paskalya adasi icin Latam havayollarindan ucak bileti ve kalacak yer fiyatlarina bakin. Son anda çok pahali olabilir herhangi bir plan yapmadan once. Iguazuya hic gitmedim ama paskalya adasi oylesine agir bastiki ayni guney amerika gezimde Galapagosu bile es gectim. Ada yari tropical, pasifikte muhtesem bir gunes batisi, çok guzel kucuk evleri inanin çok yardimsever bir halki var . Moailar her yerde ve pek çok ikoni resim cekme imkaniniz var. Bir daha sansim olsa hic dusunmeden Giderdim. Yanliz fiyatli. Umarim yardimci olmustur. Baska sorunuz varsa hic cekinmeden sorabilirsiniz. Mutlu

      Yanıtla
  • Özgü Turna Ayaroğlu
    Mayıs 28, 2018 at 9:17 pm

    Sadece uçuşlar iki kişi gidiş dönüş 7500 tl şuanda, kalma ve diğer masraflarla 10 bini bulacaktır bu plansız gezi. Sanırım şimdilik vazgeçtik, çok teşekkürler hızlı yanıt için 🙂

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Mayıs 28, 2018 at 9:34 pm

      Özgü, Rica ederim. Bilet fiyatlari nedeniyle Kesinlikle çok onceden ayarlanmasi lazim. Buenos Airese asik olacaksiniz. Santiagoda, sirt cantaniza, cuzdaniniza , kameraniza sahip cikin. Iyi yolculuklar. Mutlu

      Yanıtla
  • […] son anda cikartip Ekvadoru ekledim. Bolivaya’yi neden mi cikarttim? Bolivaya gezisi Peru ve Sili arasinda olacakti ama  ulasim yaptigim programa uymadigi icin Bolivaya’yi cikartmak zorunda […]

    Yanıtla
  • […] Paskalya Adasina ( Easter Island) gitmeden once Sili’de bir kac sehir daha gormeyi cok istedim. Gunlerim kisitili oldugu icin  Patagonya’ya degil de Santiago’dan gunluk geziyle kolay kills ulasabilecegim bir kac kucuk sehir aradim. Silinin tatil yoresi Vina Del Mar ve UNESCO Dunya Mirasi olan Valparaiso gozume carpti. Gerci planladigim gibi Vina Del Mar’i goremedim ama  Valparaiso’yu cok kisa bir sure icin bile olsa gorme sansina eristim. Valparaiso’ya Giden gezginlerin cok sevdigi bu kucuk sehirdr cok fazla vakit gecirme imkanim olmadigindandir, objektifime okuduklarimdan bambaska bir sehir yansidi. […]

    Yanıtla
  • Dogan Akin
    Ağustos 26, 2018 at 10:40 am

    Pek çok belgesel izledim Easter island hakkında . gercekte de burada görüldüğü gibi sırlarla dolu bir ada mi ? heykelleri de yakından görebildiniz sanırım

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 26, 2018 at 12:26 pm

      Ulusal park ve ada belgesellerde goruldugu kadar muhtesem hattaa cok daha guzel

      Yanıtla
  • Umut Aktan
    Eylül 1, 2018 at 9:43 am

    Bugün okuduğum bir habere gore. Sili hükümeti Rapa Niye gelen ziyaretçilerin bayisini kilitli tutmaya karar vermis.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 1, 2018 at 10:13 am

      Gercekten mi aslinda cok fazla turistte gitmiyor aslinda oraya ama demek bazi sorunlar oldu

      Yanıtla
  • Tuba Sayan
    Haziran 16, 2019 at 8:16 am

    Buralari görmek bir gün benim de hayalim. Bravo gitmisdiniz

    Yanıtla
  • Mustafa Kemal
    Nisan 23, 2021 at 5:16 pm

    Ada merkezine nasıl gidebiliriz?

    Toplu taşıma biletleri ne kadar? Adada dolaşmanın en iyi yolu nedir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 23, 2021 at 6:01 pm

      Merhaba Mustafa, Havaalanindan sehir merkezine gitmek otelinizle anlasin. Onlar sizi gelip havaalanindan aliyor. Benim kaldigim hostel tam sehir merkezindeydi. check in yaptiktan sonra ilk gun Hanga roa’nin merkezini kendim gezdim. bana cok yardimci oldular. Arkadasim belfitigi nedeniyle yuruyemeyince bizi acile gotudurler. Adada Toplu tasima yok. Bisiklet kiralayabilirsiniz, araba kirabilirsiiz ya da hic bir seyle ugrasmak istemezseniz gunluk tura katilabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Mustafa Kemal
        Nisan 23, 2021 at 7:04 pm

        Çok teşekkür ederim. İngilizce ödevi için araştırma yapıyorum.

      • Nasil Gezdim?
        Nisan 23, 2021 at 7:16 pm

        Rica ederim. Basarilar

      • Mustafa Kemal
        Nisan 23, 2021 at 7:06 pm

        Adada popüler olan hediyeler nedir? Siz arkadaşlarınıza oradan hangi hediyeleri aldınız? Cevaplıya bilir misiniz.

      • Nasil Gezdim?
        Nisan 23, 2021 at 7:15 pm

        Sanirim hediyelik alamadim.

      • Mustafa Kemal
        Nisan 23, 2021 at 7:47 pm

        Teşekkür ederim.

  • Handan Sezen
    Kasım 27, 2022 at 4:28 pm

    Merhaba…kaleminizle ada’nın içindeydim…
    Kesinlikle gitmek istiyorum…

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Kasım 27, 2022 at 7:57 pm

      Handab hanim cok teşekkürler. Tavsiye ederim

      Yanıtla
  • Funda
    Mart 10, 2023 at 9:32 pm

    Değerli bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Mart 14, 2023 at 6:11 am

      ben tesekkur ederim

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak