Menu

Birçok seyahat sayfasında falanca kişi 100 ülkeye gitti filanca kişi  130 ülkeye gitti şeklinde yazılar görüyoruz. Peki gerçekten önemli  mi çok ülkeye gitmek. Basit bir şekilde cevap verirsek ” evet” çok ülkeye gitmek farklı yerler ve deneyimler edinmek için önemli  ama daha detaylı bir sekilde konuyu inceleyecek olursak cevabim “hayır “ önemli değil. İşte nedenleri.

Paris  Fransa, Roma Italya demek degil

Her iki ülkede Cumhuriyet de olsa güçlendirilmiş yerel yönetimlere sahip olduklarindan mosttravelledperson.com  seyahat sitesi  yerel yonetimleri güçlendirilmiş pek çok ülkeyi mesal Birleşik Krallık,  Brazilya , İsviçre gibi ülkelerin her bir politik bölgesini ayrı bölgesini ayrı bir lokasyon olarak kabul ediyor. Ayrıca bu site politik olduğu kadar bir ülkenin coğrafi farklılıklarını da göz önüne alıyor ülkeler listesini hazırlarken. Danimarkay’a gidenleri Grönland’a gitmiş olarak olarak kabul etmiyor. Bu ve buna benzer liste uzayıp gidiyor.

Türkiye’yi ornek verirsek coğrafi farklılık nedeniyle hem Avrupa’da hem Asya’da olması nedeniyle hem Asya hem Avrupa bolumunlerinde bulunmadan Türkiye’nin tamamını görmüş kabul edilmiyorsunuz.

Koloniler, Otonomiler ve Denizaşırı Bölgeler  EsGeçiliyor 

Koloniler dönemi çoktan bitmiş bile olsa Amerika’nin, Ingiltere’nin ve Fransa’nın dunyanin cesitli yerlerinde özerk bölgeleri var .” Gezgin”lerin rotasına bu yerler pek takılmıyor çünkü sırtçantasıyla $2 dolara alacağınız otobüs biletiyle gidilemiyor buralara.

Gezmeyi seviyoruz ama ezberlerin disina cikmak istemiyoruz. Farkli bir yerleri ucuza mal edemedikce  sevmiyoruz.

Karayipler Tu Kaka ediliyor

Bu birazcık off topic olacak ama akin akin Tayland’a, Filipinlere, Arjantine giderken ,Karayip adalarını istemiyoruz. Kuba hariç. Efendim ” Deniz Güneş Kum sevmiyorum”  ya da ” Oraya Amerikalılar Gidiyor” bir baska ornek ” Orası tatil yeri”.

Her ne kadar Karayip adaları dünyanın en güzel plajlarina sahip olsa da sadece kumsallardan ibaret değiller. Ispanya, Fransa ve Ingiltere yeni dunyada koloniler kurmaya başladığı döneme ait  pek cok tarihi yapı gunumuze kadar ayakta kalmayı basarmış pek cok Karayip adasında. Bunların bir kısmı UNESCO Dunya Mirasi listesinde. Bu adalarda ki doğal guzelliklerde cabasi.

Bence ” Gezgin” arkadaşlarımızın içgüdüsel tercihi genellikle 50 cent daha az harcayabilecekleri yerleri tercih etmek. Bu yuzden de Karayipler onlarin kara listelerinde.

Gezmeyi /Görmeyi Seviyor muyuz? Yoksa Gezme Olgusunu mu Seviyoruz?

Geçenlerde internette Sofya ile ilgili gezi rehberlerine şöyle bir göz attım. 15-20 ayrı gezi rehberinin neredeyse hepsi  aynı tornadan çıkmış gibiydi. Bir tane Turk ” Gezgin” arkadasimiz Sofiya ve cevresinde ki UNESCO Dunya Mirasini görmemiş. Hadi görmemişler ,  bu tarihi yerlerin var olduklarından bile bahsetmiyorlar gezi yazılarında. Ee bu nasıl gezginlik?

Gezginler,  o çok eleştirdikleri bahsetmeden gecemedikleri tur otobüsleriyle Avrupa’yı, Amerika’yı gezen Cinli turistlerin kendilerinden daha fazla yer görmüş olabileceğini hiç düşündüler mi acaba?

Aylarca Dunyanin falanca bölgesinde Julio ile , Maria ile nasil gezdigini tum detaylariyla anlatan kimi gezginler. Okuyuculara tarihi yerler hakkinda bir tek bilgi vermiyorlar.  Bu gezi yazilarinin bir cogu ilham kaynağı olmak ya da bilgi vermek  için değil daha cok kendilerine portfölye olsun diye için yazılmış gibi duruyor.

Gittigimiz Yerleri Beğenmiyoruz

Kimi gezi yazılarında şöyle seyler okudum ” Eger Bütün Ülkelere Gitmek Gibi Bir Niyetiniz Yoksa Falanca Ulkeye Gitmesenizde Olur”   Ama arkadaşım sen o ülke ile hic bir araştırma yapmadan gitmişsin oraya. Gezip görülecek tarihi yerlere de gitmemişsin ki şimdi okuyucularına  gitmesenizde de olur diyorsun.

Birde fakirlikten ve sokaklarda ki kirden bahsetmeyi cok seviyoruz gezi yazilarimizda. Inanin fakirlik, evsizlik ve sefalet sinirlari olmayan,  vizesiz ve pasaportsuz seyahat edebilen  , Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden Afrika’nın en fakir ülkelerine çeşitli ölcülerde karsımıza çıkan bir olgu. Ulkeleri gormemek icin kendi basina bir etken değil.

Önyargılı gezmeketen daha kötü birsey olamayacağını dusunuyorum. Gittiğiniz ulkelerde gunler haftalar dahi harcasanız gozlerinize inen o önyargıdan dolayi o ulkeyi gercekten gezip görmüş olmuyorsunuz.

Sözün Özü

Tabi ki cok ülke  gezelim ama gezdiğimiz farklı dünyaları görebildiğimiz için ne kadar şanslı olduğumuzu anlayalım öncelikle. Oralara varmisken bu sansi en iyi sekilde degerlendirelim. Gezmis olmak icin yola cikmayalim. Tarihi ve doğal güzellikler için rotamızı belirleyelim bu ister bir  plaj olsun ister  bir  UNESCO Dunya Mirası isterse  bir ulusal park…

Iyi yolculuklar

Mutlu

2 Yorumlar

  • sumrucaliskan
    Nisan 30, 2018 at 9:47 pm

    Cok güzel bir yazi olmus. Tebrik ederim. Ben de sizin de bahsettiginiz gezi sitelerine cok rastlamadigim icin baskent disindaki sehirleri de anlatan bir gezi blogu yazmaya karar verdim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 30, 2018 at 9:52 pm

      sumru hanim cok tesekkurler. Cok geziyorum ama sadece ilginc buldugum yerleri yazmaktan keyif aliyorum birazda az bilinen yerlerle ilgili ilham verebilmek istiyorum. Fas yazinizi ve resimleri cok begendim.

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak