Menu
belçika löwen / Leuven

Leuven Löwen Gezi Notları, Belçika Leuven Gezilecek Yerler, Nasıl Gidilir

Leuven Löwen Gezi Notları, Leuven’de Gezilecek Yerler, Leuven’e nasıl gdilir?

Leuven gezi rehberime hoş geldiniz. Almanca adıyla Löwen Belçika’da gezilecek yerler arasında nasıl oluyor da bu kadar gözlerden kaçıyor anlamak zor doğrusu. Flanders bölgesindeki bu küçük şehir, ilginç tarihi yerlerle dolu. Dürüst olmak gerekirse, Belçika’nın Bruges ve Ghent gibi daha iyi bilinen şehirleri kadar değil belki ama yine de günübirlik bir geziyi hak ettiğini düşünüyorum. Leuven gezisi icin gerekli bilgiler sizin hazırladğım Leuven gezi notlarında

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Leuven Gezi Rehberi

Leuven’i ziyaret ettiğinizde, kendine özgü UNESCO dünya mirasını, meşhur üniversite kütüphanesini ve bir bira kültürünü göreceksiniz. Ayrıca Leuven başkent Brüksel’in hemen yanı başında. Açıkçası Leuven’i Belçika’da gezilecek yerler listenize almamak hiçbir bahaneniz yok.

leuven gezi notları, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler, löwen gezi notları

Leuven Gezi Notları

Leuven Nerededir?

Leuven’de gezilecek yerleri anlatmaya  başlamadan önce şehrin kendisi hakkında biraz bilgi vereyim. Leuven, Belçika’nın merkezine yakın Flaman Brabant eyaletinin başkenti.

leuven gezi rehberi, leuven belçika, löwen gezi rehberi

Brüksel çevresinde gezilecek yerler, Leuven

Daha önce de belirttiğim gibi, şehir Brüksel’e çok yakın. Başkent Brükel’den sadece 20 kilometre uzakta. Bu daö Leuven’in Ghent veya Anvers gibi diğer popüler destinasyonlara kıyasla Bruksel’e çok daha yakın olduğu anlamına geliyor.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Leuven 100.000‘lik nüfusuyla Belçika’nın en büyük şehirlerinden biri değil. Ancak dünya çapındaki üniversitesi ve büyük bira üreticileri ile Belçika için son redece önemli bir şehir.

Leuven’e Nasıl Gidilir?

Bruksel ve Leuven arası sadece 30 km ve Leuven’e trenle ulaşım gerçekten çok kolay ve yaklaşık 23 dakika sürüyor.

leuven nasıl gidilir brüksel'den leuven'e nasıl gidilir, leuven gezi rehberi

Brüksel Centraal tren istasyonu, leuven nasıl gidilir brüksel’den leuven’e nasıl gidilir

Ben, Brüksel Centraal tren istasyonundan Leuven’e gittim. Tren istasyonundaki bilet makinelerinden biletlerinizi alabilirsiniz.

Güncel tren seferleri ve bilet ücretleri için Belçika Demiryollarının sitesine şuradan bakabilirsiniz.

Leuven Gezilecek Yerler

Leuven küçük bir şehir. Gezilecek görülecek yelerin hepsi ( Groot Begijnhof hariç ) birbirine çok yakın.

leuven gezi rehberi, leuven nasıl gidilir

Tren istasyonundan Grote Markt’a ulaşmanız yürüyerek 10 – 15 dakikada sürüyor. Sizin için Leuven Tren istayonu ve Grote Markt arasında bir rota hazırladım. Linke tıkalayarak haritaya bakabilirsiniz.

Leuven Üniversitesi Kütüphanesi

Sanırım, Leuven’in gezilecek yerlerine ünlü Üniversite Kütüphanesi ile başlasam daha doğru olur. Şehirde çok sayıda simgeleşmiş bina  olmasına rağmen, bana göre Üniversite Kütüphanesi tarihi açıdan Leuven’in en önemli yapılarından biri.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler, leuven university library

leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler, leuven university library

Üniversite, yüzyıllar boyunca Leuven’in gelişiminde çok önemli bir rol oynamış. Hatta, Leuven için “Belçika’nın Oxford’u” diyen bile var.

Ne yazık ki, 1914 Ağustos’unda işgalci Almanlar, Belçikalı bir nişancı tarafından saldırıya uğradıklarını iddia edip kütüphaneyi ateşe vermişler. Aslında bu saldırı, Alman askerlerinin yanlışlıkla birbirlerine ateş etmesinden başka bir şey değilmiş. Almanlarsa kendi hatlarını yerli halkı günah keçisi ilan ederek kurtulmuşlar.

Almanlar Kütüphaneyi yaktıkları gibi 2000’den fazla binaya da saldırmışlar ve 248 kişinin yaralanmasına neden olmuşlar. İnsanlara ve binalara verilen tahribatın yanı sıra kütüphaneden 300.000 ciltlik kitabın kaybolması da aynı şekilde tepki toplamış.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler, leuven university library

Yerli halk, savaş sırasında bile kütüphaneyi desteklemek için hiç vakit kaybetmeden para ve kitap toplamaya başlamış. Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinin ardından ödemek zorunda olduğu birçok tazminattan biri de kütüphaneye 13 milyon mark değerinde kitap sağlanmasıymış.

Almanya, kutuphaneyi Birinci Dunya Savasinin bir yenilgisinin  olarak görüldüğü için İkinci Dünya Savaşı’nın başinda tekrar yakmış.

Leuven Kütüphanesi’nin Saat Kulesi

Kütüphaneyi gördükten sonra saat kulesine tırmandım. Böyle dar ince merdivenlerden yukarı doğru çıkıyorsunuz. Her bir katta küçük bir sergi var. Buranın tarihi ile ilgi çeşitli fotoğraflar ve makaleler var.

Leuven Üniversitesinin Kulesi size 360 derecelik çok güzel bir manzara sunuyor. Bütün Leuven ayaklarınızın altında.

Saat kulesinde dikkatimi çeken ilk şey ABD bayrağıydı. Neden Belçika bayrağı yerine Amerikan bayrağı? Üniversitenin toplanan kitapları koyabileceği bir yeri yokmuş ta ki Amerika, Belçika’ya yeni bir kütüphane inşa etmeyi teklif edene kadar.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler, nasilgezdim, belçika yapılacaklar

İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde Leuven halkı Amerikanın verdiği para yardımı ile kütüphaneyi yeniden inşa etmiş. Minnettarlıklarını göstermek için ABD bayrağını asmışlar.

leuven gezi rehberi, leuven belçika

  • Üniversite Kütüphanesinin bilet ücreti 2 Euro.
  • Üniversite Kütüphanesi ve Kule 7 Euro.

Not: Kütüphaneye öğrencilerin olduğu dönemde sadece kapısından bakmanıza izin veriyorlar. Bu nedenle sadece kütüphane için 2 Euro vermeyin. Ancak kuleye çıkmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

leuven gezi rehberi, leuven belçika, leuven gezilecek yerler

Grote Markt

Leuven Universitesinde sonra , Leuven’de gezilecek diğer yerlere geçelim. Tabii ki bu, Avrupa’da sıklıkla karşımıza çıkan şehrin ana meydanıyla gezmeye başlamak anlamına geliyor. Grote Markt ya da Ana Meydan, 14. yüzyıldan beri Leuven’in kalbiymiş ve şehirin birkaç önemli simgesine de ev sahipliği yapıyor.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler, belçika leuven, belçika gezilecek yerler, grote markt leuven

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler, grote markt leuven

Meydanda belli başlı önemli tarihi yapıların dışında pek çok kafe ve bar var. Grote Markt genel olarak sadece hoş bir meydan.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Leuven’in gotik binalardan biri de Grote Markt’taki St Pieters Kilisesi’nin karşısında duran Tafelrond Binası. Bina, tarihi boyunca pek çok farklı organizasyona ve işletmeye ev sahipliği yapmış. Ancak bugün bir restoran ve otel olarak hizmet veriyor.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

İçinde ne olursa olsun, Grote Markt’ta yürürken bu gotik yapıyı kolayca takdir edebilirsiniz.

Leuven Belediye Binası

Grote Markt çevresinde bulunan tüm simge yapılar arasında hiçbiri şehrin Belediye Binası kadar çarpıcı değil. 1439’da inşa edilen bu gösterişli gotik binanın, dış cephesinde güzel oymalar ve altı sivri kule var.

leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

Dış cephesinde 236 heykel var; bu heykeller yüzyıllar boyunca Leuven için önemi olan insanlara ait. Üst salonları da dahil olmak üzere belediye binasının iç kısmının oldukça dikkat çekici olduğu söyleniyor. Eğer gezimi daha iyi zamanlayabilseydim, Leuven Belediye Binasının içine girip gezmeyi çok isterdim.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler, leuven town hall

Belediye Binası’nda her gün saat 15:00′ten itibaren sadece 4€’ya rehberli tura katılabilirsiniz.

St Peter’s Kilisesi, Leuven

Grote Markt’ta yer alan hayranlık uyandıran gotik binaların üçüncüsü St Pieters Kilisesi. 15. yüzyılda yapımına başlanan kilise, yapımı bitmeyen kuleleri nedeniyle teknik olarak yarım kalmış durumda.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Yarım kalmış dahş  olsa, Grote Markt’taki diğer gotik yapılarla oldukça uyumlu görünüyor.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Kilisenin son derece zarif, beyaz taş işçiliği ile dekore edilmiş ve harika ayrıntılarla bezeli Gotik bir kilise. Sanatla içiçe olan St Pieters Kilisesi’nin en büyük özelliği sahip olduğu zengin sanat eserleri.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

İçeride bol miktarda kutsal heykel, oymalı ahşap ikonlar ve tablolar var. Kilisenin en önemli sanat eseri ise, Dirk Bouts‘un, hala asıl amaçlandığı yerde bulunan ( Evet, Dirk Bouts tablonun  burada asılı olması olmasını istemiş ) ‘Son Akşam Yemeği’ tablosu.

leuven gezi rehberi, leuven gezilecek yerler. belçika leuven, belçika gezilecek yerler

Leuven Gezi Rehberi

Günümüzde diğer Flaman İlkellerinin tabloları farklı yerlerde serginleniyor. Neyse, Dirk Bouts  Son Aksam Yemegini, Da Vinci’den daha önce yapmasına rağmen Da Vinci’nin kadar ünlü değil.

Oude Markt

Leuven’in Oude Markt Meydanı’nı ziyaret etmek için birkaç farklı neden var. Ya bazı rönesans döneminden kalma Flaman evlerini görmek ya da sadece burada oturup soğuk bir şeyler içmek istemişsinizdir.

oude markt, leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

Oude Markt, restorantlara, kafelere ve barlara ev sahipliği yapan  geleneksel Flaman mimarisini görebileceğiniz böyle ince uzun bir meydan.

oude markt, leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

Meydan, 12. yüzyıldan beri şehrin pazarlarına ev sahipliği yapıyor, ancak bugün asıl odak noktası, 42 tane bardan olusan büyük bir terası anımsatması. Bu nedenle Oude Markt “Avrupa’nın en uzun barı olarak” adlandırılıyor.

oude markt, leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

oude markt, leuven gezilecek yerler, leuven gezi rehberi

Leuveinin bir üniversite şehri olduğunu düşündüğümüzde meydanda bol bol öğrenciler görürseniz şaşırmayın.

M – Museum Leuven

Leuvende gezilecek yerleri araştırırken Leuven’de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında hep M-Müzesi çıktı. Müzenin, nadir tarihi  eserlerden tutunda modern eserlere kadar uzanan geniş bir koleksiyona sahip olduğunu okumustum.

m leuven, m - museum leuven, leuven gezilecek yerler

Kalıcı sergilerinin haricinde, heykelden fotoğrafa, filmden mimariye kadar her şeyi içeren birçok geçici sergi var.

m leuven, m - museum leuven, leuven gezilecek yerler

Dışarıdan bakınca anlaşılmıyor. Ancak burası bir hayli büyük bir müze. Burası icin en az 1 saat ayırmanız gerekiyor .

M Muzesi 11:00 – 18:00 saatleri arasında açık. Çarşamba günleri kapalı. Müzenin giriş ücreti 12 Euro.

m leuven, m - museum leuven, leuven gezilecek yerler

Groot Begijnhof

Leuven Groot Begijnhof’un büyüleyici tarihi beguinage, şehir merkezinden 10 -15 dakikalik bir yürüme mesafesinde.

leuven gezilecek yerler, groot begijnhof, groot begijnhof leuven, leuven gezi rehberi

leuven gezilecek yerler, groot begijnhof, groot begijnhof leuven, leuven gezi rehberi

Flanders bölgesi son derece güzel beguinajlara sahip. Nerdeyse her şehirde bir tane beginhof var. Brugge de gezilecek yerler yazimda da de de bahsetmistim.

leuven gezilecek yerler, groot begijnhof, groot begijnhof leuven, leuven gezi rehberi

Beguinage, belirli bir dini düzene boyun eğmek istemeyen, toplumun bir parçası olarak kalmayı tercih eden fakat yemin etmeden hayatlarını dinlerine adamayı seçen kadınları, beguinleri, barındırmak için oluşturulmuş bir konut kompleksi.

leuven gezilecek yerler, groot begijnhof, groot begijnhof leuven, leuven gezi rehber

Beginhoflarda manastırlara göre daha az kısıtlama var. Bunun dışında, konsept olarak bir manastıra benziyorlar.  Bence Groot Begijnhof en iyilerinden biri. Hatta Brugge’deki beginhof’tan bile daha güzel. Bu da muhtemelen neden UNESCO’nun Dünya Mirası Listesin‘de olduğunu açıklıyor.

leuven gezilecek yerler, groot begijnhof, groot begijnhof leuven, leuven gezi rehber

Zaten Leuven’in Groot Begijnhof’u o kadar büyük ki, şehir içinde şehir şehir gibi geliyor insana. Ayrıca sakin yapısıyla şehrin geri kalanından inanılmaz derecede farklı.

Groot Begijnhof’un oldukça romantik bir mekan olduğunu söyleyebilirim. Asıl amacı düşünüldüğünde kulağa biraz komik geliyor tabii. Leuven’i ziyaret ettiğinizde bu güzel yeri kesinlikle kaçırmayın.

 Fonske Statue

Daha önce Leuven’i ziyaret eden birkaç arkadaşım Leuven gezisi öncesi büyük ölçüdeki öğrenci nüfusu arasında kendimi biraz yaşlı hissedebileceğim konusunda beni uyarmıştı. Ama bunun biraz abartılı olduğu ortaya çıktı.

leuven gezi rehberi, leuven belçika, leuven gezilecek yerler, fonske statue, fonske heykeli, fonske

leuven gezi rehberi, leuven belçika, leuven gezilecek yerler, fonske statue, fonske heykeli, fonske

Elbette, Leuven kesinlikle bir öğrenci şehri hissine sahip ama Leuven’e yaz aylarinda gittigim için şehirde çok fazla öürenci görmedim. Neyse, Folske Statue – Folske Heykeli Leuven’in öğrenci yaşamını yansıtan bir heykel. St Peter’s Kilisenin arkasında bulunan heykel, kitap okuyan bir üniversite öğrencisini, başının üstündeki bardaktan bilgeliğin kafasına akmasını betimliyor. Güzel bir fikir, öyle değil mi?

Diğer Yazılarım

Pantheon Gezi Rehberi

Bologna Gezilecek Yerler

Leuven gezi rehberi

Iyi Yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

5 Yorumlar

  • CengiZselCuk.CoM
    Ekim 1, 2022 at 8:14 am

    Keyifle okudum, küçücük şehir ama bence birgünden fazla da edebilir. Kalemine sağlık

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 1, 2022 at 8:53 am

      Cengiz cok sagolasin. Aslinda acele ettim. Gorulecek baska yerlerde varmis aslinda .

      Yanıtla
  • Alev Abla
    Ekim 2, 2022 at 5:24 pm

    Güzel fotoğraflar eşliğinde ben de gezmiş kadar oldum.👍 Ama gidersek kesin kuleye çıkarım.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 3, 2022 at 7:07 am

      Alev hanim cok tesekkurler. Kule de benim icin hos bir surprizdi.

      Yanıtla
  • […] Leuven Gezi Rehberi, Leuven Gezilecek Yerler, Leuven’e Nasıl Gidilir […]

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak