Menu
Guney Amerika / Peru

Peru Yemekleri ve Cusco Yeme İçme Rehberi

Peru Yemekleri ve Cusco Yeme İçme Rehberi

Peru yemekleri son yillarda gittikce populerlesti ve peru geleneksel yemekleri yapan restorantlarin sayisi Avrupa’da artmaya basladi. Avacado ve Kinoa’nin Perudan geldigini bilmek bile heyecanlandirmisti beni. Peru’ya vardiktan sonra ve yemekleri tattiktan sonra bu heyecanimin bos olmadigini anladim. Tayland ve Urdun yemeklerinden sonra Peru  yemekleri  kendine has ozellikleriyle en sevdigim mutfaklar arasina girdi. Denedigim yemeklerin bir kismini sizlerle paylasayim dedim.

Taze kişniş,  biber ve limon (lime) suyuyla yemeklerin hakki verilerek,  cok iyi bir sekilde cesnilendirilmis ve son derece lezzetli.

Peru Yemekleri

Konsept siradan gorunse de cesnilendirme cok iyi.

Misirin neredeyse her cesidini gormek mumkun. Pembe misir , siyah misir, irili ufakli pek cok cesit. Patlamis misir yerine ustu peynirli kapli atistirmaliklar cok kolaylikla bulunuyor Peru’da.

Peru yemekleri balik ,tavuk ve “yerel hayvanlar” uzerine kurulu. Balik ve tavuk tamam da yerel hayvanlar neymis diye sorarsaniz. Iste size Peru mutfagindan bazi ornekler.

CUY

Cuy ( kuy diye okunuyor) ya da bizim bildigimiz adiyla Gine Domuzu. Kemirgen ailesinden gelen bu hayvanlar bizim icin evcil hayvanlar olsa da, Peru ve Ekvator  icin durum biraz farkli. Cuy bu ulkelerin mutfaginda vazgecilmezi  ve  evlerde beslenmesinin bir sebebi daha var. Nedir bu?  Depremi onceden haber vermeleri ve tehlikeyi sezdikleri anda  ” cuy cuy cuy” diye kacismalari.

Peru Yemekleri

Guinea Pig Cusco Peru

Bati toplumlarinda evcil hayvan olarak beslenen Gine Domuzu Peru’nun geleneksel yemegi ve festival zamanlarinin gozdesi. Gine Domuzu genellikle misir ve farkli soslarla servis ediliyor

Alpaka

Devegillerden gelen Alpaklar’i Cusco sokaklarinda gorulmemesi mumkun degil. Alpaklarla yuzyillardir birlikte yasayan halk, once yununden yararlanip serin havalara karsi kendini korumus sonra da alpaklarin etinden yararlanarak mutfaklarinin vazgecilmez bir parcasi haline getirmis.

Kinoa risotosu ve alpak biftek

Az yagli etiyle daha cok dana etini  anim  satan Alpakalar genellikle biftek seklinde service ediliyor.

Ceviche

Ceviche, kup kup dogranmis olan az yagli ( genellikle) beyaz baliklarin limon suyu’nun icinde bekletilerek pisirildigi geleneksel bir yemek. Limonun asitli suyu narin balik etini 15-20 dakikada gibi kisa bir surede  pisiriyor. Genellile siparis ettiginiz anda hazirlaniyor. Degisik tadlarla sunulan Cevicheler, hindistan sutu ile, acili, acisiz da olabiliyor. 2-3 ayri cevichenin bir arada getirildigi deneme menulerini siparis etmenizi oneririm.

Aji De Gallina                                              

Peru’da ki gezim boyunca Aji de Gallina’nin menulerde olmadigi restorant gormedim. Ulkenin gercek gelekneksel yemeklerinden. Baharatli,  kremali  bir tur tavuk yemegi. Aji amerillo adli biberlerle cesnilendirilip   pilav ve patatesle service ediliyor.  Gittigim pek cok restorantta bu yemegin farkli versiyonlarini denedim.

Kinoa

Kinoa neredeye her yemekte mevcut. Üstu kinoa kapli kekler, kinoa corbasi  hatta kinoa risottasi bile denedim.

Dana etli Kinoa corbasi

Pulpo chancón

Barbekulenmis ahtapot her resturantta olmasa da pek cok yerde menulerde var. Yine Amerillo Biberiyle marine edilmis oluyor ve genellikle de misirla servis ediliyor.

Pisco Sour

Gelelim geleneksek iceceklerine. Perunun kendi yerel biralari olsada asil geleneksel icecekleri Pisco Sour. Sadece Perunun degil Sili‘nin de geleneksel icecegi Pisco Sour. Pisco, limon suyun ve yumurta beyaziyla hazirlanan bu kokteyli mutlaka deneyin. Kucuk bardaklarda sunulan Pisco Sour’u surahi ile de siparis edebilirsiniz.

Cusco’da Restorant Onerilerim

Calle Del Medio RestaurantePlaza De Armas’a nazir balkonuyla ve guzel atmosferiyle kesinlikle hic dusunmeden tavsiye edebilecegim Calle Del Medio Restauranteda Kinoali Alpaka etini Cuscoya yolunuz duserse mutlaka denemelisiniz.

Los portales 2Plaza Regocijo meydaninda ki sira sira dizili bir kac restoranttan biri. Eger birseyler yemek istemeseniz gun batiminda soguk bir seyler icmek icin harika bir mekan.

Cusquena yerel Peru birasi

Cusco’da San Pedro Marketi

San Pedro Marketi ve cevresinde kurulan bit pazarinda restorant yemegi degil de daha otantik  Peru Street Food- Sokak Yemekleri denemek isteyenler icin harika bir secenek.  Pekcok taze meyve ve sebzenin satildigi San Pedro Marketi Cuscoyu gezenlerin kacirmamasi  gereken bir yer.

San Pedro Market Cusco Peru

San Pedro Marketi Cusco Peru

Machu Picchu – Aguas Calintes  Restorant Onerilerim.

Sadece 1 gece kaldigim Machu Picchu– Aguas Calientes‘de yine Cusco‘da oldugu gibi herkezi memnun edecek kadar cok restaurant ve kafe var.  Ama bunlarin icinden tesadufen buldugum  Mapacho sadece lezzetli yemekleriyle degil sunduklari yerel birayla ama daha da onemlisi butun hasmetiyle akan Urumbamba Nehri’ne sifir manzararasiyla etkiledi.

Gelenksel Peru Yemekleri

Mapacho Urumbamba Nehri Machu Picchu Aguas Calientes Peru

Mapacho’ya tripadvisorda yapilan yorumlarda cok iyi. Pizzadan Peru yemeklerine kadar pek cok farkli tarzda sunulan Mapacho‘da surahi icinde sunulan pisco sourlari da denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun 😊

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

8 Yorumlar

  • cengizselcuk00
    Mayıs 8, 2018 at 2:06 pm

    Sanırım Peru’da aç kalabiliriz 🙂

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Mayıs 8, 2018 at 2:09 pm

      🙂 inanin ac kalmazsiniz Tabi gine domuzunu saymazsak. yemekler son derece lezzetli basit bir tavuk izgara bile cok iyi bir sekilde sunuluyor ve yediginiz her sebzeden taze tad geliyor.

      Yanıtla
  • […] lezzetli yemekleriyle  genis bir yelpaye sahip Peru mutfagi. Detayli bir sekilde hazirladigim Peru Yemekleri ve Cusco Yeme Icme Rehberi ici buraya tiklamaniz […]

    Yanıtla
  • Gezen Kedi
    Haziran 7, 2018 at 6:23 am

    Seyahat ederken, gittiğim yerlerdeki yerel tatları denemeyi çok seviyorum. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 7, 2018 at 6:46 am

      tesekkurler. gine domuzu haric yedigim en guzel yemeklerdi.

      Yanıtla
  • ali ekber deveoglu
    Haziran 30, 2018 at 6:30 am

    Bizde gidiyoruz Peruya ve gine domuzunu mutlaka deneyeceğim. Taviselteriniz harika

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 30, 2018 at 7:03 pm

      yemeklere bayilacaksiniz

      Yanıtla
  • Sude
    Ekim 10, 2018 at 7:15 am

    Iananin yazinizi okuduktan sonra cok merak ettim yemeklerini. Peruya gidecegimisanmiyorum ama belki avrupada bir yerlerde denerim.

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak