Menu
Cusco

Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco da Gezilecek Yerler

Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco da Gezilecek Yerler, 

Guney Amerika’daki Peru gezisi Cusco ile basliyor. Güney Amerika gezi rotası  hazirlarken Lima’ya vardiktan sonra dosdogru Cuscoya geldim ve Limayi Güney Amerika gezinin sonuna sakladim.

Lima’dan sonra Peru’nun ikinci en buyuk sehri olan Cusco, Machu Picchu’ya bir gecis  yolu. Cusco, Bu yuzden de Machu Picchu’yu gormek icin acele eden gezginlerce biraz es geciliyor. Oysaki kendisi UNESCO Dunya Mirasi olan Cusco, Inkalar doneminde kalan yapilarla cevrili. Bu kisa ama cok keyifli Peru gezisinden cok guzel anilar kaldi geriye. Peru Cusco’ya nasil gidilir ? Cusco da gezilecek yerler. Cusco nasil bir yer? Cusco’da Gezilecek Yerler, Cusco Hakkında Bilgi, Cusco’da Görülecek Yerler, Cusco Nerededir, Cusco’dan Machu Picchu’ya nasil gidilir. Iste sizin icin hazirladigim Cusco Peru Gezi Rehberi.

Cusco Gezi Rehberi

Plaza De Armas  Cusco Peru

Cusco Gezi Rehberi

Cusco’da ilk Gunum 

Sabahin erken saatlerinde Lima’dan Cusco’ya ucakla vardim.  Havaalaninda cantami beklerken  bu yukseklik hastaligi da neymis,  sehir efsanesi olmali diye dusunup guluyordum. Yanilmisim. Nedenini de sonra anlatacagim. Kaldigim hostel, sag olsun, beni havaalanindan almak icin araba yolladi. Sofor pek konusmuyordu. Ben de zaten hali hazirda jetlegged olmus durumdaydim fazla zorlamadim. Arabayla hostelime dogru giderken “burayi da gezeyim, surayi da goreyim” diye planlar yapmaya basladim.

Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco’da Gorulecek Yerler

Gun batiminda Cusco sokaklari

Neyse,  kisa bir yolculuktan sonra hostele vardim.Zaten Cusco havaalani sehir merkezinde uzak degil. Hostel, hostel diyorum  ama daha cok 1 yildizli basit bir otel, temiz ve merkezi. Sorunsuz bir  sekilde  check-in yapiyorum. Check-in sirasinda koka cayi ikram ediyorlar. Uyarici nitelikte ki bu cay,  Peru’da yasal olsa da baska ulkelere sokulmasi yasak. Tadi bana gore degil. Lafi cok uzatmayayim. Bu cay yukseklik hastaligi icin bire birmis. Cusco’ya vardiginiz da  kesinlikle icmenizi tavsiye ediyorlar. Ben ictim bu caydan icmesine de, yukseklik hastaligi icin ne yapilmamasi gerekiyorsa onlari  da yapiyorum 😃 .

Peruvian woman Cusco Peru

Plaza Regocijo’da Alpakasi ile yuruyen Perulu bir kadin

Çanta mi hostelde biraktigim gibi attim kendimi sokaga. Bir yanda tarihi binalar, bir yanda renkli renkli kiyafetleri ve Alpakalariyla sokakta gezen yerli halk bir diger tarafta aska gelip elinde gitariyla bir seyler calan genc Amerikali – Avrupali gezginler. Cusco diyorum,  tam bana gore bir sehir.

Yukseklik Hastaligi – Altitude Sickness nedir? Yukseklik Hastaligi Icin Ne yapilmali

Sokak sokak gezdip aksam biralarimi da huplettikten sonra, yukseklik hastaligi neymis cok iyi anladim. Once,  hafiften bir basagrisi arkasindan 5 dakikalik yuruyusten sonra sanki 1 saat kosmusum gibi nefes darligi basladi. Yukseklik Hastaligi, yuksek bolgelerde oksijen oranin dusuk olmasi nedeniyle nefes darligi ve bas donmesi karsilasmaktir.

Eger Cusco’ya  yuksek baska sehirlerde kalarak ( mesala Bogota, La Paz gibi) geldiyseniz yukseklik hastaligini yasama ihtimaliniz daha dusuk olacaktir ama Guney Amerika’da ilk gecenizi Limada, ki deniz seviyesinde, gecirip buraya gelirseniz yukseklik hastaligi kesinlikle sehir efsanesi degil.  Etkisi 24 – 48 saat arasinda geciyor. Bol bol su icin, alkol tuketmeyin 😉 ve cok hareket etmeyin.

 Peru Cusco Gezi Rehberi : Cusco’da  Gezilecek Yerler

Plaza De Armas

Cusco ‘da gezilecek  yerlerin olmazsa olmazi Plaza de Armaz. Guney Amerika’da neredeyse pek cok tarihi meydan Plaza de Armas olarak aniliyor. Cusco’nun ana meydani icinde bu gecerli. Meydanda cok sayida restorant ve kilise var. Renkli cumbali evler, Arnavut kaldirimli sokaklar. Tam bana gore.

Cusco Gezi Notları

Plaza De Armas ve onu cevreleyen kilise ve tarihi yapilar

Cusco, And Daglarinin arasinda sıkışıp kalan tarih ve doga severler icin bulunmaz bir firsat. Cusco’nun sehir merkezi cok buyuk olmadigi icin her  yere kolaylikla yurunuyor. Herhangi bir toplu tasima aracina gerek yok. Cesitli muzeler, katedraller ve tarihi evler Cusco‘yu unutulmaz kiliyor.

Cusco Gezi Rehberi

 Sehir meydani Ispanyol Kolonisi doneminden tarihi yapilarla bezeliyken sehri cevreleyen bolgede Inkalar zamanindan kalan pek cok onemli yapi da Cuscoda yer alyor.  Iste bunlardan bir kaci.

Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco da Gezilecek Yerler

Cusconun tarihi sokaklari

San Pedro Marketi

Peru’nun kulturel dokusunu tatmak isteyenler icin birebir olan bu market, Cusco‘nun olmaz ise olmazlarindan. Ozellikle Cumartesi gunleri taze meyve sebzeden ikinci el esyalara kadar herseyi bulabileceginiz bu marktette kalabalikta icinde yururken degerli esyalarinaz goz kulak olmayi da ihmal etmeyin.

San Pedro Market Cusco Peru

San Pedro Maketine dogru

Qoricancha

Qoricancha

Gunes Tapinaklari ( Temple of the Sun) ya da bir baska adla Qoricancha, Inka Imparatorlugunu en onemli tapinagiymis.  16. yuzyilda Ispanyollar tapinagi yerle bir edip burada ki taslari yeni yapacaklari kilisenin temeli icin kullanmislar. Gunumuzde,  Inkalar tarafindan kesilip yanyana konan taslar pek cok depreme ragman ayakta kalmayi basarmis.

Sacksayhuaman 

Sacsayhuaman Cusco Peru

Sacksayhuman Cusco Peru

Sacksayhuman ( Sakseyvaman diye telafuz ediliyor) Cuscodaki en etkileyici yapilardan biri. Inkalarin koskocaman taslari keserek yaptigi bu kale, Cucso ile birlike UNESCO Dunya Mirasinin korumasi altinda. Sehri tepeden goren kale’yi aksam gun batiminda ziyaret ederseniz sehrin o ruhani halini daha da iyi hissedebilirsiniz. Perulu’lar bazi resmi bayramlari da burada kutluyorlamis.

Cusco’dan Machu Picchu Gezisi 

Cuscodaki ucuncu gunumde Machu Piccuya gitmek icin sabahin erken saatlerinde yola cikiyorum. Macchi Picchu’ya Nasil gidilir ?   adli detayli yazimi okumak icin linke tiklayin.

Cusco’da Besinci gunum

Machu Picchu’dan yorgun ama keyifli bir sekilde dondukten onra Cuscoda gezilmesi gereken diger tarihi yerleri gormek dusuyorum yola.

Cusco’da On Inkalar, Inkalar ve Ispanyol Kolonisi Donemi Yapilar

Peru’da gezilecek yerler Machu Picchu’ya sinirli degil. Cusco’nun cevresinde daha az gezilen ve daha az bilinen pek cok tarihi yapi var. Cusco, sadece Inkalar donemine  ev sahipligi yapmamis. Iste 3 farkli donemden 3 ayri tarihi eser.

Pikillaqta

Tarihi Isa’dan sonra 550-1100 yillarina dayanan ve Wari halkinin yasadigi sehir. Pikillaqta sehirinin terk edildigi zaman yapiminin tam olarak bitmedigi dusunuluyor ama ana caddesi ve evleri gunumuzde bile net olarak gormek mumkun.

Terk edilme sebebi tam olarak bilmese de Wari halkinin gitmesinde sonra sehirde cok buyuk bir yanginin ciktigina dair izler var.

Tipon

Tipon Cusco Peru

15. yuzyilda katmanlar seklinde Sacred Valley – Kutsal Vadi uzerine kurulan bu su  kaynaginin ziraat urunleri icin bir tur laboratuar islevi gordugu  tahmin ediliyor.

San Pedro de Andahuaylillas

 San Pedro de Andahuaylillas Peru

Cusco’dan 41 km uzaklikta yer alan bu kilisenin tarihi 1600’lu yillara kadar dayaniyor. Sehre,  Hristiyanligi getiren Ispanyollar,  Inkalari bu yeni dine ikna edebilmek icin kilisenin icini Inkalarin geleneklerine yakin olmasi icin rengarenk bir sekilde dekore etmisler.  Giris kismi Ronesans etkileri tasiyan kilisenin  ic mimarisi  Barok ozellikler tasimakta. Bu nedenle Guney Amerikanin Sistine Chapil’i olarak da adlandiriliyor.

 San Pedro de Andahuaylillas Peru

Girisi ucretli olan Kilisenin icinde resim cekmek yasak ama kilise ilgili brosur ve dvdlerin verildigini de hemen belirteyim.

Cusco’ya nasil gidilir? 

Cusco havaalani cok buyuk degil. Buraya gelen ucuslarin buyuk bir cogunlugu Lima’dan, Bolivaya’dan ya da Kolombiya’dan geliyor.

Her gun Cusco’ya Lima’dan bes farkli havayolu sirketi ucuyor. Rekabet oylesine fazla ki ucaklar  neredeyse belediye otobusu gibi her 15-20 dakikada bir kalkiyor. Lima’dan Cusco’ya giden bir kac havayolu sirketi.

Ama “yok ben daha da ucuza seyahat etmek isterim” derseniz Lima’dan  20 saat suren otobusler Cusco’ya daha ekonomik yontemlerle gitmek isteyenler icin iyi bir secenek. Cruz Del Sol ve Ormenia tavsiye edebilecegim otobus sirketleri ve diger otobus sirketlerinin icinde en prestijlileri.

Ucak tercih etmeyenler icin Guney Amerika gezisinde Cusco – Bolivya arasinda ki otobusler iki ulke arasinda ki gecisler de ucak tercih etmeyenler bir baska secenek.

Peru Yemekleri

Tavuktan gine domuzuna kadar uzanan birbirinden lezzetli yemekleriyle  genis bir yelpaye sahip Peru mutfagi. Detayli bir sekilde hazirladigim Peru Yemekleri ve Cusco Yeme Icme Rehberi ici buraya tiklamaniz yeterli.

Iyi yolculuklar

Mutlu  peru gezilecek yerler, peru gezilecek yerler, peru gezi rehberi, peru gezi rehberi, peru gezilecek yerler, peru gezi rehberi, cusco gezi rehberi, cusco gezi rehberi, cusco gezilecek yerler,güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi rehberi, güney amerika gezi planı, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi planı, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi rehberi

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

19 Yorumlar

  • […] 1 gece kaldigim Machu Picchu– Aguas Calientes‘de yine Cusco‘da oldugu gibi herkezi memnun edecek kadar cok restaurant ve kafe var.  Ama bunlarin icinden […]

    Yanıtla
  • […] arasindan son anda cikartip Ekvadoru ekledim. Bolivaya’yi neden mi cikarttim? Bolivaya gezisi Peru ve Sili arasinda olacakti ama  ulasim yaptigim programa uymadigi icin Bolivaya’yi cikartmak […]

    Yanıtla
  • Machu Picchu'ya Nasil Gidilir
    Haziran 5, 2018 at 5:30 pm

    […] ” oldu. Bir  Machu Picchu Gezisi sanildigi kadar komplike olmasa da. Lima’dan ya da Cusco‘dan  kisa bir otobus yolculugu ile gidip gorebileceginiz bir yerde de degil.  Machu […]

    Yanıtla
  • […] Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco’da Gorulecek Yerler […]

    Yanıtla
  • Sebnem
    Haziran 29, 2018 at 9:38 am

    resimler harika. yazilariniz cok begendim. Perunasil di. guvenlimiydi sizce

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 29, 2018 at 9:44 am

      Tesekur ederim Şebnem hanim. Sadece dikkatli olmak lazim ben bir sorun yasamadim.

      Yanıtla
  • ali ekber deveoglu
    Haziran 30, 2018 at 6:20 am

    Bizde toplandık gidiyoruz bir kaç haftasonda. Yanliz iki kalacağız Cuscoda oradan Machi Picchu’ya . bakalaim yeterli olacak mi ?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 30, 2018 at 7:04 pm

      size simdiden iyi yolculuklar

      Yanıtla
  • rahmi tekin
    Temmuz 1, 2018 at 7:33 am

    Abicim toplam guney amerika maliyeti nedir? 3000 dolar yeter mi ?

    Yanıtla
    • Torie Bi Tchies
      Temmuz 5, 2018 at 7:07 am

      3000 dolar yeterli olur . biz bir kac yıl önce o kadar bir şey ayirmistik

      Yanıtla
  • Ertugrul Koksal
    Temmuz 3, 2018 at 6:06 am

    Benimde yillardir hayalim orya gitmek ama dolar da aldi basni gitti ne zaman boyle bir gezi yapabilirim bilmiyorum.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Temmuz 5, 2018 at 7:27 am

      Umarim siz de bir gidersinizp

      Yanıtla
  • […] Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco da Gezilecek Yerler […]

    Yanıtla
  • Ayten Gürtekin
    Ağustos 26, 2018 at 10:31 am

    ben ve esim bir kaç yıl önce gittik peruya. keske biraz daha uzun kalsaydık dedik.kolombiyaya gittiniz mi?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 26, 2018 at 12:22 pm

      Bende ayni seyin dusundum. gormeyi istedigim pek cok yer vardi arik sadece gordukllerimle yetinecegim

      Yanıtla
  • Sadik
    Ağustos 28, 2018 at 9:37 am

    Sizin yaziniza rastlayinca biraz arada derede kaldik. Cusco da çok uzun süre kalmayi planlamuyorduk ama siz en az 2-3 gün demissinniz. Tipon ve, Pikillaktayi hiç duymamistim buralari atlasak vakit kazanirmiyiz

    Yanıtla
  • […] Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cusco da Gezilecek Yerler […]

    Yanıtla
  • Orhan Sefa
    Ekim 11, 2018 at 8:25 am

    Benim kankalarda oradaydik gecdn yil. otelde kalamadik gec saatte varip sokakata geceledik

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 11, 2018 at 9:53 am

      evet orhan bey bende kolaylikla yapilabilecegini dusunmustum

      Yanıtla

Bir Yorum Bırak