Menu
Krakow

Krakow Gezi Rehberi, Polonya Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır

Krakow Gezi Rehberi, Polonya Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da nerede kalınır

Krakow gezi rehberime hosgeldiniz. Bence Krakow,  Polonya’da gezilecek yerlerin en basinda geliyor.  Krakow’u ilk kez Londra’da Ingilizce okuluna gittigim yillarda Polonyali sinif arkadaslarimdan duymustum. Hatta Krakow’u bana o kadar çok methettiler ki Türkiyedeyken hiç duymadigim Krakow gezisini gerceklestirmeyi çok istedim. Krakow ‘da gezilecek noktalar nerelerdir ? Krakow’da Nerede Kalınır? Krakow’a nasil gidilir? Krakow’da ne yenir? krakow toplama kampına nasıl gidilir? Polonya Krakow’da gezilecek yerler? iste sizler icin hazirladigim Krakow gezi rehberi.

Krakow Gezilecek Yerler

Krakow Gezisinde mutlaka gorulmesi gereken Cloth Hall ve Market Square

 

Krakow Nerede? Krakow Nasil Bir Yer ?

Krakow cografi olarak Güney Polonya’da, 50°04’N 19°56’E koordinatlarinda yer aliyor. Vistül nehrinin her iki yakasina da kurulmus çok önemli bir ticaret sehri ve Polonya’nin turizm açisindan  da en önemli sehri.

Polonya ‘da gezilecek yerlerin basindan gelen  güzel Krakow’un adini, Turkiye’deki paket turlarda görmek mümkün degil. Prag, Viyana ve Budapeste (Hatta bunlara Bratislavada ekleniyor) Turkiye’den giden turistlerin ilgisini çekerken, Krakow pek de populer degil. Daha dogrusu Krakow pek bilinmiyor. Polonya’nin Turkiye’de pek bilinmemesinden ve Krakow’un Prag, Budapeste gibi  Avrupanin gozde sehirlerine yakin olmamasindan biraz es geçiliyor.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Krakow’un tarihi sehri, Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler

Oysa Krakow, insanlik tarihinin en utanç verici dönemlerinden birine  taniklik etmis, 2. Dünya Savasinda ayakta kalmayi basarmis bir UNESCO Dunya Mirasi. Hem güzel tarihi merkezi hem Auschwitz‘e yakin olusu hem de bir baska UNESCO Dunya Mirasi olan  Wieliczka  Tuz Madenine yakinligi ile kesinlikle görülmesi gereken bir sehir.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Polonya Krakow Gezilecek Yerler : Krakow Gezi Rehberi

Krakow gezilecek yerler açisindan çok zengin. Krakow, ilginç mimarisi, degisik müzeleri, ortacagdan kalma kiliseleri ve kaleleriyle gerçek bir UNESCO Dunya Mirasi. Krakow’un sehir mekezinin disinda yer alan  Auschwitz Toplama Kampi ve Wieliczka Tuz Madeni de  Krakow ‘da gezilecek  görülecek yerlerin basinda geliyor.  Bu iki yer Krakow’un disinda oldugu icin Krakow geziniz icin en az 3-4 gün ayirmanizi tavsiye ederim.

Krakow Gezilecek Yerler

Krakow Tarihi Meyrani, Krakow Gezilecek Yerler

Az önce de belirttigim gibi Krakow, 2. Dünya Savasinda Polonya’nin diger sehirlerine göre yara almamis. Sehrin essiz mimarisi tüm görkemiyle bugün bile varligini sürdürüyor. Krakow’un dar ve güzel sokaklarinda soyle bir yürüyün. Bir kez daha belirteyim Krakow’un tarihi merkezi UNESCO Dunya Mirasi. Krakow 1978 yilinda Ekvador’un baskenti Quito ile birlikte UNESCO korumasina alinan ilk sehirler.

Krakow’da gece hayati sandigimdan daha canliydi. Avrupa’nin kimi sehirlerinde oldugu gibi saat 18:00’den sonra hayalet sehre dönüsmüyor Krakow.  Barlar gece geç saatlere kadar açik. Ayrica Bekarliga Veda Partisi düzenleyen pek çok bar var. Meraklisina duyurulur.

1. Ana Pazar Meydani ( Main Market Square – Rynek Glowny)

Polonyaca adi Rynek Glowny olan Ana Pazar Meydaninin Tarihi 13. yila kadar dayaniyor. 40 bin metre karelik genisligi ile Avrupadaki en büyük tarihi meydan. St Mary’nin Kilisesine , Adam Mickiewicz  Anitina ve  Cloth Hall‘a ev sahipligi ediyor ayrica.

Inside Cloth Hall Krakow Poland Krakow Historic Centre

Cloth Hall, Krakow Gezilecek Yerler

2. Krakow St Mary Bazilikasi 

St Mary’nin Kilisesi kendi özgü biri uzun digeri kisa çan kuleleriyle meshur St Mary Bazilikasi Polonya’daki gotik mimarilerin en iyi örneklerinden biri. 14. yüzyilda insa edilen St Mary Bazilikasi 80 metre yuksekliginde.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

St Mary Bazilikasin tam karsinda yüzyillar boyunca ticaret merkezi olarak kullanilan Cloth Hall yer aliyor. Cloth Hall‘un alt katinda  dükkanlar, üst katinda ise resim ve heykel müzesi var

2. Krakow Tarihi Kasaba (Old Town)

Krakow’un tarihi kasabasi Polonya ‘da gezilecek tarihi yerlerin icinde en meshur olani.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Ana Pazar Meydanini çevreleyen bu alani olusturuyor Tarihi kasaba. Herhangi bir anit ya da özel bir bina yok tavsiye edebilecegim ancak farkli mimari yapilar gözünüzden kaçmasin.

3. Krakow’da Auschwitz ve Wielicka Tuz Madeni Gezisi

Auschwitz ve Wieliczka  Tuz Madeni Krakow’u ziyaret edenlerin ilgisini çeken önemli yerler.

krakow gezi rehberi, krakow gezilecek yerler

krakow gezi rehberi, krakow gezilecek yerler

Krakow toplama kampına nasıl gidilir?  Krakow tuz madeni nasıl gidilir? Auschwitz ve Wieliczka  Tuz Madeni  ile ilgili iki ayri gezi hazirladim. Yazilar icin linklere tiklamaniz yeterli.

4. St Peter ve St Paul Kilisesi

St Peter ve St Paul kilisesi Polonya’da Barok tarzdaki ilk yapı. Kilisenin yapımı 1597’de baslamıs ve 1610’da bitmis.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Bu güzel kilisenin mimari ise bir italyan. Kilisenin dışında giris kapısının önündeki yüksek sütunlarda yer alan 12 adet havari heykeli nedeniyle inanılmaz derecede göz alıcı. Bu heykeller zaman icinde asit yagmurlarından dolayı yıpranmış. Bu yüzden de yerlerine modern replikaları yerlestirilmiş. Giriş ücretsiz. Kilisesi Saat 9’da açılıyor. Wawel Kalesi’ne giderken eski şehir meydanından yaklaşık 2 blok ötede.

5. Krakow Wawel Kalesi

Krakow Gezilecek Yerler

Wawel Kalesi yuzyillar boyuncan Polonyali Kirallarin sarayi olarak kullanilmis. Wawel Kalesi Krakow’u tam tepeden goruyor. Son derece bakimli ve kesinlikle görmeye deger. Icinde güzel bir de kafe var. Fiyatlar uygun. Wawel Kalesinin içinde çesitli sergiler, Kraliyet odalari, Hazine bölümleri  yer aliyor.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Kalenin içine giris ücretli ama ben arkadaslarimin gelmesini beklerken kafede oturup solukladigindan müzeye bakamadim.

6. Krakow Yahudi Mahallesi ( Kazimierz)

Bence bir Krakow gezisinin olmazsa olai Yahudi Mahallesi. Ana Pazar Meydanina goreceli olarak uzakta  olan Yahudi Mahallesinde 2. Dünya savasi sonrasi nerdeyse hic yahudi kalmamis.

Kazimierz Krakow Poland

Aksam yemegi icin gidilecek yerler listenizde olsun

Son yillarda  Yahudilerin yeniden buraya  donmesi icin bir dizi  calisma baslatmislar. Simdilik küçük, bir meydan onu çevreleyen restorantlar yer aliyor Yahudi Mahallesinde. Aksam yemegi icin buraya kesinlikle ugrayin. Hem yemekler lezzetli hem de canli  sokak müzikleriyle esliginde yemek yemek ayrica keyifli. Özelikle güzel bir yaz gününde aksam yemegini burda yemenizi tavsiye ederim. Krakow ‘da gezilecek yerler içinde olmazsa olmazlardan.

7. Krakow’da Oskar Schindler’in Fabrikasi 

Oskar Schindler adini Schindler’in Listesi filmi izleyenler hemen animsayacaktir. 2. Dunya Savasi sirasinda pek çok yahudiyi kurtaran  alman iş adamı Oskar Schindler’in fabrikasi artik muze olarak kullaniliyor. Krakow’da gezilecek noktalar icinde  beni hayal kirikligina ugratan tek yer Oskar Schindler’in Fabrikasiydi. Bu koscokacam fabrikanin sadece küçük  bir kismi müze olarak kullaniliyor.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Sasirtici olansa Schidlerin Fabrikasinda  Oskar Schindler’e ya da Schindlerin Listesi filmi ile herhangi bir referans yok. Içinde tabiki 2. Dünya Savasi ve Nazi isgali ile ilgili pek çok doküman,  hatta 2. Dunya Savasi hakkinda belgesel gösteren küçük bir de sinema salonu var. Eger ben her resme bakarim her yaziyi okurum belgeseli de seyrederim  derseniz burayi gezmek için birkaç saat ayirmaniz gerekebilir. Onun disinda pek fazla görecek bir sey yok. Müze ile ilgili daha fazla bilgi almak isteseniz Oskar Schindler Factory tiklamaniz yeterli. Sehir merkezinden nehri gecerek gidiliyor buraya. Yürüyerek vakit aldigini bu yüzden dönüste taksiye bindigimi hemen belirteyim.

8. Krakow Barbican

Planty Parki’nin icinde, Tarihini Kasabanin kuzeyinde yer alan Krakow Barbican savunma amaçli olarak insa edilmis.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi.jpeg

Krakow Barbican  ortacaga ait ender yapilardan. Kalenin disinda Osmanlinin buraya kadar gelip saldigi yaziyor ki tarih derslerinde böyle bir bilgiyi hic duymamistim.

9. Planty Parki

Krakow gezisi sirasinda Planty Parkini  görmemeniz imkaniz. Çünkü Krakow’un tarihi kasabasini çevreleyen bu 4 kilometre uzunlugunda ve  210000 metre karelik bir  alana yayilmis olan bu park hem ilkbaharda hem sonbaharda sehri ziyaret edenlerin ilgi odagi.

10. Nowa Huta

Zamanim kalmadigi icin Nowa Hutaya gidemedim. Nowa Huta, krakow’un Kominizm döneminde kurulan mahallesi. Buradaki Müzelerin Pazartesi günleri açik degil. Krakow gezisini planlarken bunu gör önünde bulundurmayi unutmayin.

Krakow’da Nerede Kalınır? Krakow’da Otel Tavsiyesi

Yaptigim gezilerde benim tercihim her zaman icin sehir merkezinde kalmak. Krakow’da nerede kalınır sorusuna cevap bulmak onun için zor olmadi. Her zaman oldugu gibi  nerkezi ve keseye uygun bir yer seçtim. Krakow’da nerede kalınır kendimce yardimci olayim.Wielicka tuz madenine giden tren istasyonuna ve tarihi sehre yakin bir seçtim. Krakowda kaldigim sure icinde de  pek çok yere yürüyerek gidebilmek istedim. Krakow’da  kalacak yer seçiminizde bu sekilde olsun.

Krakow'da Nerede Kalınır

Krakow’da Nerede Kalınır : Hotel Santi

Peki ben Krakow’da nerede kaldim. Krakow’un tarihi merkezinde yer alan Hotel Santi‘de kaldim. Hem odayi hem hizmeti hem de sabah kahvaltisini çok begendim. Ana Pazar Meydanindan  5-10 dakika yürüyüs mesafesindeydi. Buraya tiklayarak Hotel Santinin websitesine ulasabilirsiniz.

Krakow’da Nerede Yenir ?

Polonyanin en cok bilinen yemegi ” Pierogi”. Pierogi bir tür manti. Prierogilerin  ici ya patatesli ya  lahanali  ya da etli oluyor. Tereyagiyla ve / ya da eksi kremayla servis ediliyor. Simdiye kadar en güzel pierogoyi ise Yahudi Mahallesindeki bir restorantta yedim. Yaklasik 20-25 pierrogiden olusan karisik tabak secenegiyle her birini tadabilirsiniz.

Polonyalilarin ekmek icinde sunulan corbasi, sosisleri ve domuz bacagida ayrica meshur.

Golopki” bir cesit lahana dolmasi. Golopki, haslama patates ve mantarli sosla servis ediliyor.

Italyan restoranlarindan  birinde bir aksam yemegi yedik  ne yazik ki sonuç hayal kirikliydi. Yerel yemeklerin oldugu restorantlardan sasmayin.

Polonya icin Schengen vizesi nasil alinir?

Avrupa Birligine 2004’de katilan Polonya, Schengen vizesi istiyor Umuma Mahsus T.C pasaportlarindan. Polonya icin Schengen vizesi nasil alinir. Buradan Polonya Istanbul Baskonsologu resmi sitesine tiklayarak bilgi alabilirsiniz.

Polonya Krakow’a Nasil Gidilir?

Turkiye’den Krakow’a dogrudan ucuslar yok.  Bu nedenle Avrupa’nin cesitli baskentlerinde baglanarak Krakow’a gidebilirsiniz. Belli basli havayolu sirketlerinden bir kaci.

Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow Gezilecek Yerler Haritasi

Varsova’danKrakow’a  trenle gitmekte mumkun. Tren yolculugu yaklasik 2 saat kadar suruyor. Tren saatleri ve bilet fiyatlari ile ilgili biligiye buradan ulasabilirsiniz.

Krakow havaalanindan sehir merkezine trenle ya da taksi ile ulasim da kolay.

Krakow’a Gitmek Icin En iyi Zaman 

Yilin herhangi bir zamani gidilebilir Krakow’a ama benim gibi soguk meraklisi degilseniz Mart -Nisan aylarini tercih edin derim. Ben Nisan’da gittim benim sansima hava hem cok sicakti hem de gunesliydi.

Krakow Fiyatli mi?

Polonyada yiyecek icecek fiyatlari gercekten cok ucuz. Avrupanin diger ulkelerinde fiyatlari kiyasladigimiz zaman Polonya cennet gibi. Vodka severler icin de meshur Polonya vodkasi zubrowka‘yi tavsiye ederim 😊.

Polonya Hakkinda Kisa Bilgiler

  • Polonyalilarin hemen hepsinin Katolik ve dindar oldugunu.
  • Papa 2. Jean Paul’un, Unlu matematikci Kopernik’in, Kompoziter Frederik Chopi’nin Polonyali oldugun.
  • 80’lerde cok duydugumuz Sopot Uluslararasi Sarki Festivalinin Polonya’nin Sopot Sehrinde 2014 yilina kadar yapildigini da ilave etmek isterim.

Ne yapin edin iki eliniz kanda da olsa Krakow’u ziyaret edin.

Iyi yolcuklar

Mutlu Krakow gezi rehberi, krakow gezi rehberi, krakow gezi rehberi, krakow gezi rehberi, krakow gezilecek yerler, krakow gezilecek yerler, krakow gezilecek yerler, polonya krakow gezilecek yerler, krakow gezilecek noktalar, krakow gezilecek yerler haritası, krakow gezilecek yerler haritası, krakow gezilecek yerler haritası

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

26 Yorumlar

  • Çağıl B.
    Eylül 5, 2017 at 2:51 pm

    Merhaba, Krakow’u çok severim.Okuyunca yüzümde bir tebessüm oluştu 🙂

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 5, 2017 at 2:58 pm

      krakow tahmin ettigimden de guzel bir sehirdi. 3 dolu gun az gelmisti acikcasi. yorumunuz icin tesekkurler.

      Yanıtla
  • […] tarihi kasabasinin 1978 UNESCO Dunya Mirasi olarak yazilan ilk sehir oldugunu bilmek ( Krakow’la birlikte) sehri gezerken bana ayri bir keyif verdi. Sehri gezmeye tarihi kasabadan basliyorum. Galapagos […]

    Yanıtla
  • […] ve iceriye girdigimizden emin oldu. Oradan Auschwitz II (Birkenau)‘ ya goturdu ve oradan da Krakow‘a geri getirdi. Auschwitz’e giris biletimizi de muzenin resmi web sitesinden aldik. […]

    Yanıtla
  • […]  Tuz Madeni Krakow‘u ziyaret edecekler olanlar icin olmazsa olmazlardan. Bir seyi en basta belirteyim eger […]

    Yanıtla
  • Serif Tandogan
    Eylül 1, 2018 at 10:39 am

    krakow, gidip görmeyi çok çok istegim bir sehir. krakowda gezilecek yerler arasında en çok nereyi önerirsiniz

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 2, 2018 at 9:12 am

      Auschwitz ve tuz madenini kesinlikle oneririm

      Yanıtla
      • Banu Kartal
        Şubat 24, 2019 at 11:05 am

        Crakowa varsovadan trends gidecegim. Nasil bilet alabiliriz. Biletimizi ayni gün müalalim yoksa onceden mi reserve edeli?????

      • Nasil Gezdim?
        Şubat 24, 2019 at 12:31 pm

        Banu hanim su linke bakmanizi tavsiye ederim http://www.polrail.com/en/warsaw-krakow-train-travel

  • mehmet123
    Eylül 20, 2018 at 10:28 am

    Geçen yil gittik krakova, bizim wrkdaslardan biri erasmusdaydi. Acikcasi euronun bizi mahverttigi bu dönende fiyatlar çok uygun. Thy kesinlikle dogrudan uçuslara baslamali

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 23, 2018 at 1:32 pm

      bencede dogrudan ucus olmali bir cok alakasiz sehire ucuyorlar. Krakow kesinlikle olmali

      Yanıtla
      • hayri ali
        Ekim 23, 2018 at 10:30 am

        polonya icin planimiz vardi. kararszikdik. yaziniz yardimci oldu.

  • […] Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır […]

    Yanıtla
  • Tuba EVREN
    Ocak 12, 2019 at 6:55 am

    Merhaba, gezip gördüğüm ve çok sevdiğim Kraków’u sizden okumak hoş oldu. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ocak 12, 2019 at 8:44 am

      Tuba hanim, güzel yorumunuz için ben tesekkur ederim. Beni çok mutlu ettiniz

      Yanıtla
  • […] Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır […]

    Yanıtla
  • […] Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır […]

    Yanıtla
  • Enis Müftüoglu
    Haziran 17, 2019 at 1:38 pm

    Krakow güzeldir gitmek isteyenlere tavsiye ederim

    Yanıtla
  • 4*4 Dolu dizgin
    Haziran 18, 2019 at 6:57 am

    Krakow güzel ama poplonyalilar müslüman düsmani diye duydum.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Haziran 18, 2019 at 2:08 pm

      Bilemeyecegim

      Yanıtla
  • Memocan
    Haziran 19, 2019 at 9:34 am

    Vardovayi sevmemidtim ama crakow çok güzel. Ben yahudi mahallesini çok sevdim

    Yanıtla
  • Volkan Tanay
    Temmuz 17, 2019 at 12:06 pm

    Çok güzel bir yazi olmus.

    Yanıtla
  • […] Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır […]

    Yanıtla
  • […] Krakow Gezi Rehberi, Krakow Gezilecek Yerler, Krakow’da Nerede Kalınır […]

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak