Menu
Genel

Auschwitz Gezi Notlari, Krakow Auschwitz Nasıl Gidilir

Auschwitz Gezi Notlari, Krakow Auschwitz Nasıl Gidilir

Auschwitz gezi rehberime hoş gezdiniz. Insanlik tarihinin en zalim dönemi ile eş anlama gelen Auschwitz’i görmek için isteklimiyim değil miyim tam olarak bilemiyorum. Şoförümüz gelip bizi otelimizden aliyor ve Auschwitz’e gitmek icin bir pazar sabahı cıktık yola. Hem  bilgilendigim hem duygulandığım bir gezi oldu.

Krakow’dan Auschwitz toplama kampına nasıl gidilir, ve diger yararlı bilgiler bu Auschwitz gezi rehberimde.

Auschwitz- Birkenau Nazi Toplama Kampi

Auschwitz’e vardığınızda önce güvenlikten geziyorsunuz sonra sizi guruplara ayırıyorlar . Daha sonra da size müzeyi anlatacak olan bir tur rehberinizle tanıştırıyorlar. Ne şanslıyız ki bizim rehberimiz savaş zamanı doğan emekli Polonyalı bir öğretmen. Daha önce müze içinde  zorunlu tur rehberi yokmuş. Tur rehberi yeni uygulamaymış.  Gurupla gezmeyi pek sevmem ama rehberimiz Dorota’nin  verdiği bilgileri dinlemeye doyamadım.

auschwitz krakow poland

Arbeit Macht Frie – Çalışmak Sizi Özgürleştirir Yazısı sizi karşılıyor kapının tam girişinde. Nazilerin toplama kampında ki yahudileri motive etmek amacıyla koyduğu bu yazı adeta bir sembole dönüşümüş Auschwitz icin. Israil’den gelen onlarca yahudi bu yazının altından fotoğraf çekiliyordu ve muhtemelen atalarının neler yaşadığını düşüyordu.

auschwitz krakow polonya

 

krakow polonya

2. Dunya Savaşının başladığı ilk yıllarda toplama kampına getirilen pek çok esirin fotoğrafları çekilirmiş . Daha sonra hem delil bırakmamak hem de bu uygulama masraflı olduğu için Naziler fotoğraf çekmeyi bir kenara  bırakmışlar. Girdiğimiz koridorlar bu esirlerin resimleri karşıliyor bizi. Geçen  bunca zamana rağmen neler yaşadıklarını anlamamızı istercesine bakıyorlar size.

auschwitz birkenau krakow polonya

Kimi odalarda esirlerin kesilen saçları, kimi odalar giysileri ve kiyafetleri var. Bu UNESCO Dunya Mirasi olan müzede resim cekmek serbest bense kesilen sacların resimlerini çekmemeyi tercih ediyorum.

Öğreniyoruz ki sadece Yahudiler getirilmemiş Auschwitz’e. Yahudiler, Hristiyanlar, yanlış bir deyim olacak ama Çingeneler ve gayler. Çekilen fotoğraflardan kim yahudi kim değil yanına konulan işaretlerden anlamak mümkün ve müze içindeki gezinin son bölümünde  gaz odaları karşılıyor sizi.

Gaz odalari

Burdan taksiyle Auscwitz 1‘den Auschwitz 2- Birkenau‘ya geçiyoruz ve rehberimiz bizi orada bekliyor.

Auschwitz 2- Birkenau

Auschwitz 2- Birkenau sayıları 40 kadar olan toplama kamplarının en büyüğü. Toplama kampındaki esirlerin sayısı artınca Naziler Auschwitz’i genişletmek için Ekim 1941‘de yeni bir kampın inşasına başlıyorlar ve pek çok esiri buraya getiriyorlar.

 

Nazilerin iyice zalimleşmesi ve pek çok toplu katliamın gerçekleşmesi Auschwitz II-Birkenau’ da oluyor. Bu yüzden de Birkenau Ölüm Fabrikası olarak da adlandırılıyor.

Esirlerin kaldığı barakaları gezip bir kuru ekmek ve suya bütün gün nasıl talim ettiklerini öğreniyoruz.

Kadinlarin kaldigi barakalar

Tuvaletler sabun bulunmuyormuş ve dahası esirlerin ancak günde bir kez tuvalete gitmelerine izin veriliyormuş .

 

Burada hayatta kalmayı başaran  kadınların bir kısmı fabrikada ya da yemekhande çalıştırılmışlar. Onlarda çaldıkları yemekleri ya da sabunları takas ederek hayatlarını bir şekilde idame ettirmişler.

Auschwitz’e Krakow’dan  Nasil Gidilir? Krakow Auschwitz arası kaç km

Krakow Auschwitz arası kaç km diye merak edenler için hemen belirteyim. Krakow’un tarihi merkezinden Auschwitz arası 66 km.

Taksi: Auschwitz’e en kolay gidiş yolu Krakowdan müzeyi ziyaret etmek. Pek çok acenta Auschwitz icin gurup tur organize ediyor. Buna hem gerek yok hem de daha fiyatlı. Biz şöyle yaptık. Bizi Auschwitz’e götürecek taksiyi ayarladık. Taksi bizi Auschwitz 1 in ana giriş kapısına kadar götürdü ve içeriye girdiğimizden emin oldu. Oradan Auschwitz II (Birkenau)‘ ya götürdü ve oradan da Krakow‘a geri getirdi. Auschwitz’e giris biletimizi de muzenin resmi web sitesinden aldık. Böylece çok daha ucuza geldi. Unutmadan hatırlatayım Auschwitz Krakowdan 1 , 1.5 saat uzakta.

Tren: Auschwitz’e tren ile de ulaşabiliyorsunuz ama dört kişi gittiğimiz için taksi ile gitmek ve Pazar sabahı tren istasyonu aramaktansa otelimizden gitmek daha mantıkliydı. Neyse lafi uzatmadan. Krakow Glowny  tren istasyonunda Oswiecem tren istasonuna bindiginiz trene bağlı olarak 1 saat 20 dakika ile 1 saat 50 dakika arasinda bir sürede variyorsunuz. Trenle gitmek isteyenler buradan tren saatlerine ve sefer ucretlerine bakabilirler

Otobus:   Haftanın her günü Oswiecim için Krakow şehir merkezinden 5 kez otobüs seferleri var ve Krakow’dan yolculuk 1 saat 25 dakika ile 1 saat 40 dakika arasında süruyor. Biletler tek yön 10 – 12 Polonya Zloty arasinda değişiyor ve otobüsler  MDA Bus Station Krakow otobüs terminalinden kalkıyor. Otobus seferleri icin buraya tiklayin.

Soz Söz

Çok karışık duygularla ayrılıyorum Auschwitz’den. Bu UNESCO Dunya Mirasini görmenin mutluluğu ve  tarihi yaşandığı yerde görmenin hüznüyle.

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

12 Yorumlar

  • Krakow Gezi Rehberi – Nasil Gezdim ?
    Eylül 3, 2017 at 10:24 am

    […] 2. Dunya savasinda ayakta kalmayi basarmis bir UNESCO Dunya Mirasi. Hem guzel tarihi merkezi hem Auschwitz‘e yakin olusu hem de bir baska UNESCO  Dunya Mirasi olan  Wieliczka  Tuz Madenine […]

    Yanıtla
  • Evren
    Eylül 19, 2018 at 12:52 pm

    Kampa kendi imkanlarınizla gitmissiniz rehber nasıl buldunuz? İçeri giren herkese rehber var mı?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 19, 2018 at 1:11 pm

      Evren, Kendi imkanlarimla gittim ama biletimi. internet uzerinden aldim ve giden herkeze rehber var. guvenlikten gectikten sonra dillere gore gruplara ayirliyor ve kulaklik veriyorlar . rehber mikrofona konusuyor oradan dinliyorsunuz.

      Yanıtla
    • mehmet123
      Eylül 20, 2018 at 10:31 am

      Dostum herkeze rehber var.

      Yanıtla
  • […] Auschwitz Gezi Notlari […]

    Yanıtla
  • […] Auschwitz Gezi Notlari […]

    Yanıtla
  • […] Auschwitz Gezi Notlari, Krakow Auschwitz Nasıl Gidilir […]

    Yanıtla
  • hasan köse
    Temmuz 27, 2020 at 11:53 pm

    merhabalar bende agustos ayı ıcın gıdecem de krakowa acaba taksı ıle gıtsem pahalı mı olur kendıme ab passaportu olan arkadas bulamadım 😀 tek gıdıcem tren lınkı calısmıyor sanırım 🙂 sırf bu kamp ıcın lvıvden 4 gunluk krakow planı yaptım kendıme 🙂

    otobus var ıse krakowdan otobuslede nasıl gıdılır acaba bu tarz seylerıde paylassanız cok guzel olurdu bızım gıbı ılk defa gıtmek ıstıyen arkadaslar ıcın 🙂 lehce bıraz sıkıntılı dıl oldugu ıcın ne yapıcagımızı cok sasırdık:)

    rehber olmadan gezebılıyoruz ıcerıde sanırım ?

    paylasım ıcın cok tesekkur ederım

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Temmuz 28, 2020 at 6:47 am

      Hasan Bey, Tren linkini kontrol ettim. Link calisiyor. Gezi yazimlarimda oncelikli amacim kendi deneyimim ne ise okuyucularla onu anlatmak. Yapmadigim bir seyi anlatirsam sizi yaniltmis olurum. Madem sordunuz soyleyeyim. Krakow’un sehir merkezinden Auschwitz’e otobus seferi var. Nasil gidilir bolumune link ekledim oradan otobus seferlerine bakabilirsiniz. Yeni kurallar geregi Muze ancak turla gezilebiliyor. Ingilizce turlar ve cok guzel herkesin anlayacagi sekilde anlatiyorlar. 4 gun krakow icin cok guzel bir sure. Baska sorulariniz varsa cekinmeden sorabiliriiniz. Simdiden iyi yolculuklar dilerim. Mutlu

      Yanıtla
  • nevra
    Kasım 2, 2023 at 8:20 am

    Merhaba,
    Kampa gitmeden önce gezi planınız nasıldı? Şu yüzden sordum aslında Prag’dan gelmek istiyorum Krakow a ama nasıl planlama yapayım bilemedim.Bilginiz var mı bu konuda ?Nasıl bir güzergah önerirsiniz?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Kasım 2, 2023 at 9:27 am

      merhaba,

      Kampa gitmeden once Krakow’a gittim. Krakow’da 4 gece konakladim. 4 arkadas ile gittigimiz icin ozel taksi tuttuk. Kamp gezisi boyunca taksi bizi bekledi ve Aushwitz ve Birkenau arasindaki transferi de sagladi. sonra krakow’a geri getirdi. Ben kamp’in giris biletini ayri aldim. Krakow’dan pek cok gunluk tur var. otelinizden alip tekarar otele geri getiriyorlar. Baska hic bir seyle ugrasmaniz gerekmiyor. Ama prag ve krakow arasi trenle ve otobusle 6-8 saat kadar suruyor ve birkac kez tren degistimeniz de gerekecek. belki ryan air ile prag’dan krakow’a ucabilirsiniz. Eger vaktiniz kisitliysa bu cok yorucu bir gezi olur. Krakow mutlaka gezmeniz gereken ayrica zaman ayirmaniz gereken bir sehir.

      Yanıtla
  • Gürsel Bağlan
    Kasım 26, 2023 at 9:12 am

    Emeğinize sağlık.Eşimle birlikte interraille gittik ama bizi rehberimiz yok diye almadılar kampa.Bilgiler için teşekkürler.

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak