Menu
Cebelitarık

Cebelitarık Gezi Rehberi, Cebelitarik Gezilecek Yerler, Cebelitarik’a nasıl gidilir 

Cebelitarık Gezi Rehberi, Cebelitarık Gezilecek Yerler, Cebelitarık’a nasıl gidilir 

Tarih derslerinde ne kadar çok duymuşumdur şu Cebelitarık’ı. Ama kime ait olduğunu nasıl bir yer olduğunu bir türlü bilmeyiz. İspanya’ya bağlıyken İngiliz yönetimine geçen Cebelitarık için Akdeniz iklimindeki tipik bir İngiliz şehri dersem hata yapmış olmam. Cebelitarık’a nasıl gidilir? Cebelitarık nerede? Cebelitarık gezilecek yerler, Cebelitarik’ta görülecek ve gezilecek yerler ? Cebelitarık hangi ülkenin egemenliği altındadır ? Cebelitarık ülke midir? İşte sizin için hazırladığım Cebelitarik gezi notları.

cebelitarık gezilecek yerler

Cebelitarık Gibraltar. Akdenizden Fas’in goruntusu

Tipik İngiliz şehri dedim. Çünkü posta kutularından turunda pub kültürüne herşey İngiliz ama ana kara Britanya’dan kilometrelerce uzakta olması ve komşu ülke İspanya’nın halen Cebelitarık üzerinde hak iddia ediyor oluşu burayı oldukça farklı kılıyor. Afrika ile Avrupa’nın birbirine bu kadar yakın olduğu bir noktada Cebelitarık çok büyük jeopolitik bir öneme sahip.

Cebelitarik gezi rehberi

Cebelitarikin tarihi kasabasi.

Cebelitarık Nasıl Bir Yer?

Son derece önemli bir jeopolitik konuma sahip olan Cebelitarık aslında küçük bir kaya parçası Bu yüzden de Ingilizler Cebelitarık’a Kaya anlamına gelen  The Rock adını vermişler.

Cebelitarik gezilecek yerler

Kralice Victoria doneminden kalma bir posta kutusu

Ingilizler ve Ispanyollar bu kaya parçasını ele geçirmek için tartışa dursun ben burayı ve neden bu kadar çok sevdiğimi anlatayım size.

Cebelitarık’a Nasıl Gidilir ?

Ne yazik ki Cebelitarik’a sadece İngiltere’den ve bir de Fastan günlük bir uçuşlar var ama bu gözünüzü korkutmasın çünkü Cebelitarık’a gitmenin birkaç alternatif yolu var. Bu yolları da anlatacağım. Cebelitarık farklı bir deneyim için sizi bekliyor bu nedenle bir sekilde yolunu bulup buraya gitmeye deger…

cebelitarık nasıl gidilir, cebelitarık gezi rehberi

cebelitarık nasıl gidilir, cebelitarık gezi rehberi

İşte Cebelitarık’a gitmek için birkaç alternatif yol

  • Fas: Cebelitarık’a  Fas’tan gitmek isteyenler Kazablanka ve Tanca ( Tangiers ) şehirlerinden  Royal Air Maroc ile Cebelitarık’a gidebilirler.
  • Ingiltere: Ingiltere’den gitmek isteyenler Londra Heathrow’dan Ingiliz Hava Yollarinin sitesinden bilet fiyatlarına bakabilirler. Ayrica London Gatwick Havaalanından da Easy Jet seferler düzenliyor.
  • Ispanya : İspanya’da Cebelitarık’a en yakın havaalanı Malaga ve Seville Havaalanları. Turk Hava Yolları Malaga’ya sefeler düzenliyor. Ayrıca Lufthansa ile Frankfurt aktarması ile Seville’e ulaşabilirsiniz.

Malaga Havaalanından Cebelitarık’a doğrudan otobüs hizmeti yok. Çünkü otobüslerin sınırı geçmesi gerekiyor. Ancak Malaga’nın şehir merkezinden Cebelitarik – Ispanya sınırında bulunan La Linea kasabasına otobüsle usaabilirsiniz. Otobus seferleri icin Avanza firmasinin resmi sitesine bakin. Site ispanyolca.

Cebelitarık Ulaşım

Sosyal medya üzerinden bana yöneltilen sorulardan biri de Cebelitarık sınırını geçtikten sonra şehir merkezine nasıl gidiliceği yönünde. Ister Cebelitarık Havaalanında çıktıktan olsun, ister Ispanya – Cebelitarık sınırını geçtikten sonra olsun tek yapmanız gereken şehir merkezine doğru yürümek. Havaalanından şehir merkezine giden bu caddenin adı Winston Churchill Avenue. Winston Churchill Avenue, havaalanının pisti ile kesişiyor. Uçakların iniş kalkış anına denk gelirseniz, cadde trafiğe kapatılıyor. Bu nedenle bir süre beklemeniz gerekiyor.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık ulaşım, winston churchill avenue gibraltar

sabahın erken saatlerinde winston churchill avenue cebelitarık

Yaklaşık 10- 15 dakika sonra Cebelitarık’ın tarihi Landport Tüneli’ne ( Landport Tunnel ) ulaşıyorsunuz. Tünelden geçtikten sonra artık Grand Casemates Meydanındasınız. Grand Casemates Meydanı Cebelitarık gezinizin başladığı nokta.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık ulaşım, landport tunnel

landport tunnel tarihi Cebelitarık’ın giriş noktalarından biri.

Cebelitarık küçük ve pek çok yere yürüyerek gidebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa ya da Europa Point gibi şehir merkezinden biraz daha uzak noktalara gitmek isterseniz, otubüse binebilirsiniz. Cebelitarık’ta iyi bir otobus ağı var. Hem ucuz hem de dakik.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık ulaşım

North Bastion Otobüs durağı, cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık ulaşım,

Grand Casamates Meydanının yanında North Bastion Otobüs durağı var. Şehrin diğer noktalarına giden otobüsler buradan kalkıyor.

  • Şuraya tıklayarak otobüs durağının konumuna bakabilirsiniz.
  • Buradan otobüs hatları ve kalkış saaleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Cebelitarık Gezi Rehberi : Cebelitarık Gezilecek Yerler

Cebelitarık’ta gezilecek yerlere geçmeden önce kendi gözlemimi belirtmem lazım. İngilizler 1700’ler Cebelitarık’ın yönetimini ele geçirdikten sonra burayı tamamen bir askeri üs haline getirmişler.

Bu nedenle sehrin önemli yerlerinin bir kısmınında İngilizlerin yaptığı tüneller var. Çarpık kentleşmeye rağmen şehrin bir kısmında hala tarihi yapıları, şirin akdeniz tarzı evleri görmek mümkün.

cebelitarık gezilecek yerler cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede

Neandertalların yaşadğı mağaralar, maymunlar ve plajlar  Cebelitarık gezisinde kaçırmamanız gereken yerler.

1. Cebelitarık Havaalanında Farklı Bir Deneyim

Yaşacağınız deneyim Cebelitarık’a varır varmaz başlıyor. Şehir merkezi ve Cebelitarık Havaalanının bir diğer ucunda. Bu yüzden de pistten geçerek şehir merkezine doğru gitmeniz gerekiyor ki şimdiye kadar hiç böyle bir şey hiç yaşamadım.

Cebelitarik gezi rehberi

Cebelitarık gezi rehberi

Depatures da ayrı bir deneyim. Departures‘in balkononunda oturup püfür püfür rüzgar eserken bir ya dan kahvenizi yudumlayıp bir yandan da uçağınızın varışınızın  izleyebilirsiniz. Tabi vaktinde gelirse 😂.

2. Casa Mates Meydanı – Casa Mates Square

Cebelitarık’ın suralarının arasından geçtikten karşınıza çıkan en önemli tarihi yer hiç şüphesiz Casa Mates Meydanı.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, casa mates square

asa mates square, cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler

Meydanda  bir zamanlar Ingiliz askerlerinin barakları varmış. Ingiliz ordusu için yeni bir askeri baraka açtıktan sonra burayı turistik bir yere dönüştürmüşler. Eee iyi de etmişler.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, casa mates square

Günümüzde bu tarihi baraklar bir pub, butik dükkan ya da kafe olarak kullanılıyor ve Casa Mates Meydanı gün boyunca cıvıl cıvıl ve pub deneyimi ya da aksam yemeği için harika bir adres.

3. Cebelitarık’ta Vergisiz Alışveriş

Cebelitarık vergisiz. Bu nedenle yiyecek ve içecekten tutunda pek çok büyük markalarda %20’ye varan oranlarda daha az vergi ödüyorsunuz. Londra’ya oranla yeme içme çok daha makuldü.

Cebelitarik gezilecek yerler

Cebelitarık gezilecek yerler

4. Ocean Village Gibraltar

Cebelitarık havaalanından 9 dakika gibi kisa bir yürüyüş mesafesinde Cebelitarık’ın marinası Ocean Village karşımıza çıkıyor.

cebelitarık gezilecek yerler, ocean village gibraltar, cebelitarık gezi rehberi

cebelitarık gezilecek yerler, ocean village gibraltar, cebelitarık gezi rehberi

2003 yılında Cebelitarık’ın en büyük en popüler redazansı Royal Ocean Plaza‘yı inşa etmişler. O tarihten sonra  Cebelitarık Limanının çevresi inanılmaz derece popülerleşmiş. Son 20 yılda pek çok apartman ve 20 kadar bar ve kafe açmışlar. Hatta küçük dükkanlar, süpermarket  eczane vs bile var.

cebelitarık gezilecek yerler, ocean village gibraltar, cebelitarık gezi rehberi

Ocean Village, hem Cebelirtarık’ta kalacak yer seçeneği arayanlar hem yeme içme seceneği arayanlar için çok iyi bir seçenek. Cebelitarik gezimde akşam yemeği icin Wagamama Japon restoranına gittim.

5. Cebelitarık’ın Tarihi Sokakları

Tarihin önemli bir bolümüne tanıklık ettiği için pek çok tarihi binayı görmeniz mümkün.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık sokakları

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık sokakları

Cebelıkita yasamı ve Ispyanyı anımsatan evleri görmek isterseniz Mağribi Kalesinin çevresindeki dolaşın.

6. Cebelitarık’ın İlginç Kültürü ile Tanışın

Küçük nüfusuna rağmen hem İngiltere’den hem Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen turistleri görebilirsiniz. Cebelitarık’taki kültürel bir çeşitliliği buraya vardığınız ilk anda hissediyorsunuz. Hem Ingiliz hem Ispanyol hem Arap hem de Yahudi kültürü dostça bir arada yaşıyor.

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık gezi rehberi

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık gezi rehberi

Benzer bu tür  kültürel çeşitliliğin uyum icinde yaşadığını gorduğum yer Ispanyan’nın Kuzey Afrika’daki Özer bölgesi olan Mellia idi. Seviyorum böyle yerleri.

7. The Rock olarak adlandirilan Cebelitarık Tepesine Çıkın ( Rock of Gibraltar)

Kaya’nin en yüksek noktasına terefelikle çıkarak hem Cebelitarık’ı hem de Kuzey Afrika’yı görebilirsiniz. Terefelik hemen şehrin icinde bulunuyor. Küçük  bir el haritasıyla yolunuzu bulabilirsiniz.

Cebelitarik gezi rehberi

Cebelitarik tepesinden manzara

8. Cebelitarik’a Özgü Maymunlar

Barbary Maymunları, Avrupa’da yaşayan tek maymum türü. Cebelitarık Kayasının üst kısımlarında yaşıyorlar. Yani şehir merkezinde görmeniz mümkün değil.

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık gezi rehberi

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık gezi rehberi

Aslında Afrika kökenli olan bu maymunlar çoktan Cebelitarik’i ev edinmişler.  Çok tatlı göründüklerine bakmayın. Bir hayli vahşiler.

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık gezi rehberi

Gelen turistlerin sırt çantalarını çekiyorlar. Yiyecek vermeyin ve kesinlikle sevmeyin. Zaten maymunların dişlerinin büyüklüğünü görünce pek ellemek istemeyeceksiniz.

Cebelitarik gezilecek yerler

9. St Michael’in Mağarası – St Michael’s Cave

Cebelitarık’ın St Michael’in Mağarası – St Michael’s Cavegerçek bir doğa harikası ve kesinlikle görülmeye değer.

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarik gezi rehberi

St Michael’s cave, cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarik gezi rehberi

Mağaranın ana salonu muazzam ve aslında yaklaşık 400 kişi kapasiteli gösteriler için bir oditoryuma bile dönüştürülmüş. Bu bölümden mağara kompleksinin diğer bölümlerini keşfetmenizi sağlayan merdivenler ve patikalar var.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilece yerler, st michael's cave

Açıkça ziyaret edebileceğinizden çok daha fazla bir alana uzanıyor ve Fas’a ulaşmak için kullanabileceğiniz bir tünele bağlandığına dair bir teori bile var. Her yarı saatte bir ışık ve ses gösterileri var. Bu nedenle mağara gökkuşağı gibi rengarenk oluyor.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilece yerler, st michael's cave

  • St Michael’in Mağarası hafta içi her gün 09:00 – 18: 15 saatleri arasında açık.
  • St Michael’in Mağarası, ancak Gibraltar Nature Reserve‘in bir parçası olarak ziyaret edilebilir. Gibraltar Nature Reserve’in ücreti ise yetişkinleri için £13, çocuklari için ise £8.

10. Cebelitarık’tan Sınırı Geçip İspanya’ya Gidin

Schengen vizeniz olmak şartıyla çok rahatlıkla İspanya sınırını gecebilirsiniz. Eğer İspanya’nın Malaga gibi başka sehirlerine gitme planınız varsa buradan cok kolay olacak. Ispanyaya bilet bulamayan pek cok Ingiliz Cebelitarık üzerinden İspanya’ya geçiyor.

cebelitarık gezi rehberi

Küçük  bir hatırlatma. İspanya Ingilterw ile sorun yaşadığı zamanlarda arabayla sınır geçişlerinde pasaport kontrolünü yavaşlatıyor. Ancak Cebelitarik Schengen Bolgesine dahil olduktak sonra haliyle bu durum ortadan kalkacak.

Sınırı gecçtikten sonra İspanya

 

11. Cebelitarık Plajları Cebelitarık’ın doğu ve batı yakasında toplam 6 tane plaj var. Bunlardan bazıları Camp Bay, Sandy Bay ve  Catalan Bay.

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık plajları, catalan bay gibraltar

cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık plajları, catalan bay gibraltar

Catalan Bay ve Sandy Bay birbirine çok yakın. Catalan Bay’a şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Eğer yürümek istemezseniz, 4 ve 8 numaralı otobüslerle de Catalan Bay’a gidebilirsiniz. Ben ne var ne yok bir bakayım diye gittim soğuk bir şeyler icip döndüm.

12. Mağribi Kalesi – Moorish Castle Gibraltar

Güney İspanya’nın çoğu, 7 yüzyıldan fazla bir süred hüküm sürecek olan Moors tarafından fethedildi. Cebelitarık, bir zamanlar camileri, sarayları ve hamamları ile surlarla çevrili bir şehirmiş ve 11. yüzyılda  bugunun Mağribi Kalesi olarak bilinin kuleyi inşa ettiler. Şehre adı Medina Al Fath, “Zafer Şehri”  vermişler. Tower of Homage denilen kule, orijinal Mağribi kalesinin bugün ayakta kalan tek parçası. İngilizler 1704’te Cebelitarık’ı ele geçirdiğinde, Birleşik Krallığın bayrağını kalenin kulesine çekilmişler ve o zamandan beridir de böyle devam ediyor . Günümüzde 2010 yılına kadar geçici olarak hapishane olarak kullanılmış.

cebelitarık gezilecek yerler cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede, moorish castle gibraltar, mağribi kalesi

moorish castle gibraltar, mağribi kalesi

Gelelim Mağribi Kalesinin içine. Bilet gişesinden geçtikten sonra merdivenler inip kalenin bahçesine ulaşıyorsunuz. Kale, yamaca kurulu olduğu için bahçeden kuleye bağlanan kısa bir köprüden geçiyorsunuz.

cebelitarık gezilecek yerler cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede, moorish castle gibraltar, mağribi kalesi

Bu arada makak maymunları köprünün üzerinde ve kalenin bahçesinde karışınıza çıkıveriyorlar.

cebelitarık gezilecek yerler cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede, moorish castle gibraltar, mağribi kalesi

Mağribi Kalesininin cesitli katlarinda birkac oda var. Bunların bazılarında Islami mimarinin özelliklerini geçip giden yıllara rağmen görebiliyorsunuz.

cebelitarık gezilecek yerler cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede, moorish castle gibraltar, mağribi kalesi

Son olarak kulenin teras katina cikmayi ihmal etmeyin. Cebelitarık’ın manzarası buradan harika.

  • Mağribi Kalesi 9:30 – 18:15 arasında ziyaret edilebilir.

Peki Cebelitarık İçin Vize Gerekiyor mu ?

Cebelitarik vize istiyor mu? Bu sonun cevabı ne yazık ki evet. Eğer Birleşik Krallık için en az 1 yil süreli MULTIPLE yazan ya da süresiz oturum hakkınız varsa Cebelitarık için vizeye ihtiyacınız yok. Onun dışında İngiliz konsolosluğundan vize almanız gerekiyor. Tabii Ispanya’ya gitmek isterseniz mutlaka Schengen vizenizin olması lâzım.

Cebelitarık’ın İklimi

Cebelitarık Akdenizde bulunduğu için ılıman hava etkili ve sonbaharda bile hava çok güzel. Pek çok Avrupalı ve İngiliz Cebelitarık’a İspanya’ya alternatif olarak gidiliyor.

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık sokakları

cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık gezilecek yerler, cebelitarık sokakları

Son yıllarda artan talebi karşılamak için denizi doldurup yeni apartmanlar inşa etmeye başlamışlar.

Cebelitarık’ta Nerede Kalınır?

Pek cok otel ve apartman seçeneği var. Apartman için AirBNb’ye bakmanız yeterli olacaktır. Ben otelde kalmıştım ve herhangi bir sorun yaşamadım.
cebelitarık nerede kalınır, cebelitarikta nerede kalinir

cebelitarık nerede kalınır, cebelitarikta nerede kalinir

Cebelitarık’ta kaldığım otelin adı The Elliot Hotel Gibraltar. Tam merkezi yerde olan otelde sabah kahvaltısı da dahildi.
cebelitarık gezi rehberi, cebelitarık nerede kalınır, cebelitarıkta nerede kalinir

otel odamdan manzara, cebelitarık gezi rehberi

Cebelitarık’ta Nerede Yenir

Cok fazla yemeklerle ilgili bir sey yazmayacagim. Keza pek cok ingiliz pub’i mevcut ve burger ya da rosto bulabilirsiniz. Bense favarım kalamar tavsiye edecegim patates kizartmasiyla.
Iyi yolculuklar
Mutlu

 

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

Yorum

Bir Yorum Bırak