Menu
Cusco / Machu Picchu

Machu Picchu’ya Nasil Gidilir, Machu Picchu Nerede

Machu Picchu’ya Nasil Gidilir, Machu Picchu Nerede? Güney Amerika Gezisi

Machu Picchu gezi rehberime hosgeldiniz. Peru’nun tarihi sehri Machu Picchu, Güney Amerika’da gezilecek yerler arasinda olmazsa olmazlardan. Yaptigim kisa ama öz Latin Amerika gezisinden sonra  arkadaslarimin en çok sordugu soru ” Machu Picchu’ya nasil gidilir? ” oldu. Bir  Machu Picchu gezisi sanildigi kadar komplike olmasa da  Lima’dan  kisa bir otobus yolculugu ile gidip hop diye gidebileceginiz bir yerde de degil Machu Picchu. Machu Picchu gezisi planlamadan önce bütün Güney Amerika gezi bloglarıni tek tek okudum. Simdi Güney Amerika gezisi deneyimi paylasimi sirasi bende. Size Machu Picchu’ya gitmek icin adim adim takip edebileceginiz bir Peru Machu Picchu gezi rehberi hazirladim. Machu Picchu’ya nasil gidilir, Aguas Calientes olarak da bilinen Machu Picchu’da nerede kalinir?

Peru’nun önemli tarihi kenti Machu Picchu nerede?

Her hangi bir Güney amerika gezi planı yapmadan once, Machu Picchu’nun tam olarak nerede oldugunu anlamakta fayda var.

Mahcu Picchu Nerede

Machu Picchu, 15. yuzyilda Machu Picchu ve Huayna Picchu daglarinin arasina insa edilmis. And Daglarinin dogu eteklerinde yer alan sehir yaklasik 2340 metre yukseklikte. En yakinin da havaalani ise  Inkalarin eski baskenti  Cusco ya da Cuzco. Cusco ise Machu Picchu’dan 74 km uzakta.

Iste Machu Picchu’ya gidebilmek icin izlemeniz gereken yol.

Machu Picchu Gezi Rehberi

1. Lima’dan Cusco’ya Gidis

Lima’ya vardinca,  Peru’da gezmek istediginiz yer Machu Picchu ise  rotaniz  Cusco olmali. Çünkü Machu Picchu Kutsal Vadi‘nin de icinde bulunuyor ve Cusco Bölgesi Machu Picchu’ya en yakin yerlesim yerlerinden biri. Zaten Cusco’nun kendisi basli basina bir geziyi hakediyor. Neyse Cusco’ya gidebilemek için söyle bir yol izleyebilirsiniz.

  • Lima’dan Cusco’ya Otobüsle Gidis

Cusco’ya Limadan en ekonomik sekilde otobusle gidilebiliyor. Cruz Del Sol ve Ormenia otobus sirketleri en guvenilir ve prestijli otobus sirketleri. Yanliz yolculuk 20  saatten fazla suruyor.

  • Lima’dan Cusco’ya Uçakla Gidis

Eger vaktiniz kisitliysa, ucakla gitmenizi tavsiye ederim.  Lima – Peru arasi pek cok havayolu sirketi hizmet veriyor ve rekabet nedeniyle bilet  fiyatlari cok uygun. Ucaklar neredeyse her saat basi kalkiyor. Bilet fiyatlari ve rezarvasyon icin Peru Havayollarina  ve LATAM Havayollarina   bakmaniz yeterli.

Cusco Gezilecek Yerler

Cusco da Machu Picchu kadar kesinlike görülmeyi hakediyor.

Cusco’ya ister  otobusle gidin ister uçakla gidin ama Cusco‘da en az bir iki gün kalin. Bunun iki nedeni var. Hem 3500 metre yükseklige  vücudumuzu adapte etmek  hem de Cusco ve çevresinde gezilecek  tarihi yerleri gezmek için zaman yaratmak. Unutmadan hatirlatayim Cusco UNESCO Dunya Mirasi. Cusco ile ilgili bir gezi  yazima buradan  ulasabilirsiniz.

2. Cusco’dan Ollantaytambo’ya Gidis

Machu Picchu,  Aguas Calinetes’de yeni adiyla Machu Pichu Village‘de yer aliyor. Buraya gitmenin tek yolu trenle. Ne yazik ki herhangi bir baska alternatif yol yok.

Machu Picchu’ya hangi sezonda gidilir?

Burada bir parantez acmam gerekiyor. Kis aylari  dusuk sezon ve yagmurlu.Yagissiz yüksek sezon ise  Mayis ayindan itibaren basliyor ve Eylül ayina kadar suruyor. Ben Peru’ya Nisan ayinin sonunda gittim. Nisan  ayi daha cok bir gecis donemi gibi. Daha az turist var.  Ara ara yagislar da olasi.

Machu Picchu’ya ara sezonda gittigim icin,  Machu Picchu trenine Poroy denilen kasabadan binmedim. Onun yerine Ollanta (Tam adi Ollantaytambo ama herkes kisaca Ollanta diyor) adi kasabadan bindim.

Poroy tren istasyonu  Cusco’nun 11 km  disinda yer aliyor. Ancak Poroy’dan trenler  Mayis ayinda kalkmaya basliyor. Ben Nisan ayinda gittigim icin Machu Picchu trenine Ollanta’ dan binmek zorunda kaldim. Bu da benim isimi zorlastirdi. Soyle ki Cusco‘dan Ollanta‘ya kollectivo denilen bizdeki dolmuslari andiran minuslerle gidiliyor.

Machu Picchuya Nasil Gidilir

Giselerden tren biletinizi gostererek gecmeniz yeterli.

Otobus duragini yerini bulmak icin otelinizden ya da hostelinizden sehrin bir haritasini isteyin. Bu yolculuk Cusco’dan Ollantay’a 90 dakika kadar suruyor. Ucuz ama acikcasi rahat degil. Onceden bilet almaniz gerekmiyor. Sadece kolektivo kalkmadan once orada olmaniz yeterli.

Eger yaz doneminde Peruya gidecekseniz yukarida belirttigim sorunla karsilasmayacaksiniz. Machu Picchu’ya trenle Poroy’dan rahatlikla gidebilirsiniz. Cusco’nun sehir merkezinden Poroy’a yine kollectivo’ya ya da taksi’ye binmeniz yeterli.

Kolectivolarin kalktigi yeri bulmak icin hostelinizden kucuk bir harita alin.

3. Ollantaytambo’dan Aguas Calientes’e Gidis

  • Inka Trail

Machu Picchu Gezi Rehberi

Ben bu yolu tercih etmedim ama  inka trail’i merak edenler icin kisaca belirteyim. Ollanta, Inka Trail ile yani Machu Picchu’ya yuruyurek cikmak isteyenlerinde baslangic noktasi. Eger trenle degil yuruyerek cikmak istiyorsaniz, yine  Ollanta’ya gelmeniz gerekiyor. Pek cok ayri tur operatoru bu gezileri organize ediyor.

  • Machu Picchu Trenleri

Tren hizmetini iki ayri sirket ustlenmis. Inca Rail ve Peru Rail. Inca Rail daha fiyatliydi.

Machu Picchuya nasil gidilir

Biletimi Peru Rail’ den aldim ve terchimi Vistadome denilen ustu camli trenlerinden yana kullandim. Her ne kadar vistadomelu  trenlerin bilet fiyatlari  $12  daha fazlaysa da bu verdiginiz $12, gordugunuz manzaraya degiyor.

Bu tren yolculugu simdiye kadar yaptigim en guzel, en  muhtesem tren yolculuydu diyebilirim. Trenin camindan bir dakika olsun gozumu ayiramadim.

Trenler cok bakimli, son derece temiz.  Bilet fiyatina sandivic ve kahve ikramlari dahil. Yol boyunca anonslarla gectiginiz yerlerle  ve bitki ortusuyle ilgili bilgi veriyorlar. Peru Rail‘i tavsiye ederim.

Machu Picchu Peru rail

Aguas Calientes nasil bir yer?

Sabahin erken  saatlerinde yola cikmis olsam da. 90 dakika kolektivo ile yolculuk 1 saat 50 dakika tren yolculugu derken ogleden sonra Aguas Calientes‘e vardim. Bu yuzden de bir gece Aguas Calientes‘te konakladim.

Peru’yu ziyaret eden pek cok turist bu kasabayi sevmiyor. Bunun en buyuk sebebi ise kasabanin tamamen Machu Picchu’ya giden bir gecit gorevi gormesi ve yapacak ve gorecek pek fazla bir seyin olmayisi.

Ama en onemli sebepse  kalacak yerden tutun da iyiyecek icecege kadar herseyin cok fiyali olmasi. Her seye ragmen burayi cok sevdim. Bu da sanirim kasaba’nin yemyesil daglarla  ve bir yandan tum gucuyle akan Urubamba Nehrin cevirili olmasindan dolayi olsa gerek .

Aguas Calientes Machu Picchu Peru

4. Aguas Calientes’den tarihi Machu Picchu’ya Gidis

Aguas Calientes Machu Picchu’nun  eteklerinde yer aliyor. Buraya vardiginiz zaman Machu Picchu’yu gormek icin onunuze iki seceneginiz var. Bunlardan ilki Machu Picchu otobuslerine binmek, iki secenek ise  Machu Picchuy’a hiking yaparak tirmanmak . Tirmanmak bir bucuk saat aldigi icin gozum kesmedi.

Eger otobuse binmek isterseniz iste yapmaniz gerekenler:  Machu Picchu’ya vardiginiz gun Machu Picchu icin otobus biletinizi ustunde Venta Oficial de Ticket de Bus yazan gizelerden almayi, yaninizda pasaportunuz bulundurmayi ve gorevliye hangi gun gideceginiz belirtmeyi unutmayin.

Aguas Calientes Peru

Ben sabah gunes dogmadan once Machu Picchu’da olmak istedim. Machu Picchu’ya sabahin erken saatlerinde vardim ancak hava bulutlu ve yagmurlu oldugu icin gunesin dogusunu goremedim.

Bu arada pek cok turisti sabahin erken saatlerinde ( sanirim sabah 4- 4.30  civari ) otobusleri beklerken gorebilirsiniz. Bu sizi yildirmasin cunku arka arkaya pek cok otobus  geliyor  ve sira gercekten hizli ilerliyor.

Machu Picchu Gezi Rehberi

Siraya girmemden otobuse bindigim ana  kadar 50-55 dk bekledim. Bu arada pek cok yer acik kahve ve yiyecek bir seyler alma imkanizda var.

machu picchuya nasil gidilir

Machu Picchu’ya Cikarken Ne Giyilir?

Machu Picchu’da uc ayri mevsimlik donem yasaniyor . Bunlar yagmurlu, kuru ve gecis donemleri. Gittiginiz aylara gore yaninizda gortureceginiz giysilerde degisiklik gosteriyor.

Mahcu Picchu Gezi

Yagmurlu donem Kasim ayindan Mart ayina kadar yasaniyor. Yagmurlu donemde ve gecis doneminde kesinlikle kazak, yagmurluk ve yuruyus ayakkabisi ve kuru donemde tshirt, gunes gozulugu ve gunes kremi  eger inka trail seklinde cikmayi planliyorsaniz yaninizda yedek giysiler olsun.

Machu Picchu Biletleri ve Dikkat Edilecek Noktalar

Machu Picchu’yu ziyaret gunde 2500 kisiyle sinirli. Bu rakam  Wayna Picchu‘yu ziyaret edecek olanlar icin gunde 400 kisi ile sinirli. Bu nedenle Machu Picchu biletlerinizi alma isini son ana birakmayin.

Mahcu Picchu Gezi

Biletinizi kesinlike  MACHU PiCCHU RESMI SITESI  ‘den alin ve bu belirttigim sey tren biletleri icinde gecerli. Biletler  ya 3 ya da 6 oncesinden satisa cikiyor. Hic vakit kaybetmeden biletleriniz ki hayal kirikligina ugramayin.

Hem Inca Rail hem de Machu Picchu Resmi sitesi son deredece guvenli. Her hangi bir sorun olmadan alabiliyorsunuz biletleri.

Machu Picchu biletleri farkli kombinasyonlarla satiliyor. Soyle ki,  sadece Machu Picchu yani tarihi sehir icin ayri bir bilet. Hiking yapmak isteyenler icin   Machu Picchu ve Wayna Picchu ya ha Machu Picchu ve Huyana Picchu seklinde farkli biletler satiliyor.

Wayna Picchu  ve Huyana Picchu tarihi kasabanin cevresindeki daglar. Gozume kestiremedigim icin bu secenegi ilave etmedim ve sadece tarihi kasabasayi gezmekle yetindim.

Machu Picchu’da Nerede Kalinir 

Aguas Calientes olarak bilinen Machu Picchu’da konaklama seçenekleri oldukça fazla. Lüks otellerden hostele kadar pek cok tesis var. Bütçenize ve seyahat tarziniza göre kalacaginiz yeri seçmek size kalmis.

Ben kendi Machu Picchu gezim için Adela’s Hostel’i seçtim. Burasi birazcik kalbur üstü bir hostel. Konakladigim oda üç yatakliydi. Burasi konum olarak da dört dört. Tren istasyonuna çok yakin ayrica Urumbamba Nehri tam hostelin yanindan akiyor. Ben buraya bayildim. Macu Picchu’da kalacak yerimi booking.com üstünden yaptigim. Burayi kesinlikle tavsiye ederim.

Mutlu güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi rehberi, güney amerika gezi planı, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi planı, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezilecek yerler, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi planı, güney amerika gezi rehberi

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

18 Yorumlar

  • Yazar Karga
    Nisan 30, 2018 at 7:16 am

    Gitmek istediğim yerlerin başında geliyor. Keyifli bir gezi blogu enteresan şehirler yazmışsınız. İlk fırsatta daha detaylı okuyacağım. Bilgiler için teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Nisan 30, 2018 at 7:20 am

      cok tesekkurler amacimda degisik yerleri tanitmakti okuyanlara. Machu Picchu gezmekten en keyif aldigim yerlerden biri. daha detayli bir Guney Amerika yazisni hazirliyorum.

      Yanıtla
  • Cusco Gezi Rehberi – Nasil Gezdim
    Mayıs 5, 2018 at 8:36 am

    […] en buyuk sehri olan Cusco , Macchi Picchu’ya bir gecis  yolu. Bu yuzden de Macchi Picchu’yu gormek icin acele eden gezginlerce es […]

    Yanıtla
  • […] 1 gece kaldigim Machu Picchu– Aguas Calientes‘de yine Cusco‘da oldugu gibi herkezi memnun edecek kadar cok […]

    Yanıtla
  • […] Machu Picchu'ya… on Cusco Peru Gezi Rehberi ve Cus… […]

    Yanıtla
  • Mert
    Ağustos 24, 2018 at 12:51 pm

    Merhaba, ne kadarlik bir bütce ayirdiniz. Bir de kac gun kalmam gerekiyor??

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 26, 2018 at 12:21 pm

      Merhaba mert, bir toplam vermem mumkun degil cunku ucak biletlari satisa cikar cikmaz aldim biletimi diger otel rezarvasyonu, tren bileti onlari mumkun oldugu zaman aldim ayrica diger ulkelere gittim icin onlar icin de ayrica masraim oldu.

      Yanıtla
  • Songül Erdem
    Ağustos 26, 2018 at 10:36 am

    yazınız tek kelimeyle harika olmuş. çok güzel anlatmissiniz nasıl gidilir? kalacak yer tavsiyeniz de var mi?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ağustos 26, 2018 at 12:24 pm

      cok tesekkur ederim. okdugunuz icin . sanirimuc asagi bes yukari butun hosteller ayni kalitede. kaldigim hostelin adini bulur bulmaz buraya ekleyecegim

      Yanıtla
  • Sadik
    Ağustos 28, 2018 at 9:45 am

    Merhaba, Aguas kalintesde yapacak bir seyler var mi. Mümkün oldugunca kisa kalmak istiyoruz orada. Vaktimizde yok. Gidenlerden duydum güzel bir sehir degilmis

    Yanıtla
  • […] Machu Picchu’ya Nasil Gidilir […]

    Yanıtla
  • Tamer Er
    Eylül 17, 2018 at 8:32 am

    Buraya gitmek tehlikeli diye duydum. Ama siz öyle bir sey yazmamissiniz. Belki baska bir yer ile karistirdim.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 17, 2018 at 12:22 pm

      sanirim sizin bahsettiginiz yer Bolivyadaki yungas road. burada tehlikeli olan bir durum yok

      Yanıtla
  • Teoman
    Eylül 20, 2018 at 10:20 am

    Bilgiler çok yararli tesekkurler. Yanliz inka rail mi yoksa Peru rail mi karar veremedik. Acaba fark eder mi? Bir gece aguas calienteste kalacagiz. Gorecek bir sey var mi?

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Eylül 23, 2018 at 1:33 pm

      her iki tren sirketide olur aralarinda cok buyuk bir fark oldugunu sanmiyorum. ama fiyatlara bakin en hesaplisi hangisiyse onu secin derim

      Yanıtla
  • Sami Seyit
    Ekim 26, 2018 at 7:20 am

    Cok degerli bigiler paylasmissiniz. Tesekkurler

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ekim 26, 2018 at 8:11 am

      Ben tesekkur ederim sami bey

      Yanıtla
  • Selahaddin
    Ekim 30, 2018 at 11:42 am

    Peruya gitmek hayalim bakalim ne zaman nasib olacak

    Yanıtla

Bir Yorum Bırak