Menu
Genel

Philadelphia Gezilecek Yerler

Philadelphia Gezi Rehberi, Philadelphia Gezilecek Yerler

Philadelphia gezi rehberime hosgeldiniz. New York’a yaptigim geziye ABD’nin farkli bir sehrini daha eklemek istedim. Bu ikinci sehir  ya Boston olacakti ya da Philedelphia. Hem ulasimin kolay olmasi hem tarihi onemi hem Amerikanin eski Baskenti olasi hem de pek cok filme ilham kaynagi olmasi nedeniyle Phidelphia’yi tercih ettim. New York’tan Philedelphia’ya nasil gidilir? Philedelphia’da  gezilecek yerler,  Philadelphila’da neler yenir?. Iste sizin icin hazirladigim Philadephia gezi rehberi.

Philadelphia Historic Centre USA

Independence Hall Philadelphia Tarihi Merkezi USA

Philadelphia’da topu topu bes saatim vardi. Bu nedenle Philadephia’daki gezilecek yerleri arayarak vakit kaybetmemek icin ABD’ye gitmeden cok once gorulmesi gereken yerleri belirledim ve   gezi planimi o sekilde yaptim.

New York’tan Philadelphia’ya Nasil Gidilir?

New York – Philadelphia arasi ulasim iki 15 dakika  saat kadar suruyor. Trenla ya da otobusle gitmeniz mumkun. Amerikan Tren Servisi gidis- donus $40 civarinda , MEGABUS otobusleriyle de iki saat suruyor ve sadece $5 – $9 arasinda degisiyor  . Evet yanlis okumadiniz  sadece 5$. Tren hizmeti ise otobusden daha hizli  degil. Bu New York’tan Philadelphia’ya gitmek icin otobuse binmeyi tercih ettim.

Megabus Bus Stop New York City USA

Lafi cok uzatmadan otobusler New York City’de 11th Avenue’den kalkiyor. Sabahin erken saatlerinde otobus duragina gidip siraya girdim. Burada bir hatirlatma, Megabus koltuk numarasi vermiyor. Koltugunuzu reserve edebilirsiniz. Tabi bunun icin ektra bir ucet odemeniz gerekiyor. Eger bir kac kisi birlikte seyahat ediyorsaniz ve birlikte oturmak isterseniz koltugunuzu ayirtin derim. Cunku sizden once otobuse binenler kafasina gore oturuyor onun istedigini yerde koltuk bulamayabilirsiniz. Neyse, otobus zamaninda kalkti ve Philadephia’ya  da zamaninda vardi. New York ve Philadelphia arasi gorecek pek bir sey olmadigindan yolda gozlerinizi dinlendirin derim.

Otobus sizi iki ayri noktada indiriyor ki bunlardan biri Independence Hall digeri ise 30th Station. Independence Hall’da  inmenizi ve Philadelphiya gezinize buradan baslamanizi tavsiye ederim. Ancak New York’a geri donusunuzu 30th Station‘dan yapin. Keza Megabus Indepence Hall’a gelinceye kadar tika basa doluyor.  Bekledigim Megabus zamaninda gelmedi. Gelen otobus ise oylesine doluydu ki   bir an   New York’a geri donemeyecegimi sandim. Cuma gunu olmasinin da otobusun bu kadar dolu olmasinda etken olabilir tabi.

Philadephia’ya sabah erken denecek bir saatte vardim. Ac ayi oynamaz misali. Bir kahve ve atisitiracak bir seyler icin Donkin Donut’a girdim. Boston Cream donutlari bir harika.

Philadelphia’da Gezilecek Yerler : Philadelphia Gezi Rehberi

1. Philadelphia Independence Hall

ABD’nin on yil kadar baskentligini yapan Philadelphia,1753’de  Amerikan Bagimsizilik bildirgesinin yayinladigi yer de ayrica. Burada bagimsizligi ilanindan sonra Liberty Bell ( Bagimsizlik cani calinmis).

Liberty Bell Philadelphia USA

Burasi UNESCO Dunya Mirasi ve cesitli muzeler . Eger can’i yakindan gormek isterseniz mutlaka biletiniz onceden almanizi tavsiye ederim. Anladigim kadariyla burasi yerli turistler arasinda cok populer ve pek cok okul gezisi duzenleniyor. Ama benim gibi biletinizi almadiysaniz uzulmeyin. Bagimsizlik Can’ini binanin disindan da gormeniz mumkun ve muzelerin bahcesine gezmeniz mumkun.

Independence Hall Philadelphia USA

2. Benjamin Franklinin Evi 

1700lerde Benjamin Frankli’nin  Hollanda’da gordugu Amerika’da da yapilmasini istedigi evler zamana karsi cok iyi dayanmis ve sanki hic yipranmamis.

Historic Philadelphia USA

Benjamin Franklinin muzesi ise Strawberry Steet uzerinde. Asagidaki fotografta Benjamin Franklinin her gun gectigi koridoru ve avluyu goryorsunuzu.

Benjamin Franklins House Philadelphia USA

3. Philadelphia Belediye Binasi ( Philadelphia City Hall)

Yapimina 1871’de baslanilan bu guzel bina sehrin tam kalbinde bir tarafi alisveris merkezlerinin oldugu yone bakarken diye yonu ise sehrin finas merkezlerinin oldugunu caddeye bakiyor. Binani cevresini dolasabileceginiz gibi binanin altindaki koridordan gecerekte diger tarafa gecebilirsiniz.

Philadelphia City Hall USA

4. Philadelphia Sokaklari, Acik hava film studyosu

Altinci Hissin ( the Sixth Sense) Cekildigi Mekanlar-  1999’da seyrettigim ve o gunen beri en sevdigim filmler arasina giren Altinci Hissi seyrettim zaman dis mekanlari o kadar cok begenmistim ki hazir buralara kadar gelmisken yerinde goreyim  dedim. Neyse, tarihi yerleri gezdikten sonra ilk filmin cekildigi yerleri gormek oldu ki  internette  daha onceden cadde ve sokak isimlerini Philedalphia’ ya gitmeden once  belirledim ve turist ofisinden de sehrin haritasini aldim.

Philadelphia New York kadar buyuk olmadigi icin sehir merkezini bir ucundan bir ucuna   otobuse ya da taksiye binmeden ve Finans Merkezinin icinden gecerek  buldum Altinci Hissin sekildigi yerleri  ve diger tarihi yerleri gordum. O gun benim icin en buyuk zorluk havanin yagmulu ve ruzgarli olmasiydi. Amerikada yollarin Grit System denilen sistemle yayildi icin tek duz bir yol ve onu takip eden paralel yollarla birlikle yolunuzu bulmaniz cok kolay.

Iste o yagmurlu gunden geriye kalan fotograflar. St Agustine kilisesi ve filmi izleyenler animsayacaktir Dr Crowe’un evi.

IMG_2951

IMG_2952

Philadelphia’da Neler Yenir?

Philedalphia’da mutlaka peynirli dana etli sandivic denemelisiniz. Philly Steak Sandwich olarak bilinen sandivic sehrin heryerde  icinde bulmaniz mumkun.Gelin gorunku sehir merkezinde girdigim bir kafenin yapmadginin duyunca sok oldum. Neyse, mutlaka ki pek cok yerde yemek mumkun ama dolanmak istemezseniz. Stawberry Street uzerinde ki Benjamin Franklin Muzesi ile ayni cadde uzerinde benim tavsiyem Campo’s. Ne yazik ki kredi karti kabul etmiyorlar ve pazar gunleri acik degillermis.

Strawberry Street Philadelphia USA

Philadelphia Bourse :1891 yilinda Borsa olarak kurulan bu bina 1979’da el degistmisiyle birlikte icinde restoranlar , sinema salonu olan bir komplexe donusmus.

philadelphia bourse USA

Eger farkli yiyecekleri bir arada bulup denemek isterseniz  The Bourse Food Court bicilmis kaftan. Hem cok buyuk olmasi hem de tarihi bir bina olmasi nedeniyle. Yemek yemeyecek olsaniz dahi buraya gitmeniz tavsiye ederim.

Philadelphia ile ilgi dusuncelerim

Tanistigim bir kac Amerikali Philadelphia icin ABD’de en kotu sehirlerden biri demislerdi. Nedeni halen anlayabilimis degilim.

Megabus Bus Stop New York City USA

Philadelphia Sokaklari

Philadephiada gormeyi istedigim yerlerden biri Philadephia Art Museum basamaklarina cikmati. Sylvester Stalone’nin Rocky filmi izlyenler hatirlayacaktir . Rocky’nin merdivenler yukari kosup kollarini havaya kaldirdigi yer. Sehir merkezine cok yakindi  ama olmadi aryik bir daha ki sefere.

Hem sehrin cok duzenli olmasi hem de tarihi yerleri beni gercekten cok etkiledi Keske bir de hava guzel olsaydi dedim icimden. Eger New York’a yolunuz duserse mutlaka bir gununuz Philedalphia icin ayirim.

Iyi yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

2 Yorumlar

Bir Yorum Bırak