Menu
Birlesik Krallik / Montserrat

Montserrat Adası Gezi Rehberi, Karayipler ‘de Gezilecek Yerler

Montserrat Adası Gezi Rehberi, Karayipler’ de Gezilecek Yerler

Güzel Karayiplerde gezilecek yerler içinde farklı bir ada olan  Montserrat Adasına namıdiğer “Hayalet Ada” ya hoşgeldiniz. Montserrat Adası gezi rehberime başlamadan önce hemen bir noktaya açıklık getireyim. Montserrat’i İspanya’daki Monserrat Dağıyla karıştırmamak gerekiyor. Bu Montserrat Birleşik Krallığın Karayipler’deki kolonisi olan Montserrat. Montserrat Adası Nerede? Montserrat Adası gezilecek yerler, Karayipler Montserrat Adası ‘na nasil gidilir? İşte sizin hazırladığım Montserrat Adası gezi rehberim.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler, nasil gezdim

montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

Montserrat Adası Nerede ?

Montserrat Adası o kadar küçük ki Montserrat Adası nerede anlatmaya başlamadan önce adanın koordinatları versem daha iyi olur.  16.7432° N, 62.1923° W koordinatlarında Karayip Deniz’inde bulunan Montserrat Adası Leeward Adalar gurubu içinde yeralıyor. Montserrat Adası’na en yakın ülke ise benimde gezimi gercekleştirdiğim Antigua ve Barbuda.

Montserrat Adası ‘na Gitmeye Nasil Karar Verdim ?

Montserrat Adası  gezilecek yerler geçmeden önce Montserrat Adası’na gitme fikri nasıl oluştu kısaca onu anlatayım.

2003 yılıydı yanılmıyorsam. T.C pasaportuyla vizesiz gidebileceğim birkaç ülke ararken Montserrat Adası dikkatimi çekti.  Açıkcası Montserrat Adası ile ilgili çok fazla bir bilgim yoktu. Zaten bulunduğu konum nedeniyle öyle hop diye uçağa atlayıp gidebileceginiz bir yerde de değil. Londra’da iş arkadaşım Grace ile sohbet ederken, Montserrat Adası’na vizesiz gidebilecegimi söylediğimde bir anda kahkahayı bastı ve şöyle dedi;

 ” Ülke batıyor vize istememeleri doğaldır”

Grace söylediginde haklıydı. 1997 yılında o zamana kadar aktif olmayan Soufrière Hills Volkani  patlamış, başkenti Plymouth’i ve limanını lavlar altında bırakmıştı. Bu olay pek çok Montserratlının yasamanı tamamen değiştirmişti. Montserrat’ta iş bulamayan genç nüfus adayı terkedip Birleşik Krallığa taşınmıştı. Geride kalan halk kendini volkanla yaşamaya alıştırmış ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirmişti.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

Lavlar altında kalan eski baskent

Montserrat’in başkenti geçici olarak Brades ancak yeni baskent Little Bay‘de inşaat halinde ve başkenti gelecekte oraya taşımayı düşünüyorlar.

Montserrat Adası Gezisi, Montserrat Adası Nasil Gidilir

Londra’nın soğuk ve sıkıcı havasından kaçmak icin Antigua ve Barbuda’ya gitmeye karar verince Montserrat Adasına gitme  fikri kafama yerleşti. Sonuçta her iki ada da yanyana. Montserrat Adası’na gitmesem ayip etmiş olurdum.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

montserrat adası  gezilecek yerler, karayiplerde gezilecek yerler içinde son derede ilginç bir ada

Neyse, Montserrat’ta iki tane tur operatörü var. Bur tur operatörleri Carib World ve RTT  Tour and Travel. RTT tavel bana bir günlük gezi için en uygun fiyatı veren oldu tur operatörü oldu. 2009’un fiyatıyla $150 verdim. Bütün yazışmaları RTT Tour and Travel’dan Rhonda ile emaille yaptım. Rhonda, bana uçak rezervasyonumu diğer bütün bilgileri emaille yolladı. Ta ki Montserrat’a varıncaya kadar hiç bir ödeme yapmadım.

Antigua’dan Montserrat’a Nasil Gidilir

Belirttiğim gibi RTT traveldan Rhonda bana WINAIR’den uçak bileti ayarlamıştı. Artık bu havayolu sirketi yok. Ancak Fly Montserrat  adında yeni bir havayolu şirketi var. Uçak rezervasyonu ve bilet fiyatları için Fly Montserrat’in resmi websitesine bakabilirsiniz.

Antiuga ve Barbuda ile Montserrat arasında uçakların yolcu kapasitesi 19-20 kişilik. Şimdiye kadar bindiğim en küçük uçak. Bu uçak yolculuğu iseAntigua’dan Montserrat Adasına sadece 15 dakika sürüyor. Bu özelliyle de halen yaptığım en kısa menzilli uçuş .

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

20 kisilik uçak ve 15 dakikalık uçuş

Montserrat Adası’nın John A. Osborne  Havaalani ise şimdiye kadar gördüğüm en küçük havaalanıydı. T.C pasaportunun o zamanlar vizeye ihtiyacı yoktu ve girişte 14 güne kadar vizesiz giriş izini veriliyordu. Ne yazik ki vizesiz giriş hakkı kisa bir süre önce kaldırıldı. Ancak İngiltere’ye turist vizeniz varsa Monsserrat’a  vizeye ihtiyacınız olmayabilir. Yani, herhangi bir plan yapmadan önce İngiliz konsolosluğuyla görüşüp bunun mümkün olup olmadığını sorun.

montserrat adası, montserrat ingiletere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

montserrat adası pasaport damgası, benim damgayı yanlış sayfaya basmışlar. Montserrat gezi rehberi 

Havaalanından dışarı çıktığımda tur operatörü Rhonda beni karşıladı. Beni  Montserrat Adasını gezdirecek olan Winston ile tanıştırdı ( çok klasik bir Karayipli erkek adı ). Winston, havaalanından çıkınca beni ilk olarak sabah kahvaltısı için bir B&B’ye götürdü. Artık bilmeyen yoktur ama  B&B Bed & Breakfast demek bir tur pansiyon. Kahvaltısı basit ama çok güzeldi. Montserrat Adası’nda yetiştirilen papaya ile yapılan reçel, keçi peyniri ve tereyağı. Tereyağı denilince Trabzon’un tereyağının üstüne tanımam ama Montserrattaki tereyağı bizim tereyağı ile rekabet edebilecek tek tereyağı. Aynı lezzeti bir de Fogo ‘da almıştım.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

Kahvalti yaptıgım otelden  Montserrat Adasınin manzarası

Bir yandan kahvaltımı yapıp bir yandan da B&B’nin sahibi ile sohbet ettim. Bir zamanlar kruvaziyerlerin geldiği, Karayiplerin popüler adalarından biriyken simdi adeta hayalet adaya dönmüş. Konuşmadan anladığım kadarıyla Kruvaziyer gemileri ile gelip bir tek  free shopta alışveriş yapacak Amerikalı turistler yerine, adalarındaki yaşamı, adanın gerçeklerini görecek turistleri istiyorlar Montsserrat’ta.

Monstserrat Gezilecek Yerler

Montserrat Adası’nın yarısı lavların altında kaldığı için ve güvenlik nedeniyle kapatıldığından o muhteşem karayip denizini burada arayanlar hayal kırıklığına ugrayacaklar. Eğer Montserata giderseniz,  bu daha çok flora & faunayı görmek için olacak. Kayıkla  izole olmuş küçük kumsallarına gidebilirsiniz. Ya da benim yaptıgım gibi adaya günlük gezi düzenleyebilirsiniz.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

 montserrat adası gezi rehberi

Volkan Gözlem Merkezinden  (  Montserrat Volcano Observatory ) Soufrière Hills Volkanik Dağını güvenli bir şekilde görmek mümkün.  Ayrıca burada 1997’de volkanın patlamasıyla ve adada yaşananlarla ilgili bir belgesel de izleyebilirsiniz.

montserrat adası, montserrat ingiltere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

Peki Montserrat Adası’nda Hayat Nasil? 

Soufrière Hills Yanardağı halen aktif olduğu ve sürekli tüf üflediği için bütün evlerin pencereleri kapatılmış. Her pazar akşamı volkana karşı barbekü yapıp lavların akışını izliyormuş Montserratlılar.

montserrat adası, montserrat ingiletere, montserrat adası nasil gidilir, montserrat adası nerede, montserrat adası gezi rehberi, karayipler gezilecek yerler

Volkanın yeninden aktif hale gelişi bütün  hayatlarını değiştirmiş. Ülkenin gençleri Ingiltere’ye göç ettiği için adayı yeniden onarmak yaşlılara düşmüş. Ülkenin bu onarım çalışmasında Avrupa Birligi’nin fonlarından da yaralandığını belirtmeliyim.

Montserrat Adasından Ilginç Notları

  •  Montserrat Adası hali hazırda Ingiliz kolonisi ve geçmişte pek cok İrlandalı buraya yerleşmiş o yüzden de pek çok ailenin soyadlar Irlandaca ” O’Connell , ya da O’Donnell gibi. St Patrick gününü kutluyorlar hatta pasaport damgası bile Irlandalıların uğuruna inandığın “shamrock” bitkisinin yaprağından.
  • Karayiplerdeki bu İngiliz kolonisi her ne kadar ana ülke Ingiltere’den kilometrelerce ötede olsa da İngiliz espri anlayışını Montserrat Adasında da görüyorsunuz .
  • Kalipso ve Soca şarkıcısı Montserrat’li Arrow’un Hot Hot Hot şarkısının çok meşhur oldugunu hatırlatmakta fayda var. Arrow – Hot Hot Hot izlemek için tıklayın.

Montserrat Yemekleri

Karayip yemekleri,  karayip usulü körili keçi ve izgara tavukla özdeşleşmiş durumda. Monsterrat yemeklerinde de bu kural değişmiyor.  Monserrat’ta adanin her yerinde keçi görmeniz mümkün. Bu yüzden körili keci’yi denemeden dönmeyin.

Montserrat ile ilgili Düşüncelerim

Ben oradayken yeni başkentlerini insa ediyorlardı ve oradan ayrılırken aklımdan geçen şey “Bir gün buraya geri gelmeliyim” oldu. Umarım bir gün.

Yorumlarınızı bekliyorum

Iyi yolculuklar

Mutlu

Hakkımda

Merhaba, 2002 yılında Dublin'e gerçekleştirdiğim ilk yurtdışı gezimden beri dünyayı keşifteyim. Bu kesifte pek çok güzellik gördüm ve 2016'da, Nasıl Gezdim'i gezilerimde edindiğim deneyimleri benden sonra oralara gidecek olanlara ışık tutmak ve ilham kaynağı için kurdum. Sorulariniz, gorusleriniz ya da diger konular icin bana nasilgezdim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Iyi yolculuklar Mutlu

8 Yorumlar

  • […] ozdeslestirmisizdir. Adi korku salan  bu Ingiliz kolonisi olan ada gercekten de coktan cok guzel. Montserrat  da oldugu gibi Bermuda da bir Ingiliz kolonisi. Bermudaya nasil gidilir? Bermuda gezilecek […]

    Yanıtla
  • […] receli, yerel keci peyniri ve tereyagi vardi. Simdiye kadar  yedigim en guzel tereyagi ( tipki Montserrat‘ta oldugu gibi bizim Trabzon’un tereyagini […]

    Yanıtla
  • […] alan Man Adasi, Britanya adalarindan bir. Man Adasi, Buyuk Britanya’ya bagli Bermuda,   Montserrat ve Cebiletarik‘tan daha farkli bir statuye sahip. Onlar Denizasiri Bolgeler olarak […]

    Yanıtla
  • Didem
    Haziran 20, 2019 at 8:03 am

    Ha ha ha 😂😂😂bu adaya giden tek türk siz olmalisiniz

    Yanıtla
  • Şükriye Kılıç
    Ocak 22, 2020 at 1:56 pm

    Çok sade ve güzel bir anlatım ve yazı tarzınız var, tekrar tekrar okuyorum, bilgi sahibi oluyorum, sanki oraları geziyormuşum gibi hisse kapılıyorum, kaleminize sağlık.

    Yanıtla
    • Nasil Gezdim?
      Ocak 22, 2020 at 2:04 pm

      sukriye hanim cok tesekkur ederim guzel yorumunuz icin. cok mutlu oldum.

      Yanıtla
      • FURKAN IŞIK,
        Ocak 10, 2022 at 9:00 am

        Merhaba, YouTube kanalınız ya da ınstagramnız var mı acaba?

      • Nasil Gezdim?
        Ocak 10, 2022 at 9:04 am

        merhaba furkan, ana sayfa sayfada hem instagram hem de youtube kanalimin linki var. instagram hesabimin linki https://www.instagram.com/nasilgezdim/

Bir Yorum Bırak